Börsen i USA gladdes igår åt uttalanden från ECB om att skuldkrisen skulle vara under kontroll på 2 år. (Bloomberg)
Vi har hört det förut.
Dagschart S&P-500 |
2 år är den tid som skuldkrisen snart hållit på utan någon annan åtgärd än att den blivit värre. Men snacka går ju. Och det fungerade S&P-500 återhämtade sig och stängde svagt på plus. Däremot pekar nu terminen nedåt igen efter att marknaden fått sova på saken.
I Asien är utvecklingen blandad, generellt nedåt, men inte alls lika positiv till ännu fler tomma uttalanden.
Verkligheten är snarare att saneringen av de europeiska (och den amerikanska) ekonomin inte kommer ta 2 år. Den kommer ta 10 – 20 år, förutsatt att inga andra störande faktorer som exempelvis peak oil eller annan resursbrist slår mot tillväxten i världsekonomin.
Senast är det nu Italien som påstår sig kunna sanera sin ekonomi uan att det skall påverka den älskade tillväxten. Det är förstås rent struntprat. Om de statliga utgifterna skall sänkas drabbar det direkt BNP i form av statlig konsumtion och statliga investeringar, och detta tapp i BNP måste ersättas någon annanstans. Just nu sticker dock de italienska räntorna iväg vilket dessutom innebär att allt mer av den italienska statens budget kommer gå åt till att just betala räntor, i takt med att nya lån behöver tas upp, vilket kommer dränera BNP ytterligare.
För övrigt är det lätt att inse Tysklands vilja att under alla omständigheter försvara euron. För det land i EU som tjänat mest på euron är just Tyskland och den tyska exportindustrin som fått njuta av artificiellt låg växelkurs. Skulle Tyskland ha en egen valuta hade den varit betydligt starkare och med det hade tysk exportindustri drabbats.
Nu håller dock loket Tyskland på att bromsa in och konjunkturcykeln vänder ner, precis som den alltid gör förr eller senare.
Men snacka går ju. Man har snackat i två år och kommer fortfarande snacka om två år.
33 kommentarer
Undrar om europa kan försvara sig. Kan de inte ta relativt enkla och uppenbara beslut när det gäller ekonomin. Bör man fråga sig hur de skall klara samarbeta om (när)det blir krig eller hot om krig.
Fast detta med tillväxt och Italien är ju inga strörre problem. Landet har ju inte haft någon tillväxt på evigheter.
Det blir ju så med en regeringschef som hellre sysslar med minderåriga tjejer än att ta ansvar.
08:24, en poäng jag gör i Midvintermörker. För att EU skall reagera behöver man först snacka, snacka och snacka. Och snacka lite till.
Nu krävs Grekland på en skriftlig garanti innan nödlånen betalas ut. Ingen politiker kan försöka låtsas att de är emot nedskärningarna som krävs.
Nord-Streem levererar gas till Europa idag!
Tyskar och Fransmän firar i sin ände av röret.
I Schweitziska ZUG sitter de och håller koll på allt.
Samtidigt är IMF i Ryssland och ber om stöd till sin fond för att stötta Rysslands gaskunder. Så det kan ändras på 10-15 år!/Oppti
Att det kommer att bli krig borde stå om allt rimligt tvivel. Se bara hur mediedrevet kring Iran och kärnvapnen. Senaste veckorna har det dykt upp ett antal pressmeddelanden om uttalanden från Israel om att utföra flygangrepp, kort följt av att Storbritannien (och USA) kommer att stödja detta. Lägg därtill det misslyckade terrordådet för några veckor sedan där någon iranier (kommer inte exakt ihåg story, så om någon har länk, så skicka gärna) tog sig över gränsen från Mexico och planerade att panga något i USA. De senaste åren har vi också, genom TV-serier (24, osv) och otaliga filmer matats med informationen om hur lätt det är för någon med vilja och lite resurser att smyga in en smutsig bomb i en resväska och ställa till med oreda varhelst de önskar. Brickorna börjar falla på sin plats och kanske handlar det bara nu om de "sista förberedelserna" innan man de facto startar krig mot Iran. Som vi alla vet så gynnar ju krig tillväxten, i en skruvad Keynsiansk hjärna dvs. Frågan är hur Ryssland ställer sig i frågan. De har ju redan kommit med skarpa uttalanden om att de kommer att se på ett anfallskrig mot Iran "mycket allvarligt". Kanske stänger de av gaskranen, kanske finansierar de Iran (nytt kallt krig på g?) eller sitter de med någon annan triumf på hand.
