Årets olympiska spel i London har ca 10 500 deltagare och är därmed det minsta spelen sedan Sydney år 2000. Utvecklingen av antalet deltagare följer ungefär samma utveckling som världens oljeförbrukning. När vi nu passerat peak oil för konventionell olja och befinner oss på platåfasen för oljeutvinningen, medräknat icke konventionell olja och biobränslen, så faller deltagandet.
Har vi passerat peak olympics?
Antal deltagare i olympiska spelen |
Med en ökande andel icke-konventionell olja så går allt mer energi åt i själva oljeproduktionen och nettot för samhället, speciellt för överskottsaktiviteter som idrott, blir mindre även om produktionen befinner sig i en platå.
Värt att notera är att när de tredje spelen hölls i St Louis 1904 och de tionde i Los Angeles 1932 så föll deltagandet. Det var förr helt enkelt för omständigt och dyrt att för europas atleter att ta sig över Atlanten.
På samma sätt föll deltagandet i Melbourne 1956 och man hade rent av hästtävlingarna i Stockholm, då det var minst sagt omständigt och enormt dyrt att flytta alla hästar tvärs över halva jordklotet.. Karantänreglerna satte stopp för hästtävlingar i Australien.
Deltagare i olympiska spelen
och global oljeutvinning, alla vätskor |
Moskva 1980 var en tydlig dipp i deltagandet, men det berodde på en bojkott mot kommunistdiktaturen i Sovjetunionen, men året innan såg man en dipp i utvecklingen när spelen hölls i avlägsna Montreal. Montrealspelen sammanföll också med 70-talets oljekriser, medan spelen i München skedde i en värld som ännu inte upplevt sin första oljekris.
Samma graf fast med konventionell
oljeproduktion. EIA ger inte data för detta, så det är endast BITRE:s data fram till 2006 som visas. |
Stämmer kopplingen mellan olja och de olympiska spelen så kommer vi aldrig igen få se ett spel med så många deltagare som i Beijing 2008, men var spelen är belägna spelar också roll. Historiskt, när det till större delen varit de rika länderna i västvärlden, samt de prestigefyllda länderna i Östblocket som deltog var deltagandet större om man hade spelen i Europa, vilket framgår med Melbourne.
Återstår att se vart fokus hamnar geografiskt framöver, men för stunden ser det ut som vi passerat peak olympics.
Tillägg: Lade en liknande artikel på bloggens engelska skugga.
8 kommentarer
Det var karantänreglerna som stoppade hästtävlingarna under 1956 års OS i Australien.
Tråkigt att du, liksom allt för många andra, använder ordet "atlet" när det borde stå "idrottare" eller något liknande. Det är helt enkelt fel att översätta engelskans "athlete" med "atlet", som betyder något helt annat på svenska.
Du menar alltså att atlet inte betyder "stark man, tyngdlyftare, [fri]idrottare som det står i SAOL och att ordet inte kommer från grekiskan ursprungligen? Ords betydelse kan ändras med tiden och få vidare mening och det är väl tur att även språket utvecklas.
Dagens godmorgon världen (SR/P1) handlade nästan enbart om Cornucopia?-ämnen. Allt från portugiser som söker sig till sina forna kolonier (Mocambique, Brasilien) för att finna jobb. Till klimatpolitik och ansvarsfullt utnyttjande av jordens tillgångar.
Hörvärt om man nu inte enbart anser att SR:s journalister är regeringens kreatur.
Sänds nog i repris ikväll. Eller förstås gratis på nätet.
Huvudsaken vi fick ett OS guld i segling denna gång då. 🙂
33 länder, mestadels afrikanska, bojkottade Montreal 76. Hade med idrottsligt utbyte med Sydafrika att göra.
http://news.bbc.co.uk/onthisday/hi/dates/stories/july/17/newsid_3555000/3555450.stm
Ja, OS är väl fortfarande ett fredsprojekt, liksom EU och dess föregångare, det romerska imperiet med sitt Pax Romana, bidrog OS till fred. Kanske dags att lansera ett Pax EU, för fredens skull.
Greyshark det är väl bara ditt klena intellekt som blir förvirrat. Vi andra verkar ju fatta vad han menar.