En läsare hade det utmärkta förslaget att ha en öppen tråd om bostadsmarknaden, där de kära läsarna kan rapportera in läget eller komma med anekdoter och spännande länkar.
Och vad kan vara bättre fredagsmys än det?
Långa köer. Inte.
Naturligtvis taget från stillastående bil. |
Kan bidra med att jag vid två tillfällen idag passerade förbi Svenska Mässan i Göteborg, där det tydligen 20 – 22 september (idag är den 21:a för oss som inte har riktig koll på datum längre – fråga mig inte vilken vecka det är) är Bostadsbubblemässa Bostadsrättsmässan. Det var helt tomt utanför, även när det inte regnade, och det såg även ut att vara helt tomt inne i foajén. Inte så hett alltså. Blir intressant att jämföra med hur det ser ut när det är bokmässa nästa fredag…
Nog om det. Vad har ni själva för anekdoter, länkar och observationer att tillföra från verkligheten? Kom ihåg att det går att göra länkar i kommentarer klickbara genom att använda <a href=”url”>länktext</a>.
89 kommentarer
Skambud:Utrop 2.4, första budet 1.5.
Nyligen sänkt 3.5->3.1, stod om budgivning häromdagen mellan 2.8 upp till precis under 3.1 men nu finns ingen information.
Annars vore det ju intressant att ta upp Göteborgs stads "tomtkö", kanske cirka 2500 personer á 400kr borde innebära att det trillar in en miljon per år. Om nu inte kommunens kära mark går att göra sig av med kanske kommuntomtarna kan köpa en tomt per år eller varannat år och ge bort till kölistan. Kan ju vara idé till pyramidspelsstart annars =)
Man kan ju fråga sig vilket som var skambudet 2.4 eller 1.5? Kåken har ju renoveringsbehov och att då förvänta sig att man skall betala 2.4 för 70m2 tycker jag verkar magstarkt, men som sagt det tycks finnas folk med kreditutrymme som tycker att man gott kan betala ytterligare mer…
Billigare hus på centrala lägen verkar gå att sälja. Titta på hus lite längre bort från städer, de är riktigt svårsålda. Undantaget är hus som kanske har ligger fint vid vatten eller på liknande lägen.
Dyra hus, de får sänka ordentligt även om huset ligger bra.
Har provat att lämna bud 20-30% under acceptpris flera gånger hos olika mäklare, När jag kollade på mäklarnas hemsidor syntes bara bud som låg nära acceptpriset och därmed ignorerades mina "skambud". Jag är troligen inte ensam – mäklarna ignorerar låga bud för att inte skrämma bort de andra spekulanterna troligen..
Jag har gått och väntat på att priserna på "klubbmedlemskap" ska gå ner här på Söder i Sthlm eftersom jag tänkte ge mig ut på marknaden
Jag har delat C:s (och andras) uppfattning om att priserna borde gå ner
Men som man tydligt kan se på Mäklarstatistiks sida så går det bara upp, upp
http://www.maklarstatistik.se/maeklarstatistik/kommun.aspx?Main=S%C3%B6dermalm&LK=3005&Typ=Boratter&Months=12&Ant=448&Extra1=8888&Extra2=8888
Med den senaste räntesäkningen så lär ju inte nedgången komma nu i närtid heller – om inget helt oväntat inträffar
Om det lunkar på som nu kommer säkert priserna att hållas stabila (minst) fram till nyår
Kommer det sedan en räntesänkning till så att styrräntan åker ner till 1% (som den Väldige Borg lovade att den skulle vara i slutet av 2012 redan i förra budgeten) så kan vi nog glömma en nedgång på Söder innan nästa sommar
Återigen – om inget helt oväntat inträffar (men egentligen så vore ju inte en Euro- eller Dollar-kris helt oväntat…)
Så det är som vanligt en helt osäker framtid vi har att se fram emot
Frågan är hur felaktig Mäklarstatistiks inrapportering är? Kan finnas mindre intresse att rapportera in riktigt usla affärer.
Kvittar, tror folk att priserna stiger, så stiger de väl också.
Angående Söder och BR så ser jag att Södermäklarna slutat publicera sin prisstatistik. Söker man på Google ( "Södermäklarna Statistik" får man träffar ), men man kommer bara till deras annonser om man trycker på länkarna.
Undrar när de tog bort statistiken, någon som vet?
Gissar att mäklare gör lite vad som helst för att få sålt. Sett en del mycket märkliga budgivningar.
Följer treor på kungsholmen och söder och alla objekt vi har varit intresserade av har gått upp i pris.
Vissa objekt är ute längre än vad som var normalt tidigare år. Men det är sällan något man är intresserad av ändå..
Bostäder innanför biltullar går upp i pris, samma fenomen finns i Göteborg
Så nu börjar du misstro mäklarstatistiks inrapportering också, haha… De rapporterar in i princip alla objekt, bara att fråga Valueguard. Varför de kan välja att inte rapportera in objekt är i de fall där det uppenbart en konstig affär, t ex att du säljer till din farsa för 5000 kr om lägenheten är värd 5 000 000 kr.
