Cypern och Eurozonen har nu lyckats överträffa sig själva och inte bara lagt frukterna för rädsla över att få bankmedel konfiskerade, utan nu också tillfört marknadens så avskydda osäkerhet och tvivlen om konfiskationen blir av eller ej. Däremot reagerar marknaderna än så länge avvaktande till positivt.
Guldpriset ligger kvar stabilt runt gårdagens 1605:- USD per troy ounce. Euron är stabil mot dollarn. S&P-terminen är bara ner 0.37% mot gårdagens stängningskurs och i Asien återhämtar sig flera stora börsindex.
Nikkei rusar +2.03%, Hang Seng ligger oförändrat på -0.07%, Straits Times återhämtar sig +0.64% medan Australiens All Ordinaries endast backar 0.46%.
Det mesta lutar mot en trevande börsöppning i Europa. Nu återstår att se hur länge man har de cypriotiska bankerna stängda och hur många dagar till vi får vänta innan man har stöd i parlamentet.
27 kommentarer
Kan inte vara så kul att vara cypriot nu, det borde väl börja bli kontantprist etc snart?
OT 1:
Intressant artikel om livsmedelssäkerhet i SVD idag.
OT 2:
Wilhelm Agrell kommer med en ny bok som bl a avslöjar hur regeringen "vilseledde" riksdagen att klubba igenom Afghanistaninsatsen.
Angående OT 1: Om du bara visste hur illa det är.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Cypern var väl mer eller mindre intecknat redan på förhand, därav de måttliga reaktionerna.
Har för mig att de sa på radion att Cypern stod för 0,5% av EUs BNP, eller något i den stilen. Borde inte vara något problem även om hela cypern helt plötsligt bara försvann. Det allvarliga är väl de nya principer man nu implementerar, som kan drabba resten av EU också.
Förövrigt gäller det att hålla fårket lagomt uppskrämda så att de blir fogliga. Kan också vara den gamla bilhandlartekniken att insistera på att visa den dyraste produkten, sen verkar den som man tidigare tyckte var för dyr inte längre så dyr.
Cypern är väl i stort sett en enda stor banksektor samt lite turism.
Samma banksektor erbjöd 7% i inlåningsränta…
Ja frågan är om detta är en ny princip som du säger eller om det går inom insättningsgarantin. Är det insättningsgarantin finns det väl ingenting att gnälla om för cyprioterna som har andra garantier än svenskarna.
Jag är ändå lite överväldigad av de oerhört negativa reaktionerna ute i världen om denna s.k bankskatt på "sparande". Särskkilt när kritiken kommer från konservativt håll där man normalt vill att de som lånat ut till dåligt skötta banker får betala genom "debt for equity". Varför är det då sån kritik? Det finns inga obligationsägare att tala om. Statens resurser saknas för att betala bankbristen. Men huvudanledningen till detta förslag är såvitt jag tolkat det att Tyskland m.fl inte vill att ryska "svartpengar" stöds av skattepengar från övriga Europa! Därför skall deponenterna vara med. Rimligt om man stöder argumentet. Själv tycker jag att det blir fel hur man än gör. Det är felet! Hur kunde EU tillåta Cypern´s banksystem att växa som det gjorde från början?
@Krille. Det är väl också frågan om. Det pågår aktivitet inne i banken, dvs om bankerna håller "stängt" men pengarförs ut från Cypern under tidsfristen. Perfekt läge att skapa sig rubriker och försöka kocka kapital just nu genom att populustuskt skylla på EU och lova som land att aldrig göra något liknande.
Om Cypern beskattar enbart de ryska kontona med 50% så är alla problem ur världen.
Putin skulle applådera för det är pengar han redan förlorat och det skulle ge skattesmitarna en tankeställare samt uppfattas som en gudomlig och social rättvisa av alla övriga.
Du glömmer den politiska dimensionen. Pengarna är en struntsumma för putin, men de är betydligt mycket mera värda som politiskt verktyg. Och det ser man ju redan med Gazproms inhopp och försök till att få kontroll över gasen utanför kusten, samt medvedev och putins uttalande hittills (med outtalade hot). Sen kan han säkert använda verktyget för att stärka sin ställning i Ryssland genom att visa sig "handlingskraftig" och spela på nationens känslor. Se bara hur de kunde använda adoptionsdebaclet över den lille pojken som "såldes" till USA och misshandlades där (dog han?). Betyder absolut ingenting realt, men ett utmärkt verktyg på den politiska arenan. Tror inte putin ger upp den här cypern-godbiten innan han kramat ur allt han kan politiskt.
Det Karl sade. Dessutom, tänk på att stora delar av fd Sovjetområdet har ekonomiskt och kulturellt lika struktur i den meningen att man strävar efter liknande semestrar, länder att ha sina pengar i (inte minst för att man inte litar på sina egna länder/banker – se tex Lettland och Ryssland), delvis eller full misstro mot väst och varandra etc. Det här är en farlig lek för Europa. The Economist påpekar delvis det med. https://t.co/redirect?url=http%3A%2F%2Ft.co%2Fr2ALJ2nmzQ&sig=bedd8377fcca53fa2bd2911b8d921dc02efd7512&uid=195132423&iid=cf87f531-3b22-455c-bc0f-6667e4e23a10&nid=12+296+20130317&t=1.
