Bland det första att vika på bostadsmarknaden bör vara fritidshus, eftersom man förvisso måste ha någonstans att bo, men definitivt inte måste ha ett fritidshus, som saknar alternativkostnad. Som exempel verkar priserna på andelslägenheter i Åre kraschat, hårt.
I Åre Björnen, med nästan uteslutande nybyggda bostadsrättslägenheter, ofta med andelsägande, kan man se en tydlig marknadskollaps. Detta är ändå ett område som ligger i anslutning till lyxhotellet Copperhill och är ingalunda oattraktivt som sådant.
För några år sedan såldes andelarna i lägenheter för ca 350 000:- styck, där tio andel, med fem veckors nyttjande om året, alltså betingade ett nypris per lägenhet på 3.5 MSEK.
Det finns nu lägenheter ute för 200 – 250 000:- SEK per andel, eller 40-45% ner från nypriset. Och ändå ligger lägenheterna ute i värsta fall flera år. Extremfallet är en lägenhet där en andel nu ligger ute för 110 000:- SEK, senaste prissänkning från 180 000:- och andelen har varit ute till salu i hela 1096 dagar, eller nästan tre år! Lägenheten byggdes 2008 och nypriset bör ha legat runt 300 000.
Sju lägenheter har varit till salu i över 500 dagar, sju lägenheter i mer än 300 dagar. Detta oräknat sk Hemnet-resets.
Samtidigt reflekteras inte marknadskraschen i priserna, eftersom många vägrar sälja till sänkta priser, utan ligger kvar uppe runt ursprungligt pris.
Kan bli intressant läge för den intresserade, men samtidigt får man betala en tusenlapp i månaden i avgift för lägenheterna också. Samtidigt är förstås den potentiella nedsidan på en andel i ett klubbmedlemskap i en bostadsrättförening alltid 100%, oavsett vilket pris man betalar.
På lite längre sikt kommer inhemsk turism bli det nya Thailand när peak oil tar livet av det privata flygresandet, som faller tillbaka till 60- eller 70-talsnivåer. Åre är perfekt positionerat med järnväg och tåg direkt till Stockholm och det gäller även för sommarsemester.
På annat håll har PEAB bara lyckats sälja ungefär hälften av lägenheterna i Tallvik i Halmstad, trots havsnära läge. Kanske för att priserna ligger i nivå med vad det kanske skulle kosta för en lägenhet på gräddhyllan Billdal söder om Göteborg…
Bloomberg har också en intressant artikel om den andra smällen på Danmarks bostadsmarknad. Priserna har som bekant kraschat och hushåll som har haft bundna lån börjar nu finna det dags att lägga om lånen i allt större utsträckning. Därmed kommer hårda amorteringskrav som ett bokstavligt brev på posten, eftersom priserna på bostäderna är långt under vattenytan och banken vill ha mellanskillnaden. 80% av danska BLTK under 35 år är nu under vattnet och har torskat dit. 100 000 danska hushåll ska torskat dit ordentligt, vilket är rätt mycket i ett land med drygt fem miljoner invånare. Med 2.5 danskar per hushåll under vattnet blir det 5% av befolkningen som är i en akut situation.
17 kommentarer
Jag litar på Landsfadern och Borg:en, våra räddare som går vid vår sida och bär vårt förtroende. Eventuella problem som kan uppstå är alltid för all framtid sossarnas fel. Det är bara för Kent Persson att skriva en debattartikel som man kan spela floskelbingo på.
Det är sossarnas fel att vi är där vi är, och KOMMUNISTERNAS !
Skulle peak-oil inträffa kommer folk ändå inte ha råd med dyra semesterlägenheter i Åre.
Det är dessutom ungefär lika lätt att ta tåget/färjan till kontinenten och åka skidor i Polen eller Tyskland. Billigare boende mm på skidorterna.
Jag tycker det är mer än lovligt oklart vad det är de säljer i åre. Såvitt jag kan se så köper man medlemskap i en förening som är medlem i en annan förening.
Är det inte brukligt att man vid försäljning av bostadsrätter bifogar årsredovisning för föreningen – här hittar jag varken dokument om föreningen som man säljer medlemskap i eller BRFen…
Vad är egentligen skillnaden mellan den danska och svenska bomarknaden?
