Bloggrannen Johan Westerholm (s) (inga likheter i övrigt med Anders Österö (s) och statsminister i kommande skönlitterära roman) har en fin liten lista över de löften som Håkan Juholt gav till sina partikamrater under sin korta session som partiledare för socialisterna, löften som möttes av “nästintill frireligiösa yttringar”.
- A-kassan höjs till en av facket accepterad nivå.
- Alla arbetslösa utbildas tills de får jobb.
- Stupstocken i sjukförsäkringen avskaffas samtidigt som ersättningen höjs.
- Kommuner och Landsting får mer pengar av staten för att anställa i välfärden. Staten tar ansvar för arbetsmiljön.
- Alla ungdomar får sommarlovsjobb.
- Barnfattigdomen utrotas.
- Kulturen får sitt eget RUT- och ROT-avdrag.
- Stora investeringar på vägar och järnvägar samt tågen ska gå i tid oavsett väder.
- Pensionärerna får sitt eget jobbskatteavdrag.
- Återreglering av el-marknaden.
- Återreglering av tele-marknaden.
Nu var inte svenska folket dummare än tåget och (s) opinonssiffror kraschade under Juholt, men det rådde alltså frireligiös halleluja-stämning hos socialdemokraterna över ovanstående. Notera att det inte finns ett ord om vare sig företagen eller finansieringen av detta. Slutsatsen måste vara att tanken var att beskatta sönder alla företag till det inte fanns några kvar för att kunna ge allt till alla enligt ovan. Och när det inte finns några privata företag längre så har man uppnått socialismen. Och kan endast finansiera hela välfärdssystemet via den statliga nettoexport som endast i teorin kan existera när hela det privata näringslivet slagits ut.
Men frågan är nu om något egentligen ändrats under han den där nya partiledaren, Löfvén? Det är ju samma medlemmar i partiet, medlemmar som vill se samtliga ovanstående reformer genomföras utan att ha en aning om hur detta skall finansieras. Westerholm konstaterar att (s) partimedlemmar helt enkelt är alldeles för långt till vänster om partiets och partiledningens politik. Man har helt enkelt fel medlemmar.
Och om svenska folket inte var dummare än tåget utan såg igenom ovanstående ogrundade löften, så vad är då sombiesarna i (s) som inte såg igenom detta?
28 kommentarer
Jag har gjort samma tolkning. Socialdemokratiska grunden är mycket "värre" än överbyggnaden vi ser. Förmodar det kan härledas till – ok jag använder det snälla ordet – okunskap. Kanske ett visst mått av relativism som vänsterfolk tenderar att ha på alla områden så även verkligheten.
Jag tror inte dom som röstar är dumma, utan det är 'rörelsen' som dummar sig av bara farten.
Med rörelsen menar jag dom som uttalar sig o påstår sig vara sossar.
Dom verkar vara två grupper, den ena högersossar, kallar den andra för trotskister, o trotskisterna kallar dom andra sossarn då höger o så håller dom på.
Bengt Silver mobbar hej vilt på dom 'som inte är med honom'.
Han har ingen aaning om att 2010 så röstade inte ens hälften av LO på S, nu gör dom det.
LO har nu tagit över Juholts löften.
Naturligtvis, LO är ju en intresseorganisation, o för sina, ev. medlemmarnas intresse.
Nu går skam på torra land. Jag vet inte exakt hur bra det stämmer det som listats som Juholts Löften men i huvudsak handlar det om lovvärda ambitioner. En välkommen motvikt till dagens idioti om nyttan med lönespridning och stora klyftor i samhället. Vill vi verkligen fortsätta den inslagna vägen ? Sedan är det en helt annan sak att det behövs en förändring av skattesystemet. Vill man ha mindre arbetslöshet ska man naturligtvis inte beskatta just arbete på det sätt som görs. Här finns det utrymme för kreativitet men ett första steg kan ju vara det här med fastighetsskatt. Nästa steg kan bli att ta ut ordentligt med skatt från underhållnings- och tidsfördrivsbranchen som växer så det knakar. Att fotbollsspelare, golfspelare och tv-kändisar kan ha de inkomster som de tydligen har är troligtvis varken hälsosamt för samhället eller ett uttryck för en sunt fungerande marknad.