Om detta fortsätter kan det visa hur den grå ekonomiska strukturen ser ut medan man jagar alla skatteparadis. Både ekonomiskt och geografiskt. Det i sig är inte nödvändigtvis dåligt. Men det finns många politiska möjligheter att spinna på detta.
Intressant att notera i sammanhanget är att de utländska(ryska) pengarna fortsatt att flöda in trots bankkrisen! Däri ingår förvisso brittiska pengar men det sägs att britterna varit lite mer försiktiga!
http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user3303/imageroot/2013/03/20130318_hanke.png
Funderar på om det är sannolikt att ifall denna engångsskatt genomförs även för mindre sparare – kan det leda till en liten vankrun i övriga EU? Egentligen skulle små, men organiserade bankruns kunna vara ett bra stresstest av banksystem.
I sverige med egen valuta och förestående sedelbyte kan man straffa ut sånt beteende – man helt enkelt byter sedlarna när man har dragit skatten och drar skatt när man löser in gamla sedlar. Då kan folk springa till banken bäst fan de vill.
Här har euroländerna ett visst skydd då man inte kan beskatta sedlar och mynt utan att hela euroområdet drabbas.
NB skyddet gäller bara sålänge man inte beslutar att låta hela euroområdet drabbas.
Det här var en tanke.
(min översättning)
http://www.telegraf.lv/news/u-zhitelei-latvii-na-kipre-zavisli-19-mln-evro
Är den lettiska FCMC (FinansInspektionen) enligt principen om paritet (öga för öga, tand för tand?) beredd att frysa cypriotiska bankemedel i Lettland, för att i vederbörlig ordning överföra (beskatta?) 9,9% av den cypriotiska medlen för att tillföra Lettlands statsbudget?
– Sådana åtgärder planeras inte.
ännu "äger" inte ryska intressen Lettland. Kanske en tidsfråga dock!
Svårt att veta exakt, men ryssarna har generellt varit smarta och köpt lönsamma produktiva tillgångar, typ Latvijas Balsams (sprit), som visst kontrolleras av en mindre rysk oligark via en holländsk holdingbolag om jag minns rätt. Grindex tror jag har mycket ryska pengara i sig, hur mycket vet jag inte.
Det var en intervju nyligen med den ryska ambassadören i Lettland som menade att ryska investeringar i Lettland var relativt små jämfört med t.ex. svenskarnas kontroll över banksektorn. En hel del ryska tillgånger kanske inte syns som "ryska" vid en första anblick, som sagt.
OT Den danska bobubblan förvärras. Danskarna hade lånevillkor som för 10 år sedan gav dem amorteringsfrihet i 10 år. Nu kickar kraven på amorteringar in och 80% av alla i åldern upp till 35 år ligger med negativt eget kapital i sina bostäder. Nu har amorteringskravet ökat riskerna än mera när bostadspriserna fallit med 20% sedan toppen. Centralbanken ger de banker som inte sköter amorteringsvillkoren böter. Redan idag kan de tack vare EU/EMU-avtal låna rörligt till så lågt som 1%.
http://www.bloomberg.com/news/2013-03-18/denmark-races-to-prevent-foreclosure-shock-as-home-prices-sink.html
Ganska otroligt att 80% ligger under ek med en nedgång på endast 20%.
Säkerligen en hel del nya lån under amorteringsfriheten till nya kök och bad.
Svar till rttck ovan
Säkert gefle men också en stor andel som köpte på toppen. Omsättningen brukar oftast vara som störst på toppen då alla grips av eufori liksom av känslan av att annars missa tåget…..
Visst, men toppen var nog ändå inte riktigt 2003 om man nu ska gå på amorteringsfriheten 10 år.
gefle, nä toppen var ju 2008 men negativt eget kapital kräver säkert amortering ändå…om banken kräver det oavsett lånevillkor om amortering! Det finstilta brukar väl säkerställa att banken har rätt att frångå amorteringsplanen vid säkerhetsbrister! Eller vad tror du?
OM det finns Ryska maffiaslantar i Cypern så ska det bli intressant att se OM dessa konfiskeras, hur många Parlamentsledamöter som INTE har kört ihjäl sig, ramlat från nått TV-torn eller på annat vis försvunnit, om nått år.
Hur kommer dessa sk. maffia-pengar att återställas av bankerna?
Ryssarna är väl inte direkt omtalade för att 'vända andra kinden till' ?
Återställas med exklusiva räntor, i någon form jämfört med andra?
Varför tror du så många partier är emot, rent av att ett parti ändrat sig från att vara för till att vara emot?
Skulle gissa på att det pågår rätt intensiv "lobbying" bakom kulisserna.