Fosfor är en avgörande byggsten i all DNA, då själva ryggraden på DNA-molekylen är byggd av fosfatgrupper. Detta innebär att ingen celldelning, ingen tillväxt, ingen reparation kan ske inom levande varelser och växter utan tillskott av fosfor. Tack och lov har nu Timbro gått ut och sagt att marknadskrafterna kan ersätta fosforn med något annat och revolutionera DNA i grunden.
Ett citat från Lydiah Wålsten, Timbros ledande expert på sådana här frågor:
“Ett högre pris på exempelvis olja, eller fosfor som Wijkman och Rockström varnar för, innebär ett ökat utbud genom att företag investerar i nyproduktion. Det innebär också en minskad efterfrågan, när man utvecklar alternativ eller minskar användandet.”
Nu är jag rysligt intresserad av hur Wålsten avser att byta ut all fosfor i allt levande och låta marknaden revolutionera livet självt och/eller ordna celldelning utan dubblering av DNA. Hon kan säkert återkomma på den punkten.
Debattartikeln heter Ett resonemang som leder fel. Passande titel.
Wålstens meriter är PR-konsult tidigare från … vänta … ni vet vad som kommer … Kreab.
Debattartikeln som hon replikerar är skriven av Anders Wijkman och professor Johan Rockström, som är agronom och miljövetare. Rockström innehar en professur i naturresurshushållning. Det innebär att Rockström publicerat en lång rad vetenskapliga artiklar i erkända vetenskapliga tidningar, där de granskats av hans likar (eng peer review) före publikation, och sedan har blivit så meriterad att han även kunnat få en professur i konkurrens med andra. Han blev årets svensk 2009. Agronom betyder att han är utbildad inom jordbruksvetenskap och t ex därmed förstår att utan fosfor så kan ingen celldelning ske och ingen tillväxt av t ex de grödor som blir till mat. Fosforn är själva kärnan i DNA och med det kärnan i livet självt.
Wålsten har en 3-årig kandidatexamen i journalistik, media och kommunikation, vilket gör att hon kan vara Timbros ledande expert på miljö- och tillväxtfrågor. Meriten som behövs för att börja jobba på Timbro är att ha jobbat på Kreab.
När Timbros ledande expert på området inte vet vad vederbörande talar om, så inser man enkelt att Timbro inte drivs av någon som helst verklighetskoppling, utan bara av ren tokliberalistisk ideologi. Vilket visar faran med att ha en tydlig ideologisk modell som man tramsigt applicerar på allting, även DNA:s konstruktion.
Timbro kallar sig “tankesmedja”, men är snarare en konstinstallation värdig Konstfack.
Och ja, det går att lista långa rader med resurser som nästan tagit slut, eller för alla praktiska ändamål tagit slut, Timbro. Vi kan börja med förnyelsebara resurser, som t ex fisken i våra hav, som trots att de är förnyelsebara kraftigt minskat. Vi kan fortsätta med den växtlighet som en gång i tiden täckte Saharas. Eller kanske den Fertila halvmånen, där jordbruket uppstod när människan lärde sig kontrollera växternas DNA-delning genom odling. Det som idag alltså är öknarna i Syrien, Jordanien och Irak, men en gång var böljande fält av spannmål. Vi kan titta på Påskön, som sedan 100-tals år i princip helt saknar träd, sedan dessa avverkats, för att aldrig få fäste igen. Vi kan titta på Bohusläns kala klippor, där skogsavverkningen under sillhaussens båtbyggande gjorde att skog aldrig mer kommer kunna etablera sig. Det är också snart slut på torkade tigerk*kar eller vad det nu är man ska ta för potensproblem. Och så kan vi hålla på, men när man som Timbro säger att några resurser aldrig någonsin tagit slut, så räcker det med ett enda motexempel för att visa att Timbro har fel.
Men visst kan vi minska användandet av konstgödsel i form av fosfor. T ex genom att i samma takt som konstgödselproduktionen börjar sina efter peak fosfor runt 2030, minska antalet människor på jorden via t ex omfattande svält. Den som har mest pengar får mat, resten får svälta. Se, marknaden löser allt! Tack, Timbro!
Andra än Timbro, t ex Rockström och Wijkman, kan dock se problem med omfattande svält. Det borde även Timbro göra. Faller antalet människor på jorden minskar ju global BNP. Vilket vore en katastrof om man är nyliberal. Jag bara säger, vem ska köpa alla iPhones om folk går och svälter ihjäl istället?
Tillägg: Bästa repliken till Wålsten på Twitter: “Ett kilo drontfilé, tack!”. Skrivet av @envirobert. För övrigt verkar det ensamt på Timbro. Man frotteras i den heliga treenigheten moderaterna-Kreab-Timbro och dunkar varandras ryggar. Men åtminstone på Twitter finns det inte en enda positivt kommentar till Timbros tokigheter. Man kan ana en viss desperation från en allt mer idiotförklarad tankesmedja, som uppenbarligen drabbats av att celldelningen i deras hjärnor upphört pga fosforbrist. Först hade jag tänkt att faktiskt ignorera tramset, men … nej. Dock förtjänar Timbro bara att förpassas på historiens skräphög. För övrigt låter kanske Timbro som en fiktiv svensk liten gullig ort, men är i själva verket italienska för frimärke (enligt Google Translate – skyll inte på mig, jag kan inte italienska). Dock inte för frispel.
106 kommentarer
…men kul att dom försöker! Det gjorde min söndag 🙂
Fosforn bedömer jag som det allvarligaste problemet att ta tag i de närmaste decennierna. Vi behöver byta ut och bygga om hela avloppssystemet. Att inte det arbetet har påbörjats ännu är märkligt? Förmodligen är det för mycket offentlig sektor och politiker inblandat och i vägen som vanligt.
Dessutom är jag övertygad om att marknaden dvs entreprenörer, uppfinnare osv är det som löser alla problem som går att lösa. Synd att så många målar upp marknaden som något abstrakt, ont och dåligt. Det är också mycket synd att så många lägger ner så mycket energi på att försvåra för marknaden. Det är nog där ni skall söka er "ondska".
Javisst. Men vad Timbro gör är förnekar existensen av probleme(t/n). Det leder ingen vart.
Timbro borde, om de ska följa sin ideologi, konstatera att fosforbrist kommer bli ett allvarligt problem och man måste se till att avreglera och ge möjlighet att förnya avloppssystemen. T ex genom att låta privata aktörer ta över, i utbyte mot att dessa kan få sälja fosforn istället för att den som nu pga kommunernas oförmåga till investeringar ska gå till spillo.
I framtiden borde man få betalt för sitt toalettavfall, inte betala för avloppet… Då skulle nog folk sätta in urinseparerande toaletter, om de fick betalt för att gå på toa…
Men grundproblemet är att Timbro påverkar regeringen, som lutar sig tillbaka och säger att "marknaden löser detta" och kan skita i att ta åtgärder.