Fastighetsskatt är, liksom förmögenhetsskatt, en fundamentalt orättfärdig skatteform. Att steg för steg urlaka folks vilande besparingar är något helt annat än att ta en andel av de löpande intäkterna. Man skall inte behöva skrapa ihop nya pengar år efter år i all framtid bara för att ha råd att bo kvar i sitt eget ägandes hus, som man ärligen har sparat ihop till genom hårt arbete och försakande.
Du tycker inte det räcker att politikerna konfiskerar minst 75% av löntagares och småföretagares inkomster när de väl använt pengarna?
Varför skall vi mala sönder vårt välstånd i detta planekonomiska system?
Det här är vad jag fått se av politikernas kompetens sedan jag blev vuxen för ca 25 år sedan.
Vi talar om en hel befolkning som arbetat ett helt kvartssekel.Hur i hela fridens namn rättfärdigar du att de skall få en enda sekin till?
De har visat att de skall ta många steg tillbaka och sättas i koppel (Läs starkare konstitution).
*100 000 vårdplatser försvinna. Vi har nu minst antal vårdplatser/inv och det med marginal.
*En poliskår som i det närmaste befinner sig i fritt fall när det gäller att skydda befolkningen. Vi måste i det närmaste dubbla antalet poliser för att ens komma upp i EU snittet.
*Försvar har vi inget kvar trots att vi betalar mer för det än våra grannar.
*Pensioner som urholkas allt mer. Hade inte politikerna gett sig rättigheter till i princip vad som helst hade de blivit dömda för förskingring.
*Socialförsäkringar inkl a-kassa urholkas allt mer.
*Infrastrukturen förfaller allt mer. Fasta ledningsnäten rivs. Järnvägen läser du om tom på sommaren den senaste perioden.
*Utbildningssystemet förfaller
*Så även rättssystemet
"Kommuner och landsting får mer pengar av staten för att anställa i välfärden". Brukar sluta på ett sätt. Ju mer pengar man ger dem desto fler byråkrater (och därmed röstbo(s)kap) kan anställas. Glöm tanken att vården skulle bli effektivare. Inom samtliga offentliga verksamheter är problemet att de har för mycket pengar.
De som styr landstingen(byråkraterna) skär aldrig ner på sig själva. utan ser i första hand till att skaffa fler byråkrater.
Likadant militären,vad jag förstår finns det redan idag fler på staben än ute på fält. Inom järnvägen är det i vissa distrikt redan mer än dubbelt så många pappersvändare på kontoret än folk ute på banorna.(uppskattning). Polisen skyr generellt polisiärt arbete och mängdbrotten avskrivs snabbt i åtta fall av tio. Kommunala tjänstemän ägnar sig åt allt annat än att ge service till sina medborgare, genuskurser, att bli bjuden på evenemang av leverantörer, studiebesök på vänorter och hos varandra, teambuilding-konferenser upptar deras dagar mer och mer.
Det trista är att det finns partier som vill stoppa ännu mer pengar i dessa destruktiva verksamheter. Jag hör (s)-politiker prata om skattehöjningar. Tyvärr är tjänstemannaparasiterna så stor andel av valbo(s)kapen att man inte kan räkna med att det kommer att ske några rationaliseringar och därmed inga omställningar mot en mer effektivt driven offentlig verksamhet.
Angående arbetslösheten. Den går inte att få ner. Den är inskriven i ECBs och den svenska centralbankens styrelsesätt. Vill man ha låga räntor måste man ha hög arbetslöshet för att pressa lönerna så att inflationen hålls låg och man kan ha låga räntor. Det hänger samman. Beskatta arbete har mycket lite i sammanhanget att göra.