Ser fram emot ett inlägg om ovanstående då det känns högaktuellt. Världen håller på att förvandlas till en krutdurk a la 30-talets Europa. Finanskris, bankkrasch, depression, valutakrig, handelskrig och slutligen – militär konfrontation. Gerald Celente m.fl. menar ju att detta är upptrappningen till "the first great of the 21th century". Kanske får han rätt. Det känns åtminstone som att innan vi alla sätter oss i en ring, glada, lyckliga och jämlika och sjunger "we shall overcome", så kommer vi att få uppleva mycket, mycket oroliga och hårda tider. Jag har svårt att se någon annan utväg.
/EDK
Sry för lite språkliga missar ovan – ngn bugg i Chrome gör att jag inte ser vad jag skriver ibland, så det blir till att chansa och försöka komma ihåg vad man skrivit. Det ska förstås stå "bortom allt rimligt tvivel" och "…hur mediedrevet kring Iran och deras ev. kärnvapen utvecklats".
/EDK
EDK,
Vad är en "skruvad keynesian"?
Fatta att i stort sett alla problem av ekonomisk art vi har på bordet idag är orsakade av marknadsfundamentalister i Milton Friedmans fotspår.. alla!
Läs t ex Joseph E Stieglitz sammanfattning av det som hänt från 1980 tills nu, med tonvikt på bolånebubblan i USA 2007-08 och varför problemen fortfarande finns kvar.
Han är nobelpristagare och har suttit i Världsbanken styre,
men han kanske är för "skruvad keynesian" för din smak?
/Tompan
Sorry, Stiglitz stavar han sitt namn. Boken jag refererar till heter "Fritt Fall"
DN hade en recension av den.
http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/joseph-e-stiglitz-fritt-fall-de-fria-marknadskrafterna-och-varldsekonomins-kris
/Tompan
Skitsnack.
Problemet är politiker och deras socialistiska politik. Vi har övergivit det som gjorde västerlandet så framgångsrikt: Kapitalismen.
Bolånebubblan är skapad av politiker och deras beslut att inte låta någon gå i konkurs är socialism.
Kapitalism utan konkurser är som kristendom utan helvete.
Se på Japan, en zombieekonomi pga Keynes och att man vägrar låta kapitalismen ha sin gång.
Att lyssna på "ekonomer" som svärmar för jordens mest destruktiva idelogi kommer aldrig att ta oss ur denna kris.
Nej, hade vi lyssnat på Österrikarna, som tidigt såg denna kris och som förutspådde depresionen hade värledens ekonomi sett bättre ut…
Vad har vi nu? En Krugman, vilket förbannat skämt!
Förövrigt har vi klockren köp-setup på några månaders sikt, kan ju vem som helst se.
Om 4-5 månader står börsen högre.
@Tompan
Artificiellt låga räntar som leder till alldeles för hög skuldsättning, otaliga stimulanspaket och räddningspaket, bail-outs av bankerna osv. Det skulle jag kalla att manipulera och förstöra en ekonomi som behöver reglera sig själv emellanåt. Problemet är väl inte att ett rådande paradigm, oavsett om det är ekonomiska doktriner av österrikisk art eller enligt Keynes inte kan fungera enligt tänkt modell – precis som när det kommer till politiska ideologier. Det handlar väl snarare om vilken teori/ideologi som lyckas upprätthålla balansen bäst och tillgodose flest människors behov utan att skapa för stor friktion/obalanser eftersom det tenderar att tippa systemet över ända förr eller senare. Om det nu är så att problemen vi har idag är orsakade av marknadsfundamentalisterna, varför låter man inte marknaden reglera sig själv enligt denna modell? Vad anser du att man bör göra i det läget som uppkommit nu? Hur man än vänder sig har man ändan bak, eller hur?
