Schibsted/SvD uppmärksammar nu bubblan inom jord- och skogsbruk, där en av de främsta profitörerna på det hela, LRF Konsult, nu börjat oroa sig. Jag har skrivit många gånger om att priserna på jordbruksmark och skogsmark på inget sätt går att motivera företagsekonomiskt, men det är ju positivt att det också börjat skrivas i gammelmedia om detta nu.
LRF Konsult ligger dock bakom de stigande priserna, då de även är mäklare och alltså tagit procent på hetsen om att “köper du inte nu så kommer inte den här marken ut på marknaden igen under din livstid”.
Det kommer gå som i Danmark framöver, dvs det kommer sluta i förskräckelse, konkurser och personliga tragedier för många skuldsatta bönder. Det sker redan idag, men jag tänker inte peka ut några vittnen på förlorarnas kyrkogård. Men de finns, ingen nämnd, ingen glömd. Ni vet vilka de är, ni som känner till dem.
Som påpekats i artikeln är just många mjölkbönder överskuldsatta på grund av nya stora investeringar i moderna stordriftsanläggningar, samtidigt som mjölkmonopolet Arla sänker priserna för bönderna utan att man kan vända sig till något annat inköpsmonopol. Och vill en bonde börja med egen lokal förädling så sänker monopol-Arla priserna för den bonden – levererar man inte 100% av sin produktion till Arla får man mindre betalt för det man levererar.
Nu finns det förstås kvar lågbelånade eller obelånade bönder, men i takt med generationskiften eller arv där man måste lösa ut syskonen, samt moderna investeringar, inte sällan pga de ständigt skärpta djurskyddskraven, så blir de skuldfria bönderna allt färre för varje dag som går.
Men precis som inom bostadsmarknaden så pratar man inte om de som straffat bort sig – även inom bostäder sker det sedan åtminstone ett år tvångsförsäljningar i bankens regi, men detta talas det tyst om. Förlorarna hamnar på de tysta vittnenas kyrkogård och ingen potentiell bolånetorsk (eller JLT – jordbrukslånetorsk) vill höra om de som blivit ruinerade eller fått sina liv förstörda. Speciellt inte som journalisterna själva sitter i samma båt och knappast vill uppmärksamma “marknaden” om hur illa det kan gå.
Jag känner till minst tre medelstora jordbrukare som gått i konkurs det senaste året och jag har knappast koll på mer än en bråkdel. Gissar att läsare känner till fler. Det samma gäller bankens tvångsförsäljningar av överbelånade BLT, som alltså pågår redan idag – och då menar jag inte de som hamnar hos Kronofogden, utan de där banken kräver in pengarna och tvingar fram en försäljning för att de inte vill förnya lånen och ingen annan bank heller vill ta över högbelånade arbetslösas/sjukskrivnas/etc skulder. Av integritetsskäl kan jag inte peka ut några individer här, men ni kanske själva känner till en del fall?
Nej, det har för länge sedan gått för långt. Det är väldigt sent att från profitörerna LRF Konsults sida börja oja sig nu. Det blir mycket mark som “kommer ut igen under samma livstid, rent av bara inom några år” framöver.
Men visst, gillar man att få 1-3% avkastning på lånat kapital och 60 timmars arbetsvecka, för all del, köp jordbruksmark eller skog, men det är alltså både lönsammare, mindre risk och kräver noll arbetsinsats att få samma ränta på ett bankkonto.
Inte konstigt att den finaste jordbruksmarken i Sverige, rent av bland den finaste inom Västeuropa, styckas av till improduktiva tomter och köpladors parkeringsplatser (Public Service/Sveriges Radio). Det är det enda sättet att tjäna pengar på marken till dagens priser. Mark som framöver alltså inte längre producerar vare sig mat eller energi, utan istället drar resurser.
22 kommentarer
Har man köpt för dyrt går det alltid att göra om till villaområden och sälja för 1 mille per 1000 kvadratmeter. Det blir runt 10 millar per hektar man får ut och kommunen betalar gladeligen V.A. med grävning och hela skiten ut till området bara det kommer ut nya tomter på marknaden så att hugade nyfunkisfamiljer kan bosätta sig och motverka avbefolkningen alla kommuner är rädda för.
win-win mao. !
Jo så är det. Grannen styckade av sin jättetomt och drog in 19Mkr, flyttade sen till en herrgård… Det gäller alltså att vara förutseende och investera i mark som blir stadsplanerad.
Och sen får man inte glömma skatteunderlaget. Höginkomsttagare är högvillt för varje kommun. "Bend over" får i det sammanhanget en helt ny innbörd vad gäller kommuntjänstemän, och även dito kvinnor om de nu mot förmodan skulle existera.
Kommunen får i te mer skatteintäkter från höginkomsttagare med dagens skatteutjämningssystem. Det räknas fram en snittinkomst för alla svenskar och utifrån den betalas sedan kommunalskatten. En höginkomsttagare kan däremot vara mer okänslig för höga avgifter på de verksamheter kommunen kan avgiftsbelägga. Högvilt är däremot DINKIs och friska pensionärer.
DINKIs = Double Income No Kids. Alltså par utan barn.
Friska pensionärer är inte alls högvilt. Fråga Båstad kommun som håller på att dö. Ja du måste fråga kommunpolitikerna alltså, inte din inflyttade stockholmare som säkert trivs på ålderns höst.
WoodPecker: Vad är det för skatteutjämningssystem du talar om? Om du inte viste det så betalar alla en viss procent i kommunalskatt (korrigerat för jobskatteavdrag, grundavdrag och evt andra avdrag), men konsekvensen blir att om du tjänar mer så betalar du mer skatt. Alltså höginkomsttagare betalar mer skatt än låginkomsttagare.
