Som bekant har det sedan finanskrisen blivit svårt för företag att låna pengar till investeringar, speciellt till bra ränta. Detta är förstås ett gissel för investeringar i förnyelsebar energi, flöden som är relativt enkla att förutse och dessutom bygger en hållbarare framtid och förbättrar våra utsikter inför de omställningar som kommer de närmaste åren och decennierna.
Det dyker därför upp allt fler exempel på alternativa sätt att finansiera sådana här verksamheter i det lilla eller stora, exempel på crowdfunding. Två diametralt skilda sätt både i finansieringsmetod, teknik och skala kan vi hitta hos lilla solkraftsbolaget ETC Sol och hos ett av Sveriges största jordbruk, Wapnö Gårds biogassatsning.
Ingen form av ersättning för att skriva detta inlägg har utgått till vare sig mig eller någon till mig närstående. Vill ETC skriva så gör de förstås det via sina egna tidningar.
ETC Sol – solkraftslån
Johan Ehrenberg kanske av en del klassas som en vänsterjournalist, men jag skulle klassa honom som en extremt smart kapitalist som via sina tidningar och förlag kan starta kringförsäljning av produkter riktade mot dåliga miljösamveten. Inget fel med det, i fallet förnyelsebar energi och energibesparingar så är mål och medel samma oavsett om det gäller peak oil eller de klimatförändringar som Ehrenberg trummar in via ETC.
Iaf så startade ETC-gruppen försäljning av småskaliga vindkraftverk och framför allt solceller via bolaget Egen El och är även elförsäljare via ETC El med egen elproduktion via ETC Sol och solkraftsparker man successivt bygger.
Rimligtvis är det så att genom ETC-tidningarna kan Ehrenberg få läsarna att köpa solcellsanläggningar, dessutom till bland de bästa priserna på marknaden enligt min undersökning i höstas, och på så sätt pga volymfördelar få väldigt bra inköpspriser på solceller. Det må hända att det inte är speciellt lönsamt med solcellsanläggningar för privatpersoner, men kan man köpa in till grossistpriser och dessutom sälja elen med elcertifikat så går det nog att få lönsamhet i ETC större anläggningar.
Överlag är det dock så att man antingen kan drömma om top-downlösningar där Staten och Makthavare löser energiproblematiken, eller så gör man som Ehrenberg och kavlar upp ärmarna och börjar lösa frågan i det lilla bottom-up. Varför vänta när man istället själv kan agera?
Men så var det det där med finansieringen. Solceller har långa avskrivningstider och långa tider till nettovinst, även om man bokföringsmässigt går med vinst. Det gör iaf att det tar tid att betala av en solcellsinvestering, och som företag så kan det därmd bli svårt med finansieringen.
Så ETC Sol har nu börjat med solcellssparande. Man kan helt enkelt som privatperson låna ut pengar till ETC Sol och få 12-månaders STIBOR-ränta (ca 3% idag), plus möjligheten till andel i eventuell prisstegring i elpriset. Det är förstås inte några bankkonton med insättningsgaranti. Enligt Ehrenberg kommer ETC Sol hålla 20% av sparandet som likvider för den mån folk behöver ta ut sina pengar (3-månaders uttagstid), övriga pengar kommer inte lånas ut 10x till bolånetorskar, utan kommer användas för att köpa solceller till ETC Sols anläggningar. Solcellsparker är som bekant mycket enkla att succesivt bygga ut i takt med att man får kapital till detta.
Här får alltså ETC Sol låna pengar till en mycket förmånlig ränta, samtidigt som privatpersoner får lite bättre ränta med större säkerhet (20%!) än hos bankerna och dessutom bidrar till produktion och utbyggnad av förnyelsebar energi. Enda förlusten är insättningsgarantin.
