Malmö är i särklass den större stad som drabbats hårdast av fallande bostadspriser.
Villapriser i Malmö
enligt Valueguard-KTH:s index |
Sedan kraschen i bostadspriserna 2007 – 2009 (ja, jag använder ordet krasch här, bostadspriser som faller någon procent i månaden innebär en krasch, fortare än så går det inte uthålligt) återhämtade sig aldrig bostadsrättspriserna i Malmö tillbaka till forna höjder från 2007 även om villorna nådde nya prishöjder.
Nedgången i villapriserna i Malmö är tydlig från toppen i början av året och Valueguard-KTH:s kvalitetsjusterade prisindex har fallit med 7% sedan dess, eller knappt en procent i månaden. Nedgången har dock inte varit jämn. Priserna är nu tillbaka på nivåer man såg 2007.
Men det blir ännu tydligare när det gäller den kraschande marknaden för bostadsrätter i vår södra storstad.
Lägenhetspriser i Malmö
enligt Valueguard-KTH:s index |
Här är verkligen nedgången i princip linjär för lägenheterna.
Kvalitetsjusterade priser har fallit varje enskild månad sedan i januari, totalt 8.8%, eller 1.1% per månad i snitt. Det finns ingen som helst tendens i återhämtning i priserna utan nedgången är i princip linjär.
En så här ihållande nedgång som negativ prisutveckling sju månader på raken såg vi inte ens 2007 – 2009, då det åtminstone fanns enskilda månader där priserna steg marginellt.
Det är intressant att Valueguards kvalitetsjustering skiljer sig så pass mycket från Mäklarstatistiks data, då den senare rapporterar om månatliga medelprisfall på allt från 3% till hela 9%. Det kan tolkas som att situationen egentligen är ännu värre för de som sitter på premiumobjekt. Dessa blir helt enkelt inte sålda, eller så sitter köparna av premiumobjekt kvar och vägrar sälja med desperat hopp om att priserna skall återhämta sig.
Hur resonerar ni som bor eller verkar i Malmö? Ni skall enligt Google Analytics åtminstone vara drygt 5% av bloggens besökare.
22 kommentarer
Svängningarna verkar större i malmö, uppåttrenden var tydligare tidigare och nu samma med nedåttrenden, är det närheten till danmark som spökar?
Danskarna påverkar helt klart, då de slutat köpa i Sverige och rent av flyttar hem till Danmark igen. Priserna faller som bekant i Danmark och stark svensk krona späder på den effekten.
Så kan det vara att vara dela av en "dynamisk region". Dynamik betyder som bekant förändringar.
Varje regional marknad är speciell, med egna förutsättningar.
Det är utlänningarnas fel/förtjänst.
Se dagens SVD så kanske du förstår!
(Kurvor på förorten Köpenhamns bostadspriser)
Kanske en och annan som flyttat hem!
10:10
Visst är det närheten till Danmark som spökar. När svenskar fick betala 1,5 SEK för en dansk krona var det många danskar som flyttade till Sverige.
Det är männens fel! Jag verkligen avgudar er i miljörörelsen för er höga IQ och briljans i tänkandet!
http://www.dn.se/nyheter/sverige/kvinnor-mer-miljomedvetna-an-man
Många i Malmöregionen har köpt pratet om "närheten till Danmark", tillväxtområde etc… Men vad hjälper det när räntorna stiger? Samma sak gäller nybyggda villor en bit utanför Malmö, många kommer att, och sitter redan, tight till det ekonomiskt, just för att man resonerade som att "det kan bara gå uppåt"
Så trotts att antalet invandare ökar i Malmö så går priserna ner?? Otroligt, men det måste ju bryta mot SD´s naturlagar. Är det inte invandranas fel att priserna har ökat så mycket tidigare? (Ursäkta min dåliga humor).
jämför priserna på en central bostadsrätt i cph visavi malmö så ser man en viss skillnad. Då är dessutom cph en storstad till skillnad från malmö. Visserligen skattefördelar att bo i sverige med dansk lön, men tror inte att det uppväger. Danskarna vill väl egentligen bo i danmark.
Jag tror att de rikaste med premiumobjekt också har råd att inte sälja. De sitter obelånade, med fler bostäder än vad de behöver och kan bida sin tid. Men förr eller senare blir det ju jobbigt; en bostad drar ju vissa kostnader även om ingen bor där.
/Mats L
Självklart letar du reda på länet med sämst siffror i dag. Då enligt mäklarstatistik priserna över hela Sverige gått upp i juli-augusti (bostadsrätter upp 6%!!!). Senaste 12 månaders statistiken säger +1% på bostadsrätterna -1% på villorna. Vilken krash, det här med BLT är inte lika kul att göra sig rolig över i dag eller?