Tror du inte just den prismekanism som Lydiah egentligen skriver om är den som till slut reglerar detta?
Lite mer allmänbildade personer som bl.a du ser ju dessa problem innan prismekanismen träder in. Kan hålla med om att det är frustrerande.
Problemet är att vi har sett lite för mycket senaste seklet av vad som händer när "planerarna och förbättrarna" skall träda in.
Jag tror inte att det är marknaden som är huvudorsaken till de brister vi ser i redundans i samhället osv utan det är regleringarna och manipulationerna som vanligt.
Aktörerna på marknaden har förlorat sin styrmöjlighet i stor utsträckning då just politikerna lagt beslag på huvuddelen av deras resurser dvs bl.a dina inkomster.
Det är inte marknaden som gör oss maktlösa utan våra politiker. Det är på marknaden vi egentligen har den reella makten.
Marknaden det är vi, politikerna det är nomenklaturan, vår tids parasitklass.
Och Timbro=moderaterna=regeringen=politikerna
För övrigt, javisst. Prismekanismen avgör vem som ska svälta ihjäl och vem som ska äta sig mätt.
Jag måste säga att jag tycker moderaterna har rätt lite med Timbros idéer att göra. I vilket fall driver de inte dessa.
Nja prismekanismen fördelar resurser dit där de är mest eftertraktade i förhållande till annat. Sen har vi väldiga problem med makthavare och korruption i olika delar av världen som skapar enorma problem och orättvisor.
Alternativet till prismekanismen är kömekanismen dvs planekonomin har utan tvivel empiriskt visat sig vara mycket underlägsen prismekanismen.
Så länge vi har kvar dessa korrumperade makthavare runt om i världen kommer det att behövas akututryckningar och som vanligt måste det kompenseras för politikernas/makthavarnas ageranden.
Finurligt system där dessa kan rättfärdiga sig själva för att kunna kompensera för sina kompensationer för sina kompensationer och manipulationer i the never ending story.
@Patrick
http://yourlogicalfallacyis.com/black-or-white
@Cornu 15:06
Huvuddelen av det Timbro skriver och försöker förmedla är just det du nämner. Vi behöver inte mer av "bara alla gjorde som jag tycker så skulle allt bli bra"
Faktum är att vi i Sverige har tappat mer och mer av innovationskraften desto mer just dessa krafter har brett ut sig dvs socialismen i alla dess former. Tom i våra etablerade storföretag är innovationerna i avtagande i en internationell jämförelse.
Vi måste försöka lätta på det struptag som socialismen tagit på vårt land innan vi kväver oss själva helt. Sen om dessa socialdemokrater kallar sig moderater eller sossar spelar i mina ögon ingen roll.
Faktum är att det är just moderaterna som fått mig att ge upp hoppet om politikerna även om jag aldrig röstat på dem. Får väl tacka dem för den ögonöppnaren.
@Myran
Tittade på din sidorekommendation. Det är väl just det det handlar om att inte ha en centralstyrd lösning utan en mångfald där de bästa lösningarna mångfaldigas.
Människor som vill samma sak kan söka sig tillsammans och förverkliga detta utan att bli påtvingade en massa från centralt håll.
Det centralstyrda samhälle vi har idag är i stor utsträckning en monokultur.
Där du ser svart-vitt tänkande ser jag mångfald.
@Patrick Sellman
Finns det inte en risk att den som verkar för mer avregleringar bara blir en nyttig idiot till storkapitalet? Hittills verkar avregleringar mest ha skapat semimonopol åt stora aktörer (vilket, förövrigt, är utmärkande för kapitalism enligt Wallerstein). Idén om en helt fri marknad kanske är bra i teorin (ungefär på samma sätt som socialism är en bra idé – i teorin). Men om det i praktiken alltid blir den typ av avreglering som vi hittills sett – som aldrig går hela vägen och alltid gynnar en liten elit på övrigas bekostnad – är det då fortfarande verkligen en bra idé?
"Dessutom är jag övertygad om att marknaden dvs entreprenörer, uppfinnare osv är det som löser alla problem som går att lösa"
vilka lösningar tror du att marknaden hittar på om dom samtidigt inte får privatisera intäkterna helst via ett obligatoriskt tvång
@Richard
Ja jag håller med dig. Om det blir den typ av avreglering som sker nu så är det ett skämt.
Det är ju inga avregleringar. Det är ofta för oss ofördelaktiga utförsäljningar av "gemensam" egendom till privata aktörer som agerar under skydd av genomreglerade marknader.
Att kalla det för avregleringar är inget annat än ren okunskap. Det är väl detta som brukar kallas nyliberalism här på bloggen. En liberalism som inte är någon liberalism utan bara ett sätt att organisera genom statens beskydd så att vissa utan riktig konkurrens kan sko sig på andras bekostnad.
Det är det staten är till för. Gynna någon på någon annans bekostnad. En verksamhet jag inte vill ta i med tång längre och aldrig skulle legitimera genom att gå och rösta.
Förstår ingenting av Lydiah Wålstens svar… Kanske att det skrevs i samband Timbros julfest…
Hade ingen aning om sambandet mellan Bohusläns kala klippor och skogsavverkningen, några bra bok eller länktips om man vill förkovra sig lite?
Det finns en tjock bok om Bohusläns historia.
Om landskapets öde i nordisk historia och behovet av virke på Skagens fyr som tidigt forslades från Bohuslän…
Sillperioderna är särskilt intressanta då de visar hur vi stört bort de stora sillperioderna genom intensivt fiske…
Väldigt intressant är att ta en båt och åka ut till de ställen där sillkokerierna var. Man kan fortfarande se de stora mängder avfall som detta kokande gav i de vikar där avfallet hamnade.
"Så försvann plötsligt sillen och många plockade ned sina stugor och lämnade kusten. Bordeller och krogar som det funnits gott om försvann och våld och dråp som hört vardagen till upphörde. Tystnaden sänkte sig över skärgården och det syndfulla Bohuslän vändes till att bli ett starkt religiöst schartauanskt fäste.".
(http://www.utgangspunkten.se)
Tja..
Schartau präglade Bohuslän, men nere i fören på fiskebåtarna där nyttjades den danska spriten..
Jag har själv upplevt detta..
Så man skall kanske inte svälja allt som sades.
Det var en sillperiod för något år sedan, men det har ingen ekonomisk betydelse längre.
Inte i de närmast obegripliga nivåer som senast i slutet av 1800-talet…
Sillen sam nästan upp på land, enligt skrönor, och det måste varit något sådant…
Underbart skrivet! Har du någon länk till hur kommersiell storskalig permakultur kan tänkas fungera?
Det är väl kap 14 i Bill Mollisons "Designers manual" som är det bästa som skrivits om detta.
