Börserna inleder vecka 49 positivt i de asiatiska tidszonerna och i övrigt verkar det rätt lugnt på finansmarknaderna just nu. Trots ett stort utbud av lägenheter tror Booli att bostadspriserna stiger 4 – 5% nästa år.
Stockholmsbörsens storbolagsindex var oförändrat i veckan och gick -0.01%, men breda OMXSPI gick +0.91%. Svenska kronan gjorde bara små rörelser och stärktes något mot dollarn, medan den försvagades lite mot euron. USD står just nu i 10:95 SEK och euron i 11:53 SEK. Guldpriset hittas på 924:- SEK per gram.
I USA gick S&P-500 +1.06% och Nasdaq 100 +0.74% förra veckan. Bäst inom FANANGST-aktierna var Amazon med +5.46% och sämst president Felon Muskovitjs Tesla med -2.10%. Amerikanska långa räntor backade.
Borta i de asiatiska tidszonerna är det nu under morgonen enbart positiva index bland de börsen följer.
ASX 200 +0.14%, Hang Seng +0.22%, KOSPI +0.20%, Nikkei 225 +0.59% och Straits Times +0.29%. Som man ser måttliga uppgångar och inga stora reaktioner, vilket brukar vara ett mycket gott tecken och antyder en lugn och hälsosam börs.
SBAB:s och dess dotterbolag Booli tror på stigande bostadspriser med 4-5% under 2025. SBAB:s chefsekonom skriver:
“Antalet bostadsförsäljningar steg relativt mycket redan under 2024 men väntas fortsätta att stiga framöver. Ett rekordstort utbud av bostäder bör verka dämpande på bostadspriserna. De väntas dock ändå stiga med 4–5 procent under 2025.”
Dock tror chefsekonomen inte på något uppsving när det gäller försäljningen av nybyggnation.
Affärsansvarig för analysverktyget Booli Pro tror ungefär samma:
“Jag tror fortsatt på en varierad lägesbild på bostadsmarknaden beroende på geografi och objektstyp. Vi tror på en positiv prisutveckling på bostadsmarknaden 2025 med strax över 4 procent.”
Högt utbud är den genomgående kommentaren och även kundsansvarig på Booli tror att det kommer hålla tillbaka uppgångarna.
Bloggen kan dock konstatera att med en väntad inflation runt Riksbankens mål på 2% så kommer alltså bostäderna ändå stiga realt trots tjatet om utbudet. De kommer rent av stiga mer än löneökningarna, och förklaringen är förstås lägre räntor. Sedan kommer eventuellt lättade amorteringskrav, kanske redan till halvårsskiftet i sommar.
Bostadspriserna faller dock normalt i november och december, så räkna inte med uppgångar i närtid, utan de kommer januari – april samt augusti – september, generellt. Sedan pratar Booli om hela Sveriges bostadsmarknad. Ingen söker en bostad på ett slumpmässigt ställe i Sverige, så det är alltid den lokala eller regionala marknaden som gäller. Ibland rent av den mikrolokala, när man jagar en bostad i en specifik stadsdel eller rent av specifik adress. Så för den enskilde säljaren eller köparen gäller inte nödvändigtvis svepande beskrivningar av bostadsmarknaden.
21 kommentarer
USD stärks mot alla valutor under morgonen så det verkar som att trenden att pengar söker sig till US för en högre avkastning på obligationer kvarstår:
US 10Y 4.22%,
Tyskland 10Y 2.09%
Japan 10Y 1.08%
Sverige 10Y 1.92%
December 2023 gav ett riktigt knarkarrally tack vare algoritmerna:
Svenska OMX 7.33-8.21%
Nasdaq 5.52%
Innan dess var det en rekyl under perioden 230718-231026:
OMX föll 7.64-8.23%
Nasdaq föll 11.58%
Stökigt politiskt landskap i Frankrike vilket förväntas ge en nedgång i CAC med 1.4%.
Inte i Frankrike väl? Glöm inte att Trumpens hot med tullar om BRICS utmanar dollarn verkar trycka upp densamma…
Helt klart många faktorer som trycker upp USD.
Är redan sjukt trött på storyn att US ska bli en isolerad ö utan import och export.
