Med ett stickprov på tio stycken reportrar, producenter och programledare från Public Service/SR, så blev det förvånande nog inga som helst förändringar mot tidigare geografiska fördelning av journalist- och mediakåren på Journalistkartan.
Ungefärliga boplatser för de tio stycken SR-anställda markerade i gult nedan, pilarna är som vanligt satta på närliggande grönområden för att inte peka ut någon faktisk bostad.
View Journalistkartan Stockholm in a larger map
Medan Public Service/SVT (grönt) höll sig borta från Bromma så återvände SR till sina kollegor från Schibsted/Aftonbladet (rött) och Schibsted/SvD (blått). I övrigt i stort sett exakt samma bostadsområden. Precis samma svarta fläckar som hos Schibsted och SVT.
Och då är ändå detta public service och borde återspegla befolkningen i stort. Men varken Lidingö eller Danderyd är representerade. För att inte tala om Huddinge, Botkyrka eller Järvafältet eller pendlingsorter längre bort. Tyresö, Täby etc kan man inte heller bo i. Återstår nu Bonnier/DN och Bonnier/DI, som förhoppningsvis bryter mot dessa etablerade bostadsområden för journalister och allihopa bor i Tensta, Djursholm, Bagarmossen, Vällingby, Täby, Fittja mfl platser som än så länge saknar representation.
Endast en av de tio SR-anställda står utanför bostadsbubblan via en hyresrätt. Övriga äger villor eller har lånat pengar till ett klubbmedlemskap i en bostadsrättsförening.
Var är kritiken mot utförsäljningen av allmännyttan, när alla i media tagit lån upp till hakan och drömmer om att tjäna stora pengar på stigande bostadspriser?
17 kommentarer
Det är en intressant idé det här.
Men blir det inte en lite ensidig granskning? Nu vet jag inte om dessa journalisters civilstatus, men gissningsvis har de flesta av dem partners som de måste komma överens med om vart de skall bo. Det borde spela in väl.
Och? Det förändrar ju inget i sak. De bor där de bor och i de boendeformer de gör, där de oftast sitter med lånade pengar och större delen av sin framtida yrkeskarriär intecknad hos banken.
Civilstånd och kön på Stockholmsjournalisterna skulle vara intressant, även om det inte har något att göra med problemet att de har skuldsatt sig upp över öronen i lägenheter i dyra innerstadslägenheter.
/Matte Matik
Har inte kvar några som helst identifierande uppgifter, inte ens addresserna, så det hela går inte att utöka. Då får man göra om stickprovet från början, vilket inte jag tänker göra.
I ett snävt perspektiv så ja – de bor där och det lär peka på bostadsrätts/villalån etc. Men som Savant01 påpekar så betyder avståndet – i det här till jobbet – nog en hel del, och detsamma bör gälla eventuella partners sett till hur det resoneras kring boende idag med dåligt fungerande infrastruktur etc. Vidare kan det även finnas en inbördes "kultur" för vart man "bör" bo.
En sak som är märklig är att tex Sollentuna inte finns med.
Nu kan jag inte Stockholm så bra, men om man skall sammanfatta områdena så är de
Södermalm
Norrmalm/centrum
Östermalm
Hägersten
Bromma
Enskede
Nacka
Solna
Sundbyberg
Föreslår att lägga til: Midsommarkransen, Aspudden, Liljeholmen och Orminge.
Det är nog inte bara bolån och bostäder som påverkas i rapporteringen.
Jag har bott i Stockholm (inte närförort) och varit beroende av pendeltågen coh stundtals har det varit en elände.
Nu har ju inte det drabbat de som bestämmer eller journaliser heller som du påvisar och därför har det kunnat fortgå år efter år.
Fler reportage har det varit under åren om det hemska att bygga ut järnvägen kring centralen (vid skeppsholmen) än om eländet på pendeltågen.
Men varför bry sig; där bor ju inte jag i alla fall!