Jag tror dock att det är ett stort misstag att tro att det skulle bli bättre för att vi överger vår makt att påverka genom vårt agerande dvs som aktörer på marknaden.
Det är alltid den ofta omedvetet fascistiska ådran där någon tror de vet bäst och med våld vill tvinga andra till det de tycker är rätt som är det som ställer till så mycket i världen.
Ja jag vet bara de gjorde så som du tänker så skulle allt bli bättre.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Permakulur i stor skala:
http://www.rockethub.com/projects/11800-changing-the-face-of-farming
Prenumerera på denna site så håller du dig ajour med det mesta som händer inom detta område. http://permaculturenews.org
Jag gillar också kapitel 14 av "Designers manual" faktum är att jag läste det kapitlet först för att avgöra om boken var värd att läsa överhuvudtaget.
Här är ytterligare en bra länk opensourceecology.org den sidan handlar om mycket mer än enbart odling. Annars är permies.com och alternativ.nu några av mina favoriter samt, skogstradgardensvanner.se/wordpress/ som jag själv försöker engagera mig i.
Inga positiva kommentarer på twitter skriver du. Det är möjligt, men i SvDs kommentarsfält är läget ett annat. Inte för att jag behöver berätta det för dig, men det är helt otroligt vilka åsikter/tankar/kommentarer som kryper fram. Om man känner sig lite för glad och uppåt kan man alltid läsa kommentarerna på SvD för att ta ned en på jorden och förlora hoppet och tron på människors förstånd fullständigt.
Timbro har tänkt ersätta alla arbetare med robotar. Sedan behövs det ingen jävla fosfor!
Cornu visar konsekvent att han saknat kännedom om vad en ekonomi är för någonting. Vet han hur man driver en skobutik? Nä, håller därför skorna på att ta slut? Har något någonsin tagit slut? Nä, det produceras hela tiden mer av allt. Krävs det mer för att åstadkomma mindre nu än förr? Nä, tvärtom, tacl vare ökande skalfördelar och arbetsdelning (tack vare befolkningsökningen) och bättre teknologi så blir "resurserna" hela tiden allt billigare. En teori som påatår motsatsen är falsifierad.
Så guld, silver, koppar och olja blir bara billigare hela tiden? Har du kollat råvarupriserna sedan tusenårsskiftet?
Kapitalist, så du har liksom Timbro ett förslag på hur biologisk celldelning ska ske utan att det går åt lika mycket fosfor? Låt höra. Du är trots allt expert på skobutiker.
Jag skulle vilja köpa ett kilo drontfilé, går inte det så vill jag ha tre kilo filé från Stellars sjöko. I värsta fall nöjer jag mig med tio kubik ved från Påskön.
Det här börjar likna (ny)liberalismens dödsryckningar. Vansinnet blir så uppenbart så att även lågstadiebarn kan uppfatta det.
Ok nu har vi fattat att du tycker illa om Lydhia men varför? Vad är det som är så dumt med denna prismekanism hon tar upp i jämförelse med alternativet? Eller skall vi kliva ner på "Du är dum" nivån här i kommentarsfälten.
@Kuckeliku
Motsatsen till det Lydhia tar upp har vi kunnat skåda under större delen av 1900 talet i dess utopiska form. Ingen vacker syn om du frågar mig.
Lydhia är en helt ny bekantskap för mig. Prismekanismen är en ganska smart sak i en hel del omständigheter, men man får inte ha övertro på den. Dels sparkar den lätt ut en massa människor ur existensen för att de inte har den monetära styrkan som krävs för att överleva (rent biologiskt) på marknaden.
Bryr man sig inte om detta så kan även entiteter som man bryr sig mer om drabbas av att saker blir ohållbart sällsynta och dyra om man inte hanterar dem på intelligenta sätt.
Går det riktigt långt så kanske inte Richard Branson klarar av att skicka upp folk på turistresor i rymden för att det blivit för svårt att få fatt på kritiska varor. Då kanske till och med de rika börjar fatta situationens allvar.
Innan dess kan förstås våra forskare och ingenjörer blivit oförmögna att ge oss nya teknologiska framsteg för att laboratorierna inte har råd att köpa in sinande resurser. Det var exempelvis någon forskare som ondgjorde sig över att de hade svårt att få fatt på helium för att det som fanns gick till nöjesindustrin.
Kuckeliku är inte den som gillar att utveckla resonemang och argument, utan föredrar snarare att uttala sig om meningsmotståndares karaktärer och deras förmåga att analysera/resonera.
Så förvänta dig inga välunderbyggda meningsutbyten.
@Kuckeliku
På denna marknad finns människor, de kan vara föräldrar, syskon, vänner, andra släktingar eller just bara snälla och omtänksamma människor som det inte verkar finnas brist på i vårt land. Din beskrivning av "marknaden" är lite snäv.
Jag skulle nog snarare vilja vända på det och hävda att i ett av Europas mest planekonomiska sjukvårdssystem, vårt så har du prioriteringar bakom ryggen på folk som är rätt inhumana.
Har man tagit till sig ekonomins/marknadens komplexitet så kommer man inte på tanken att gå in och försöka styra genom centralplanering annat än för att kompensera för tidigare idiotier.
Den rovdrift och de avarter vi ser idag är i huvudsak produkter av politiskt instiftade monetära system och andra regleringar. Mycket av råkapitalismen fortsätter under staternas beskydd. Vi behöver inte mer av det.
Per 2012-12-09 16:46
Det var det värsta jag har hört! Det är generellt sett en uppenbar lögn och det framgår väl också av diskussionen just här. Jag har vare sig nämnt Lydhia eller någon annan här. Det var Sellman som började prata om Lydhia, inte jag. Flertalet av mina kommentarer här är ytterst sakliga. Ibland känns det rätt att tala om för idioter att de är idioter, men självfallet preciserar jag också min kritik.
Ok Kuckeliku, jag kanske var lite orättvis mot dig där. Men medge att du gärna använder starka ord och ofta tvärsäkert sågar personer och åsikter utan någon särskilt lång bakgrund till varför..
Jag var framme hos Timbro på bokmässan i Gbg för några år sedan…
Blondinen (känd från TV) där tog emot.
"En fri marknad, fungerar det verkligen, ty det gäller väl då djungelns lag?"
"Alltså, om alla följer marknadens regler så fungerar det!"
"Hmmm.. då är det väl en form av planekonomi!"
Själv så tror jag att vi svenskar är så regelstyrda så att vi anser att t.o.m. den fria marknaden ingår i en planekonomi.
Vi har alltså inte fattat ett dugg av detta….
Är inte djungelns lag bra bland verksamheter på en marknad. Den eller de bästa överlever.
Det är väl inte Timbros tolkning?!
För övrigt så har väl Hells Angels den mest korrekta tolkningen av den fria marknaden?!
