Schibsted/SvD uppmärksammar, äntligen, att Sverige helt saknar planer eller förmåga för livsmedelsförsörjning vid kris. Med den strategiska blackouten lades som bekant totalförsvaret, inklusive det ekonomiska försvaret ner. Under tokliberala socialist- och alliansregimer har också alla former av försörjning lagts över på den älskade Mark Naden, samtidigt som vi nitiskt tillämpar EU-regler hårdast i unionen för att straffa bort svenskt jordbruk.
Schibsted missar att tydliggöra några viktiga punkter.
Man skriver inte uttryckligen att det saknas forna tiders krislager.
Man nämner inte uttryckligen ansvarsprincipen, dvs att den som ansvarar för något normalt ansvarar för det vid kris. Allt du ansvarar för i ditt hushåll ansvar du alltså även för vid kris, inklusive din egen mat på bordet. Det finns ingen planering och ingen förmåga att hjälpa dig med detta.
Indirekt nämns det att om man inte är sjuk får man ordna sin försörjning själv vid kris. Det beror på att din vårdinrättning normalt ansvarar för din mat och alltså även ska ansvara för den vid kris. Men tror du att sjukhus och slutförvar för äldre har månader med livsmedel på lager? Naturligtvis inte. Dessa ignorerar förstås själva ansvarsprincipen. Istället köper man in sitt livsmedel på marknaden, eventuellt med avtal med Selecta etc, som därmed får ansvaret, som i sin tur har avtal med någon annan som får ansvaret och så fortsätter det till ansvaret helt saknas.
Den totala självförsörjningsgraden för svensk del är nu 45-50%, varav i princip 100% är beroende av import av konstgödsel och drivmedel.
Den högst normalbegåvade1. landsbygdsministern Eskil Erlandsson säger följande.
“Produktionen kan öka, det handlar om konkurrenskraft och lönsamhet och vi måste ha likvärdiga villkor med konkurrenter ute i Europa.”
Tja, Eskil och hans socialistiska föregångare har sett till att Sverige har världens antagligen hårdaste djurskyddslagar, men inga tullar som skyddar svenska lantbrukare så de kan konkurrera på lika villkor eftersom vi är med i EU. Även miljölagarna är stenhårda och tillämpningarna av de jordbruksstöd som vi får inom EU:s landsbygdsprogram är nitiskt stenhårda. Samtidigt har vi i Sverige valt att till skillnad mot resten av EU inte införa EU:s bondepension. Vi vill ju inte behöva få tillbaka mer pengar från vår EU-avgift, utan fortsätta ligga i topp bland nettobetalarna till övriga EU och övriga EU-ländersbonde pensioner som du och jag betalar på vår skattesedel, medan våra egna bönder får klara sig utan.
Inte bara måste Sveriges bönder betala världens högsta skatter, tillämpa världens hårdaste jordbrukslagar, betala för bland världens dyraste jordbruksmark utan de måste också spara till sin egen pension, vilket övriga EU-bönder slipper. Samtidigt ska man även konkurrera med länder där höga grundavdrag gör att man kan plocka ut 10 000 – 15 000:- skattefritt i månaden mot 1 500:- SEK i Sverige.
Det här tror normalbegåvade Eskil att man kan råda bot på med “konkurrenskraft och lönsamhet”. Det är patetiskt när det är han själv som via sittande regering låtit situationen förbli som den är. Snart skyller han väl på oppositionen också?
Jordbruket är Sveriges kanske hårdast belånade bransch och med sämst lönsamhet. Det är inte konstigt att den svenska självförsörjningsgraden är i fritt fall. Eskils konkurrenskraft uppnås genom att ta på sig ännu större lån och genom att bli ännu sårbarare.
Hushåll med krislager av livsmedel |
Vad gäller hushållen så slår Schibsted in öppna dörrar. Att svensken är några dagar från svält är inget nytt. Det kunde vi läsa om redan 2011.
Som sämst har endast 3% av svenska hushåll (singelhushåll i storstäder ålder 25 – 40) ett krislager av livsmedel, trots att ansvarsprincipen dikterar att man själv ska lägga upp ett lager och att stat eller myndigheter inte är skyldiga att försörja dig vid kris.
Hur länge klarar sig hushållen
vid strömavbrott? |
Vid strömavbrott klarar sig ca 90% av hushållen högst fyra dagar innan de har slut på mat och de flesta mindre än en vecka.
I övrigt, se bland annat tidigare inlägg om beredskapslagring av livsmedel.
Som land har inte självförsörjningsgraden varit så här dålig sedan 30-talet, men i gamla bondesverige hade en stor del av hushållen egna lager, rent av för hela årets försörjning. Så i verkligheten är läget sämre än på 30-talet, när det heller aldrig någonsin mer skulle bli kris eller krig.
För övrigt jobbar jag på i bra takt med nästa bok, nu när Midsommargryning har gått till tryck. Som Den Stora Svenska Undergångsromanen kommer en del av dessa frågor att belysas. Ambitionen just nu är att skriva ett kapitel om dagen. Det handlar dock inte om kapitelstorleken i Midvintermörker eller Midsommargryning, utan ett kapitel i den nya boken (hemlig titel än så länge) motsvarar ett delkapitel i Mid-böckerna. Antalet kapitel ser just nu ut att bli fler än sjuttio stycken, om det intresserar någon.
1. Tillsammans är vi alla normalbegåvade, men en del är mer normalbegåvade än andra. Man ska komma ihåg att högskoledropouten Anders Borg känner att han måste omge sig av ännu mer normalbegåvade ministrar än sig själv i regeringen Borg/Reinfeldt, och då blir det som det blir.
108 kommentarer
Men deras rapportering verkar vara värre än så. Hur tolkar en normalt funtad rubriken 'TIPS ”Räkna inte med hjälp före dygn tre” '. Det kan ju tolka det som att det implicit står att man kan räkna med hjälp efter tre dygn.
Att ha mat för tre dagar borde ju inte vara så märkvärdigt svårt och det är anmärkningsvärt att många vet med sig ifall de har det – jag skulle nästan förvänta mig att många nog har det, men inte har tänkt i de banorna.
Det är ju snarare frågan hur pass man klarar sig utan el och vatten. Isht just vatten (eller åtminstonde lämplig dryck) eftersom man till nöds kan klara sig ett tag bara man får dricka.
Ja, vatten är kortsiktigt viktigare än mat – man kan i princip inte ens bränna sina fettreserver utan riklig tillförsel av vatten. Man kan säga att man klarar sig två sekunder utan syre (till hjärnan – det finns syre för mer än två sekunder i blodomloppet, där kan man klara sig två minuter), två timmar utan skydd mot vintern, två dagar utan vatten, två veckor utan mat (innan man kraschar helt och inte orkar mer, att svälta ihjäl tar nog mer två månader).