Blanda bort korten bara – mäklarstatistik och valueguard är inte samma sak. Men som sagt det kan finnas olika anledningar till att BR-försälljningar inte kommer med i statistiken och att detta urval kan snedvrida statistiken. Just för bostadsrätter finns inget obligatorium att rapportera in överlåtelser som det råder vid fastighetsaffärer. Att det sedan i mäklar-statistik finns en ruta där man kan klicka i för att exkludera affären ur statistiken gör ju att det finns ytterligare utrymme för statistiken att bli snedvriden.
Även i Stockholms söderförorter ser det ut att ha gått upp den senaste tiden. Jag har nu bara sett vad som varit ute till försäljning och vilka utgångspriser som satts där, inte vad det faktiskt blev i slutändan.
Tror det kommer ligga still eller stiga fram till nyvalet pga massa tramsiga löften från dum och dummare.
En intressant observation är att unga som ska flytta hemifrån i Stockholmsområdet kan välja mellan att flytta väldigt långt ut till det som knappt räknas som förorter, hyra en nyproducerad etta lite närmare för 7000:- två mil utanför stan, eller att få "hjälp" av sina föräldrar att köpa något (till lägre månadskostnad).
Hjälpen består inte som för i tiden i att föräldrarna borgar, det finns inte ens längre. Nej, nu måste föräldrarna bli solidariska medlåntagare.
Curlingföräldrarna blinkar på bankkontoret stolt bort en och annan tår då deras skyddslingar nu tar det stora steget ut i världen och skriver på för att skuldsätta sig för livet, och det till en ränta som de bara kan få om mamma och pappa är med.
7000:- för en nyproducerad etta 2 mil utanför stan och dessutom riskfritt låter ju inte så farligt. Dyrt, men som sagt helt ekonomiskt riskfritt.
Riskfritt ja. Men du kan aldrig byta den mot något som en större/centralare/billigare.
Du sitter helt enkelt fast i en väldigt dyr lägenhet.. Riskfritt men med få valmöjligheter att gå vidare.
Vadå sitter fast? Stå i kö, prata med privata hyresvärdar, spara pengar, vänta på kraschen.
Jag tycker att jag till skillnad från de som sitter i övervärderade lägenheter i city har alla möjligheter i världen. Jag kan flytta när jag vill, dom måste sälja eller hyra ut i andra hand.
Vem är det som sitter fast egentligen?
Jag tycker också det verkar mycket med 7000kr, men det beror kanske på hur stor den är. I min fantasi är en etta runt 20-25m2 och bör isf bara 4-5tkr även om den är nyproducerad.
Sen ställer jag mig ibland frågande till hur banken och andra gör bedömningar av kreditvärdighet ibland. T.ex. proprieborgen bör vara lika bra som solidariska medlåntagare (proprieborgen innebär att banken kan kräva borgensman på pengar ifall de tycker det känns lättare) – vad de finner för extra säkerhet i att ha föräldrarna som medlåntagare ser jag inte.
En lägenhet brukar ha en uppsägningstid på 3 månader – så speciellt fast är man inte nej. Och att bo 2 mil utanför stan behöver inte vara så hemskt – det finns väl kollektivtrafik i stockholm? Dessutom så är det kanske så att man dessutom arbetar 2 mil utanför stan och då är det ju utmärkt ifall lägenheten ligger på samma sida.
Men var ska du flytta när du tar din frihet och säger upp ditt kära hyreskontrakt med tre månaders uppsägningstid?
Har flera vänner med fasta jobb som är nyinflyttade i stcokholm som försöker med privata värdar/kö osv. Det låter alltid så lätt att hitta en ny hyresrätt. Hade det varit lätt hade folk inte tagit miljonlån för att få tak över huvudet.
Ang priserna på hyresrätt så är tyvärr inte 7000 helt orimligt för en etta.
Ja vad gör man inte som förälder. En hyrestvåa för 8,5 tusen i månaden är inte att tänka på. Bättre att skuldsätta sig igen och igen (beroende på hur många barn man har). Tack statsminister Anders Borg för allt du gjort för oss föräldrar – vi som skjuter statsskulden framför oss i potatisfåran!
@Anonym 19.39. Svaret är att en borgen är en säkerhet och har inget med låntagarens återbetalningsförmåga att göra. En borgensman medräknas inte i kalkylen avseende återbetalningsförmågan. För att få ihop boendekalkylen kan det alltså vara nödvändigt att ta in en medlåntagare eftersom det är alla låntagarnas sammanvägda ekonomi som prövas. Lagar och regler är tydliga, saknas betalningsförmåga (som kontrolleras i en schabloniserad boendekalkyl) ska inte lån beviljas oavsett vilka säkerheter som erbjuds.