Alterntivet är nationalbanken med banken i riksdagens händer. Så var det i efterkrigstiden fram till man sköt sig i foten och bytte till centralbank och joinade euron.
Så glöm arbetslöshetstal nere i 3-4% området. 8% är här för att stanna.
test
Skrattretande okunnigt. Det är inte "nettoexporten" som i första hand förser ett land med pengar. Det är banksystemet som har den uppgiften.
Var står det något om att nettoexporten förser ett land med pengar? Men om vi nu skall tala om pengar när det gäller handelsbalansen så är det ju i långa loppet utlänsk valuta vi behöver och den skapas inte av det svenska banksystemet iaf (i det långa loppet).
Dessutom under förutsättning att privata näringslivet är utslaget så är ju per definition premissen inte den att situationen ser ut som den gör i dag och därför är det fel att anta att penningskapandet skulle gå till som det gör under rådande omständigheter.
Håkan Juholts visionerar är för övrigt både möjliga och önskvärda. En del av dem är genomförbara även i nuvarande system. Men det som framför allt behövs är en penningreform. En penningreform behövs i vilket fall, eftersom högerpolitikens tre decennier är ett praktfiasko.
Många inom högern vill ha skattesänkningar. Men vill vi verkligen gynna realekonomin, ha mera pengar till kommunerna och samtidigt ha stora skattesänkningar så får vi vackert finna oss i att banksystemet i framtiden är offentligt helägt och inlåningsränta på allt kapital noll eller mycket nära noll. Låntagarnas inbetalda räntor kan då ersätta "skatt" som inkomstkälla för den gemensamma sektorn.
Den svenska dumhögern behöver lära sig att man inte både kan äta kakan och ha den kvar. Den dagen banksystemet ägs gemensamt (statligt eller regionalt) får högern sin efterlängtade stora skattesänkning. Inte förr.
Nej, jag vill inte skicka mer pengar till kommunerna, av den enkla anledningen att man inte ska pumpa in mer pengar till en ineffektiv verksamhet för att göra den ännu mer ineffektiv.
Vill bara påminna om att det är inte så många år sedan som vi hade allt detta som är uppräknat i artikeln i ett fungerande samhälle. Sedan dess har bara företagens och bankernas vinster ökat från kvartal till kvartal. Och nu anses man vara idiot om man tror att vi skulle ha råd med samma välfärd. Man undrar vilka det är som är de riktiga idioterna?
Min uppfattning är att de riktiga idioterna är de som styr det offentliga.
Vi har definitivt råd med välfärden, men då måste man inse att:
En krånglande järnväg kräver att det finns en gubbe som kan skotta en växel när det bli snöoväder, istället för två utredare på ett kontor som undrar vad det är som inte fungerar.
Hemtjänstpersonalen på en kommun själv får lägga upp rutterna för hembesöken istället för ett gäng byråkrater på kontoret, så kan tiden gå till vård istället för huvudsakligen bilkörning.
Matar du in mera pengar till detta illa skötta system så sväller mängden byråkrater, glöm att de på något sätt skulle förbättra välfärden.
För övrigt ser jag ingen som helst koppling med att företagens vinster ökar och den offentliga sektorns kris
Arne
Om jag och du "betalar" minst 75% av våra inkomster till detta system och det inte har råd att leverera sjukvård, pensioner, rättsväsende, försvar, socialförsäkringar, utbildning, infrastruktur m.m. så är det ett system som inte fungerar. Planekonomi har aldrig fungerat inte ens i Sverige. Kommer heller aldrig att göra det. Funkar något bättre vid sidan om marknadsekonomi i en blandekonomi men blir ändå en kvarn som mal sönder välståndet även om det sker långsammare.
Arne
Man kan konfiskera folks inkomster under hot om våld(fängelse) på olika grunder. En del gör det av den enkla anledningen att de kan, de har makten, ofta bygger det på att de har mest vapen. Andra tycker att de kan göra det för att de är flest. Frågan är om det blir mer rätt beroende på av vilken anledning man tar sig den rätten? Rån är liksom rån oavsett hur det sker och oavsett om det sker via ombud(politiker).
