Jordbruksaktuellt hade ett i sitt senaste nummer på döda träd ett antal artiklar om de nya gruvor som startas upp i södra Sverige, och antagligen kommer förgifta grundvatten och omöjliggöra livsmedelsproduktion, vattenbrunnar och boende i berörda områden under överskådlig framtid.
Artiklarna finns nu på nätet.
Jag kommer göra några blogginlägg i ämnet under dagen, och varför inte börja med JA:s artiklar?
Det handlar om Nya gruvor oroar markägare, Kampen är långt ifrån över om Gränna och förstås förnekelsefasartikeln om Billingen – Fullskalig brytning känns osannolik.
En sak som tas upp är hur det gått i Finland, trots all modern teknik
“Många markägare och miljöorganisationer är oroliga och ser miljöskandalen vid den finska gruvan Talvivaara som en väckarklocka. Trots modern teknik är dricksvattnet runt gruvan förorenat i en omkrets av åtta mil.“
Man ska komma ihåg att både Billingen och Gränna ligger mitt i Sveriges jordbruksbygd. Inom åtta mil från Billingen hittar man hela Västgötaslättens jordbrukslandskap, från Trollhättan till Vättern, från Gullspång till Ulricehamn. Det är åtta mil från Gränna till Linköping, men framför allt lär Vättern och alla dess avrinningsområden drabbas. Som en läsare påtalat så står det faktiskt “omkrets av åtta mil”, vilket är en underlig formulering. Mitt antagande om en radie av åtta mil är förstås helt fel, utan man landar istället på ca 2.5 mil (8/pi= ca 2.5) i diameter om det drabbade området vore runt.
Både hela Västgötaslätten och stora delar av Östgötaslätten hotas alltså av dessa gruvor.
Naturligtvis slås inte allt grundvatten i zonen, det beror mycket på avrinningszonerna.
Det är djupt olämpligt att sätta igång gruvor i jordbruksbygd, bara för att kommunen drömmer om lite skatteintäkter från jobb under några år. Resten av pengarna går utomlands och det är inte ens alla arbetande som kommer vara bosatta i de drabbade kommunerna. Resultatet kan vara förgiftad jordbruksmark och otjänligt dricksvatten i generationer.
Man ska se det här som ett symptom på hur desperat mänskligheten är i sin jakt efter metaller att driva den ekonomiska tillväxten med. Men man ska också komma ihåg att de höga råvarupriserna inte varar för evigt. Det finns en tydlig råvarucykel, som när den kraschar tids nog kommer leda till konkurser och övergivna gruvor, som externaliseras och där räkningen alltså hamnar på oss skattebetalare.
16 kommentarer
Min slutsats av det är att man ska äga jordbruksmark (som relativt sett ökar i värde när annan jordbruksmark förstörs av gruvor eller köplador) samt betala så lite skatt som möjligt (för att inte behöva finansiera galenskaperna) – dvs bruka jorden för egen matproduktion. Det känns som du ligger rätt bra till för den utveckling som sker – borde du då inte välkomna förstörelse av jordbruksmark?
Öh, va?
Ja tänk så härligt det vore för Cornu om han vore den enda i världen som ägde en plätt odlingsbar jordbruksmark… Wunderbar
Isf skulle Cornus plätt bli föremål för invasion av främmande såväl som domestisk makt. Cornu själv skulle i lyckliga omständigheter få en kula i nacken och i värsta fall dö av TBC i Gulag.
@Daniel Johansson
Har du varit och testat din IQ någon gång?
Alla andra laglydiga medborgare skulle naturligtvis bara sitta utanför cornus gränsrösen och långsamt svälta ihjäl, Tror du på det själv Daniel?
Notera att det står "Trots modern teknik är dricksvattnet runt gruvan förorenat i en omkrets av åtta mil." vilket blir en radie om ca 2,5 mil runt gruvan. Vilket inte är förenligt med "Inom åtta mil från Billingen hittar man hela Västgötaslättens" och ingen Östgötaslätt MEN ändå nog så illa ändå! Ska man bedriva sådan verksamhet bör denna noga kontrolleras och rejäla avgifter utgå till stat/region för miljöpåverkan.
Tack för påpekandet.
Det har bedrivits gruvdrift i Dalarna under millennium men vattnet är fult brukligt än dock. Borlänge kanske till och med har ett av de bästa vattnen i hela Sverige då det kommer från en rullstensås.
Är det något speciellt med Dalarna som gör vattnet brukligt?
http://cornucopia.cornubot.se/2012/11/externalisering-av-kostnader.html?showComment=1353182004013#c4888589820704871362
cobben2012-11-17 20:53
En djupdykning i den 500-åriga verkligheten i Sveriges sydligaste bergslag:
Sjösystemet nedströms Bersbo gruvområde
http://www.lansstyrelsen.se/ostergotland/Sv/miljo-och-klimat/verksamheter-med-miljopaverkan/fororenade-omraden/Pages/Bersbo.aspx
I Bersbo har omfattande gruvverksamhet pågått under ca 500 år, fram till 1920-talet. Det är sulfidmalmsgruvor där framförallt kopparmalm har utvunnits. Brytningen resulterade i omfattande mängder gruvavfall som deponerades i anslutning till gruvorna. De miljöproblem som gruvbrytningen främst orsakat är försurning och förhöjda tungmetallhalter i sjösystemet nedströms Bersbo.