Betalade i Åbo 700€ för 97m2… ganska sunkig lägenhet som sedan visade sig ha problem med mögel och uppvärmning… men med två personer som studerar var det inga problem. Känner dock att hyrorna är ganska mänskliga så länge du inte vill bo i centrum utan kan tänka dig att gå ett par kilometer eller ta cykeln.
Så om jag alltså förstått det rätt så förväntas medlåntagaren faktiskt vara med och betala räntor och amorteringar – dvs i förlägningen vara fortsatt försörjningsskyldiga för sina barn. Frågan är om banken faktiskt förväntar sig att det skall vara på det sättet eller om de räknar med att barnen skall betala sina boende själva.
"Men var ska du flytta när du tar din frihet och säger upp ditt kära hyreskontrakt med tre månaders uppsägningstid?"
Bostadsmarknaden ser likadan ut för alla – oavsett om du kommer från en hyresrätt eller bostadsrätt. Så friheten minskas inte av detta skäl.
För övrigt inser jag att det är problem att hitta hyresrätter – jag anser att problemet är att upplåtelseformen missgynnas skattemässigt. För övrigt borde det vara lättare att få tag på hyresrätt av den anledningen att det är mer praktiskt boende på kortare tidshorisont – nu har det tydligen blivit tvärt om i vissa städer.
@Anonym 21.00. Banken förväntar sig att lånen betalas i rätt tid. Om där är mer än en låntagare så tror jag inte banken har några synpunkter på hur de fördelar ansvaret mellan sig. Att det blivit vanligare med föräldrar som medlåntagare beror väl snarast på curlingföräldrar än på något annat. Såvitt jag kan vet så är det även på studentorter möjligt att få ett boende, kanske som inneboende eller i andra hand under en period innan någon studentlägenhet blir ledig men föräldrarna tycker väl att barnen ska bo bra och centralt och då gör man såhär.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Linus: "Men var ska du flytta när du tar din frihet och säger upp ditt kära hyreskontrakt med tre månaders uppsägningstid?"
Jag förstår inte riktigt frågan. Jag ska väl flytta dit jag ska flytta. En annan lägenhet, ett hus, en annan stad, ett tält… Poängen är att jag med 3 månaders varsel kan flytta. Så min maximala risk för tillfället är cika 18k jmf med om jag skulle flytta från en bostadsrätt som jag måste få såld/uthyrd
@Vemsomhelst: Var det för att förbättra säkerheten eller att säkerställa betalningsförmågan som banken krävde medlåntagare? Om det var för att säkerställa betalningsförmågan så har ju banken implicerat att ungen inte klarar av att betala lånet på egen hand.
Betalningsförmågan såklart, hade det nästan vuxna barnet haft betalningsförmåga för sitt lån så hade det ju inte behövts någon medlåntagare.
Ja, och jag tycker det implicerar att föräldrarna förväntas behöva skjuta till pengar.
Detta har sänkts med 32%:
http://www.booli.se/bostad/villa/uddevalla+ljungskile/strandvagen+7/985956/maklare
Visserligen nära vattnet, men taskigt läge i övrigt (ingen sol, nära E6, bara asfalt framför huset).
Riktigt schysst läge om man har båt.
Klickbar länk.
http://www.booli.se/bostad/villa/uddevalla+ljungskile/strandvagen+7/985956/maklare
Och vad är det för fel att hjälpa sina barn ? avundsjuk ?
Nä, som curlingförälder och medlåntagare är det självupplevt. Har lite svårt att vara avundsjuk på mig själv, men iofs kanske, om jag riktigt försöker…
Frågan är hur pass det är att hjälpa att medverka till att skuldsätta dem.
Vill man hjälpa sina barn kan man t.ex. se till att de har ett sparkapital när det är dags att flytta hemmifrån – betydligt bättre att flytta hemmifrån med en förmögenhet än ett skuldberg. Sen kan man ta och amortera sina egna lån – förmögenheten man bygger upp på det sättet går då vidare till nästa generation.
Problemet är nog inte moraliskt utan rent praktiskt, med den nuvarande politiken. Utan barn kan man ha en massa åsikter. Det måste man respektera, men när det kommer till verkligheten, och de som verkligen bidrager till samhället, så är det inte kartan som gäller utan verkligheten. Så, Anonym, förklara gärna för mig hur en generell lösning ser ut, en sådan som alla tjänar på, även de som inte har en förmögenhet som du har.
En generell lösning är ju inte möjlig eftersom det ser olika ut och vi har olika utrymme för att spara, men jag skulle gissa att de flesta har nog visst utrymme för att spara – isht ifall man ser det på längre sikt.
Ta t.ex. det faktum att folk inte amorterar på sina lån – de har i kalkylerna för lånen visat på att de har utrymme att amortera och då kan man amortera ifall man vill. Om man amorterar så bygger man upp en förmögenhet(*) eftersom man gör sig av med skulder. Det är just speciellt för att man har barn och man har dem i åtanke som detta är fördelaktigt för överskottet går vidare till nästa generation.