… två månader om man inte åker på någon sjukdom som resultat av svälten först.
Sötvatten finns det ju gott om överallt här i landet. Även om man inte renar det så blir man väl inte mer än magsjuk ett tag. Man kan smälta snö eller hämta vatten i stans å och använda för sanitära behov.
Du vill inte bli magsjuk i det läget. Dysenteri vill man inte ha vid en krissituation.
Ett tips för vattenrening under sommartid… http://www.solvatten.se
Är nåt liknande Lifestraw bra nog? Billigt nog att alla kan ha en hemma (av den eller alla varianter).
http://en.wikipedia.org/wiki/LifeStraw
Rekommenderar som vanligt Katadyns filterserie Backcountry eller Endurance. Själv har jag en Pocket. En produkt som levererar om det skulle skorpa till sig.
Vattenrening är inte så problematiskt, men det måste ju finnas förberedd tillgång till dessa lätthanterliga lösningar, det är knappast man sätter ihop själv med det man hittar i städskrubben precis. På våra breddgrader är landskapet vått. Inte så långt längre söderut finns mest bara saltvatten, och floder som kan bli hårt förorenade längs sina flöden, inte bara med bakterier. Vattenförsörjningen är nog inte det stora krishotet här.
Angående solenergi så är den underskattad. Det satsas mest bara på dyra fotovoltaiska celler i försök att producera storskalig el till nätet, vilket är en fruktansvärt usel idé. Värmning i soliga länder är sundare. Med en enkel parabolisk reflektor (eller en fresnellins) med bara en eller ett par kvadratmeters yta så kan man få rätt så fantastiska effekter, som att smälta betong. Finns de som leker med sånt på youtube, t.ex.:
https://www.youtube.com/watch?v=YoMjBkKOkPc
Jag såg nånstans jag inte hittar nu ett enkelt sätt att bygga en parabol. Sen är det bara att klä den med vanlig aluminiumfolie et voila!
Jag läste att de 1.1 miljoner elektrovoltaiska solcellerna som är extremt dyra och finansierats med skattepengar, inte har leverrat någon elektricitet alls på flera veckor nu. Av allt för uppenbara skäl…
Jag läste just att du är dum i huvudet och ideologiskt förblindad. För nog levererar de el i Sverige så här års, speciellt som vi haft gott om sol den senaste månaden.
Här har du en som producerade överskott redan i februari:
http://cristofferstockman.blogspot.se/2013/02/solcellsproduktion-februari-2013.html
Och här har du en artikel om statens vinster på solceller:
http://cristofferstockman.blogspot.se/2013/03/svenska-statens-vinster-pa-smaskalig.html
Men det är kul att höra att du är emot subventioner och alltså är emot ROT, RUT och KROG också. Bra!
Jag missade att skriva att det gällde TYSKLAND, inte Sverige. Här har vi gudskelov inte en miljon solceller!
ROT, RUT och KROG är skattesänkningar.
Det är motsatsen till subvention. Skillnaden mellan att tvingas betala till andra (subventionera) och att slippa betala till andra (skattesänkning, eller "avdrag").
Men du är ju väldigt svag på ekonomi det framkommer ju ständigt.
Elektrovoltaiska solceller hör hemma på satelliter och miniräknare, alltså sånt som det inte är praktiskt att ansluta till elnät där elektricitet levereras väldigt mycket billigare. Men som sagt så kan man med extremt billiga och robusta medel skapa extremt hög energikoncentration med solkraft genom att fokusera den.
Nog är all särbehandling av olika branscher eller produkter subventioner, t ex kultur och böcker.
Och ROT och RUT betalas ut av staten till tjänsteutföraren och är definitivt subventioner.
Precis min tanke – vem kommer efter tre dagar?
Ingen.
Kommunal vattenförsörjning via tankbil tog under Gudrun tre dagar, men då har ändå kommunen ansvar för vatten till de som har kommunalt vatten. Mat kommer aldrig.
Mat kommer det nog så småningom, skillnaden mot förr är att det saknas en överbryggning mellan det privata hemmalagret och den totala samhällsomställningen för kris.
Jag är övertygad om att vi återigen kan införa exportförbud, produktionsdirektiv, inhemsk produktion av fosfater samt ransonering etc etc för att försörja hela befolkningen.
Frågan är hur vi ska hålla oss vid liv tills dess…
Det är det som gör det till ett bedrägligt sätt att skriva – det får nog både en och annan att tro att det skall dyka upp någon med mer mat efter tre dagar.
Man får istället göra en bedömning av hur varaktiga störningar av livsmedelsförsörjningen som är rimligt att räkna med. Många scenarion innebär att livsmedelstillgången återkommer ganska snart, för scenarion där det dröjer flera veckor är nog utanför rimlighetens gränser för de flesta.
@belli
Sådana åtgärder kan ta tid att implementera och ifall det behövs talar vi om längre störningar i livsmedelleveranserna (och därmed är det inte rimligt att vanligt folk kan ha beredskap nog).
@Anonym:
Exakt där är den springande punkten.
Enskilda kan inte lagerhålla mat för 3 månader. Så antingen finns det 0 chans för "längre störningar" eller så har vi en undermålig gemensam beredskap.
Öh, va? Det är mycket enkelt att lagerhålla mat för 3 månader. Många som odlar själva har mat för upp till 9-12 månader från egen produktion. Följer automatiskt av att mat bara produceras en gång om året.
Ännu enklare är det om man köper in. Så länge man köper in vad man brukar använda kan man lätt ha tre månader hemma och bara rotera i normal förbrukning.
Alla har inte samma möjlighet att förvara stora mängder mat. I en liten lägenhet har man en halvhöjds frys och kyl och halvhöjds skafferi – jag är tveksam till att det skulle räcka till 3 månader (än mindre 9-12).
OK då, "Kan inte" var kanske lite hårt formulerat, men det verkar inte särskilt rationellt. Tre månader med konserver etc kan nog motsvara uppemot ett ton matvaror.
Kollar man på gamla lägenhetsbjälklag så bör man nog sprida ut ett tons last på några kvm, vilket innebär att den som köper lägenhet i stockholm ska betala hundratusentals kronor för lageryta.
Det förefaller som sagt inte rationellt.
Tillägg: Ta familjen i artikeln som har sina kökskåp överfulla, men det anges trots detta att det "bara" räcker i två veckor. Frågan är hur mycket de kan utöka lagringskapaciteten utan att behöva flytta?
Enligt MSB:s rekommendation behövs varor på runt 10kg/person och vecka. För en familj på 4 personer i tre månader blir det runt 500 kg för att överleva. Det förutsätter tillgång till rent vatten, ska vatten också lagras så gäller helt andra siffror vikt och volymmässigt.
500kg inkluderar konserver som innehåller vätska. Du klarar betydligt mindre vikt om man kör torrvaror.