Patrick Sellman, 2012-06-06 12:26, du skriver;
"Frågan är om det blir mer rätt beroende på av vilken anledning man tar sig den rätten?"
Ja, det kan vara mer eller mindre rätt beroende på anledning. Om vi t.ex. har människor som, beroende på olyckliga omständigheter, håller på att svälta ihjäl och vi har andra personer med inkomster som räcker till oerhört lyxliv så skulle många anse att det var rätt att omfördela (med hot om våld, om nödvändigt). Givetvis ska man inte ta mer än vad som krävs för att rädda livet på de svältande tills de klarar sig själv och man ska heller inte ta så mycket att de "bestulna" drabbas för hårt. Men gängse moral säger nog att förfarandet skulle var rätt.
Patrick Sellman, 2012-06-06 12:26, du skriver;
"Frågan är om det blir mer rätt beroende på av vilken anledning man tar sig den rätten?"
Ja, det kan vara mer eller mindre rätt beroende på anledning. Om vi t.ex. har människor som, beroende på olyckliga omständigheter, håller på att svälta ihjäl och vi har andra personer med inkomster som räcker till oerhört lyxliv så skulle många anse att det var rätt att omfördela (med hot om våld, om nödvändigt). Givetvis ska man inte ta mer än vad som krävs för att rädda livet på de svältande tills de klarar sig själv och man ska heller inte ta så mycket att de "bestulna" drabbas för hårt. Men gängse moral säger nog att förfarandet skulle var rätt.
Ja du Patrick, det var haranger det! Men det har kanske undgått dig att vi faktiskt tillämpar den form av demokrati som de allra flesta nationer i västvärlden också gör. Att slänga sig med uttryck som "konfiskera" och "planekonomi" som inte fungerar ger ju knappast nån vidare näring till välfärdsdebatten. Om vi har ineffektiva välfärdssystem inom den offentliga delen så inte har dom visat sig vara effektivare inom de privata. Med utgångspunkt, syftet med välfärden! Inom den offentliga kan man alltid förbättra och effektivisera vilket dock inte låter sig göras i det privata eftersom det finns ett systemfel inbyggt.
Ragunda….
Håller med dig i större delar. Dock måste jag påminna dig om att det är företagsamheten och det arbete som läggs ner där som skapar vinster som vi har att fördela på ett vettigt sätt. Att vi, enligt en del människor, har en ineffektiv offentlig sektor får ju aldrig bli ett skäl till att stänga den och låta marknaden sköta det hela. DET om något är ineffektivt. För övrigt tycker jag att du är väl pessimistisk angående byråkraterna. Om man ger dessa "byråkrater" samma incitament som de har i de privata företagen så löser sig en hel del.
Vad Patrick Sellman pekar på är den diskrepans som finns mellan hur mycket pengar vi stoppar in i statens budget och vad vi faktiskt får ut i effektiv verksamhet. Det är ett alarmerande problem som hotar tilliten till samhället i allmänhet och staten i synnerhet. Att då svara med att det bara är att betala mer pengar till staten känns inte verklighetsförankrat.
Argumentet om konfiskation har faktiskt en viss giltighet eftersom det outtalade samhällskontraktet om att vi ska förses med skydd från brott och främmande krigsmakter, vård och omsorg när vi blir gamla och/eller sjuka, skola och utbildning till våra barn etc. nu verkar brytas eftersom staten inte längre förser oss med detta. Det är då inte orimligt att säga att man inte längre vill fortsätta betala för något man inte längre får. Men det går icke, eftersom som staten med lagen fortsätter att kräva in sina pengar, oavsett hur (miss)nöjd medborgaren är.
