Med gårdagens besked om att USA skall köra med i praktiken nollränta till åtminstone 2013 så har den amerikanska centralbanken Federal Reserve bekräftat att USA och världen befinner sig i eller är på väg tillbaka mot recession. Man tror dock att samma medicin man försökt sig på tidigare, dvs nollränta, skall lösa några problem. Men åtminstone så kör man inte igång QE3 än, tryckande av pengar för köp av amerikanska statens statspapper, även om det var uppe för diskussion. Men QE2 fungerade inte det heller.
S&P-500 steg naturligtvis, men som jag ser det är det bara den väntade rekylen. Det är nedåt som gäller på sikt, inget annat. Dagschart nedan.
Veckochart nedan för lite större perspektiv.
Men i grunden visar sig alltså Federal Reserve oförmöget att lösa några problem. Ingen är förstås överraskad. USA är på väg in i likviditetsfällan i spåren av avbelåning hos det amerikanska folket. En alternativ lösning hade varit att chockhöja räntan för att snabbare rensa ut skuldsättningen, men skulderna är nu så stora att man sitter fast i fällan.
Frågan blir istället hur många dagar upprekylen på världens börser varar. I Asien stiger det nu, men Asien ligger efter då de föll under gårdagen. S&P 500-terminen pekar för tillfället på nedgång. Australiens All Ordinaries nedan.
Då jag som bäst levererar dagscharts för teknisk analys, så kan jag inte med börsens snabba uppryck säga något om när exakt det vänder ner igen, utan nu är det en fråga för intraday-traders. Kan man inte hänga med i svängarna eller inte bara vill ta en långsiktigt negativ position så är likvider på bankkonto en alldeles utmärkt lösning tills vidare.
Kanske är på sin plats med en genomgång av räntor hos olika banker?
Vill man se något positivt i det hela borde inte Riksbanken fortsätta sin räntebana ojusterat. Samtidigt så skall vår centralbank i princip bara styra räntan på KPI-utvecklingen och förväntningar på KPI-utvecklingen. Så man vet aldrig. Stoppar de upp räntehöjningarna kan det ge lite andrum och en mer långsam krasch för bostadsbubblan, vilket är positivt för de högbelånade som åtminstone får en chans att hinna amortera i samma takt som priserna faller. Kom ihåg att effekten av nollränta redan provats i bostadsbubblan och inte kommer driva upp priserna igen. Vi har redan idag betydligt större skulder än när Riksbanken sänkte till noll sist och effekten kommer inte leda till stigande bostadspriser. Men kanske möjligheten till en snyggare reträtt.
Annars räcker det att titta på USA med fallande bostadspriser trots lägre privat skuldsättning än i Sverige och trots nollränta.
Svenskarna hade i våras aktier och aktiefonder för ca 1 000 miljarder SEK, ej räknat pensioner. Med börserna ner ca 20% så har svenskarna tappat ca 200 miljarder SEK sedan i våras, eller 22 000:- per person om man nu vill ha lite perspektiv. Men pensionstillgångarna, inklusive de offentliga som räknas till svenska privatpersoners tillgångar (alltså även det som inte är PPM), är på ca 2 500 miljarder SEK. Allt ligger dock inte i aktier där.
19 kommentarer
Vad tror du om att lägga en del av pengarna på guld under tiden den negativa trenden håller i sig?
Bara det faktum att du ställer frågan antyder att du kanske bör välja bankboken.
Är det inte jobben som styr? När folk har jobb, vilket det finns för alla om man bara vill (nästan alla), så kommer kraftiga sättningar inte ske på bomarknaden? Med en rörlig ränta boränta på runt 5-6% kommer folk inte sluta konsumera. Den måste upp till 8-10 för att det ska bli skralt i hushållskassan. Problemet kan ju förstås vara att vägen uppåt i räntebanan kantas av att privatkonsumtionen finansieras av kreditkort där skulderna sakta byggs upp under lång tid. Men så länge det finns jobb kommer ingen större förändring ske.
tror jag…
//O
//O 07:40, du gör misstaget att tro att det måste bli skralt i hushållskassan. Skall man lägga 100% av sina pengar på mat + boende så kan priserna naturligtvis gå upp.
Men kollektivet av svenskar vill inte det. De vill ha kvar X antal tusen kronor varje månad för att kunna åka till Thailand, skidsemester, köpa Espressomaskiner, låta barnen fortsätta på ridskolan, köpa ny platt-TV etc. Vi har passerat den gräns där den totala kostnaden för boendet blivit för stort, större än vad kollektivet hade tänkt. Och då korrigerar kollektivet det genom fallande priser.
Men visst, tror man att svenskarna är nöjda med att bara bo och äta mat, så kan priserna upp. Men verkligheten är inte sådan. Jag brukar hantera verkligheten. Blir oftast mer korrekt så.
Det är förväl att "livet" sätter stopp för evig idioti från EN person. Synd bara att så många förespråkar idioti så det kan fortsätta över en livstid.
Jag menar att självklart inte att någon ska dra ner på sin överdrivna konsumtion. Det kommer endast ske när vi får ett "wakeupcall", en krasch på bomarknaden och/eller utbredd arbetslöshet som det talas om som under krisen på 90-talet.