Har rekommenderat saker som havregryn, salt och sylt – havregrynsgröt.
Om folk skulle ha lager och dessutom välja bort konserver i huvudsak så skulle vi dessutom få en bättre kosthållning. Frön, nötter, hel säd, torkad frukt, osv. Går att förvara under längre tid i vilken garderob som helst.
Balkong går att använda som färsklager med relativt enkla medel osv
Spara de sista brödbitarna och ett saltkar i hallen och ta fram parlören, för på tredje dagen kommer Putins plutoner med varm borstj och kommissbröd. Spasiba!
Visst kan man skruva lite på vikten! drygt 100 liter matolja försörjer en familj på fyra under 3 månader.
Det finns en del youtubevideos med prepper-entusiater, företrädelsevis i USA, som hamstrar tunnor med hermetiskt tillslutna påsar med vetefrön. Det skall tydligen hålla sig kalaslänge.
För övrigt känns det lite amatörmässigt att träda fram i tidningen:
"Hej, om exkrementer träffar fläkten och ni svälter, så tänk på att vi har mat för ett par veckor hemma hos oss. Glöm inte att ta med ett rostigt järnrör."
Jag rekommenderar näringspulver som används av styrketränare. Det finns att köpa för 200 spänn per kilogram rent protein! Jag vet inte hur mycket protein man behöver per dag, men 50 gram är nog tillräckligt även vid tungt arbete och det kostar alltså bara 10 spänn per person och dag. Dock är det nog värt att se till att skaffa sig en varierad proteinkombination, de billigaste pulvren har nog inte alla aminosyror i rätt proportioner.
Kolhydrater är om något billigare och finns som sagt t.ex. i mer naturligt hållbar form som havregryn som kan vara roligare att äta i längden.
Fett behöver man bara nån droppe av om dan, en dunk matolja borde räcka. Det är väl hållbart många år också?
"Multivitamineral"-piller kostar väl en krona styck.
Behöver man fibrer (näringslös föda) för att slippa magproblem? Jag tror att bark kan fylla det behovet.
Det vore alltså inte dyrt att köpa in matlager som räcker t.ex. två år (som jag tror är en lämplig tid under alla rimligt tänkbara scenaria som kärnvapenkrig eller naturkatastrofer). Inom ett par år har nog livsmedelsproduktionen (eller för oss snarare importen) återställts i hyfsad utsträckning. Och med mer disciplinerad ransonering kan man nog överleva utan bestående skador av betydelse så att samma lager räcker 3 år.
För ca 40 spänn om dan så har man tryggat sin näringsförsörjning, och då tar jag i för att få bra protein, enligt min uppskattning lite spontant här. Och om man köper allt på en gång kan man nog pruta lite.
Mjölkpulver är billigare.
Kommunen gjorde för några år sedan en utredning om hur samhället skulle klara en kris i form av långvarigt strömavbrott men valde då att inte ta med livsmedelsförsörjning i utredningen!
Mer jordbruk hjälper i vart fall inte mot nån kris, produktionskedjan är allt för sårbar. Det är lokala lager av mat i former som inte behöver någon (nämvärd) tillagning som gäller. Och vid kris så bör de säljas till ett pris som inte är så lågt att det konkurrerar ut produktion och import av mat. De som inte har råd får i vanlig ordning söka socialbidrag.
(Ena tabellen blir inte större när man öppnar det)
Tabellen fixad.
Om vi äter upp alla mörkhyade så har vi i varje fall fått en förbättring med invandringen.
…och bevisat att rasisterna inte är ett dugg högre moraliskt stående än de personer de anser förstör svenska samhället.
Jag tror mer på att kannibalerna gör vice versa 😀
Jag har en bekant som är väldigt bekymrad över sina svenska medborgare..
Han har erfarenhet från balkankriget…..
"Svensken sätter sig på en stubbe och svälter ihjäl, om något händer…"
Borde väl räcka med att köpa några stora säckar ris eller andra torrvaror och stoppa undan i en garderob eller på vinden. De håller sig förmodligen flera decennier om de är hermetiskt förpackade. Kostar nästan inget heller. Och triangiakök ifall man inte har kamin, samt möjligen också en burk vitaminer, så överlever man åtminstone ett tag. Vattnet i många sjöar och vattendrag i Sverige går att dricka som det är utan att bli sjuk, speciellt i norra Sverige. Värre då om man bor centralt is Stockholm. Fast om man törs bjuda OS-delegater på vatten direkt från Riddarfjärden i direktsänd tv borde det duga åt Stockholmare också.
63 kg per fullvuxen om kravet är 2500 kcal om dagen.
Fast du kommer att få proteinbrist, bland annat. Och dödslängtan, men den dieten.
Jag vet inte vad som tog åt Olof Stenhammar. Att bjuda OS-delegater på "Coca-Coli" är ju som att säga: låt Stockholm få slippa OS-värdskapet.
@belli
Ris och linser går det att klara sig länge på. Med enkla medel och lite variation med utgångspunkt från rissäck på vinden så går det att göra mycket. Köper du kryddorna hela och av hög kvalité så håller de i åratal även de.
God id'e men man måste också genomföra den…
I tid.
Jag har för mig att ris innehåller det mesta som man behöver inklusive protein. Sen om man klarar sig mentalt på en risdiet kan diskuteras.
Om man ser det som en försäkring för en kortare tid, kanske 6 månader eller så, är nog torrskaffning både enkelt, billigt och tillräckligt bra. Speciellt om man kombinerar det med lite kryddor. En försäkring som sannolikt inte behöver lösas ut.
Men om det skulle bli så illa så kanske inte maten är det största problemet, utan att kunna försvara sig mot andra som inte varit lika förutseende. Man kan förvänta sig kringstrykande grupper av hungriga människor som inte drar sig för att råna och plundra. Och då behöver man bättre vapen än de. Förmodligen behöver man gå ihop med andra för att kunna försvara sig under en längre period än några dagar. Total anarki och kaos skulle bryta ut, och den starkes rätt råda.
Om man kallar 6 månader en kortare tid så har man nog problem ifall det blir en lång leveransstörning. För att kunna klara sig 6 månader måste man även se till att upprätta (eller redan ha det) vattenförsörjning – och har du redan klarat det så visar det att du inte bor i tättbefolkat område.
Jag är inte så övertygad om att landet skulle översvämmas av zombies som drar omkring och plundrar folk på mat. Blir det en leveransstörning som är längre än vad som kan vara "normalt" att förbereda sig på kommer detta innebära att stora majoriteten helt enkelt dukar under snabbt (isht om man betraktar 6 månader som kort tid) – det är mest de som förberett sig väldigt extraordinärt som blir kvar och jag är tveksam på att de skulle lägga energi på att leta upp andra som förberett sig lika mycket för att plundra dem.