Lite halvintressant artikel i New Statesman på det temat – Last days of Pax Americana. Den beskriver ungefär att många delar är redan privatiserade så det är svårt för populistiska regeringar att i praktiken påverka sådant som faktiskt betyder något…
Ja, vad ska man säga. Även innan Trump blev återvald var deglobaliseringen närvarande.
Någon smart som månadssparar i aktier får gärna förklara för mig hur vinsterna i amerikanska aktier ska öka med förväntade 11% under 2025.
Jag får verkligen inte ihop den ekvationen under rådande premisser.
Brasklapp.
Nu säger jag upp mig med kommenterandet (är bara algoritmerna som läser vad jag skriver).
Vi hörs lagom till jul och ledighet!
Här finns inga algoritmer.
Fan vad trist men man ska följa sin övertygelse. Må väl RUN…
Fastighets kraschen på 1990-talet, har påverkat ens syn på dagens fastighetsmarknad. Vi som var med under den perioden minns de ekonomiska utmaningarna, inklusive sjunkande fastighetsvärden och svårigheter att sälja utan förlust. Fastighetsmarknaden är komplex och påverkas av en mängd faktorer, inklusive räntor, ekonomisk tillväxt, arbetslöshet och demografi. För de som sitter fast i situationer där deras fastigheter är mindre värda än vad de har betalat, kan det vara en en lång process att återfå stabilitet.
Men det kan också bli någon form av ungdomstrauma som hindrar en från att i vuxen ålder ta nyktra beslut.
Den som fick sig en näsbränna på 90-talet och under 00/10-talet därefter trott på bostadsbubbla tänker jag.
Det har varit en bostadsbubbla i folks medvetande under hela 1900-talet så det är inget nytt fenomen.
Det är sant att fenomenet med bostadsbubblor inte är nytt, så påverkas deras uppkomst och konsekvenser av många faktorer, inklusive ekonomiska förhållanden, räntor, bankernas utlånings regelverk och konsumenternas förväntningar. Diskussionen kring bostadsbubblor är ofta intensiv eftersom de påverkar både ekonomin i stort och människors privatekonomi på djupgående sätt. Det nya är att Sverige har ingen bostadsbrist, invandring på låga nivåer, föds för få barn, ekonomien går på sparlåga. Att det sitter ett gäng experter och kraxar för höjda bostadspriser är inget nytt…
Någon med kunskap inom ämnet får gärna förklara för mig, helst på en 5-årings nivå, varför US Fed ligger med så höga räntor i förhållande till övriga västvärlden.
Senast inflationen var uppe på 4% eller mer var i fjol somras, just nu ligger räntan på 1,5-2% över inflationstakten så man kan nästan anta att det är den som driver inflation snarare än något annat. Det gynnar knappast företagen och tillväxten Over there.
Det är inte US som är konstiga. Det är fullt normalt med positiva realränrätor.
Men om man jämför med t.ex Sverige så har vi större andel rörliga lån så Riksbanken kan få önskad åtstramning om nominalräntan ökar ganska lite (dessutom släpar lönerna efter ännu mer så jag vet inte om “realräntan” mot inflation egentligen är en relevant siffra) .
Du har onekligen en poäng i att US har mer korrekta räntor än Sverige.
Ärligt talat är låga räntor det enda svenskarna är intresserade av och därmed matas vi med låga räntor för att hålla halva befolkningen mätta och belåtna.
Den andra halvan av befolkningen får fortsätta att leta extrapriser för att få det att gå runt.
Det finns inga korrekta räntor, frågan är när den är neutral dvs varken åtstramande eller expansiv. Den andra variabeln är riskpremie, dvs vad någon kräver för att låna ut pengar. En ränta på ex 5% är därför inte mer korrekt än vad än ränta på 3% är.
Jag vill ha låga räntor men går även runt och letar extrapriser 🤗
Det är inte helt korrekt att US ligger med så mycket högre räntor än västvärlden (tex ligger UK högre).
Grovt förenklat går US ekonomi bättre än Europas, därav högre räntor för att försöka undvika inflation över 2%.
Angående bistadspriserna. husmask.nu har varit en utmärkt källa för att kunna följa utvecklingen avbostadspriser ner till kommunnivå. Tyvärr, och som av en händelse, har Booli stängt sit öppna API och siten kan inte längre få indata. Känner ni till något annat ställe att få tag på denna info, om man inte bara vill ta Booli:s prognoser för fakta?
sorry, husmask.se ska det vara