Jag ska försöka få tid att läsa mer om vad Stieglitz skriver. Men för ordningen skull kan vi väl vara överens om att han fått Riksbankens pris i ekonomi i Alfred Nobels minne, och inte något Nobelpris i ekonomi, eller?
/EDK
9:10
Helt enig.
Jag gillar inte tanken på att dom skall bomba Iran. Dels skall man vara medveten om att det Iranska folket inte är koko utan regimen. Jag ser det även lite som ett kalla kriget mellan Iran<->SaudiArabien. Rucka den balansen och lite vad som helst kommer kunna hända.
Speciellt störande är det om Iran är borta, EU-länder kursar och gör papper i S.A värdelösa, internt uppror i S.A, S.A måste finna ny fiende att använda de nyinköpta vapnen från USA på.
Det verkar vara förvånansvärt mycket larv bakom storpolitik. Arvet från engelsmännens divide & conquer lever välmående kvar i form av Pakistan<->Indien, Iran<->världen, västbanken, etc. Att det funkar att reta upp stadsöverhuvuden med "psst, han sa att din mamma är tjock"-aktiga uttalanden är skrämmande.
Kanske skulle alla förhandlingar på stadsöverhuvudnivå hållas helt öppna istället för stängda?
När man kallar Wall Street-bankirer och FED-chefer för socialister blir det förstås omöjligt att diskutera. Det är tepåseretorik. Att ha fått ekonomipriset till Nobels minne är heller inget hållbart argument. Även Milton Friedman har fått priset, liksom Krugman. Vad hjälper det?
Västerlandets kapitalism (marknadsekonomi) tycks ha kört in i väggen. Systemet kräver ständig kapitalackumulation. Numera sker den med lån och sedelpress och artificiellt låga räntor. Vi får se hur länge det håller. I övrigt håller jag med EDK i mycket av hans lägesbeskrivning. Vad det nu spelar för roll?
Ex-ECB's Papademos front-runner for Greek PM job- media
http://www.reuters.com/article/2011/11/07/greece-papademos-idUSL6E7M706I20111107
@Bosse
Det är knappast kapitalismen som kört in i väggen.
Att ha för låga räntor och tex politiker som bestämmer att alla skall äga sina egna hem och ha halvstatliga hybrider som tillåter detta är inget annat än socialism och social ingenjörskonst. Till sist spricker illusionen om att politiker kan styra ekonomin bättre än miljaarder informationsflöden från människor och affärer som kallas kapitalism.
Varför är det så svårt att förstå?
Förövrigt är det en myt att finansmarknaden liberaliserats de senaste 30 åren, aldrig har så många lagar och politiska utspel tillkommit.
Men de antikapitalistiska gardet göder myten.
Lite mer… När vi på riktigt gick in i FIAT valuta eran så gav vi makten att förstöra ekonomin till politikerna.
Den som sår vind får skörda storm.
Så enkelt är det.
@Anonym.
Så du förespråkar att ingen äger sitt hem? för att äga sitt är socialism?
Vad var det då i Sovjetunionen där ingen ägde sitt hem? Jag kanske blandar ihop ideologierna lite, men uppenbarligen så är länder såsom Sovjet och Nordkorea dom mest kapitalistiska länder vi har? Chefen i Nordkorea styr ju trots allt sitt land som ett företag.
Kapitalismen kräver ständigt nya injektioner av pengar, och dessa skapas numera via lån då det är svårt att öka hjulens hastighet på annat sätt. Och när hjulen snurrar för fort så lossnar dom tillslut och kör in i väggen.
Tom Marx skrev om detta stadium som vi är i nu. Kapitalismen är delvis en matematisk omöjlighet. Fast det är ju socialism att kunna räkna längre än ett kvartal.
@Daniel
Gör dig inte dum.
Självklart kan alla äga sitt hem, men inte för att politiker säger att det skall vara så, trots att familjernas ekonomi inte tillåter det.
Det är social ingenjörskonst och socialism.
Att tro att det är kapitalismens fel att stater är överbelånade och att banker inte får gå i konkurs är ju bara avancerat trams!