Vad gäller höjd ränta vid högre elpris så handlar det om nettointäktsökningen för ETC Sol, så det är inte så fantastiskt som det låter. Enligt Ehrenberg har man idag 3:- SEK i inkomst per 100:- solceller, vilket motsvarar STIBOR-räntan. Lånar man ut åengar får man del i hälften av en prisökning, men garanteras samtidigt 12-månaders STIBOR, avstämt vid årsskiftet (därav 3.0% istället för aktuella 3.01%, eller ngt). Stiger elpriset med 10% tjänar ETC Sol 3:30 per 100:-, och då blir räntan alltså 3.15%.
Nu krävs det kanske att man är idealist för att låna ut pengar till ETC Sol, men det är alltså en möjlighet till blygsam avkastning på solceller för den som vill avvara pengar till ändamålet.
Wapnö Gård – biokretsloppslån för biogas
Medan ETC Sol är småskaligt och en solcellspanel i taget, så är von Holsteinarnas Wapnö Gård Sveriges antagligen största mjölkgård och ett positivt exempel på att storlek faktiskt kan ge möjligheter till energirationaliseringar.
Redan tidigare har Wapnö helt kapat bort halva transportsträckan för mjölk ut till kunden, genom att ha ett eget mejeri 20m från sina mjölkrobotar. Inga mjölkbilar som far fram och tillbaka mellan mjölkgårdar där inte, utan mjölken rinner i en pipeline 20m till mejeriet, helt utan fossila bränslen.
Man återanvänder förstås redan värmen från mjölken till uppvärmning av gården och har nyligen byggt om sin gödselhantering radikalt. Istället för att köra ut gödslet från gödselbrunnen till åkrarna har man även här byggt pipelines (eller avlopp kanske de skall kallas när det är skit som går i dem?) ut till ett antal samlingsbrunnar (“satellitlager”) på de 1200 hektar åker man gödslar. Till satellitlagren kopplar man slangar till speciella gödselutläggarmaskiner som alltså inte kör runt gödslet, utan är kopplade till lagret med en 4km lång slang.
Totalt sparar man hela 1400 mil (!) körsträcka om året på det här viset genom att gödsel inte behöver köras runt. Gödselutläggarna måste förstås fortfarande köra fram och tillbaka på åkrarna för själva spridningen. En fundering här är att om maskinerna ändå är kopplade med slang till satellitlagren, så kan man väl lika gärna ha en elkabel på XX Ampere på slangen och ha helt eldrivna gödselutläggare. Det kommer kanske i framtiden och skulle göra gödslingen helt fossilbränslefri.
Det finns alltså lösningar som idag bara är lönsamma att genomföra på riktigt stora jordbruk, till skillnad mot den vanliga tanken att peak oil kommer leda till mindre brukningsenheter. Antagligen får vi en blandning av lösningar.
Nu vill iaf Wapnö även bygga en biogasanläggning, något som idag är olönsamt om det inte vore för 30% i statligt stöd. Biogasen skall användas för elproduktion och uppvärmning på gården och täcka upp det som inte mjölkvärmen klarar av, inte till fordonsbränsle. Gasen beräknas ge 1600 MWh värme till bland annat spannmålstorkar och 1800 MWh el.
Det krävs en investering på 20 MSEK, och det tar 15 år att få tillbaka den investeringen vilket gör att det förstås är svårt att få någon bankfinansiering.
Istället vänder man sig nu till sina kunder, såväl privatpersoner som företag (ICA…) och erbjuder biokretsloppslån som återbetalas i natura. Nej, inte naturatjänster som de flesta tänker på dem idag, utan i form av gårdens produktion, t ex mjölk och mjöl (i praktiken presentkort på Wapnöprodukter som löses in i butik) eller konferenser, restaurangmat etc på gården.
Lånet betalas tillbaka på 10 år.
Räntan är tänkt att vara 5%. Säg att man köper Wapnöprodukter för 30:- i veckan, drygt 1500:- om året. Sätter man in 10 000:- i biokretsloppslånet så får man första året tillbaka 1 500:- i mjölk (varav 500:- skall tas upp för beskattning som inkomst av kapital). Nästa år får man tillbaka 1 450:- SEK i natura osv.