Corn, fisknäringen platsar garanterat i din bok.
En fritidsfiskare(eller svarfiskare?) kan gå ut och lägga sin hummertinor och få fångst som de sedan säljer svart. Inte lagligt men det förekommer. Klart lönsamt för vissa.
En yrkesfiskare som fiskar med samma redskap skall: Betala moms, arbetsgivaravgifter, ha gått säkerhetskurs, föra loggbok, föra bokföring, betala vanlig skatt, fylla i inkomstdeklaration, momsrapport, kustfiskejournal. Därtill skall man söka efter fiskelicens + köpa loss fiskerättigheter för ett eventuellt fartyg. Och slutligen få skulden för att jobba svart av den tidigare kategorin.
Välkommen till Svea rike, landet där ärligt arbete lönar sig.
Ja, med alla kontrollfuntioner så kännes det som att ha fotboja….
Sa en Smögenfiskare.
Ja, Sveriges EU-medlemskap är en lose-lose-situation för alla svenskar och Sverige, utom möjligen för svenska politiker, som ser och har EU som en lukrativ inkomstkälla, och för EU-apparatjikar.
Min bild av svensk nutida krisberedskap på hög nyliberal politisk, ehuru i verkligheten undermålig, nivå representeras av det röda hårburret (tillika landsfaderns navelludd), som satt på krogen under sin krisjour och vänslades med den bildmässige manlige tv4-reportern.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Ulrica_Schenstr%C3%B6m
Om jag ska tro Staffan Heimersson så hade han med sig ett paket med 5 havregryn när han var reporter i oroliga trakter i Afrika. Havregryn har lång hållbarhet, även i afrikanskt klimat.
för att förbereda sig för ett eventuellt avbräck i livsmedelsförsörjning skulle jag också vilja rekommendera flera paket med torkade ärtor, som kan blötläggas innan servering. Ärtor innehåller det viktiga näringsämnet protein. Faktum är att ärtor var basfödan i den svenska kosten före potatisens intåg i Sverige.
Ett paket med 5 havregryn? Verkligen? Låg alla 5 i varje påse, eller var de individuellt förpackade?
Det ska vara 5 kg havregryn. Beklagar!
Apropå det svenska EU-medlemskapet:
Total värdet på varuimport, varuexport samt skillnaden mellan exporten och importen, gentemot EU27 enligt SCB.
1998________ [GSEK]
Import________403,4
Export________419,3
Ex.-im.________15,8
2001________ [GSEK]
Import________469,8
Export________465,9
Ex.-im.________-3,9
2006________ [GSEK]
Import________662,0
Export________655,1
Ex.-im.________-6,9
2012________ [GSEK]
Import________746,4
Export________665,2
Ex.-im.________-81,2
Källa: http://www.scb.se/Pages/SSD/SSD_TablePresentation____340486.aspx?layout=tableViewLayout1&rxid=083ba5e0
Folk är trötta på kokt potatis, falukorv, hushållsost m.m. smaklös svensk mat. Det är därför importen ökar. Folk vill äta gott.
Du uttrycker dig som du har vett till. Det mesta du säger är så extremt tendentiöst. Du vill styra folk hit och dit med dina gravt onyanserade och ofta falska påståenden och är inte ett dugg intresserad av hur verkligheten ser ut.
De som kritierar mig förklarar ju aldrig hur jag har fel. De använder uteslutande personangrepp. Svensk husmanskost är skräp med dagens mått. Använd Kajsa Vargs kokbok för att laga en middag åt dina vänner idag liksom…
Anledningen till att svenska bönder konkurreras ut ser du om du tittar ut genom fönstret nu. Deras matproduktion är noll just nu.
@Kapitalist
Nu stämmer ju inte det du påstår om att matproduktionen är noll.
Ägg, mjölk och fläskproduceras för fullt.
Dessutom lagerhålls varor och levereras så som potatis, rotfrukter och en del grönsaker.
Det du tar upp är en myt som odlas av människor oinsatta i Jordbruk.
Skall vi ta det i ekonomiska termer så blir det inte dyrare att producera mat på en åker halva året om den kostar hälften så mycket som den det går att odla året runt på. Istället för att odla två ggr på samma åker under ett år så odlar man på dubbelt så stor yta men endast en skörd.
Givetvis är det vissa saker som är billigare att producera på mer optimala platser. Nöt som betar direkt året runt. Slipper skörd och lagring av foder samt stallplatser för att nämna en nisch. Transportkostnader jämnar ut en del av skillnaden.
Nog går det att bedriva lönsamt jordbruk här.
De orättvisa konkurrensnackdelar som Lars nämner i inlägget ovan är reella.
@Kapitalist
Det produceras mat av bästa kvalité och smak i Sverige också men jag håller med om att den inte är jättelätt att hitta. Att mycket av maten håller låg kvalité beror på att efterfrågan är störst på sega, smaklösa köttbitar, köttfärs och falukorv.
Själv köper jag fint melerade ryggbiffar, entrecote och innanlår till bra priser de få ggr jag äter kött av den sorten.
I övrigt har jag husbehovsproduktion av välgödda och feta gäss. De är likväl svenskproducerade precis som mina färska ägg. När hönsen betar gräs och äter insekter, maskar m.m. på sommaren vågar jag påstå att dessa ägg håller världsklass. 🙂
Jaha, så svenska bönder producerar mat som är bra och billig. Varför rasar deras produktion och konkurreras ut av importen från EU då? Trots statliga kontantbidrag plus höjda matpriser av importförbud som är högre än försvarsbudgeten? Jag säger, låt alla människor ömsesidigt frivilligt avgöra om det är bra att odla mat i Sverige.
Mjölk produceras nu genom att man stoppar lagrad växtlighet i kossorna. Det är inte matproduktion i meningen att det skapas mer att äta, det är bara omvandling av den stock som redan fanns. Titta ut genom fönstret, ingenting odlas, ingen mat produceras.
Bönderna får alltså drygt 10 miljarder om året av svenska staten nationellt, plus det mesta av EU-avgoiftrn kontant utbetalda till sina kroniskt olönsamma jordbruk. Därtill fördyras matpriserna i genomsnitt med lika mycket som jordbrukssubventionerna enligt OECD, och det borde i gälla än mer i Sverige än i andra länder med våra förbudspolitikers maniska besatthet vad de tror är bra för miljön som hindrar massor av bra billig import. Det hade varit väldigt mycket billigare att rädda SAAB med industristöd…
Jordbruket här i landet är en varvs- och tekoindustri som ännu inte tillåtits gå i sund konkurs så att människor kunde välja bättre billigare alternativ, och lönsamma industriföretag slapp säga upp och lägga ned p.g.a. jordbruksskatterna. Framförallt drabbas de fattigaste av våra höga matpriser t.f. av förbud mot matimport (som om mer mat vore dåligt för vår livsmedelssäkerhet! Patetiskt hur bidragsbondemaffians lobbyisterna ljuger så grotestk!)