Varför kraschade Danmark men inte Sveriges bomarknad?
De ligger flera år före oss i kredit- och konjunkturcykeln men främst för att de överbyggt bostäder. An
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Vet att många i slutet på 90-talet kritiserade den svenska lånemarknaden och jämförde med både Danmark och Finland vilket styrker rttcks svar ovan. Dessutom verkar det som att Danmark tagit itu med problemen direkt istället för att sjösätta en massa ekonomiska stimulanspaket som Sverige gjort vilket medfört att problemen relaterade till bostadsmarknaden blivit en utdragen plåga.
Blev lite rörig ordningsföljd, jag gör ett nytt försök.
Sveriges bostadspriser var på väg neråt rätt så brant hösten 2008 när marknadsräntorna steg i efterdyningarna av Lehman Brothers samt att krediterorer började bli mer intresserade av att få tillbaka sina pengar än att låna ut. D v s det blev dyrt för banken att låna upp och det kom krav på att betala tillbaka eller gavs inte samma möjlighet till att finansiera (bankerna rullade i stor utsträckning dagslån för att finansiera långa lån). Riksgälden och Riksbanken gick in och köpte bostadsobligationer, företagsobligationer och lånade ut under marknadsränta till de svenska bankerna för att "minska den onormalt stora skillnaden mellan reporäntan och marknadsräntorna". Om jag inte minns helt fel så steg hushållens skulder till monetära finansinstitut med ~200miljarder under 2009, det var mer än vad det gjort ngnsin tidigare eller senare.
Efter att de extraordinära åtgärderna avslutatades under 2010 drog Riksbanken igång utredningen om riskerna på bostadsmarknaden.
Sverige har vattenkraft och kärnkraft så peak oil har inte påverkat oss lika mycket. Norge har som bekant sin olja och har därmed också klarat sig undan än så länge. Tyskland har satsat oerhört på alternativenergi vilket gett dem lite andrum.
Ett stort problem är dock alla bilar som kör omkring på fossila bränslen. Man bortser från en betydande del av energianvändningen om man bara ser till elförsörjningen.
Sverige har kunnat hålla ut längre (fördröja kraschen) med egen valuta. Reglerna på arbetsmarknaden har också gynnat storstäderna vilket gör bostadsefterfrågan underhålls. Stora barnkullar som kommit ut tror jag bidrar.
Extremt dålig rörlighet och svårigheter att bygga nytt gör säkert sitt till för att inte priserna skall rasa. En dels desperation efter bostad gör att de vet att de kommer göra stora försluter men de har inget annat val.
Jag tycker att man här verkar få mycket för pengarna. Hur mycket kan man tex tjäna årligen på uthyrning? Verkar som chansen till avkastning är ganska god
Nepp, då är Elon Musk klar med sitt eldrivna överljudsflygplan = snabbt till Thailand!
http://www.slashgear.com/elon-musk-is-planning-a-supersonic-electric-powered-hovering-jet-04245866/
Jag har följt Cornu i flera år och delar hans syn på det mesta men ofta underskattas trögheten i de ekonomiska förloppen. Marknaden för fjällhus borde vika ordentligt nu och jag sålde förra veckan (vinst > 4Mkr). Marknaden för innerstadslgh med lågt belånade föreningar känns fortfarande stabil och där kan man nog ligga kvar några år. Annars är tipset just nu att köpa ägerlgh i attraktiva lägen med lågprisflyg vid medelhavet – dit går mina penger just nu (fallet från ATH i SEK ligger runt 40-50%).
Att påstå att fritidshus saknar alternativkostnad är väl felaktigt. Det är ju just eftersom alternativkostnaden bedöms vara för hög som priserna gått ner. Dvs potentiella lgh-köpare anser sig få mer värde för pengarna på annat håll än i fjällstugor. Om alternativkostnad skulle saknas skulle lägenhterna bli sålda.
"The Mortgage Bankers Association said its seasonally adjusted index of mortgage application activity, which includes both refinancing and home purchase demand, fell 7.1 percent in the week ended March 15."
http://www.cnbc.com/id/100572481