Men snälla Vorben. Om man inte anser sig få ut vad man blivit "lovad" av staten så är det ju bara att rösta på ett annat parti. Så fungerar ju demokratin. Och det är ju nu efter det senaste regeringsbytet som välfärden verkligen har blivit sämre. Istället för att reorganisera och effektivisera välfärden har man börjat montera ner den och pengarna betalas istället ut till skattebetalarna. Dock icke i förhållande till vad dom behöver i vård och omsorg utan i förhållande till vad de har för inkomst. Den som tror att man får bättre vård och omsorg rätt fördelad på det sättet, gör nog ett grovt misstag. Att kalla beskattning för konfiskation, som är ett väldigt starkt ord, tyder bara på att man inte har förstått detta med demokrati.
Arne Plahn
Lite märkligt att du tycker att "vi" har vinster i någons företag att fördela? Är du så omedveten om vad som är mitt och ditt?
Att kalla politikers många gånger godtyckliga fördelande och planerande av resursanvändning för planekonomi är ingen harang utan en ganska exakt definition. Möjligen en överdrift då det många gånger blir mer godtyckligt än planerat. Det samma gäller konfiskerande av inkomster och tillgångar. Nu sker ju detta konfiskerande under hot om våld(fängelse) så skall det bli helt rätt får vi använda ordet rån istället om det skall stämma med definitionen.
Det är fortfarande så att ca 3/4 av småföretagares och löntagares pengar hamnar i politikernas fickor när vi väl använt våra pengar och planekonomi har alltid varit ineffektiv, även i Sverige. För mig är det helt totalt utflippat.
För övrigt undrar jag hur du kan ha missat det senaste kvartseklets neddragningar inom välfärden pga politiska missgrepp under mycket lång tid och endast skylla på de politiker som sitter nu?
Är du medveten om att de privata omsorgsföretagen är klart överrepresenterade i den övre halvan när de utvärderas och kommunala i den nedre. Detta trots att det många gånger är av kommunerna raserade verksamheter som de privata får ta över. Precis som i den sk Carema skandalen numera DN skandalen.
Förövrigt hoppas jag du ser att det definitivt inte handlar om en fri marknad i dessa privatiseringar av omsorgsverksamhet utan inget annat än politiker och tjänstemän som i planekonomisk anda gör centraliserad offentlig upphandling.
Jag har förstått demokrati mycket väl frågan är om du gjort det eller om du endast absorberat den hjärntvätt av hämningslösa hyllningar till demokratin som vi utsätts för under vår uppväxt. Nu svor jag i kyrkan men det är tid för lite reflektion i denna fråga.
Churchill sa att "av alla dåliga statsskick är demokratin den minst dåliga"
Framför allt i Sverige har i princip vilka övergrepp som helst legitimerats bara de är demokratiskt. Blir saker etiskt försvarbara med enda motiveringen att en majoritet vill det? Många länder har insett demokratins svaghet eller avart om du så vill och satt tyglar på sina politiker genom maktdelning, fristående domstolsväsen, starka individuella rättighetsskrivningar i konstitutionen, oberoende revision och kontrollorgan, konstitutionsdomstolar osv.
Efter sossarnas borttagande av det mesta av dess för dem hinder så lyckades Inga-Britt Ahlenius efter 10 års kamp som dessutom kostade henne jobbet få till en oberoende riksrevision igen. Om du inte ser hur absurd och många gånger fruktansvärd den socialdemokratiska attityden är så beklagar jag detta.
För egen del så vill jag dels inte nedlåta mig till att legitimera dessa övergrepp och för det andra så tycker jag att det är osmakligt att använda en sådan enorm våldsapparat som staten för att tvinga på mina medmänniskor min vilja med enda motiveringen att vi lyckades bli fler den här gången. Jag finner det dessutom oetiskt att råna mina medmänniskor även om det sker via ombud. Jag har allt för mycket respekt för dem för att rösta på de premisser som gäller idag.
Jag föredrar fria individer som ingår frivilliga avtal till ömsesidig nytta och lever i fredligt samförstånd istället för den samhällsmodell du framhåller vars hela grund utgörs av tvång, hot och våld. Arbeta för fred och frihet istället.
Jösses…..!
Jösses…..!
Test
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.