Om man ligger på den här nivån är det faktiskt riktigt bra ränta som kan omsättas i riktiga pengar. Man tar bara ut de där 1500:- från matkontot när de betalas ut så får man faktiskt tillbaka satsade pengar med 5% i ränta. Samtidigt har man bidragit till ökad produktion av förnyelsebar energi och tagit Wapnös jordbruk några steg närmare hållbarhet.
Nu har inte biokretsloppslånet startat på riktigt än, då man inväntar tillståndsprocessen för biogasanläggningen, så man får bevaka utvecklingen om man är intresserad.
Slutord
Nu är inte sådana här investeringar eller satsningar förstås intressanta för alla, Wapnöprodukter i natura förutsätter att man bor så att man kan köpa deras produkter. Det ekologiska mjölet kanske finns i stora delar av landet, men mjölken finns av färskhetsskäl förstås främst i och kring Halland.
Sedan ligger det definitivt ett etiskt ställningstagande i att satsa pengar på sådant här och det är upp till var och en.
5% i ränta visar iaf vad för räntor som bankerna kräver av företag idag, om företagen alls kan få finansiering för långsiktiga och hållbara investeringar. Ett annat etiskt och moraliskt ställningstagande är om du vill få 2% av banken, som sedan lånar ut pengarna 10x till bolånetorskar för 5% eller om du vill få 5% av Wapnö. Valet ter sig tämligen självklart. Avsaknaden av insättningsgaranti bidrar förstås till den högre räntan. Precis som när banker lånar ut till företag, som ju till skillnad från privatpersoner faktiskt kan gå i konkurs.
Sedan kunde man önskat mer än 3% av ETC Sol, men stiger STIBOR-12 så kommer räntan höjas till årsskiftet. Eller så kanske elpriset stiger. En fundering här är vad som händer med ETC Sols lönsamhet om STIBOR-12 stiger snabbare än elpriset. Samtidigt gissar jag att Ehrenberg kör med gungor och karuseller här. Ökade inköp till ETC Sol gör att Egen El kan pressa priserna till privatpersoners solcellsanläggningar och därmed öka konkurrensförmågan och lönsamheten i den delen av ETC-gruppen.
En annan anledning som kan motivera den lägre räntan hos ETC Sol är att man kan ta ut sina pengar i förtid, med 3 månaders uppsägningstid, medan pengarna betalas ut under 10 år från Wapnö.
Ovanstående finansieringsupplägg är ett symptom på något.
Investeringar i förnyelsebar energi är kostsamma och kräver långa tider för återbetalning och lönsamhet. Det är alltså svårt att få finansiering från motvilliga banker för en hållbar framtid. I den mån det inte går att använda sig av crowdfunding så kanske man skall överväga om inte, hrm, host, staten borde starta en bank för just det här ändamålet. Kan man driva bank för att pumpa upp bostadsbubblan via SBAB så borde man kunna driva bank för att låna ut pengar till en hållbar omställning av svensk energiproduktion…
23 kommentarer
Det finns gott om folk med dåligt samvete och lika gott om pengar.
Själv köper jag lite i ett företag som satsar på solceller i Italien, eller ser till så bankerna satsar. Etrion-ett Lundinbolag.
Vind och vågkraft finns också i portföljen. Även Nibe , med värmepumpar.
Det är de små stegen som leder framåt som bör stöttas!/Oppti
Ständigt detta med miljö och bidrag. Förbannade klimatsossar, sluta suga ut skatterna!
Vill ni leva skogsmulle, betala fan vad det kostar!
Finns det en enda svenska som inte får något slags bidrag?!
Intressant att du tar upp det med Wapnö, De har faktiskt den godaste afilen jag någonsin har smakat! Deras andra produkter är också bra.