@Kapitalist
De flesta branscher som slagits ut har gjort det pga regleringar och fackföreningar som löpt amok. Mycket av varvsindustrin hade kunnat vara kvar efter rationaliseringar och omstruktureringar. Förmodligen andra branscher också.
Jag håller i grunden med dig givetvis. Bort med alla regleringar, subventioner. Gissar att stora delar av vår produktion skulle slås sönder av olika subventionerade branscher runt om i världen i olika handelskrig bland alla andra manipulativa stater och politiker.
Kapitalist.
Siffrorna är fel. 6-7 miljarder är återflödet från Bryssel som går till lantbruket/landsbygden (för en del har inte med jordbruk att göra längre)
Ungefär lika mycket som det kostar att driva runt Rosenbad. (jämför också med att det kostar mer än 25 miljarder att klippa offentliga gräsmattor i Sverige)
Priserna på jordbruksprodukter är så låga att det är dålig affär att vara bonde överallt på planeten (om man inte sysslar med rovdrift. Odlar soja efter avskogning, t.ex.)
Något som det sakta går upp för politiker här och där. I Brasilien satsade Lula hårt på ett exportjordbruk, men nu har man insett att de vinsterna stannade inte i Brasilien..
Så varför då politiskt stötta sådant?
Tyvärr, en sann kapitalistisk stat värnar om sin egen livsmedelsförsörjning annars sätter man sig i en dålig förhandlingsposition….
# K.
Det är ofta vi anstränger oss för att korrigera dina påståenden. Men det tar för mycket tid att hålla på och korrigera dina påståenden. Det är inte för att ha nöjet att korrigera dina yttranden som jag befinner mig på den här bloggen. Man skulle kunna ägna flera timmar om dagen åt det.
vadå?!?
Exakt hur många håller inte med om att någonannanismen har blitt ett nationellt syndrom för oss svennar?!?
Kanske bra att spara den gamla grävda brunnen på landet, för utan ström får man inget vatten ur den djupborrade, iofs smakar inte vattnet så gott men man blir inte sjuk av det.
Vår brunn ligger relativt högt. Går att använda en vanlig vattenslang som hävert och få ut vatten vid strömavbrott. Finns även "klassiska" handpumpar man kan installera istället för locket på sin djupborrade brunn, som kan klara 20-30m.
@Lars Sundberg
Folk klagar ofta på grävda brunnar. I de flesta fall beror det på att de används väldigt sällan. Ond cirkel.
Många gånger försvinner järn, rost, lukt osv om brunnen används kontinuerligt.
Fast ibland är det dåligt vatten i grävda brunnar.
Då jag jobbat med vattenpumpar under senare år så har jag alltid rekommenderat att behålla den gamla grävda brunnen för krissituationer…
Colibakterier från jord kan störa men man får väl koka vattnet då…
"Tja, Eskil och hans socialistiska föregångare har sett till att Sverige har världens antagligen hårdaste djurskyddslagar, men inga tullar som skyddar svenska lantbrukare så de kan konkurrera på lika villkor eftersom vi är med i EU. Även miljölagarna är stenhårda och tillämpningarna av de jordbruksstöd som vi får inom EU:s landsbygdsprogram är nitiskt stenhårda."
Just oförmågan att förstå att ekologiskt jordbruk kräver protektionism var skälet till att jag gick ur miljöpartiet samma år som jag gick med på 80-talet.
Då var jag 17 år, men det tar onekligen tid för normalbegåvade att fatta ett och annat.
Ingen mer som funderar på hur det i längden ska gå att föda 9 miljoner (and growing) när åkermarken bara kan försörja 4,5 miljoner?
Känns som en socialt tickande bomb som bara blir värre för var dag.
I tätorter där de felsta svenskar bor förekommer ingen åkermark alls. Hur ska man förklara mysteriet med hur de kan leva???
Ahaaa: HANDEL. Folk byter grejer med varann!
Vid en allvarlig kris är det viktigaste för vår livsmedelsförsörjning att vi återställer INDUSTRIproduktionen så att vi kan byta till oss importerad mat.
Dessutom är det ju inte så att 4,5 miljoner är skrivet i sten.
Redan under kriget låg den på 6 miljoner och folk svalt ju inte i drivor. Nej, det gäller att ställa om och t ex lägga av med att odla djurfoder där man skulle kunna odla människofoder istället och sånt där.
Faktum är att t ex rotfrukter aldrig ransonerades under kriget, varken här eller i Storbritannien.
En bekant växte upp på en liten gård utanför Berlin på fyrtiotalet..
De gjorde affärer med mat.
Så deras kor hade en toppenmiljö, de låg på äkta mattor som berlinarna hade bytt mot mat…
Och det är klart, mattor går inte att äta, medan ströhalmen duger som kofoder
@ kapitalist. Det är ju just ett sammanbrott av den internationella handeln som är problemet i en krissituation. Du kan inte tänka dig ett scenario där det inte längre är praktiskt möjligt att importera nyazeelänska äpplen och argentinskt kött? Och otroligt idiotiskt att påstå att svenska bönder inte kan producera god mat. I de fall kvaliteten är dålig beror det på prispress, man får det man betalar för, och svenska rårvaror är dyrare för att svenska politiker till skillnad mot andra länders politiker resonerar precis som dig.
@Elrond
Klart att det går att föda 9 000 000 och mer ändå i Sverige om vi ordnar det på det viset. Äter det som går att producera efter säsong här och får till en bra cirkulation på näringsämnen m.m.
Jag tror inte alls att vi kan föda 9 miljoner människor i Sverige vid en långvarig kris.
Hälften…
Ungefär som 1939-45.
Och det blir en enformig kost ändå…
Och det måste planeras flera år i förväg!!!
Thomas Gunnarson,
Ja, just det gör det ju så lönsamt att i förväg investera i livsmedel för en nödsituation! Och de kraftiga prisuppgågnarna i en nödsituation gör det möjligt att investera mer i matproduktion och importera mer mat. Folk är inte dummare än att de vill tjäna pengar. I en nödsituation är det bra at tmaten är mycket dyr. Ransoneringar förvärrar och förlänger krisen mycket allvarligt, i den mån svarta marknader inte kan lösa problemet trots statens förbud mot ökad tillgång på mat.
Roger
Om du är gammal nog så har du upplevt hur svenskars matkultur förändrats sen särskilt ca 1990. Det är väldigt mycket mer internationellt nu. Det är en förklaring till varför importen ökat. Ett annat är att vårt jordbruk är katastrofalt olönsamt av klimatskäl. Problemet är inte att bönderna inte matas med ännu fler tiotals miljarder skattekronor och handelshindersprofiter (på bekostnad av bätrre konkurrenter utanför EU).