Nu är jag medveten om att det ligger utanför de flestas möjlighet att skrapa ihop så att barnen kan köpa en bostadsrätt cash när de flyttar hemmifrån, men en bra målsättning är att sträva efter att tjäna in pengarna först och använda dem sen istf att leva på kredit – och i de få fall där detta inte är möjligt se till att man åtminstonde ser till att amortera på sina lån.
(*) Med förmögenhet avser jag det man äger skuldfritt.
Anonym, du slår huvudet på spiken. Genom att amortera får man råd att hjälpa sina barn efter sisådär hundra år eller så, efter några generationer. Hur tänker du egentligen?
Det går faktiskt snabbare än så innan amorteringar får drastiska effekter. Om man amorterar sin bostad på 50år så kommer man redan efter 50år ha förmögenhet som ens barn skulle kunna dra nytta av direkt – och antar vi att de gör samma så kommer dina barnbarn inte behöva ta lån för sitt boende när de en gång flyttar hemmifrån (och barnbarnbarn osv). Det är alltså så att man genom att amortera kan få se arbetet verkligen bära frukt.
Men i en värld där folk endast tänker på sig själv och inte vill lägga ner lite arbete för att ens barn och barnbarn skall få det bättre förspänt så lär det ju inte hända. Man måste även lyckas få igenom budskapet till sina barn så att de förvaltar sitt arv förnuftigt.
Bra tänkt där, Ann O Nym. Om man då leker med tanken att folk köper hus och skaffar barn ungefär samtidigt, ja då kan man alltså hjälpa barnen flytta hemifrån efter ungefär 50 år – när ungarna fyllt 48 eller så.
Det är skillnad mellan barn och barnbarn, men det kanske du redan viste?
Du gillar inte DI Cornu men om du missat detta tidigare kommer du nog att skratta lite ikväll istället:
http://www.di.se/artiklar/2012/9/19/tuffa-tider-for-maklarkaren/
Fick följande kommentar via mail:
Villa i populär Stockholmsförort prissänkt 9% – två på visningen
http://www.hemnet.se/bostad/villa-5rum-orby-stockholms-kommun-jadersvagen-39-4250484
Jag och fru kom sent till första visningen i augusti och mäklaren orkade inte vänta 10 min men det vara bara två par på visningen totalt innan vi kom Är uppväxt i området och brukar titta för skoj skull även om frun vill in i bolåneträsket istället för hyrestrean vi har idag. Mäklaren sa att det var minst en intresserad och priset skulle hamna på mellan 5,2 och 5,7 miljoner…det vara bara en förhandlingsfråga men han trodde inte det skulle bli något problem. För två år sedan var det trafikkaos på visningar i Örby med 50-60 stycken bilar av valfri kombimodell från audi/saab/bmw/volvo med minst en barnstol i kvarteret runt objektet men nu var det bara vi som kom i bil.
Bra läge. Lugnt med promenadavstånd till pendeln och 10 min in till centralen. Kan mycket väl tänka mig att mäklaren får rätt.
(Möjligen störande trafikljud. Det drar i så fall ned).
Nära kollega på jobbet var på över hundra visningar (ja det är sant) innan hon och sambon gav upp och pyttsade ut 65000kr per m2 för en trea då de väntade barn. De kände tillslut att de inte kunde vänta längre på att priset skulle falla.
I Skarpnäck (söder om Stockholm) ligger priset kring 17000kr/m2 och har så gjort i ett par år. 19 min T-bana till T-Centralen. Inomhusparkering på samma gård kostar ca 300 kr/mån för den som vill ha bil. Fem minuters promenad till Nacka-reservatet. Det tar 30 min att cykla in till city. 280 kr med taxi (nattaxa) dom gånger man behöver det.
Din kollega tar en enorm ekonomisk risk bara för att få bo centralt, med tveksamma fördelar. Jobbigt med bil, och ska dom springa på operan med ungen varje kväll eller?
Skarpnäck, nu är jag säkert både fördomsfull och inskränkt men ifrån mina kamrater har jag denna bild: Bilar tjålas från höger och vänster ifrån de stora garagen, något av en sport för ungdomarna i brist på annat att göra. Pga brist på andra möjligheter langas det friskt i denna stadsdel. En annan kamrat bor ovanpå ett par fina haschtomtar som viftat med pistol.
Jag skulle för allt i världen inte bosätta mig där. Då faller min röst istället på Märsta, kmvpris under 10 000 och nära till Arlanda=arbete. Inte så långsiktigt tänkt vad gäller försörjning kanske men man slipper att pynta 65 000/kvm. Pendeln går iaf på el.
Där ser man. 595000:- för 67 m2 i Märsta, gångavstånd pendeltåget. Låter inte direkt blodigt. Har ingen kunskap om orten dock.