För övrigt så tror jag du har litet fel (inte mycket) ….
Bäst på marknaden är att nyttja kartell och monopol.
Inte konkurrens…
Det är bara för Timbros teoretiker…
@Thomas
För att uppnå monopol eller en kartell krävs en stat som kan skapa skyddande regleringar för att konkurrenter inte skall bryta in. Speciellt på en global marknad.
Den allt överskuggande fördelen med en fri och privat marknad är att vi kan välja bort det vi inte vill ha. Det funkar inte med det offentliga.
Det kostar att vara dålig på det man gör.
Jag är väldigt tvekam till att det kommer att råda "djungelns lag" vid en fri marknad, efter det att alla felaktiga prissignaler har justerats tror jag att det kommer att uppstå en spontan ordning. Dessutom försöker väl företag främst ta marknadsandelar via innovationer i stället för att dumpa priser.
Just precis…
En stat som kontrollerar att reglerna följs…
En planekonomi!
(Hur gör man i mellanstatliga förhållanden, som ju är de vanligaste övertrampen mot den teoretiska marknadsekonomin?)
Jag har en känsla av ni är för en planekonomi när det inte funkar som ni vill….
Själv tror jag inte att en "fri marknad" finns..
Det är bara ett teoretiskt resonemang som inte finns i verkligheten fullt ut…
Sedan så är det uppenbart att socialismen inte funkar om någon skulle vilja kalla mig socialist!
Men den slappa politik som förs idag kommer att kosta "skjortan"….
och..
Det går aldrig att bygga upp ett stort företag utan en sorts monopol.
Hela västvärlden ägnade sig åt att skydda sin industri under uppbyggnadstiden för hundra år sedan…
Ungefär som Kina gör nu.
@Thomas
Om du med monopol räknar in unik produkt, nisch eller att man har någo unik produktionsmetod så kan jag hålla med.
Hur byggdes t.ex IKEA upp i en monopolställning?
Du har nog rätt i att det om det finns är väldigt få fria marknader. Fri marknad innebär fri prissättning och fri etableringsrätt.
Jag har hela tiden uppfattat att det var när vi släppte merkantilismens regleringar och öppnade för en friare handel som välståndsökningarna tog fart. Snarare för närmare 200 år sedan än 100.
Man har ju begränsad erfarenhet!
Dock.
Bland Sveriges större företag är ju Alfa-Laval (de-Laval, som det heter oxå).
De hade totalt monopol på sina produkter i Sverige och därmed kunde växa ut över de nationella gränserna så att de blivit ett världsledande företag.
Så var det ju med Volvo oxå när svenska tjänstebilsregler var anpassade för Volvo och SAAB…
Man kan troligen plocka fram det ena exemplet efter det andra (Vattenfall och deras dåliga affärer utomlands) där en nationell monopolsituation gynnat en utomnationell expansion…
Det finns nog inga ideologiska underverk som socialism eller kapitalism…
Det är mänskligt rävspel oavsett.
I grunden handlar det om att människor måste kunna försörja sig på ett värdigt sätt!
Politiken och annat måste inriktas på att lösa praktiska problem och inte låsa sig vid teoretiska principer.
(politik är problembaserat)
Så därför måste man framöver frångå sina teorier för att lösa praktiska problem.
Annars är man "ute"….
@Thomas
Exakt frångå sina ideologier. Är det endast politiker som kan lösa problem?
Skall jag ge min syn på det hela så tycker jag det snarare verkar vara så att de ställer till mer än de rättar till. Rättar de till något så är det möjligen något de själva ställt till tidigare och då brukar det oftast vara i form av att de kliver tillbaka.
Politik är idébaserat och det är människor som styr över sina egna liv och frivilligt samarbetar med andra som löser gemensamma problem i fredlig samverkan.
Jag har varit kommunpolitiker, suttit i kommunstyrelsen i slutet på 90-talet. Där är det lätt att uppleva politiken som pragmatisk och problemlösande men det är inom ideologiska och strama ramar detta sker.
Den här diskussionen påminner mig om den trätunna som i växtodlingslära illustrerade behovet av olika näringsämnen, vatten sol mm, den "bräda" som var kortast sätter gränsen för hur mycket du vatten du kan fylla i tunnan, på samma sätt som det ämne,vatten sol mm som det är minst av sätter gränsen på hur stor skörden kan bli, det kvittar hur mycket kväve du tillför om det saknas fosfor det växer ändå inte mer.
Debatten om Östersjöns övergödningsproblem har ju oftast handlat om trätunnans princip.
Men det är både enklare och svårare…
Kvävet fungerar fungerar mer som en katalysator, ungefär som CO2…
Kvävet är ingen bristvara då luften, som är kvävets naturliga källa, finns överallt…
Därför är just fosforn det tillväxtbegränsande ämnet, även i Östersjön…
Länge ansåg man att utsläpp från land var problemet, men under senare år har man insett att i Östersjöns djupgravar ligger enorma mängder P lagrat genom inlagring av Nordsjövattnets syrerika vatten har fastlagt P i bottensedimenten i årtusenden…
När man via vattenkraftens utbyggnad ändrade på Östersjöns vattenflöden så minskade inflödet av syrerikt Nordsjövatten och syrebrist uppstod i bottenvattnet!
Det fastlagda P frigjordes då O bröts loss ur denna P,O och Fe förening som höll P på plats…
P kom i lösning och därmed började blomningen i Östersjön.
Östersjön bytte från näringsfattigt innanhav till näringsrikt innanhav redan i början av 1950-talet…
Så om man kom på en lämplig metod kunde man "rädda" Östersjön och dessutom bärga P till gödning i jordbruket…
Ett tips för den händige bara…
intressant men, hur menar du att vattenkraften skulle ha minskat inflödet av syrerikt vatten från nordsjön?
Vattenkraften släpper ut vattnet lugnt och stilla vintertid.
Inte som en vårflod….
Och det är inga små vattenvolymer!!
Ett gäng från Tekniska högskolan i Stockholm skissade på ett dammfäste över Kvarken för att kunna styra detta flöde…
Fast det var bara ett hugskott för något sådant är ju inte särdeles PK!!
@Thomas
Märkligt att inte detta studeras/drivs vidare när man pratar så mycket om Östersjöns problem. Det satsas väl en hel del pengar också. Är det ett spel för gallerierna(som vanligt)?
Jodå, det finns ett par försök i måttlig storlek visserligen, men ändå med gott resultat…
Alltså syresättning av bottenvattnet.
Man kan följa resonemanget via föreläsningar, men man måste oxå inse att både forskning och politiken har satsat mycket prestige under de senaste trettio åren på en teori som inte håller….!!
