Teknikföretagen har släppt sin konjunkturbarometer (PDF), medräknat november månad och konstaterar att konjunkjturen är mycket svag och på väg nedåt. Värst är det på arbetsmarknaden, där efterfrågan på ingenjörer är lägre än under den akuta finanskrisen 2008.
När det gäller den allmänna konjunkturen är man inte nere på botten från 2009 än, men konjunkturindex är nu sämre för november 2012 än för november 2008. Planar inte konjunkturnedgången ut snarast kommer man få ett läge som rent av är värre än under 2009.
För de individuella branscherna är läget värst hos bilbranschen. Samtidigt är ordervolymerna fortfarande bättre än för november 2008, men det som verkligen sänker läget är arbetsmarknaden.
Efterfrågan på arbetskraft är minimal, speciellt för yrkesarbetare. Även efterfrågan på ingenjörer har fallit rejält, men existerar fortfarande hos ett fåtal företag. Ett sammanfattande citat från Teknikföretagens rapport:
“Bristen på yrkesarbetare har fallit stort i småföretag eller från 16 procent till fem procent av företagen. I storföretagen redovisar endast tre procent av företagen brist. Tidigare i år har efterfrågan på ingenjörer varit jämförelsevis hög i förhållande till konjunkturläget. Under sista kvartalet i år minskar dock bristen i hög omfattning eller med tio procentenheter till 15 procent av företagen. Även detta en siffra läge än för fyra år sedan under finanskraschen. Nedgången omfattar samtliga branscher, underleverantörer och storleksgrupper av företag.”
Efterfrågan på yrkesarbetare inom bilindustrin och instrumentindustrin än noll, dvs inte ett enda företag anger att de upplever brist på arbetskraft. Endast 1% av företagen inom fordonsektorns underleverantörer upplever brist på arbetskraft.
För bilindustrin och dess underleverantörer anger bara 9% att de upplever ingenjörsbrist. Totalt är både efterfrågan för yrkesarbetare och ingenjörer lägre än i november 2008.
Teknikföretagen uppger att medlemmarna förbereder sig på en lång lågkonjunktur den här gången.
8 kommentarer
För teknikarbetare finns det gott om arbete i Tyskland! Tyska lär man sig snabbt, och är inte superviktigt i början om man har kompetens inom sitt område. (Dessutom betalar de bättre, samt det man konsumerar kostar mindre.)
Definiera.. Tyskland har väl lika tungt på arbetsmarknaden??
Nej, de har det bättre. Dessutom går teknikföretagen bra nu.
Enligt denna graf har de lyckats minska sin arbetslöshet sen "krisen":
http://www.bbc.co.uk/news/business-13359367
Detta inkluderar dock alla de €1-jobb de har "skapat", så jag vet inte hur rättvisande grafen är…
http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Arbetsmarknad/Arbetsloshet/Arbetsloshet—internationell-jamforelse/
Enligt denna har sverige 8,3 och tyskland 5,4 % i arbetslöshet.
En lite gammal artikel om tyskland ingenjörsbrist: http://spectrum.ieee.org/at-work/tech-careers/germany-faces-a-shortage-of-engineers
En annan om spanjorer som tar norrut: http://www.nytimes.com/2012/04/29/world/europe/germany-looks-to-southern-europe-to-fill-jobs.html?pagewanted=all&_r=0
Tänk också på att när det kommer nedläggningar inom industring kommer tyska företag förmodligen sparka i sverige först, då det är enklare och billigare (t.ex. Scania).
Beskattning av folk börjar vid mycket högre inkomster än i Sverige.
Det är en viktig orsak!
När finnarna fick en kris i början av 1990-talet så fann man att stödpengarna inte skulle räcka, så man höjde Grundavdraget till 50 000 kr per år, över en natt.
"Vi har inte råd att ge bidrag till alla, så den som kan arbeta ihop femtiotusen på ett år får behålla det utan skatt", var förklaringen…
Så tredubbla nuvarande Grundavdrag vid nyår för att (delvis) rädda situationen.
Annars försvinner så många jobb att skatten för i detta land skattskyldiga måste höjas till oacceptabla nivåer.
Ty snart är det bara de som skall betala trängselskatt i Göteborg som kommer att betala skatt på västkusten…
De som jobbar på västkusten och kör med utländska skyltar betalar varken skatt eller trängselskatt, trots att de arbetar här….
Det finns bara en lösning på det: Anpassa svensk skatt till den "gemensamma marknaden"!
Minns ni snacket om arbetskraftsbrist när 40-talisterna skulle gå i pension? Länge sen man hörde något om det.
En del fyrtiotalister jobbar än…
Däremot hoppar femtiotalisterna redan av arbetslivet…
De kanske inte tror på "ett liv efter Jul"?!
Inom programmering finns gott om jobb. Sök på "java" eller ".Net" på monster.se så får man hundratals träffar. De vill givetvis han folk med erfarenhet.