Behöver inte bege sig så långt ut. En kompis köpte en BR drygt 2'' BR på Henriksdalsberget för lite drygt 20' kvm i somras. Ngn kilometer från söder & hammarby sjöstad där det kostar tre ggr mer. Området har förvisso ett rykte, men det är betydligt överdrivet.
Bor man 2mil+ bort, gärna i ett sämre område, ja, då.
Men saken är att det är för det mesta ottarktiva sovstäder som bu bara bor i för att du kan åka till jobbet.
Nästan som när jag hörde Norrlänningen säga: O ni säger det är svårt med LGH i Sthlm, jag fick en direkt jag, i Geneta i Södertälje…
Priserna går inte ner iaf, de hålls kvar, det finns folk, ofta från landet, som vill leva småborgerligt i BR här. Och kostnaden blir inte så blodig, räkna med två miljoner i lån, runt 3% nettoränta, ca 60k, det är 5000 i månaden, plus avgift på kanske 3000. För 10000 kan du kalkylera ihop saken.
Hyr du en tvåa här så ligger den, efter 15 års kötid, på 6500, och ökar!
Måste tipsa om den här villan utanför Linköping. Klicka
Såg den för ett tag sedan borta hos Bo Bubbla
Nu har den dock plockats bort efter 220ish dagar och -32% i sänkning (över miljonen). Tråkigt för dom som byggde den, BLB börjar skörda sina offer.
Mäklarna verkar ha det kämpigt.
Köpte en lägenhet (en liten etta) åt dottern i Göteborg i våras då hon ska studera där. Nu är det andra SMSet jag får om sänkta arvoden.
"Jag ville bara informera om att vi året ut erbjuder 10,3% rabatt på arvodet. Du kan ge rabatten till en vän om denne uppger dig som referens… bla bla…"
Roade mig med att "snusksurfa" i SCB:s statistikdatabas över sålds småhus. Kvartal 2 år 2007 (bobubblans topp?) såldes 16402 småhus. Kvartal 2 år 2012, den senaste rapporteringen, såldes 8875 hus, dvs nästan en halvering.
År 1998, då statistiken börjar, såldes 12263 hus.
Om bopriserna nu nätt och jämnt håller stånd, borde inte den totala omsättningen i den här branchen ha halverats?
Tack för det. Ofta ser man en bubblas "spricka" först på minskning av omsättningen. Sedan priset. Mer om data på omsättning efterlyses!
Utbudet ser ut att ha sjunkit något jämfört med förra året enl. data från
Hemnet
Prisrekord häromdagen 1,395,000 för 18m2 och idag fick jag en lapp i brevlådan med titeln "Stor efterfrågan på bostadsrätt i er förening" (SOFO i Centrala Stockholm)
Kan tilläggas att det är ca 110% upp sen 2003
Har sett här (i Lund) att allt fler bostadsrätter och även villor som inte går att sälja (alltså utan att säljaren själv gör storförlust eller personlig konkurs) istället dyker upp till uthyrning. Är detta ett landsomfattande fenomen?
Som jag noterade ngn annanstans har bostadsrättsföreningar tidigare varit negativa till andrahandsuthyrningar, men villigheten har ökat successivt med risken att om man tvingar innehavarna att sälja bostäderna till "fel pris" så drar man ned priset på alla bostäder i föreningen, och godkänner alltså andrahandsuthyrningar på löpande band. Har ni sett även detta ske över landet?
Hur mycket till behöver bostadspriserna stiga innan Cornu skriver en artikel med rubriken: Därför hade jag fel.
ett BLT fynd??
http://www.hemnet.se/bostad/villa-resaro-vaxholms-kommun-utsiktsvagen-2b-4116915
(det kan ju finnas en tragedi bakom som inte är finansiellt kopplad..)
Finansiellt verkar det inte vara då pantbrevet bara är på 1,76milj.
Dock tycker jag det är oklart vad man får med, som jag förstår det kommer man få stå för slutförandet av huset!? Betalar folk 4,nånting miljoner (4,2 var hösta bud när jag kollade) för en tomt, ett garage och en grund? Det verkar inte bara stört, det verkar helstört.
Det kan t.ex. vara så att bygget tärt på förhållandet och spräckt det. Därmed har motivet för bygget havererat då en singel kanske varken har råd eller behov av en sådan villa.
Sen låter det ju mycket med 4.2milj – jag antar att de som ingår är just fastigheten i befintligt skick – som du skriver tomt, garage och en grund (och lite träd och så). Det står väldigt tunt om fastigheten – finns där några servitut eller dyligt till exempel? Jag gissar att objektet blir tämligen svårsålt.
Som vicevärd i min brf här i Östersund kan jag konstatera att det är tvärnit nu. Jag köpte min sekelskiftses 1:a med högt i tak, trägolv och obetalbar charm för 135 000 när det begav sig. Sen dess har priserna stigit, stigit och stigit. Det har inte ens behövts något mäklare för att sälja dessa lgh som finns i det hus jag bor i.