. . .
År 2004 genomförde Länsstyrelsen Östergötland en förstudie över länets gruvavfall. Enligt denna bedömdes utläckaget av metaller från Bersbo fortfarande, trots en minskning på mer än 90% efter åtgärden, vara större än det sammanlagda läckaget från länets övriga gruvor.
. . .
Huvudstudien har kompletterats med en undersökning av fisk. I Gruvsjön utfördes också standardiserat provfiske, då det något överraskande visade sig under sommarens fiske efter matfisk att det fanns fisk i Gruvsjön. Syftet var att undersöka fisken med avseende på innehåll av metaller. Dels för att kunna göra en bedömning om fisken är lämplig för matkonsumtion, och även bedömning av fiskens hälsostatus.
Resultatet visar att fisken från dessa sjöar är ätlig och sticker inte ut vad gäller metallhalter om man jämför med fisk från andra likartade referenssjöar.
Hmmm…
i Billingen handlar det om Uranbrytning…
genomsläppliga bergarter…
Man är ju redan bekymrad över borrhålen för bergvärmen som bryter grundvattnets rörelser…
Varje mineral och varje form av gruvbrytning har sina specifika problem.
Bersbo visar bara att dåtidens kopparbrytning inte hade några extrema konsekvenser.
Dagbrott är ett helt annat, googla bara på Navajo indianernas problem efter mångårig uranbrytning. Uran särskilt verkar vara ett fanstyg som bör allmänt förbjudas.
http://en.wikipedia.org/wiki/Uranium_mining_and_the_Navajo_people
cobben2012-11-17 21:13
Sverige har haft ett kollektivt lokalt styrt statligt reglerat system för gruvdrift – innan kapitalismen uppfanns.
Bergslag
http://sv.wikipedia.org/wiki/Bergslag
. . .
Historia
Under medeltiden var brytning och bearbetning av malm (koppar, järn, silver) en av de få verksamheter som var tvunget att drivas i stor skala i det då jordbruksdominerade Sverige. För att klara detta krävdes därför ett organiserat samarbete mellan många människor. Den mest eftertraktade resursen i samhället, marken, behövde utnyttjas på ett speciellt sätt, liksom även vatten, som var en annan strategisk tillgång. För att förebygga motsättningar bland bergsbruksidkarna började rikets makthavare utfärda privilegier och reglera hur bergslagen skulle driva sin näring. Uppkomna tvister behandlades enligt särlagstiftning (bland annat enligt bergsprivilegierna) vid speciella domstolar, de så kallade bergstingsrätterna. För att tillgodose behovet av arbetskraft infördet bergsfriden (asylrätten) åt fångar, lösdrivare och krigsfångar.
Bergslagen kom länge att aktivt understödjas av staten. Under 1700- och 1800-talen fick dock deras organisationsformer konkurrens av mer kapitalistiskt orienterade system som uppstod vid de privat ägda bruken som hade monopol på stångjärnstillverkningen. Denna förändring kom att ske tidigare inom stångjärnstillverkningen vid bruken än inom bergsmännens tackjärnstillverkning och gruvbrytning. En juridisk slutpunkt sattes i en förordning 1859 om utsträckt frihet för bergshanteringen. Den skyldighet till blåsning i hytta eller masugn, som dittills funnits hos de bergsmän som innehade ett bergsmanshemman och var med i ett hyttlag, upphörde därmed.
Det mest kända korporativa organet var Stora Kopparbergs bergslag med tidig medeltida drift i Falun och privilegier på Dalarnas landsbygd. Detta kom att ombildas till aktiebolag i slutet av 1800-talet i form av Stora Kopparbergs Bergslags AB. Verksamheten fortlever idag i Stora Enso-koncernen.
Bergslagen fanns parallellt med bergsbruk som ägdes och leddes av en brukspatron som anställde arbetare att sköta framställningen. Med tiden ersatte det privata bergsbruket den kooperativt ägda och drivna bergsbruksverksamheten som bergsmännen bedrivit.
Där ser man…
men på den tiden gick överskottet till svenska statskassan och icke till internationella gruvbolags kista…
Antingen är man en fattig arbetare/slav eller så äger man sina produktionsresurser.
Bara en dum slav tycker att husbonden skall stoppa allt i egen ficka….
Sverige imho behöver en moderniserad Bergslag, anpassad till den moderna kapitalismen, men som tar tillvara även alla andra intressenters legitima intressen. Kapitalisterna låter sig svårligen motas bort från gruvhanteringen misstänker jag.
Att vända tillbaka till medeltiden är knappat realistiskt, men det finns ev. intressanta bortglömda lösningar från den tiden, kanske på samarbetsformer som tar tillvara samhällskollektivets intressen från ett helhetperspektiv.
Vad vet jag, jag är ingen bergsjurist. Den som inte kan sin historia är dömd att upprepa den, säjs det.
Tjära och fjäder fungerar dock lika bra på moderna kapitalister som det gjorde på medeltiden om dom törs visa sig utanför sina gated comunities