Hej alla barn nu blir det barnprogram,
titta nu här vad farbror Lars tar fram:
Ett litet index och nu ska ni höra,
vad man med index kan göra:
Tolka dom på bloggen och krulerikrasch,
sen kan ni hitta en bostadskrasch!
/Benke
Har pratat med folk på kronofogdemyndigheterna och dom får nu allt mer utmätning bland villor och bostadsrätter. Det ökar hela tiden.
Lägenheten i Hasselbladska huset som man försökt sälja flera gånger på exekutiv auktion är fortfarande osåld.
Alltså de där 6% beror på att andelen storstadslägenheter ökat. Det finns alltså inget område alls som gått upp 6%. Det säger de ju själva i kommentarerna.
Man ser ju även på Hemnets statistik att omsättningen minskar mycket mer i Stockholm än på vischan undre sommaren.
Cornu skrev tidigare att BLT går igenom de fem stegen: förnekelse, ilska, förhandling, sorg, acceptans.
Fast jag känner att jag som nedgångförespråkare själv nu kommit fram till förhandling. "Det ÄR ner, det är bara de bra som säljs, nästa månad kommer visa ner.." 🙂
Allt ser ju så bra ut, alla dystopiska bloggare ser nedgången. Kommentatorerna på DI ser nedgången. Bostadsprissajter med oklara datakällor visar nedgång. Men all riktig statistik visar i stort sett ingen förändring.
Riktig statistik visar i stort sett ingen förändring? Hallå? Se Malmö ovan.
Vad hade du tänkt dig? Om priserna för t ex villor skall ner 30% på fyra år, hur mycket skall de falla i månaden då? Svaret är "inte mycket".
Det är inte börsaktier vi talar om här, det är bostäder.
Ja, nu råkade jag skriva det under Malmö, skulle inväntat Stockholmsinlägget :).
För villor i Stockholm har det varit tydliga tecken på knagglig marknad sen i mars, men inte så tydligt i statistiken. Nu skrev du dock att det gått ner 5% sen toppen i våras i Stockholm, då känns det lite bättre!
Tid.Timing.Den fjärde dimensionen.
The final frontier.
Jag önskar att jag behärskade den bättre.
Jag sålde min lägenhet i Malmö för 6 år sedan och flyttade in i en hyreslägenhet fullt övertygad om att den vansinniga uppgången sedan botten 1995 inte kunde fortsätta.
Jag väntade och väntar och pust.
Jag räknade inte med 0,25% ränta från Fiat Printing Factory (LLC) eller avskaffandet av den enda skattebas som inte kunde lämna landet eller amorteringsfrihet eller 11 (elva) inrednings och renoverings program.
Jag kastar kallt vatten i ansiktet och väntar lite till.
Vore intressant att se antalet överlåtelser också… Detta är ju intressant med tanke på den sammanlagda kreditvolymen. Sag såg på scb's hemsida att M1 ökar i allt långsammare takt, och det bredare penningmängdsmåttet M3 sjunker. Total penningmängs sjunker nu alltså, och det indikerar väl färdriktniingen.
Ser fram emot att spara i en 5 – 8 år och sedan casha en fin fin lya
För bara ett par år sen klistrade mäklarna upp lappar jämt och ständigt i min trappa med texten: "Vi har danska köpare som letar lägenhet i ditt område". Många lade in små danska flaggor i sin reklam och tom i sina loggor. Danskarnas köpkraft var enormt stark då. Sålde själv till ett danskt par som, efter de budat ihjäl alla andra, hade gott om pengar kvar efter att ha sålt en sliten liten tvåa i Köpenhamns utkant.
Danskarna puts väck sen ett par år men jag tror också det faller extra hårt i Malmö pga nybyggnationen i Västra Hamnen och Dockan och den hysteri som varit kring det. Utan tvekan Sveriges mest övervärderade område. Höga priser och inte ovanligt att föreningarna har en belåning på 12-14 tkr per kvm!! Där är det halvt omöjligt att ens få folk på visning och priserna faller tungt.
Förra året såldes 14570 bostadsrätter mellan juni och augusti (enligt mäklarstatisk), medan 13864 såldes i år, vilket alltså är aningen färre. Utbudet var förra året 9716 bostadsrätter, medan det idag är 11861. Sedan de stora visningshelgerna har utbudet i år ökat med 869 bostadsrätter (enligt hemnet), medan det sjönk förra året med 704. I år har vi haft fem stora visningehelger på raken, vilket är lite ovanligt. Utvecklingen i år påminner mycket om 2008, men hittils inte lika dramatiskt.
En tydlig tendens som man kan se i Malmö är att lägenheter i högbelånade föreningar är betydligt mer svårsålda än lågbelånade diton.