Nu ligger liknande lgh som jag har på runt 800 000:-. Mäklare är nu ett måste för att få något sålt och trots att de har visningar flera gånger i veckan så är det heldött. Objekten har plockats bort och lagts in igen hos mäklarna. De som köpt dyrt kommer aldrig få igen sina pengar. Det är mestadels unga som köpt och bor i huset. Tragiskt.
Det har nu länge snackats om att priserna toppat och börjat vända ned. Redan i början av tvåtusentalet började vissa experter nämna att priserna var för höga. På denna blogg sitter många hyresmuppar och väntar på nedgången. Cornu har nu även börjat misstro den statistik han tidigare själv hänvisade till. Vad jag kan se så är det fortfarande mestadels uppåt som gäller eller tolkar jag Valueguards index fel?
http://www.valueguard.se/sverigebr
Du har rätt mister slaksnorre!
självklart kommer bostadspriserna i all evighet att stiga ,minst 10-15% om året den som påstår något annat är uppenbarligen helt okunnig om ekonomiska fundamenta eller möjligtvis en avundsjuk sosse som medvetet sprider lögner, Men den första frågan du måste besvara blir varför du uppenbarligen hänger på ett forum för avundsjuka misslyckade sossar boendes i mögliga sunkiga orenoverade miljonprogramms lägenheter, som missat bostadskarriären?
vore jag lika smart och lyckad som du, så skulle jag hellre tillbringa hela dagarna med sitta och sippa på en latte med alla andra vackra smarta bostadskarriärister på något av söders alla fik och diskutera senaste veckans massiva prisuppgångar på bostadsrätter, njutandes av alla avundsjuka förbipasserande sossars blickar.
Det räcker ju med att titta på villapriserna så ser det inte så reservationsfritt positivt ut. Dessutom ser malmösituationen inte speciellt ljus ut.
Sen som sagt behovet av att snacka upp priserna tycks vara stort och de som inte verkar vilja hoppa på och hjälpa till att pumpa upp priset verkar upplevas som ett hot. Kan det vara att de som köpt på greater-fool-teorin känner sig osäkra på sin spekulationsposition?
Priserna på lägenheter kommer att fortsätta gå upp 15% och den amerikanska statsskulden växer med ca 2,5% om året. År 2083 kommer alltså amerikanerna kunna kvitta hela sin statsskuld genom att sälja ambassadörsbostaden i Sthlm. Det låter realistiskt.
Ja, bostadsrätter har i landet alltså gått upp 80 % på sju år… sju år som haft totalt ca 10% inflation och inte mycket mer inkomstökningar…
Vill ni se lägre priser på borätter?
Lär av hur det ser ut i USA!
Eller ta ett exempel från Linköping.
Priserna i Skäggetorp är väldigt attraktiva!
Varför kan ni ju gissa!
Låt Söder bli det lågprisområde det en gång var. Då arbetare och borgare höll distansen. Nu är det ickearbetare och arbetare som vill hålla distansen!
Moventia:
Fick i brevlådan en lapp om att en del hus där jag bor i ett miljonprogramsområde sålts. Nu skulle resten erbjudas ombildning och en ny styrelse har bildats. De tidigare treorna såldes för cirka 650 000 kronor och enligt uppgift sänktes då månadskostnaden med 1500 kronor. Det hör då till saken att våra hus är i enbarmeligt skick även om fastighetsskötarna har gjort sitt jobb väl. Men husen är skamfilade, läcker energi som såll och har ofta misskötta gårdar och hissar.
2.Jag känner mig tvekande till vad jag ska göra. Först och främst för vi befinner oss i början av en fallande marknad. Då borde priset kunna sänkas. Men det tror jag inte finns på kartan för skojarfirman Newsac.
3. Dessutom att månadskostnaden sjönk med 1500. Med glädjeränta? Jag minns när räntan var 15 % så det är lite farligt att tro/hoppas på att det så ska förbli så. Även om en rejäl höjning av räntan kanske politiskt är självmord.
4. I brevet framgick inte styrelsens kompetens. Styrelsen för det förra köpet bestod av outbildat folk. För att leda en bostadsklubb skulle jag vilja ha juridisk och ekonomisk kompetens samt gärna bygg- och fastighetsfolk.
5. Konsulterna som driver dessa projekt förutsätter att stora förvaltningsbolag ska sköta om fastigheten. De är svindyra och glömmer ofta att de förvaltar åt en förening i stället för en allmännyttigt bolag och skär pengar med guldkniv.
6. Allt kompliceras av att en pålitlig släkting som hörde talas om erbjudandet erbjöd mig att köpa lägenheten direkt från mig efter ombildningen så jag kunde bo kvar för en billig penning. Han kunde inte se ett sådant kanontillfälle gå ur familjens händer.