Att ändra på detta gör man inte gärna inför öppen ridå med byxorna neddragna…
lite grann off topic men….
för ett tag sen, ca 6-8 månader sen så skrev du cornu att du skulle fokusera lite mer på lösningar till problemen du ofta skriver om på din blogg. det blev ett par inlägg men jag tror du kom av dej sen….?
hade varit väldigt trevligt om du tog upp den tråden igen. senast idag läste jag hos en av dina blogg grannar i kommentarfältet en inspirerande kommentar av Patrik Sellman gällande bin och bikupor.
Sådant behöver lyftas fram i större omfattning. kanske ett gästinlägg av honom där han utvecklar sin idé?
annars, tack för en bra blogg!
Har du missat att Cornu skrivit ett antal inlägg om medborgarlön nyligen? Det är en mycket viktig del av lösningen i en värld där man inte längre kan blåsa på ekonomin för att skapa heltidsjobb åt alla.
Kul att du gillade mina kortfattade idéer om biodling. Jag kommer att börja skriva på en egen blogg vid namn småbruk.se i början på nästa år. Blir en helt opolitisk blogg som handlar enbart om småskalig produktion med inriktning det egna hushållet. Utgångspunkten kommer att vara det jag och familjen själva håller på med på min lilla fastighet om dryga tunnlandet.
Globalcircus, jag har skrivit en massa inlägg i frågan. T ex om hur ett totalt annorlunda och reformerat skattesystem kan se ut. Hur vi kan reformera välfärden via medborgarlön. Jag har skrivit om det självorganiserande civila samhället och hur problemet är politikerna och att vi behöver gå över till brukarägande och brukarfinansiering av infrastruktur istället för stora monopol – något jag rent av föreläste om på TEDx. Jag har skrivit om solceller, vedeldning mm. Jag har skrivit att vi behöver riva våra kärnkraftreaktorer och bygga nya, moderna mm.
Så nog skriver jag om (del)lösningar.
@Cornu och Global
Jodå det gör du och det är en av huvudanledningarna till att din blogg är läsvärd. Bra är att du gräver fram nyheter från lite udda håll också.
jag har uppskattat inläggen om medborgarlön väldigt mycket. det är kanske min helheltsbild av din blogg som spökar och att jag möjligtvis tycker att att inläggen om lösningar har varit för få sen du själv i mitt tycke ville ge dom ett större fokus. det kan mycket väl vara så att jag inte kunde se skogen pga av alla träd. det finns ju ändå en anledning till att man är "här" varje dag!
Du har sunda tankar i mångt och mycket och är något jag uppskattar i min vardag. vidare tror jag att det är just lösningar inom "småbruket" som behöver lyftas fram och kanske är det jag saknat med tanke på att du själv praktiserar detta!
oavsett tycker jag du gör ett finfint jobb och mitt inlägg var inte menat som negativ kritik. jag är en enkel lönearbetare som inom en snar framtid vill se en annan framtid för att trygga min familjs försörjning. Det är inte speciellt häftigt att vara inom byggbranschen idag även om man arbetar i norge!
@ patrik
kommer följa din blogg med stort intresse!!! Lycka till!
@Global
Tack 🙂
Jag har lite svårt att tro att ett grundämmne skall ta slut, svårare att utvinna kan jag hålla med om. Men att det skall ta slut knappast, eller är det de som står bakom NWO som skickar ut fosforn i rymden?
Det är säkert nästan inga grundämnen som kan ta slut helt och hållet. Värst ligger väl helium till eftersom det försvinner ut i världsrymden, där vi sannerligen får svårt att få fatt på det igen.
Mer komplexa ämnen kan ta slut om vi inte klarar av att nyskapa dem från enklare ämnen.
Ämnen kan också "ta slut" för att efterfrågan är alltför stor. Antag att guld vore det enda som det gick att laga tänder med. Då skulle det finnas en risk att världens guld inte räcker till för alla tänder som behöver lagas även om man lyckas se till att allt guld används till just detta ändamål. Även om det fortsätter att finnas 21x21x21 meter guld eller rentutav 25x25x25 meter guld så har guldet tagit slut i någon väsentlig mening.
(Det är förstås bara ett hypotetiskt exempel, så klanka inte ner på att man inte lagar tänder med guld. Det kunde lika gärna handla om att guldet inte räcker till mobiltelefoner åt alla människor.)
@Kuckeliku
Det finurliga är att det ofta går att ersätta något med något annat eller så får man hitta metoder att samla in bristämnen. När priset stiger kan sådana lösningar bli lönsamma.
Utan att vara expert så vill jag ge ett exempel.
Fosforn som cornu tar upp i inlägget är ett ämne som inte går att ersätta i många sammanhang. Det är ett av livets själva grundpelare.
Problemet som uppstår är inte att fosforn försvinner från planeten utan att den rinner ut i haven och blir väldigt utspädd.
Det finns forskare som undersöker möjligheten att använda växter för att samla in ovanligare och mycket spridda ämnen, sk ackumulatorväxter.
Ett område jag stött på pga mitt intresse för permakultur. Där jag försöker hitta växter att skörda näring med.
En tillämpning skulle kunna vara att odla plankton eller andra växter i haven som tar upp mycket fosfor och sedan skörda dem.
Som gödsel skulle de fungera bäst utan att utvinna något koncentrat av fosfor men skulle det behövas kan de brännas och producera värme och därefter utvinns det ämne man är ute efter ur askan i det här fallet fosfor.
För egen del så skördar jag fosfor genom utfodring av vilda fåglar i mina större fruktträd på vintern 🙂 Om ni visste vad spillning det blir. Pröva och lägg en skiva under trädet får ni se.
Jag håller med om att det finns en del skäl att inte förlora framtidstron på grund av risk för brist på fosfor. Har man bara rikt med energi så kan man nog plocka upp en massa fosfor ur havet.
Man fångar exempelvis nu en massa fisk i havet för att mata grisar med. Placerar man deras avföring på åkern så har man fått ett kretslopp av fosfor. Tyvärr verkar vi människor vara en betydligt besvärligare form av grisar.
För svenskt vidkommande så har LKAB en väldig massa fosfor i och vid sina gruvor, så vi skulle kunna tjäna bra med pengar i framtiden på att exportera fosfor, förefaller det. Om vi inte behåller den för oss själva. Det ger ju i alla fall en viss trygghet för framtiden att vi har gott om denna dyrbara resurs.
Fast med de svenska minerallagarna så försvinner både råvarorna och pengarna ut ur landet. Så det är ingen trygghet alls faktiskt.
Vallört och vattenkrasse är bra generella accumulatorer, alger är också är en rik fosforkälla. Alger är synnerligen intressant på grund av det överskott vi har i östersjön.
Just spillning från fåglar är bra på grund av att de har en så kallad muskelmage som i praktiken tillverkar stenmjöl av grus, fågelspillning är en ypperlig källa till svåråtkommliga mineraler.
@Anders
Ja vallört är en ypperlig växt på många sätt.