De branscher som skapar vårt välstånd här i landet, som skog och stål och verkstad, de får inga subventioner och har inga handelshinder. Om vi lägger ned några exporterande industriföretag genom att höja straffskatten mot deras välståndsskapande med en miljard, och ger de pengarna till improduktiva bönder, så bara ökar kostnader för deras produktion med lika mycket utan att de levererar mer. Så vad är det som funkar och vad är det som inte funkar i praktiken liksom?
Kapitalist
Det är inte av klimatskäl utan av skatte- och löneskäl som svenskt lantbruk är olönsamt. Jag håller med dig om att subventionerna i den form de sker nu är kontraproduktiva, men faktum är ju att större delen av den globala matproduktionen är subventionerad så tar vi ensidigt bort den i Sverige är inget vunnet.
I Sverige har våra politiker fått för sig att stora jordbruk är effektivare än små. Det stämmer om man räknar vinst/arbetad timme men inte om man räknar produktion/hektar eller energiåtgång/hektar Tyvärr har inte den vinsten hamnat hos bönderna utan i handeln och hos bankerna. Slutresultatet blev en överbelånad och åldrande liten lantbrukarkår som inte får konkurrera på lika villkor som övriga världen. Det kan ju kvitta så länge hjulen snurrar i övriga världen och de vill köpa det våra verkstäder producerar, men vad händer om nåt går riktigt snett där ute? Ska du skicka din fina internationella mat med e-post? Tänk om det blir krig i mellanöstern och oljeproduktionen i Saudi försvinner. Är det självklart att de stora vete-exportörerna hellre skickar mat till lilla oviktiga Sverige i stället för att genom etanol försöka mildra den akuta bristen på bränsle samtidigt som deras matproduktion kraftigt minskar pga brist på insatsmedel till lantbruket?
Jaha, så varför ha någon jordbrukspolitik överhuvudtaget då, om våra politiker är så inkompetenta när de försöker reglera allt det där med bönders "löner" och räntan m.m.? Varför inte avskaffa den omgående så att alla människor tillåts välja på marknaden. Om franska skattebetalare tvingas subventionera mat som exporteras till oss, desto bättre för oss!
Hade jag varit "kapitalist" (jag är nog mer torparhöger) så hade jag inte resonerat som du, ty det är som att köra av vägen utan att ha försäkrat bilen…
Vill en äkta kapitalist riskera sina investeringar?
En lokalt jordbruk är i själva verket en mycket bra affär, men då svenskarna (du?) förvandlat sin socialistiska grundton till en TIMBRO-variant, så tror man att " om alla följer reglerna så blir det bra". Som blondinen från TIMBRO sa då då jag frågade henne om inte marknaden egentligen var "kartell och kalascnikov".
Jag tror fortfarande på kartell och kalaschnikov och icke på TIMBRO-bruden.
Som min bekant från Tyskland jag nämnde ovan….
Sedan så var inte "Gulaschbaroner" så populära….
Inte bönder heller under kriget, ty alla tyckte att de skodde sig, vilket en del gjorde naturligtvis, men som alltid, skjuter man kon så blir det ingen kalv. Och det har ju folk svårt att inse vid kriser…
Och Roger…
För några år sedan så vägrade Kazakstan att exportera spannmål, då det var brist hemma…
Eskil gick då ut och klagade på detta, "för länder som Sverige var ju importberoende"…
Han trodde ju på TIMBRO-varianten!
Och.
Man klagar ju från många håll på att amerikanarna bränner sprit på sin majs istället för att sälja den som mat (eller skänka som det egentligen är), ty majsodlingen har nästan alltid haft 25% i subventioner av odlingskostnaden.(annars hade inte industrin klarat ekonomin).
Rent nationalekonomiskt är det ju bättre att bränna sprit av majsen, sett från USA…
Kapitalist,
Tro mig, de flesta bönderna vill ha bort stöden och regleringarna. Men du måste förstå att jordbruksstödet inte är till för lantbrukarna, det började en gång i tiden med att politikerna lovade billig och säker mat till arbetarna, ett sätt att locka röster med andras pengar och markägarnas nyttjanderätt av sina ägor. Att försöka avreglera eller slopa subventionerna ligger inte i böndernas makt, den enda reella makten bönderna har just nu är att avveckla sig själva. Makten ligger i politikernas händer men de lär inte avreglera,deras jobb är just reglera och fördela, oftast på ett inkompetent sätt. Dessutom har de lyckats att dölja sin inkompetens tack vare den fantastiska tillväxt som har varit det senaste århundradet.
och…
Före 1995 så fanns det en marknad där köpare och säljare kunde mötas över biffen..
Men efter 1995, så kom kontrollsamhället in på allvar och svartslakten försvann…
Kontrollsamhället har alltså full koll på bonden, men icke på något annat.
enligt:
"Bättre med en häst i stallet än tio i lasagnen"….
Anders.
Det går icke att driva jordbruk med samma löner som i en industri, egentligen, om man inte accepterar att en del av kostnaden går över skattsedeln..
Ty så har det alltid varit.
Man kan möjligen hämta varorna från platser där folk tjänar mindre, men var är det så framöver…
Vi förbrukar 10-13% av hushållspengarna till mat idag och det måste troligen minska ytterligare om inte samhället skall stanna…
Vad händer när maten måste bli gratis?
Ty vi närmar oss en allvarlig kris där den mat vi köper snart inte är prisvärd, trots att priserna aldrig varit lägre…
Thomas 20:44
Jag saknar ett tillägg i ditt uttryck "om alla följer reglerna så blir det bra" det skall vara, om alla följer reglerna så blir det bra för de som reglerna favoriserar 😉
Anders..
Jo det är ju givet…
Men alla svenskar tror ju att det är vi som är vinnare… Ty.
"Det måste vara något fel på den som misslyckas i Sverige. Ty här kan man bara inte misslyckas", som en sade..
En kommentar jag aldrig glömmer.
Thomas personligen tror jag att priser på mat kommer att gå upp i relation till inkomsten. Grönsaker och rotfrukt kommer att bli ett mer personligt ansvar, folk blir tvugna att odla mer själva, viket kan vara bra för näringscykeln. Att industrin har så bra löner beror till stor del på billig energi, de har helt enkelt tjänat mer på den billiga energin. Svensk stålindustris framgång berodde helt och hållet på billig el, likaså massabruks- och sågverksindustrin.
Om kostnaden går över skattsedeln eller inte spelar egentligen ingen roll vilket mervärde skulle det skapa om det går via skattsedeln? Obs, med det förbehållet om alla andra länder slopar sina subventioner också, kanske är bäst att tillägga.
Thomas Gunnarson2013-03-19 21:03
"Vad händer när maten blir gratis?"
Jo, kanske det som hände med teletekniker när telekommunikation blev gratis! De blev mycket högre avlönade och många fler!