7. Sedan det är en livslögn om man påstår att priset på dessa lägenheter kommer att gå upp.
8. Det svåra är att om köpet blir verklighet kan jag inte stå ut med att bli hyresgäst till en bostadsrättsförening utan tvingas då köpa lägenheten ändå.
Vad göra?
Snäll släkting. Vill släktingen bara ha framtida vinst, eller är vederbörande beredd att låta familjen ta en förlust också?
Du har alltså tre alternativ:
1. Flytta.
2. Bli medlem.
3. Bo kvar som hyresgäst.
Eftersom jag uppfattar det som att du redan avskrivit alternativ tre så återstår att se om alternativ är hållbart. Man skall givetvis granska ekonomiska beräkningarna och är de rimliga så är nästa fråga hur pass du litar på de övrigas förnuft – medlemmarna styr egentligen föreningen, men är medlemmarna oansvariga så blir det likadant med föreningens drift (dessutom har jag förstått att det förekommer att många cashar in kort efter ombildningen vilket innebär att man inte vet vilka medlemmar det kommer vara om ett år).
Hur ser marknadspriserna ut för grannhusen? De som ombildats alltså.
Att du ska få in massa juridiskt, ekonomiskt och byggtekniskt kunnigt folk kan du nog bara drömma om…
Till vilket pris vill släktingen köpa? Till ombildningspriset eller?
Ta in konsulter å kolla upp vilka kostnader som kan tänkas komma i framtiden, så ser ni om ni tjänar på det – dock så kommer troligen fastighetsägaren skita i att underhålla fastigheten om den redan är "körd"
Tack för svaren. Den här ombildningscirkusen har pågått i över fem år i det här området (Stockholm) Under tiden har husen inte underhållits alls och värden hänvisat till ombildningen som orsak. Att ta in konsulter och kolla kostnader tror jag är svårt för en enskild köpare. Det är mycket ruffel och båg bland dessa gossar. Visserligen sägs det att medlemmarna styr föreningen, men i praktiken blir det sällan så. Har hört talas om folk som blivit överkörda av styrelsen vid försök till ifrågasättande och andra fall där styrelsen helt enkelt kört över den stora massan, som har svårt att formulera sig och i grunden är konflikträdda och tror att alla andra ska rädda situationen.
I kväll var jag på middag och träffade en man som sedan många år arbetar på ett av de större förvaltningsbolagen i Sverige. Han hade sett vad som hänt med många av dessa föreningar på sikt nämligen att de stupat på oförmåga att göra ordentliga analyser och ekonomiska kalkyler och fått höja och höja avgiften efter hand. Samtidigt hade eventuell värdeökning strömmat ut från föreningen genom försäljningar av enskilda lägenheter. Han menade att det klokaste var att sälja så snart efter ombildningen som möjligt och slippa framtida osäkerhet samt rädda sig över till tryggare boende. Han menade att alla borde stå i bostadskö och därmed höja sina möjligheter att då kunna flytta till en hyresrätt, som han själv bodde i.
I vår förening, som är en av landets största, har fasadrenoveringar några år sen kostat 100 miljoner och stambytet över 4 år kommer kosta runt 300 miljoner. Tur vi har en fantastisk styrelse som sköter allt proffsigt och vår ekonomi är mycket god. Men vet man itne om det skulla jag nog passa mig för denna ombildning där stora investeringar uppenbart måste göras snart.
Man undrar lite lätt hur politikerna skulle agera om det blir ett kraftigt fall som i andra länder.
Ska du garantera bolånen som de sa 2008? Detta är en viktig väljargrupp för nya M, kosta vad det kosta vill?!
Skulle S leda landet när bopriserna rasar kommer du garanterat se nya bidrag till alla som överbelånat sig! Men antagligen spelar det nog ingen roll vem som leder landet, för "ingen kunde ju förutse" och "det är ju inte låntagarnas fel" i detta ansvarslösa land!
ASG, om hur många år kommer alla enstegstätade nyfunkisvillor säljas med slogan, "något för den händige".
Bubbla+mögelfasad, det blir en spännande framtid detta! 🙂
Vilket tjat om denna bostadsbubbla. Hur länge kan man hålla på och mala och aldrig få rätt och ändå inte ge sig?
Att spå framtiden är inte lätt.
http://wwwc.aftonbladet.se/bostad/0101/23/boratt1.html
Nej precis, det handlar om att psykologin förändras helt enligt Shillers skolbok. Jag minns hur vi runt 2001 förfasades över höga priser och själva fenomenet att ta på sig skulder på nära en miljon, eller t o m över, för en BR. Jag minns särskilt en kollega som kom tillbaks rätt skakad från banken efter att ha skrivit på för ett lån på 900K för en Lgh på Stora Essingen i Stockholm. Året var 2001 och när vi diskuterade dessa priser tyckte vi alla att priserna var på tok för höga och de som köpte höll verkligen för näsan vid 2001 års priser. Kollegan ifråga och hans sambo var bara evinnerligt trött på att flytta minst varje halvår mellan andrahandslgh.