Det jag sitter och funderar på vad som kan få det du kallar kollektivet att inse detta så länge det finns jobb. Har en familj dubbel inkomst så kan familjen göra allt det du skriver utan att ha X antal tusen kvar men med sk. konsumentkrediter och med avbetalningar. Kolla på vilken tv-kanal som helst och var 3:e reklam har något med konsumentlån att göra, gå förbi en resebyrå i Stockholm och i skyltfönstret står det inte "ToR till Phuket 9995:-" utan "ToR Phuket 450:-/mån"
Det kommer inte svänga i kollektivets syn på hur livet ska vara utan en ny kris som drabbar Sverige. Finanskrisen var knappt kännbar för oss, lägre ränta, stigande bopriser.
Det är det jag menar, NÄR och HUR ska kollektivet inse detta? För bomarknaden Kraschar inte innan det sker. Jag är för dum för att för att tolka det i alla siffror
//O
//O 08:21, bostadsbubblan är en detalj i sammanhanget. Det är den svenska skuldbubblan som är problemet. Och den kommer spricka. Konjunkturen viker nu, och med det jobben.
Med den hävstång i form av skulder vi använder för att konsumera idag, som "ToR Fuckit 450:-/mån" så kommer arbetslösheten att slå dubbelt upp framöver. Irland är mitt primära scenario för hur det kommer se ut för Sverige inom några år.
Tack! Skönt att man har rätt i sin analys iaf. Även om resultatet är dystert.
Tack för en bra blogg
//O
Amortera? varför det, jag hyr av banken. Jag har 95% belåning och har 3 mille i lån till banken det märks ingen som helst skillnad om jag betalar på lånet. Och ja, jag klarar 10% ränta.
Kommentarer på åsikter från Ratos VD att detta ras vi sett nu bara är en överreaktion?
http://di.se/Default.aspx?sr=6&tr=291521&rlt=0&pid=242115__ArticlePageProvider&epslanguage=sv
Jag hänger på kommentarerna om bobubblan.
Gemensamt för länder som Irland, Portugal, Spanien och Grekland är att deras ekonomier dopats via EUs infrastrukturfonder. Tanken bakom detta är naturligtvis god – EU gör gemensamma investeringar i infrastruktur i de regioner som är relativt sett underutvecklade, för att de ska komma ikapp de rikare länderna. Jag tror att dessa massiva investeringar (infrastrukturfonderna är ungefär en tredjedel av EUs totala budget) har lett till alltför snabb tillväxt i dessa länder, och på det viset hjälpt till att bygga upp bubblor. Så kan det gå. Denna bakgrund finns inte i Sverige så därför tycker jag inte att Irland och Sverige är riktigt jämförbara. Det finns också andra viktiga skillnader i hur Sveriges ekonomi är uppbyggd (klassisk högförädlande tillverkningsindustri baserad på inhemska råvaror) jämfört med Irland, Portugal och Spanien.
Alla länder har olika förutsättningar och det blir väldigt komplext att försöka göra en rättvis jämförelse. Intressant i sammanhanget är att i Tyskland har fastighetspriserna stått i princip stilla i många många år (med som mest väldigt moderata uppgångar i de hetaste områdena som Frankfurt). Vad är det som gör Tyskland så stabilt i detta avseende? Restriktiv utlåning jämfört med Sverige?
Ja, mycket restriktiv utlåning, hög kontantinsats (som man inte kan låna till), amorteringskrav. Och framför allt en fungerande hyresmarknad, det är mycket vanligt att man hyr sin bostad i Tyskland, inklusive villor.
Ang. sparräntorna så är jag väldigt intresserad av andra länders räntesatser på inlåning..
Sverige skiljer sig från Tyskland med att vi har höga skatter på allt som kan kallas personliga pengar. Sverige är en kvasisocialistisk ekonomi sedan 1970-talets Palme era. Kapital ska staten ha inte folket.
Staten är mamma och pappa, duvungarna ska inte ta ansvar det ska det kollektiva samhället.
Tyskar är vuxna, svenskar är eviga barn.
(Nytillkommen läsare, intressant blogg. Tack.)
Eftersom allt för närvarande verkar drivas av rädsla istället för ny information… Bara som en tankeövning, om vi antar att rädslan försvinner som den ju magiskt gör då och då, vilka positiva makrofaktorer tror du då att folk skulle luta sig mot?
Jag menar inte att dessa faktorer de facto är VÄRDA att luta sig mot, bara de du tror att horden/media kommer att lyfta fram.
Eftersom folk sällan orkar vara rädda för länge, så kommer detta säkert snart att hända och det vore intressant att försöka förutse post-rädsla-psykologin.
@Per, att hyra av banken är en dålig ide då du står för all risk, dvs en potentiell värdeminskning som om du tvingas realisera, blir din skuld för evigt.
@2011-08-10 10:33
Jag kan meddela att jag har en ratt ordinar ranta pa min bank, 0.03% (jo det ar ingen typo, noll KOMMA noll tre PROCENT, dvs. cirkus en tredjedels promille) har i Japan. Da har vi dock en deflation pa som legat pa cirka 2% de senaste 10 aren (tro mig, det blir bara billigare och billigare att leva har). Nu verkar det dock som vi kanske fatt inlation pa 0.6% i.o.m. jordbavningen. Well well.
/Robert
Cornu, Det är lätt att gnälla på läget nu, och hur det kan bli.
Du kanske hade velat ha 1920-talets depression istället?
Allting är förmodligen bättre än depression, även en långsam recession.
Let's Deal har idag en deal där man för 995kr får 21000kr rabatt hos en Mecklare. Förvisso med 0 köpare i skrivande stund.
Ytterligare ett tecken på mecklardöden?