Perenn växt som har fleraa meter djupa rötter som hämtar mineraler på djupet. Den går att slå 2-3 ggr per år och använda som marktäckning. Den blommar i princip hela sommaren om du slår den utom just en kort period efter att du slagit den. Nektarn är mycket bra för bina. Mina gäss äter den även om det inte är det första de tar om de får välja.
Den kan också användas som barriär mot rotogräs t.ex kvickrot. Ett förband på 60x60cm släpper inte igenom kvickroten enligt utsago. Kommer att pröva detta ut mot en åker där jag får in just kvickrot.
Problemet är att den sprider sig genom frö så det kan bli den som blir problemet istället.
Det finns dock en hybrid som är steril men har alla andra bra egenskaper och extra frodigt lövverk. Används bl.a på Holma skogsträdgård i Skåne. Den heter Bucking 14 och måste förökas med rotavläggare.
Jo förutom de vilda småfåglarna har jag höns och gäss och deras magar jobbar på för fullt.
Det ger en extra dimension i småbruket när man hittar alla dessa extra nyttigheter med det mesta.
Grundämnen som består av stabila isotoper kommer aldrig "ta slut". De kan omvandlas mellan olika former och spädas ut men inte förbrukas, och på så sätt är dess mängd relativt konstant. Man kan därmed inte jämföra fosfor med ex. olja, då den senare inte är ett grundämne och därmed kan förbrukas.
När det gäller brytvärda reserver och resurser av fosfor så uppskattas de idag räcka till mellan 500 och 2000 års användning (64 + 290 miljarder ton). I Sverige så använder vi ungefär 1 kg per person och år, vårat faktiska behov ligger på ungefär en tredjedel av detta (liksom med mycket annat så använder vi mer än vi verkligen behöver). I världen så är fosforanvändningen ungefär 17 miljarder kg, en viktig anledning till att användningen är så pass mycket högre än de 7 miljarder kg man skulle kunna förvänta sig baserat på befolkningen beror på "uppgödsling" av mark som tidigare varit fattig på fosfor. Med tiden så kan denna övergödsling tas bort. Fosforanvändningen kan även effektiviseras och ett slutet kretslopp för fosfor kan skapas precis som med annan återvinning. Personligen så tror jag på förbränning med separation av fosfor ur askan. På så vis kommer både energin och fosforn till nytta utan problem med förorening av tungmetaller. Men detta är knappast något akut problem om man ser till vilka tillgångar som finns.
Vad Cornucopia gör i detta inlägg är en halmdocka, istället för att komma med egna argument så gör han en egen förlöjligande tolkning av Lydiahs argument i form av att "ersätta fosforn i allt levande", och sedan argumentarar han mot detta. Argumentationsfel så att det sjunger om det och ett allmänt löjligt uppförande som inte leder någonstans. I en debatt så ska man möta de verkliga argumenten, inte sin egen nidbild av motståndarens argument.
När det gäller helium så sker nybildning från radioaktivt sönderfall. Alfa strålning består faktiskt av heliumkärnor vilka sedan omvandlas till helium atomer.
Andra uppskattningar, seriösa och aktuella, skattar fosforreserverna till 50-100 år.
@Anders
Några länkar om detta med ackumulatorväxter både på metaller och gifter.
https://en.wikipedia.org/wiki/Bioremediation
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_hyperaccumulators
https://en.wikipedia.org/wiki/Phytoremediation
@Patric
Tack för tipset om holma, skall ta med mig några rötter nästa gång jag är där;)
Eventuellt kommer de att starta en plantskola där.
Passar även på att tipsa om en bra svensk växtdatabas: jordmandel.se
Tack för tipset att använda vallört som barriär, själv planterade jag runt mina fruktträd främst som gröngödslare och för att slippa klippa under träden.
@Edis
Jo det får man ju till och med lära sig i grundskolan, även i den nya kommunala skolan.
Då får man fråga sig vilka uppskattningar som av Cornucopia anses seriösa och aktuella?
Själv så har jag hämtat data från USGS och IFDC. Jag har även kollat USGS senaste rapporter, och tydligen så har man skrivit upp reserverna ytterligare till 71 miljarder ton. IFDC uppskattar resurserna till 290-490 miljarder ton.
IFDC's rapport från 2010 kan hittas här:
http://pdf.usaid.gov/pdf_docs/PNADW835.pdf
Ett litet urdrag från rapporten:
"Based on the data gathered, collated and analyzed for this report, there is no indication that a peak phosphorus" event will occur in 20-25 years. IFDC estimates of world phosphate rock reserves and resources indicate that phosphate rock of suitable quality to produce phosphoric acid will be available far into the future. Based on the data reviewed, and assuming current rates of production, phosphate rock concentrate reserves to produce fertilizer will be available for the next 300-400 years."
Edis, i den amerikanska rapporten nämns lite längre ner: ”The cost of phosphate rock is going to increase as the lower-cost phosphate rock deposits are mined out and producers have to move more overburden, process lower grade ores, open new mines and employ increasingly expensive technology and additional raw materials and processing media (such as water) to produce concentrates. When the prices of phosphate concentrates increase, deposits that were marginally economic may become viable.”
Så här är det inom det mesta. Därför bör nämnda mängder och år ses som teorier och tas med stor skepsis. Mer viktigt för en prognos är utvecklingen av priserna på världsmarknaden och speciellt de bakomliggande kostnaderna. Under de sista 5-10 åren har priset på fosfaten femdubblats. Naturligtvis finns en stor koppling till kostnaderna och dessa kommer bara fortsätta att öka. Än så länge är det småpengar. Om kostnaderna dubblas vart femte år så kan en topp i produktionen om 20 år och med 16 gånger högre kostnader inte ses som orealistisk. Att påstå att fosfat kan brytas i 300-400 år är rent önsketänkande eller vansinne.
http://www.indexmundi.com/commodities/?commodity=rock-phosphate&months=360
Byråkraterna på området är korrupta och inget att bry sig om. År 2000 i USA trodde de att produktiviteten mätt i ton per arbetad timme i kolbrytningen skulle fortsätta förbättras under de kommande 10 åren med cirka 30 procent. Istället sjönk den med 25 procent. Och energiinnehållet har blivit 6 procent längre. Och investeringarna har varit mycket stora. Och säkert har energiåtgången ökat. De har brutit kol i USA i flera hundra år och det är det enklaste som finns och ändå fattar de ingenting.
http://www.eia.gov/totalenergy/data/annual/showtext.cfm?t=ptb0707
http://www.eia.gov/oiaf/analysispaper/coal.html
http://www.eia.gov/oiaf/analysispaper/coal_fig1.html
Cornu är ju för festlig med sina one liners som "Prismekanismen avgör vem som ska svälta ihjäl och vem som ska äta sig mätt". Som om alternativet, att politiker styr ekonomin, varit något att föredra historiskt.