Varenda en köper givetvis det som är prisvärt, hur menar du att någon inte skulle göra det???
Och det är uppenbart att svensk mat blir allt mer impopulär, och där den är likvärdig inte klarar av konkurrensen ens med andra europeiska länder. Men global frihandel skulle de lägga ned totalt. Liksom Facit bordsräknare, eftersom det är så mycket bättre att vi låter östasiaterna slutmontera såna saker och vi levererar bara några essentiella komponenter. Då slipper vi tröska tråkiga åkrar.
Kapitalist..
Jag har räknat på hur det skulle vara att producera ett smör av den kvalitet som vi hade fram till 1975 ungefär, då den gamla typen av drift försvann…
Dagens smör kostar väl runt en femtilapp per kilo…
Jag skulle behöva minst 250 kr….
Men då är det outstanding…
(Allt som produceras enligt gammalt sätt har en kvalité som inte går att köpa, egentligen, då kvaliteten på mjölk, kött, frukt och grönsaker blir bättre ju längre norrut man kommer. Av biologiska skäl)
Vill bönder ha bort sina bidrag och regleringar?
Vilket löjligt påstående! Men jag hoppas att du har rätt och att ingen bonde därför röstar på Centern.
Om det vore en bra idé att odla mat i Sverige så skulle vi jordbruket blomstra om vi avskaffade jordbrukspolitiken nu. Men jag läser aldrig om några bönder som vill avskaffa sina bidrag, sina regleringar och sin handelshinder. Annat än selektivt så at det kan tjäna ännu mer pengar på det på andras bekostnad.
Bönder har ju redan en mycket lång rad undantag från alla regleringar som värdeskapande entreprenörer i alla andra branscher skadas av. Allt från transporter till bokföring, dynamithantering och total befrielse från fastihgetsskatt, t.ex. Jag vill avskaffa alla såna särregleringar för den kroniskt mycket olönsamma jordbruksbransschen, liksom deras starliga och överstatliga tiotalsmiljardersbidrag varje år.
Vill bönderna verkligen avskaffa jordbrukspolitike??? Knappast, de fortsätter att vulgärt lögnaktigt agitera för mer plundring och parasitism utan att behöva skapa någonting av värde. Varje timme en svensk bonde arbetar så omvandlar han mer värdefulla resurser till mindre värdefulla produkter. Det vore väldigt mycket billigiare att ge dem a-kassa på livstid bara de upphör med all den ödeläggelse av den övriga 99% av befolkningens välstånd som de nu bedriver.
Kapitalist är ett troll. Ta honom inte på allvar. Han vet bevisligen inget om vad han skriver, vilket han bevisade bl.a. ovan, tex genom att yra om att bönder slipper bokföring.
Mata inte trollet mer.
Du har rätt Cornu, han verkar vara ganska, hur skall jag säga, Egensinnig kanske?
@Kapitalist, när det gäller jordbruk rekommenderar jag att du åtminstone börjar läsa kommentarerna på ATLs hemsida, efter ett borde du kunna glida ner på rätt sida av mount stupid.
Sen att du verkar lite insatt i Österrikisk ekonomi är ju ett tecken på att det finns hopp om dig, fast du borde nog fundera lite på skillnaden mellan att fördela knappa resurser och tron att resurser kan uppstå ut tomma intet, bara man tror tillräckligt på det.
Har inte jordbrukare speciella lättnade när det gäller bokföring?
Vem är det som ljuger?
Vem är det osm är ett troll?
Varför är vår mat så onödigt dyr?
Varför försöker somliga kretiner odla potatis i Norrland?
h, nej, förlåt.
Den här bloggen handlar ju uteslutande om osakliga personangrepp och aldrig om någon form av diskusion i sak. Bloggägaren har ju bestämt att det ska vara så. Eftersom han själv har fel, och är trög i att ändra sig.
@Kapitalist:
Vad skriver du för dynga?
– Har du en näringsfastighet och F-skatt så är du bokföringsskyldig precis som alla andra företagare, om verksamheten är aktiv. Men det är upp till dig att skita i bokföringen, men då kan du heller inte göra några avdrag.
– Vad gäller fastighetstaxering så är näringsfastighet uppdelad i flera delar, därav t.ex. bostadshuset (småhusbyggnad) och tomtmarken (småhusmark) och dessa taxerad PRECIS lika hårt som alla andra i Sverige.
Har du fler idiotiska påstående så kan du vända dig till din lokala skattemyndighet, innan du öppnar k*ften.
@Kapitalist
Nu får du vara så vänlig att tala om för mig varför man inte skall odla potatis i Norrland eller vinbär och jordgubbar.
Förmodar att du känner till att Skandinavien och inte minst Norrland är extremt unikt på den här planeten med mycket ljus och hög värme pga golfströmmen.
Kapitalist.
Den speciella bokföringsmodellen för bönder(kontantmetoden) försvann redan 1972 .
Är bönder för en avregleringen?
Jag vill gärna skilja på bönder och lantbrukare. (Göran Persson är lantbrukare, medan jag är bonde..)
Fastighetens storlek, alltså….
En bonde klarar sig utan stöd och regleringar, ty han har inkomster från annat håll
Fast då är även Göran Persson bonde då hans lantbruks ekonomi är helt beroende av hans externa intäkter…
Det finns snart inga företag inom lantbruket som sysslar med jordbruk enbart….
Så frågan är då om inte regleringssystemet ändå mest har politiska orsaker…
Alltså ingen enkel fråga att besvara.
Principiellt är jag för frihandel. Men jag är också, vis av historien, införstådd med att ett land måste ha en krisberedskap för något så viktigt som livsmedelsförsörjningen. Man kan inte, och framför allt ska inte, förlita sig på att man i varje upptänklig situation i framtiden kan importera den livsnödvändiga maten.
Sorgligt nog, driver det svenska EU-medlemskapet Sverige i denna riktning.
Jag vill att Sverige gör en hundraåttiogradersväng och upprätthåller och premierar svensk inhemsk jordbruksproduktion. Om det är med importtullar på livsmedel i relativt lugna tider som dessa, så är det okej för.
Damma gärna av den krisberedskapsplan på livsmedel som utarbetades under kalla krigets glada dagar. (Medan detta görs, passa då också på att applicera denna glansperiods säkerhetspolitik på dagens sårbara och försvarslösa samhälle.)
Om Sverige ska ha en seriös livsmedelsförsörjning för sina medborgare så måste man ha byggt upp ett system baserat på inhemsk livsmedelsförsörjning på livsviktiga basvaror långt i förväg. Sverige måste relaterat till folkmängden t.ex. ha ett minsta antal tamboskap för kött- och mjölkproduktion.
Med svenskt jordbruk säkerställer man också en levande landsbygd och ett trevligare land. Lär av Norges och Schweiz ambitioner för deras respektive länder.
