Associated Press har en liten fotoartikel från Greklands OS-anläggning, där man körde sommar OS 2004.
Passande symbolik. Antagligen är detta på inget sätt unikt. Londons OS-anläggningar kommer knappast behövas fullt ut framöver.
OS som fenomen är också intressant ur peak oil-perspektiv. Energiåtgången är enorm, inte bara för att flyga in atleter från alla världens hörn, utan även för uppförandet av anläggningar som inte kommer behövas.
Kanske är OS en av de yttersta symbolerna för fossilsamhället och rådande överflöd. På den positiva sidan så kommer vi kanske successivt skala ner OS i takt med bristen på fossila bränslen, så att vi någon gång i framtiden kan nöja oss med befintliga stadion.
1896 års olympiska spel hade 43 sporter, och 241 atleter från fjorton länder.
Går vi fram till 1972 och spelen i München var antalet deltagare 7 170. I år är antalet deltagare ca 10 500.
Förr eller senare kommer trenden att vända. Frågan man kan ställa sig idag är hur en framtida fallande trend kommer vara kopplad till den globala oljeförbrukningen? En dag kanske Stockholms olympiastadion kommer räcka igen? 1912 var antalet deltagare 2406.
Faktum är att de olympiska spelen i London har färre deltagare än 2008 i Beijing och 2004 i Grekland! Kanske har vi redan passerat peak olympics och den osynliga handen har pga oljepriset minskat antalet deltagare? Eller är det bara skuldkrisen som spökar?
7 kommentarer
I Atén råder nog olympisk baksmälla, det är väl kanske så att de enorma kostnader man hade för att sätta ihop spelen var själva grundplåten till den misär man upplever nu.
I England tror jag situationen är delvis annorlunda, Olympiastadion LÄR användas av nåt av PL-lagen i fortsättningen, antingen West Ham eller Tottenham.
Men visst, många arenor lär vara specialbyggda för sporter som inte är särskilt populära i England, och kostnaderna för spelen lär också märkas i landet framöver.
Tänkvärda ord! Och visst är det viktigt att världens idrottsungdomar kan träffas vart fjärde år och mäta sina krafter på ett fredligt och rättvist sätt. Men det är anmärkningsvärt vad lätt politikerna skaffar fram pengarna till dessa alltmer enorma arenor och andra skrytanläggningar emedan det är såna enorma problem att hitta pengar till att bygga ut sjukvård och skolor. Idrottsanläggningarna står för det mesta tomma efter OS, medan sjukvård och skolor aldrig kommar att vara obrukade!
Sedan Montreal Expos sålts till Washington DC har OS-arenan i Montreal inte någon hyresgäst. Les alouettes de Montréal spelar fotboll ibland, men arenan står för det mesta tom. Begreppet "White elephant" används tydligen om dessa arenor som ingen behöver. Samma gäller väl de svenska arenorna, de står tomma 99% av tiden. /Mats L/ASPO Sverige/
Det är inte bara arenor för OS som blir white elephants.
VM i fotboll 2010 har också lämnat mindre användbara arenor som resultat.
Just i London-OS har de tänkt mycket på det där. På simarenan kommer de att montera bort de övre läktarna och göra det till en mindre (och snyggare) arena som kommer att vara i bruk efter OS, OS-byn kommer att bli lägenheter, osv. GP hade en bra artikel om det där nyligen:
Mark Isitt: Arkitekturen bortom OS
Glöm inte att de tomma anläggningarna lockar turister. Har själv bevistat de tomma arenorna från OS i Barcelona (1992) och Berlin (1936). Räknar man in turistintäkterna över flera decennier kan det nog bli lönsamt till slut.
Dessutom kan man i anslutning till arenorna bygga till sånt som turister önskar, krimskramsbutiker och dylikt för ytterligare intäkter – Berlinarenan har till och med badplats strax utanför. Dessutom blir ju lånen med tiden avskrivna, såsom för den tyska anläggningens lån. Bara en tidsfråga innan även Barcelonas anläggning går med vinst igen.
OS borde permanentas i just Aten vart fjärde år så slipper man bygga en massa oanvändbara monsterarenor överallt.