Villatomter o avflyttningskommuner är såklart inte värda i närheten av 1 miljon (skulle MÖJLIGEN vara om kommun lät folk bygga vid strandläge osv.) Har själv en tomt i en avflyttningskommun (men som för tillfället har fått en liten befolkningstillväxt) ca 1 timme från Malmö – folk är inte beredda å ta emot den gratis! (Man måste trots allt betala fastighetsskatt för den, mer än om den hade varit bebyggd)
Anonym: Det finns ett slags skattesystem för kommuner där de som är rika (läs mindre dysfunktionella) får lämna ifrån sig pengar till fattiga (svårt dysfunktionella) kommuner.
Det finns en slags marginaleffekt inbyggd i systemet som fungerar på så vis att en inflyttad höginkomsttagare orsakar att en rik kommun måste betala mer i utjämningsbidrag än vad höginkomsttagaren bidrager i skatt. Omvänt orsakar en ny socialbidragstagare en nettovinst för den rika kommunen om man räknar in reduktionen i kommunalt utjämningsbidrag.
Kommuner som Malmö skulle inte kunna överleva utan det kommunala utjämningsbidraget så det är ganska omfattande.
Jag skulle vilja att du visar att du har belägg för ditt påstående om att rika kommuner får lämna ifrån sig pengar till fattiga kommuner.
Du som tydligen inte har hört talas om det sk skatteutjämningssystemet kan väl lämpligen googla termen och läsa själv
Eftersom jag har svårt att hitta saklig information som stöder det du påstår så vore det kanske enklare ifall du visar på belägg för det du påstår. Det jag hittade var på regeringens sida:
"Statliga bidrag och kommunal skatteutjämning Den största delen av de statliga bidragen är generella, Genom det generella bidraget (anslaget för kommunalekonomisk utjämning) ger staten bidrag för att jämna ut skillnader i skattekraft och kostnadsbehov i olika kommuner och landsting och skapar därmed likvärdiga ekonomiska villkor oavsett förutsättningar."
Det låter alltså som att staten ger kommunerna en massa pengar. Det står inget där om att kommunerna betalar till staten för att omfördela pengarna.
Det funkar nog bara i storstadsområdena att stycka av till villatomter.
Här har vi i Sverige ett utmärkt tillfälle att stärka den inhemska produktionen av livsmedel. Istället för att betala av på lån som andra stater tagit på sig över åren, använd istället dessa pengar till att betala av stora delar av böndernas skulder, låna ut pengarna till miljömässiga projekt, etc. Behöver inte motivera varför då det är självklart
Du menar att vi skulle göra "greker" av Sveriges bönder så de kan låna ännu mer köpa ännu större osv.. Lån som vi konsumenter sedan ska betala via skatt sedeln!
Nej det vill jag inte vara med om.
Den statliga regleringen som fanns förr kanske inte var värdens bästa system men kanske undvek att göra bönder skuldsatta
Tja, så har LRF tagit av skygglapparna, om man tog lite enkel mattematik till hjälp kunde man vid belånade köp konstatera detta för flera år sedan.
Handlar det inte mer om "cover up" när belånade kunder nu börjar få problem "-vi sa till" (om än j.. sent)
Visst behöver det rationalliseras, men när snart varenda bonne har traktorer stora som hus, redskap breda att de knappt kommer fram & runt på åkrar DÅ har DE investerat fel och som företag är det då aktieägar tillskott eller kk som gäller. Jag anser det fel att betala deras produkter via skattsedlarna, det skulle vara bättre att betala varans kostnad i affären, så skulle de kanske (efter en tid) uppskattas för varornas värde och inte idag något SOM ska vara billigt.
Utan bidrag till bönderna blir maten dyrare eftersom alla mellanhänder fortsätter att lägga på sina procent.
Mmm, förvisso har du rätt, men så är det ju i alla andra brancher också.
Det är ju därför vi åker runt/surfa runt och finner bättre prisser.
T.ex. kan jag hos en lokal VVS firma få lika bra pris som Rinkabyrör, alternativt skicka efter från leverantörer inom unionen.
Okey inte för mjölken men då förblir bönderna skuld och låneslavar?
Frågan hur länge det dröjer innan konsumenterna reagerar på skattefinansierade företag, vars förespråkare diskutera allemansrätten etc……
Må gott!
Utan bidrag till bönderna behöver staten inte dra in lika mycket skatt till att betala ut dessa bidrag vilket innebär att man får mer pengar över till att lägga på mat (som förvisso blir dyrare).
Tack och lov för bubblor, de ger fenomenala köptillfällen när de väl har spruckit.
Inte bara jordbrukare och privatpersoner som blir tvingade till försäljning. Känner själv en del helt bra och fungerande firmor i andra branscher som begörts i konkurs på begäran av banken för att de ska ha in hela lånet på en gång med detsamma.
Den där Elna Karlsson i reportaget måste fått nåt om bakfoten? Hon pratar om sin fars rädsla för att det skulle byggas villor på deras mark – men hans rädsla byggde såklart på att kommunen tvångsinköpte mark till vrakpriser – nuförtiden måste de köpa till marknadspris, och då finns det åtskilliga tiotals miljoner i vinst att hämta för henne, istället för att som nu knappt få det att gå runt (om man ska tro allabolag.se) Då kan hon istället köpa loss nån gård som ligger lite i längre ifrån tillväxtområdena.
Och vad är det för struntprat om att hon hoppas att nån i familjen ska ta över? Varför håller alla bönder på å tjatar om det? Sånt där snickesnack leder bara till olycka när barnen ska behöva belåna sig högt över öronen för att tillfredsställa sina föräldrar (om ungarna ö.h.t har nån chans att komma därifrån, då många bönder drillar in det i deras hjärnor att de skall ta över)