SCB släppte idag sina preliminära BNP-siffror, som bygger på ett osäkert underlag (pressmeddelande, Schibsted/SvD, Bonnier/DN). Siffrorna överträffar de vildaste förväntningarna om svensk BNP för 2012, med 2.3% i ökning.
Svensk export drog upp BNP, tillsammans med boendekostnader och byggnation. Ju mer vi betalar för att bo, desto bättre blir vår BNP, dvs boendekostnaderna ökade med mer än den sk BNP-deflatorn (tänk ungefär KPI-inflationen), i takt med att svenskarna får mer och mer skulder att betala ränta på. Och det är alltså positivt för svensk BNP. Småhusbyggandet gick dock ner, utan det som drar upp byggsidan är anläggningar och infrastruktur.
Den svenska humlan fortsätter alltså att flyga, trots bristande aerodynamik.
Återstår nu att se hur 3:e kvartalet blir, då euron varit i fritt fall och nu när exportindustrin ska dra igång igen efter semestern så bör det bli effekter för tredje kvartalet. EURSEK står nu i 8:37, nya bottnar.
Börsen reagerar dock inte. OMXS30 just nu +0.18% i skrivande stund. Antingen väntade sig marknaden just detta resultatet eller så tror man helt enkelt inte på siffrorna.
Dagschart EURSEK under 2:a
kvartalet och juli 2012 |
Alla de (och jag) som menar att Sverige inte kan komma undan effekterna av den europeiska skuldkrisen hade alltså fel. Jättefel på ren svenska. Men den svenska skuldbubblan består och privatpersoner är nu ännu mer skuldsatta än någonsin tidigare. Dock bör faktiskt avbelåningen påbörjats igen, men det får vi se när SCB publicerar sparbarometern för andra kvartalet. Skulderna steg med drygt 1% första kvartalet, dvs mer än BNP, men om inte skuldökningarna tagit fart igen så bör skulderna i förhållande till BNP minskat under andra kvartalet, vilket är positivt. BNP ökade nämligen 1.4% från första kvartalet, och det är inflationsjusterat, medan skulderna är nominella. Om inte de privata skulderna ökade uppåt 2% så minskade alltså skuldbördan.
Euron var relativt stabil under andra kvartalet, med en uppgång i maj och ett svagt fall från kvartalsmedlet under juni. Men sedan dess har euron fallit rejält under juli. Detta bör påverka export, import och BNP under tredje kvartalet, som även säsongsjusterat bör vara mer känsligt för denna effekt då landet gick på sparlåga under juli.
Men beskedet är att den svenska Pippi Långstrumpekonomin fortsätter, mirakulöst nog. Ska tredje kvartalet överträffa andra kvartalet med rådande valutakurs så krävs det väl ytterligare mirakel. Men SCB kan säkert trixa till det också…
6 kommentarer
De har glömt att justera för skottsekunden som föll in den 30:e juni.
Att de aldrig lär sig!!!!!
Är det jobbigaste att det går bra för Sverige eller att Anders Borg fick rätt? 😉
Vad är det som är jobbigt? Förstår inte frågan. Är du känslomässigt engagerad i detta?
Vad menar du med att exporten skulle dra igång igen efter semestrarna? De flesta exportföretag har väl fått jobba extraskift sista månaden innan semestern för att kompensera för 2-3 veckors produktionsbortfall i juli. Om de säljer i Tyskland finns det överhuvudtaget ingen förståelse för vår industrisemester…
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Det visar väl bara att de flesta experter har haft fel – igen.
Sen den där eländigt efterhängsna referensen till humlan. http://www.faktoider.nu/humlan.html
Vill man vara snäll kan man ju säga att svensk ekonomi inte längre glidflyger, utan måste vifta frenetiskt med vingarna för att hålla sig uppe.