Det innebär att 33 av 40 bor i bostadsrätt eller villa. Tror att det ser likadant ut för de flesta i den högre medelklassen.
Dock blir det nog svårt för våra journalister att ge en nykter bild av verkligheten. Det är lätt att sätta på sig skyddslapparna och bara se det man vill se.
Ja, det enda kartan visar är att journalister är vanliga människor… Så kan vi ju inte ha det!
Nej. Vanliga människor äger bara sin bostad i typ 51% av fallen och definitivt inte bara i dessa bostadsområden.
Jo, det bor extremt många vanliga människor i dessa områden, och då särskilt folk som tjänar strax över medel (vilket man kan anta att en journalist med några års erfarenhet gör). Bara på södermalm bor 100 000 personer, i hela innerstaden över 300 000.
Enskede, Hägersten, Solna, Sundbyberg, Nacka, Midsommarkransen, Aspudden, Liljeholmen och Orminge är på intet sätt exklusiva områden (delar av Nacka kan väl diskuteras), och har man ett vanligt jobb kan man lätt skaffa sig en BR-lägenhet där, och två vuxna med bra lön och lite sparkapital kan "lätt" köpa en villa i många delar av de stadsdelarna.
Det enda som på något sätt är anmärkningsvärt är väl villorna i södra Bromma (Äppelviken/Ålsten), men även där bor en hel del vanliga människor, även om de knappast köpt sin villa där de senaste åren.
Vanliga människor i Sverige kan jag inte uttala mig om, men i Stockholm är att köpa sin bostad i praktiken det enda alternativet om du vill ha någon valfrihet i var du bosätter dig. Bland folk som har ett någorlunda kvalificerat jobb med hyfsad lön är det inte i närheten av några 50% som hyr sin bostad…
Jag tror att siffran är fel. Tar man riket som helhet så är andelen bostäder som ägs av den boende troligen högre än i stockholm, men inte ens där kommer man upp i 51% ägande. Om jag tolkar statistiken är det bara 27% av bostäderna i stockholm som är småhus – och alla av dessa ägs inte av de boende (endast runt 82% verkar ägas av de boende). I flerbostadshus är det ännu färre som äger sitt boende enligt SCB är det 1 (inte 1 procent utan 1 lägenhet).
Resterande (78%) är antingen hyresgäster eller medlem i BRF. Jag misstänker att siffran 51% är andelen lägenheter i flerbostadshus i stockholm som är BR, men det kan vara någon annan källa.
51% av alla lägenheter i flerbostadshus är bostadsrätter i Stockholm. Lägenheter – alltså exklusive småhus. Det finns totalt 704 055 lägenheter i Stockholm, och till statistiken tillkommer 264 469 småhus. Om det stämmer att 82% av dessa ägs av de boende (var siffran kommer ifrån vet jag inte?), så har vi ca 60% som äger sitt boende.
"Medelstockholmaren" äger alltså sitt boende (direkt eller genom en bostadsrättsförening).
Diskussionen om huruvida en bostadsrätt innebär att man äger sitt boende eller inte är knappast relevant här…
Det här skulle så klart vara ett svar till Anonym ovan…
82% kom från statistik från boverket daterat 2007 – så ungefär är det väl samma idag. Och av lägenheterna i flerbostadshus är 51% bostadsrätter och 49% hyresrätter och endast en enda lägenhet är ägarlägenhet (enligt SCB's statistik 2011). Så bostäder i flerbostadshus kan vi gott bortse ifrån då dessa är antingen bostadsrätt eller hyresrätt och alltså inte ägs direkt av de boende. Återstår är den andel av småhusen som ägs av de boende (dvs varken är hyresrätt eller bostadsrätt) – kvar blir då 22% av beståndet.
Nu är det bostadslån, alltså bostäder som går att belåna, som Cornu hänger upp sig på. Om man sedan äger den direkt (äganderätt) eller indirekt (bostadsrätt) spelar i det sammahanget ingen som helst roll…