Valueguard-KTH:s kvalitetsjusterade boprisindex för Stockholm visar på en stabil augusti. Inte de stigande medelpriser som bostadsdata.se eller Lasse Kongo rapporterade om under augusti.
Lägenhetspriser Stockholm
enligt Valueguard-KTH |
Trots kreditvärdiga föräldrars studentköp så har lägenhetsmarknaden i Stockholm inte rört sig i princip alls. Tvärt om ligger lägenhetspriserna stabilt på -0.1%.
Detta bådar i sig inte gott för kommande statistik. Trots Stora Visningsdagen och köpta artiklar i gratistidningarna lyckades man alltså inte dra upp lägenhetspriserna.
Något som däremot steg var villapriserna.
Dessa steg med hela 1.5% när man tar hänsyn till kvaliteten på det som såldes. Detta i kontrast mot Mäklarstatistiks data som talade om oförändrade priser.
Villapriser Stockholm
enligt Valueguard-KTH |
Svårt att göra någon tolkning kring den rörelsen.
Samtidigt har man inte hämtat igen det tidigare kraftiga fallet i villapriser från augusti (dvs priserna i juli). Trenden är oförändrat nedåt och villapriserna i Stockholm har nu gått ner 4.9% från toppen i våras. Lite drygt hälften mot Malmö.
Medan man kan tala om krasch i Malmö så handlar det än så länge om en lite lugnare sättning i Stockholm. Nästa månads statistik blir dock mycket intressant.
Samtidigt är antalet villor och lägenheter till salu på rekordnivåer om man skall tro Hemnet. Antalet villor ute på marknaden i Stockholm är 45% fler än under 2010 och antalet lägenheter till salu är 20% fler än samma vecka 2010.
Frågan är vad som kommer först? Mäklarkonkurserna eller att säljarna ger upp och sänker sina priser?
9 kommentarer
Jag hoppas säljare sänker sina förväntningar rejält -det värsta som kan hända är att aktiviteten hos förstagångsköpare sjunker kraftigt. Det har hänt bl.a. i England och jag har tyvärr direkt erfarenhet av det eftersom det är där jag bor. Intressant nog är villapriserna i Sverige ännu mer orealistiska än de var i England, med priser på 8-10 gånger årsinkomsten.
Har följt fritidshusmarknaden lite i sthlms mellersta skärgård. De senaste 4-6 veckorna har ca 10 fastigheter kommit ut i prisintervallet 2-3.000.000 som samtliga legat med strandläge. De flesta verkar säljas ganska kvickt men några ligger kvar, premiumobjekten +5.000.000 säljs inte annat än i undantagsfall verkar det som. Tror det är 5-7 år sen som så många fastigheter med strandläge sålts till så pass "låga" priser (flera har gått för under 3 MSEK).
Det skulle vara intressant med lite statistik som rör enbart fritidshusen, jag tror sättningen syns här först och det är här nedgången blir som störst. Anledningen är att man kan sälja sitt tokbelånade skärgårdshus utan att tappa ansiktet inför sina vänner (-vi hade ändå tröttnat på skiten och orkade inte med allt gräsklippande). Annat är det med brf:n i innerstan, här klamrar man sig fast så länge det bara går.
Själv ska jag köpa hus i skärgården för ca 50% av dagens nivå, inom kanske 2 år, yes!
Generellt i landet har priserna på fritidshus stigit mer än för villor, så det är rimligt att de går ner mer och snabbare än villor. Fritidshus är ju inte heller nödvändigt för att ha en plats att bo på, även om allt fler fritidshus har blivit året runt de senaste åren.
Hej och tack för läsvärd blogg.
En fråga, Varför finns ingen statistik över antalet AVSLUT? Den statistiken såger ju bra mycket mer om hur bostadsmarknaden mår än den statistik som nu kom.
Varför kan ingen presentera statiskiken för antalet genomförda affärer??
Jag menar, de som köper nu måste verkligen vara angelägna -vilket i sin tur håller priserna uppe på de affärer som de facto görs.
Tacksam för svar, om det finns något…
MVH POLLY
En sak jag funderar över är 'mäkklarna' går i kk!!
Vad har dom för fasta kostnader som dom inte kommer ur?
Anställda blir du fri på tre månader.
Hyrorna kan väl inte vara så stora så att det kapital dom byggt upp under 'bubbelåren' inte ska klara till uppsägning?
Köper dom på sig säljobjekten i spekulation?
Det är väl förbjudet?
Eller år det bara att det är billigast o enklast att köra på så länge det flyter in pengar o sen utnyttja AB-lagen om personlig uppoffring o gå i kk, då slipper man personligen att ta hand om 'uppstädningen'?