Bland 70-talisterna som minns 90-talskraschen fanns denna aversion mot skulder och höga bostadspriser kvar länge och väl.
Sedan går åren och nya generationer kommer in på marknaden. Staten eldar på med SBAB och amorteringsfria lån. Till slut börjar även tvivlarna bli omvända. Lägg därtill regeringens "motoffensiv" mot den påbörjade nedgången för några år sedan med sänkt/slopad fastighetsskatt, förmögenhetsskatt, ROT m m. Uppfattningen "det kan inte gå ner", "det är rimligt" cementeras. Jag hör 80-talisterna på jobbet som ser mångmiljonskuldsättning som det naturligaste i världen. De har aldrig sett något annat än uppgång. Även bland de äldre börjar uppfattningen att "den här gången är det annorlunda" leta sig in i slutet på bubbelcykeln. Det tar lång tid för denna psykologi att omvändas och istället bli till en negativ kraft ( "det är på väg ner, vi väntar, vi hyr, vi läger lägre bud"). Detta trots att under århundraden har alltid fastighetspriserna letat sig ner mot BNP och KPI-utveckling och efter överdrivna nergångar tvärtom. Avvikelsen från kurvan nu är den största någonsin.
Nej, skall verkligen inte underskatta psykologin och människans kortsiktighet. Ett ytterligare exempel på detta är att våra "spin doctors" då mäklarstatistiken publiceras, Pütsep m fl, ofta pratar om utvecklingen på Stockholmsbörsen den aktuella månaden. Jag frågar mig hur en viss månads utveckling på börsen ska kunna avgöra hur villig man är att ta på sig en livslång ( eller halvlivslång beroende på amortering ) skuld?! Går folk och budar högre när fonderna haft plus istället för minus den månaden?
Som någon kommentator skrev i en annan tråd: "Vad ska jag göra när det är värsta maniac i budgivningen som sätter priset?" Det är psykologin och bankerna/SBAB som tillåtit dessa "maniacs" att buda som de gör vilket dragit med sig de övriga, samt Anders Borgs motoffensiv som gör att artikeln du refererar till får ett löjets skimmer över sig.
PS. Märk: Nu behöver priserna gå ner 15% för att ens komma ner till den dubbla prisnivån jämfört med artikeln DS.
Intressant Cornuinlägg från 2011 inklusive kommentarerna.
http://cornucopia.cornubot.se/2011/11/bostadsbubblan-kvalitetsjusterade.html
Jag är hyresmupp bosatt i Stockholm och trivs bra med det.
Även där jag bor har det kommit trevare om att ombilda och man får höra "vilken bra affär" det är. Jag är inte intresserad av att skuldsätta mig för att betala för min lya.
Det som jag finner fascinerande är att folk vill betala stora summor för klubbmedlemskap i diverse föreningar.
Men varför ska man betala för en bostad som man inte äger?
Testa att sluta betala avgiften till föreningen så ser ni vad som händer..
Man betalar inte för bostaden, man betalar för medlemsskapet – många tycks inte veta detta. Om man inte vill skuldsätta sig (och det är enda möjligheten att betala insatsen) så är ett alternativ att bo kvar som hyresgäst – har jag inte fel för mig så finns det ingen möjlighet för vare sig tidigare hyresvärd eller BRFen att direkt tvinga dig till det.
Var på Österlen i helgen, längs väg 9 mellan Simrishamn och Kivik kryllade det av säljesskyltar. Mycket fritidshus där, antagligen sämre läge för säljare av sådana, köparna är alltid mindre desperata och nu kan de nog vänta ett tag…
Här har ni en till som hoppas och väntar på sjunkande bopriser i Stockholmsområdet, men sanningen är den att i vår bostadsrättsförening (sitter i styrelsen) är det upp, Upp, UPP!
Jag skönmålar inte och har ingen anledning att hoppas på fantastisk värdeökning, annat än att jag hoppas att vår förening är åtråvärd relativt andra i området förstås.
Intressant att se hur de andra styrelsemedlemmarna gnuggar händerna och säger "det är ju jättebra att priserna går upp", själv ska jag nettoköpa bostad de närmaste åren så för mig får det gärna falla.
Enda sättet att komma tillrätta med den korrupta svenska bostadsmarknaden är att värdepapperisera bostadsmarknaden.
Idag kan man buda på oändligt antal objekt samtidigt med sitt lånelöfte, därmed kan man trissa upp priset på flera objekt samtidigt och dessutom är man inte bunden av sitt bud.
På aktiemarknaden är det tvärtom: ditt kapital låses till ett bud (köporder av x antal aktier). Därmed minskar risken för både medveten och omedveten kurspåverkan eftersom du inte kan lägga massa ordrar med pengar du inte har, och aktier du inte avser köpa, eftersom avslut på aktiemarknaden är bindande.