Det är liksom så antikapitalistiskt och antiliberalt som det kan bli.
/V
Sedan när har socialkonservatism varit socialism? (Svar för den som är illa informerad: aldrig.)
För att göra en anmärkning som mer passar till bloggposten. Det där med att "om två år kommer det att ordna sig" stämmer ungefär med de erfarenheter som jag gjorde när jag sysslade med prognoser på ett större industriföretag. Fast i allmänhet var folk lite mer försiktiga och placerade den underbara uppryckningen till det tredje prognosåret. Så vi kan väl säga att om tre år så har allt ordnat sig!
tycker Norden är ett bra exempel på att stater inte behöver överskuldsättas under socialism, blandekonomi. Göran Persson nån? nu har det smittat av sig till nya moderaterna med!
Göran Perssson satte punkt för effekterna av det galna kvartsseklet. När det mest galna socialismsmörjan härjade.
N
@N
Jag tror att du behöver lite utbildning i ekonomi och ideologiskt tänkande.
Allt som inte är nyliberalt är inte socialism. Det handlar mer om att locka väljare.
Och skulle du ha gått en kurs i ekonomi alt. ideologiskt tänkande så är inte Stockholms Handelshögskola och Timbro särskilt bra skolor när det gäller saklighet utan är oftast väldigt vinklade för att stödja sina egna teser.
Den ekonomiskt bästa är egentligen diktatur. Det mest framgångsrika ekonomiska samhället under kort sikt med sanering av statsfinanerna var ju trots allt Tyskland på 30-talet.
Men å andra sidan behövde ju ledaren där inte bry sig om andras åsikter.
@N.
För övrigt så handlar kapitalsm om att kränga och tjäna pengar och att lura folk. Om man lurar politiker att ta dyra lån så är det en del av kapitalismen.
Kurs i "ideologiskt tänkande?"
Mycket skall man höra innan öronen trillar av…
/N
"För övrigt så handlar kapitalsm om att kränga och tjäna pengar och att lura folk."
Säger en del om det bottenlösa föraktet för de människor och företag som gör det möjligt för rödvinsvänstern att sitta och orera på internet…
/N
@N
som egenföretagare så anser jag mig inte direkt tillhöra rödvinsvänstern, det är ungefär som att kalla dig för brunskjortehögern.
Så du är en sån som "kränger pengar och lurar folk?"
Brunskjortor är ju förövrigt bara en variant av socialism/kollektivism. Samma skit, samma idelogi.
@Anonym
Jag är alltså en sådan där som kränger för pengarnas skull.Det gäller ju att anpassa sig till rådande ekonomiska system.
jag tror faktiskt dockatt flumskolan ibland visar sig hos vissa människor, särskilt hos religiösa kapitalistfundamentalister är det särskilt tydligt. Kvar i någon sorts 16-årsålder där man själv har rätt och alla utanför ens egna snäva krets är motståndare och falska. Dina åsikter om kapitalsm/socialism påminner lite om hur Livets Ord kan bete sig.
@Anonym.
Om man ska bli lite mer saklig så är det så att man kan inte anklaga hela världen för att vara socialister. Reagan, Bush, Kim Jong-il, Hitler, Thacher, Hermansson m.m. är ju inte direkt samma parti.
Göran Persson satte punkt för en orimlig hög beskattning av gårdar.
Först tog han bort förmögenhetsskatten på "arbetande kapital" typ slott och skogar.
Sen gick han till Ohly med förmögenhetsskatten och arvsskatten och tvingade honom välja en som skulle bort(helst bägge)
Ohly valde arvsskatten./Oppti
Den långvariga sossemarineringen/indoktrineringen har verkligen satt sina spår bland vissa antikapitalistiska flummare…
/N
Sedan borde nog de som brukar lyssna på Cornu ta lyssna på nymalthusianisten Martenson lite närmare, som på det ekonomiska planet i det närmaste är att betrakta som österrikare.
Ingen flummande "occupay wallstreet hippie"…
/N
@N
Som sagt, du skulle nog kunna anklaga Joseph McCarty för att vara för mycket socialist och antikapitalist.