Bra kommentarer om journalisternas negativa rapportering. Frågan är ju om de inte tillfälligt förstärkt nedgången.
Stockholms innerstad borde ju för övrigt utgöra en ganska isolerad företeelse på bomarknaden i Sverige. Inflyttningen är cirka 20-30000 personer per år och de måste ta vägen någonstans. De som redan bor här behöver oftast inte flytta/sälja, såvida de inte förlorar jobbet, skiljer sig, eller liknande.
Sverige har en förhållandevis god konjunktur och goda statsfinanser. Räntan kan inte höjas på grund av att kronan då blir för stark. Om inte arbetslösheten eller räntan stiger i Stockholm, vad ska då få ned priserna? Det förekommer inte mycket spekulation i form av köpa och hyra ut eftersom det är svårt att få hyra ut i en brf.
"Befolkningsutveckling och bostadsrättspriser har inget med varandra att göra"
Cornucopia,
Jag köper inte din slutsats rakt av i föregående inlägg. Jag anser att du borde ta med ändringen av antalet bostadsrätter i varje län under nämnda tidsperiod i inlägget.
Min avsikt blev då att ta fram relevant statistik, för att kunna dra en riktig slutsats, men jag lyckades inte. Litet moloket gjorde jag istället följande undersökning:
Hur har flyttningsnettot, befolkningen och lägenhetsantalet (=antalet småhus + flerfamiljshus) ändrats från 2005 till 2010 i Stockholms län?
Flyttningsnettot ökade med:
Från utlandet…………81409
Från övriga Sverige….27423
Befolkningen i Stockholms län för ett givet år:
2005……….. 1 889 945
2010……….. 2 054 343
Kalkylerat bostadsbestånd (=antal lägenheter) i Stockholms län:
2005………… 903687
2010………… 961732
Under 2005-2010 ökade antalet inflyttade personer i Stockholms län med 108832. Av dessa kom 3 av 4 från utlandet. Under samma period ökade befolkningen med 164 398 personer. Således svarade inflyttningen för två tredjedelar av den totala befolkningsökningen.
Under 2005-2010 ökade totala antalet lägenheter (småhus och flerfamiljshus) med 58045.
Således har befolkningen i Stockholms län 2005-2010 ökat mer än ökningen av antalet lägenheter under perioden. (Jag skulle kunna tänka mig att detta faktum hjälper till att vidmakthålla bostadspriserna på en hög nivå i Stockholms län.)
Våra beslutsfattare är mycket måna om att tillväxten (eller BNP) hela tiden ska öka. De anser också att Stockholmsregionen är Sveriges ”tillväxtmotor”. Ökande priser på bostadsmarknaden särskilt i storstadsområdena anses ju också vara en viktig tillväxtfaktor. Detta skulle förklara varför statsmakterna både ha låtit bostadsköparna få generösa krediter samt ökat efterfrågan (enligt ovan) på bostäder i Stockholms län.
Källor:
SCB:
Befolkningsstatistik Helårsstatistik kommun, län, riket
http://www.scb.se/Pages/ProductTables____25795.aspx
Bostadsbestånd (kalkylerat)
http://www.scb.se/Pages/ProductTables____87476.aspx
Jag tjatar på om den där 6,5-miljonernsvillan, i min pågående, ovetenskapliga, studie av bostadsmarknade i en normal förort till Stockholm. Accepterat pris var alltså 6,5 mille. Efter visningshelg, en vecka, och privata extravisningar nästa helg stod buden och stampade på 6,3. Så var det i flera dagar. Men nu verkar det ha tagit fart i alla fall. Åtminstone fyra budgivare med nu, och buden har gått upp till 6,6, alltså över accept. Det verkar som om:
– Affärerna tar längre tid (förr var de klara inom en vecka.
– Mäklarna får jobba mycket hårdare för sin provision.
– Acceptpriserna ändrar hur en försäljning går till, på ett sätt som gör det svårt att avgöra hur det egentligen går med priserna.
Helt klart är att för inte så länge sedan skulle en sån här villa bjudits upp mycket mer och mycket snabbare. Men det verkar inte vara något riktigt fall, just nu. Ungefär som inlägget säger: "Stabilt".
Stabilt?
Enligt två mäklare som citeras i Metro idag har priserna (i Stockholm) tokfallit:
"Statistiken släpar efter. Priserna har säkert gått ner 10% den senaste månaden"
Peter Rathje, innerstadsmäklare på Sight.se
"Sedan i mitten av augusti Har det skett en rejäl sättning i marknaden, mycket beroende på att vi har ett väldigt stort utbud."
Niklas Berntzon, VD för Eklund Stockholm New York