Hans argumentation när det gäller samhällspolitik/ekonomi liknar mest stenkastarvänsterns gamla slogan "En annan värld är möjlig" (vi kommer bara inte definiera den närmare; =mitt tillägg).
Så man får ta Cornus gnäll och skäll på liberalism, kapitalism och marknadsmekanismer som ett uttryck för att han gillar att kritisera andra men att han själv inte har förmåga att presentera något realistiskt alternativ till hur vi istället borde organisera samhället och lösa resursallokeringen.
För det är ju knappast för mycket av marknadsekonomi som skapat resursförstöring, utarmning och svält, utan precis tvärtom.
Att valet står mellan marknaden och politikerna är en falsk dikotomi. Varför kan inte naturvetenskapen styra det?
Varför kan man inte utveckla en ny typ av marknad där man tänker långsiktigt?
Och jo dagens kortsiktiga marknadsekonomi skapar resursförstöring, utarmning och svält.
@Andreas
Vilka tror du planerade ekonomin i forna Sovjetunionen? Dumskallarna eller de smartaste hjärnorna och ingenjörerna? De bedrev ingen forskning och försökte inte utveckla detta med vetenskapliga metoder?
Är det inte just vetenskap ofta naturvetenskap som ligger bakom alla regleringar i vår ekonomi, inte minst på miljöområdet och dess alla subområden.
Vad man gjorde i Sovjetunionen har inget att göra med vilken kunskap naturvetenskapen kan tillgodose ekonomisk teori med.
Sovjetunionens problem berodde på hård central styrning av produktionsmedlen.
Idag ligger naturvetenskapen bakom vissa regleringar inom vår ekonomi men det beror ju på att marknaden inte kan hantera dessa saker. Marknaden är på tok för kortsiktig.
Naturvetenskapen skulle exempelvis kunna hjälpa till ned att sätta produktionstak för olika resurser sen får marknadens prismekanismer gälla för det som produceras. Naturvetenskapen kan även hjälpa till med att sätta skattenivån för olika resurser så att konsumtion/produktion hamnar på hållbara nivåer.
Timbro kallar sig "tankesmedja", men är snarare en konstinstallation värdig Konstfack."
Fniss. Du får poäng för den!
Håller med Peter och tackar Cornu för formuleringen "tankesmedja", men är snarare en konstinstallation värdig Konstfack." Timbro kan upplevas som progressivt och harmlöst utan inflytande, så är icke fallet. Timbro har under många år basunerat ut andra tokigheter i likhet med detta med fosforn. Och nästan alltid så är patentmedicinen de fria marknadskrafterna. Vad jag vet så kan aldrig den fria marknaden och prismekanismer trolla fram ändlig resurser som fosfor och mer fossilt bränsle. Det är ett fantasifoster som omfamnas av Timbro.
@Martin
Hur är det med nya metoder för tillvaratagande eller andra lösningar då?
Vad är det du vill att vi skall göra istället? Stalins lösningar?
Patrick Sellman:
Naturvetenskapen måste få betydligt större inflytande i ekonomin.
@Andreas
Jag skulle nog snarare hävda att ett av de stora problemen inom nationalekonomin är just att de har haft mindervärdeskomplex inför naturvetenskapen och försöker efterlikna den. Blir snarare en "vetenskap" med statistiker som försöker hitta matematiska modeller av en sönderaggregerad verklighet. Som inte har med denna att göra längre.
@Patrick
Jag håller med om det mesta du skriver, dock kan ju naturvetenskapen tillgodose nationalekonomin med verklighetsförankrad kunskap. Det vi behöver är en tvärvetenskaplig ekonomi, tex ekologisk ekonomi som redan finns men som i princip avvecklats till förmån för mindre verklighetsförankrade ekonomiska inriktningar.
”Lägg skatt på uttag av olika råvaror och sänk skatten på hållbar konsumtion och arbete.” tycker Wijkman och Rockström. Detta är i praktiken omöjligt. Det enklaste vore att minska verksamheten i landets gruvor, istället för att öka den. De kommer bara med teorier. Om det ändå skulle göras globalt så minskar välståndet kraftigt. Så här finns inte mycket att göra. Om det är något som kan göras så är det nationellt för att hindra att kollapsen kommer så snabbt.
Något enkelt på skatteområdet skulle annars kunna vara att behandla järnskrot på samma sätt som guld. En vinst på det senare beskattas som inkomst av kapital. Om man tjänar pengar på järnskrot så blir det näringsverksamhet och mycket mer skatt. Eftersom jag samlar på skrot och har ett antal hundra ton på gården så har jag intresserat mig för detta och tagit upp det med cheferna på Skatteverket, som förstår det principiella. Med tiden kommer järnet att bli mycket dyrt och användas som betalningsmedel. Om man tar i rejält så skulle hela branscher kunna skattebefrias.
Om du känner att du betalar för lite i skatt så kan du väl helt enkelt donera extra pengar till statskassan då och då inte behöver du gå omvägen via cheferna på skatteverket för det.
eller varför inte bygga ett nytt badhus, bibliotek eller en skola och donera det till kommunen om du nu känner samvetsnöd
Jag gör en insats för mänskligheten genom att försena uttömningen. Och gör en hacka på det också. Babbelmakarna gör ingenting.
Och jag som trodde att Rockström var en ledande klimatforskare, en av de så famösa ledande klimatforskarna som är 2000 till antalet och som valsar runt i TV-sofforna och säger att nu är det minsann värre än någonsin.
Wålsten har förstås rätt om att prismekanismen ser till något i sig inte tar slut. Problemet är att kostnaderna i utvinningen ökar mycket snabbt, av en fallande produktivitet, vilket är ett strukturellt fenomen, som man inte kan göra så mycket åt. Allt är på något sätt utbytbart och det leder till en systemkollaps. Alltså är det inte bara en fråga om olja, järn och fosfat. Handeln bryter samman när det som har värdefulla saker behåller dessa och då kan plötsliga mycket stora brister uppstå, speciellt i länder som det här. Båda debattörerna ska frälsa världen och saknar praktiska lösningar.
Problemet med Cornus "marknaden bestämmer vem som får äta sig mätta" är ju att marknaden är en av få fördelningsmekanismer som faktiskt uppmuntrar de med tillgång till en resurs att inte använda den mer än de behöver i en bristsituation.
Ett bra exempel på hur Cornus ideala lösning med politikerstyre hanterar en bristsituation är ju från bensinbristen i New York efter orkanen Sandy. Där bestämdes det politiskt att bensinmackarna inte fick höja priset på bensin trots den stora bristen på varan. Ett marknadspris på bensinen hade ju fått den begränsade resursen att räcka längre då folk skulle uppmuntrats att tanka så lite de kunde, medan det politikerstyrda ordinariepriset istället ledde till förvärrad brist då de som väl kom fram till pumpen i bensinköerna hamstrade all bensin de kunde.