Om Sverige ska fortsätta på den utstakade nyliberala vägen inom ramen för den EU:ska jordbrukskolchosen, så kommer de svenska jordbruken marginaliseras till obefintlighet. Då detta uppenbara kontinentaleuropeiska jordbruksmål har blivit infriat, blir konungariket Sverige lika mäktig i kommande EU-förhandlingar som en guppy i ett vithajsakvarium.
Livsmedelsförsörjning kan uteslutande existera i form av lokala lager av mat som är färdig att äta. (som de proteinpulver styrketränare äter, kostar inte mer än 10 spänn per dag). Jordbruk-livsmedelsindustri-hushållsdistribution är en extremt komplex och sårbar process. Mer jordbruk gör alltås ingenting alls för att öka vår livsmedelssäkerhet vid kris.
Tänk dig själv vad du skulle göra om t.ex. totalt kärnvapenkrig bröt ut i natt? Krypa ut i lervällingen på närmsta åker och… göra vadå?
Jordbrukspolitik snarare skadar än hjälper vår livsmedelsförsörjning vid katastrofal kris.
Helt rätt om jordbruket. Tullarna kanske fördyrar maten 100 kr per person per månad och totalt 12 miljarder kr. Av detta efter ett antal år när en viss stabilitets har nåtts kanske 6 miljarder går till bönderna, 3 miljarder går till tullar och 3 miljarder går till grossister, detaljister och administration. Böndernas pengar kopplas helt till produktionen. Inget går till markägande och driver upp fastighetspriserna. Ersättningar till diverse ekologiskt flum kan samtidigt läggas ner. EU-avgiften på 10-tals miljarder undviks. Skatterna sänks långt mer än maten fördyras. Allt är ett maktinstrument för korrupta politiker.
Urban…
Räkna istället på vad en dubblad livsmedelskostnad skulle innebära för folk och i samhällskostnader, ty att gå vidare i en ökad "effektivisering" är knappast troligt…
För inte så många år sedan var kostnaderna för maten minst 30% av hushållsbudgeten, mot då 13% idag.
@Thomas Gunnarsson 13:51
Jag antar att du jämför då de svenska matkonsumenterna betalade 25 % i moms med då de betalar 12 % i moms?
I så fall blir den verkliga andelen (utan moms) av hushållsbudgeten som maten stod/står för en annan.
Istället för 30 % blir den momsfria andelen 24 % (då momsen var 25 %). Istället för 13 % blir den momsfria andelen 12 % (då momsen är 12 %), om jag har räknat rätt.
Om man dessutom viktar in i hushållsbudgeterna vilken matkvalitet man fick/får för pengarna så skulle man bl.a. kunna säga att gårdagens matkonsumenter fick en bättre hygienisk kvalitet på sin mat. T.ex. har i och med EU-inträdet antalet salmonellafall via maten (importerade ägg, köttfärs etc.) ökat markant.
Jag tycker nog vi kan betala litet mer för maten om vi samtidigt får äta mer närproducerat (från Sverige). Att det finns utrymme för det i hushållsbudgeten, finns det starka indikationer för. Om ett land slänger mycket livsmedel tyder det på att maten är alltför billig. Både i USA och Sverige slängs det relativt mycket mat. Mest i USA.
Thomas, hur mycket livsmedelskostnaden ökar beror förstås på hur långt självförsörjningen drivs. Min uppskattning är att siffrorna som jag nämnde ökar självförsörjningen mätt i produktvärde i affärernas kassor från dagens cirka 50 till 75 procent. Men det kanske det behövs 4 miljarder i ökade tullar istället för 3 miljarder. Om fördelningen är 25/75 får jordbruket i princip tre gånger mer, eller 12 miljarder, varav inget går till passivt markägande. Det blir helt andra priser på spannmål, kött, mjölk med mera. Från toppen av skallen en ökning med 60 procent. Jag är dålig på jordbruksekonomi och kopplingen mellan priser och produktion och vet inte om detta räcker för att driva upp självförsörjningen till vad den var 80-talet. Det hamnar då på cirka 150 kr mer per person och månad.
Om det drivs längre för 100 procent självförsörjning så blir det många gånger dyrare för konsumenten. Kostnaden ökar exponentiellt. Det uppstår bluff och smuggling. Tullarna blir mycket höga. Om det dessutom ska införas fort så kanske priserna i kassorna fördubblas. Något sådant skulle kunna göras på sikt. När gränserna stängs av naturliga skäl av att det blir brist på allt och livsmedel, bränslen och annat inte exporteras så blir det så i varje fall. Samtidigt kanske lönerna har halvererats. Vad jag räknade på var något som kan införas enkelt och med minimala fördyringar och som går med vinst när inget betalas till EU.
Jordbruket är alltid i kris men jag undrar nu om inte de som köpte och tänkte till i rätt läge 1990-2010 har det rätt bra idag. Men annars förstår jag inte priserna alls. Men de hålls uppe och de är höga.
Oavsett vad jag tycker om politiken som förs och olika aspekter av den, det konstiga är att marknaden bara betalar, må det öka eller minska med 10-20%, det kan lika gärna vara snabba statistiska fel men det här är nästan en ökning överlag.
Vad menar du höga priser…?
1982 , när jag började som mjölkbonde, så fick jag 2,52kr per liter av mejeriet.
Idag ligger det femtio öre till en krona högre.. ( jag har slutat givetvis).
Men spannmålspriserna är än värre…
På 1950- talet låg priserna på en femtioöring kilot..
Nu ligger priset efter torkningskostnaden på strax under en krona..
21 kommentarer av Kapitalist fick jag det till, vilket innebär att man tvingas läsa mer av Kapitalist än av Cornu om man följer den här bloggen. Tror Kapitalist att han äger bloggen? Det är uppenbart att Kapitalist inte gör något nyttigt för Sverige eller mänskligheten utan bara använder sina dagar åt att försöka förvrida huvudet på folk med vanvettig nyliberal dynga.
Ja han är flitig den där kapitalist..
Dokument utifrån sände en intressant dokumentär 2010 som jag tror många såg här om hur risskörden slog fel i Thailand våren 2008 vilket ledde till att man ströp exporten. Filipinerna köpte upp det mesta av det övriga som fanns på världsmarknaden och vips så stod flera länder utan. bla flera länder i fd franska afrika som sedan kolonialtiden gjort sig beroende på billigt importerat ris.
kaos och upplopp följde som väntat när folk inte kunde äta sig mätta
Med en exponentiellt ökande befolkning är det bara (en kort) tidsfråga innan fler länder inför exportstopp på mat.
har vi när den dagen kommer inte redan kommit på ett sätt att minska klyftan mellan munnar att föda och antalet "risportioner" att dela ut sitter vi i en ganska prekär situation
social oro är väl då bara förnamnet