Men, det var ju säkert mycket "rättvisare" eftersom det var en demokratisk vald kommitté som kommit fram till den lösningen…
Kan du skriva var jag påstår att politikerstyre är den ideala lösningen?
Jag har stått inför en 100-hövdad publik och sagt "politiker är inte en del av lösningen, de är en del av problemet". Se http://cornucopia.cornubot.se/2012/11/fredagsmys-tedxhornstull-video.html
Jösses.
Sluta hitta på saker om folk.
Däremot vänder jag mig mot puckon som Timbro som tror att man löser problem genom att förneka dem. En del av en fungerande marknadsekonomi är att alla får korrekt information, inklusive om vad som är allvarliga och långsiktiga problem. När man förnekar problem som Timbro gör, på problem där investeringarna handlar om 1000-tals miljarder och decennielånga ledtider, så blir det inga marknadslösningar. Det blir inga lösningar alls faktiskt.
Tvärt om borde Timbro trumma hårt på problem med oljan, fosfor etc för att tillse att marknaden tar nödvändiga investeringar.
Men tack och lov så sker omställningen nedifrån, vilket jag också skrivit och talat om. För vanligt folk är inte lika puckade som Timbro eller politiker och inser att det finns problem och har börjat ställa om, även om det är i liten skala och individuellt.
@cornu
Det är skönt att du visar upp ditt anarkistiska ansikte ibland och förordar självorganisering.
"Tvärt om borde Timbro trumma hårt på problem med oljan, fosfor etc för att tillse att marknaden tar nödvändiga investeringar."
och att nomenklaturan släpper på sina regleringar och låter marknadens aktörer genomföra detta.
Så länge det finns en övertro på prismekanismerna kommer marknaden aldrig att bli en långsiktigt hållbar lösning. Marknaden behöver väga in betydligt mer naturvetenskap för att det ska bli hållbart.
Hur vet du att inte marknaden väger in naturvetenskap i sitt agerande?
Gör inte du det när du agerar?
Hade marknaden gjort det så hade den inte sålt olja för en spottstyver eller utvunnit den i dagens produktionsvolymer.
Man hade inte heller fiskat ut haven eller överutnyttjat andra ekosystemtjänster.
Tydligen förespråkas inte bara politikerstyre utan även Timbro ska visst veta bättre än marknaden och säga åt den vad den ska göra.
Nej, Timbro har nog insett att marknaden själv kan hitta svar om den får agera utan att politiker hittar på "nya ekonomiska system" varje gång priserna inte passar största väljargruppen.
Kanske en fosfor-ETF som driver upp priset på substansen är en bra idé, i ett land som respekterar fosforsparares äganderätt även när det råder allmän brist. Kanske andra tillväxthockeyklubbor kommer sätta stopp innan fosforbrist blir ett problem… jag tror marknaden är bättre på att värdera oddsen än både miljöpopulistpolitiker och Timbro.
Jag har svårt att se någon egentlig ideologisk skillnad på Timbro's nyliberalism och den som förespråkas på Cornucipia. Förslaget som att kostnaden för invandringen ska täckas av frivilliga avgifter av de som tycker att det ska finnas invandring, användande av nedsättande invektiv som "bidrags diare" i förslaget kring medborgarlön och ständigt återkommande koleriska utbrott som "staten är problemet" är kanske lite mer skruvat än vad Timbro vågar sig på men ideologiskt ser jag ingen skillnad.
Wijkman är ordförande i Romklubben, som på 70-talet förutspådde att toppen i industri- och jordbruksproduktionen kommer omkring år 2020 och att välståndet toppar lite innan och att befolkningen toppar något senare. Innan år 2100 ska dessa parametrar falla till hälften eller till långt mindre än så.
De unga och engagerade forskarna som höll på med detta använde moderniteter som datorer och fick stor uppmärksamhet. Uträkningarna i sig var inte så märkvärdiga. Eftersom det mesta av värde för människan toppar då så blir resultatet detta. Och prognosen verkar stämma, trots tiden som har gått. I USA har välståndet (real medianlön) fallit cirka 10 procent. I andra länder har det planat och i ytterligare andra länder är det ökande.
Idag är Romklubben en del av maktapparaten och den saknar beräkningar och information av den här typen. Den får pengar därifrån. Världen ska räddas från bland annat från koldioxideffekter och det flummas hur mycket som helst om en hållbar utveckling. Och folk är så dumma att de går på det.
http://www.saasoft.com/blog/wp-content/uploads/2011/05/Overshoot.jpg
Romklubben använder sig idag mer av andras forskning. Och vad är problemet med hållbar utveckling så länge som man förstår begreppets grundläggande definition?
Några kommentarer till de länkade kurvorna:
När välståndet ökar så behöver människan speciellt prylar och därför blir kurvan ”Industrial output” mer toppig än den för ”Food”. Mängden prylar sticker alltså upp snabbt och faller sedan snabbt.
Välståndet har ingen egen kurva, men fås fram med ”Industrial output” och ”Food” dividerat med ”Population”. Som kurvorna är ritade toppar välståndet ungefär samtidigt med ”Food”.
Att ”Food” toppar något innan ”Industrial output” beror nog på att rika länder, som har en större andel ”Industrial output”, toppar senare. De klarar sig alltså längre och kan hålla i gång sin produktion längre på högtryck.
Att ”Resources” planar ut på en låg nivå kan ses mer principiellt. Det betyder att de finns kvar i marken men inte kan utvinnas av ekonomiska skäl. Det blir som en fälla som slår igen. När den har slagit igen i ett visst land så finns bara rester.
Om man dividerar ”Population” med ”Food” fås ungefär hälften så mycket att äta per invånare år 2100.
En annan intressant detalj är att ”Pollution” har en topp. När allt output och sedan ”Population” faller så renar naturen sig själv.
En viktig parameter tidigt i orsakskedjan, som inte finns inritad, är produktiviteten i utvinningen av ”Resources”. Denna toppade år 2000 och det är tydligt nu i efterhand. De korrupta makthavarna har fortfarande inte fattat konsekvenserna. Det är alltså så här det fungerar.
Liberaler tycker att vi inte skall prata om naturresursernas begränsningar, men det är en ohållbar hållning. För att man pratar om dem måste man inte hamna i någon långtgående eko-socialism, men det är alldeles säkert vad liberalerna är rädda för. Inte helt utan rätt.
Min filosofi innebär ett försök att skapa en politik som är resursmedveten men vare sig eko-socialistisk eller eko-fascistisk.
Men även om man lyckas med det så behöver man rimliga energilösningar. Det är det allra svåraste problemet i dagens värld. När energin tryter eller man måste använda energiformer som förstör världen så blir det tufft.
Tack för ett jättebra blogginlägg.