Pettimetern säger: Ericsberg i Sörmland är fortfarande störst vad jag vet (2340 hektar åkermark och 900 hektar betesmark). Wapnö har "bara" 1400 hektar jordbruksmark.
Hursomhelst så är det nog vettigt ur ett peakoil-perspektiv att investera i sin egen trakt. För hallänningar blir det bra att investera i Wapnö, vi som bor i andra delar av landet får välja mer närliggande objekt.
DinEl, eldistributör i Göteborg, erbjuder möjlighet att anmäla intresse för att köpa andelar i vindkraftverk.
Frånsett att andelsföreningen skall heta "VästanVind", har jag trots anmälan ej fått några ytterligare uppgifter.
/ Åke M
Jag har besökt Wapnö och imponerades av det fina upplägget.
Köper sedan dess alltid mejeriprodukter från Wapnö.
Jag känner mig moraliskt förpliktigad att berätta att Ny Teknik fortsätter att skriva en massa artiklar om Rossis energikatalysator. Det är inte riktigt fråga om förnyelsebar energi, men kanske på sätt och vis ändå bättre, eftersom den kräver så lite resurser. Om den fungerar som det sägs.
Det vore olyckligt om Rossi är en bluffmakare och hans bluffande går ut över mer fungerande energiteknologi, men det är å andra sidan också synd att satsa en massa resurser på dyr energiteknologi som strax går till skroten.
Därför rekommenderar jag er att läsa Ny Tekniks artiklar om e-caten. Om Rossi är en bluffmakare så behöver vi se till att avslöja det så snart som möjligt. Om hans apparat däremot fungerar som man säger så är det inte så lyckat att lägga ut ett antal miljoner på ett vindkraftverk.
Så ta därför en titt på Ny Tekniks senaste artikel: http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article3179022.ece
med andra ord så är vi dömda! jihoooo
Vad skiljer ETC-Johan från Bernie Madoff?
Riktigt roligt att läsa om detta. Följer själv Ehrenberg utan att ha satsat där, behöver göra annat först. Satsningarna på Wapnö gård är ett kanonbra initiativ. Det kommer nog efterföljare.
Cornu! bra att du belyser svårigheterna att göra hållbara och resilienta investeringar för företag.
Att du belyser kortsiktigheten i allt investeringstänk. Idag saknas både vilja och kunskaper hos bl a politiker att skapa förutsättningar för hållbara och resilienta investeringar.
Har oxå noterat att en investering idag många gånger betraktas som en vilket inköp som helst. Investeringen körs i botten på kort tid och sen bygger man nytt igen. Underhåll av en investering har utgått bland många av dagens ekonomer och ersatts av "Göra nytt".
Ammars är Wapnö Gård om jag minns rätt ett exempel på elefantiasis, där specialisering och storskalighet drivits till absurdum. En gård som kommer att få svårt att överleva när vi nu glider in i en ny verklighet med mindre energi främst olja, nya livsmedelsstrukturer och framför allt ett jordbruk där både fjur och spannmål är en förutsättning för odling. M a o resiliensen är mkt låg för Wapnö Gård!
Fast Martin, så vitt jag vet så har ju Wapnö både djur och spannmål. Sen om det är möjligt att driva en så stor gård utan fossila insattsvaror får framtid visa. Jag tycker att det verkar som att Wapnö är på god väg.
/Jonas
Martin, jag skulle snarare säga att Wapnö är ett utmärkt exempel på hur man kan undvika att specialisera mha sin storlek. De har mjölkdjur (=råmjölk + kött) och eget mejeri där de gör mjölk, grädde, fil, yoghurt och färskost, allt av fantastisk bra kvalitet och med bättre hållbarhetstid (någon dag sparar man på pipelinen). De använder delar av kogödslet till ekologisk odling av spannmål (flera sorter – vete, råg, dinkel mfl). De producerar också planteringsjord och gödsel för trädgårdsbruk. De driver konferensanläggning och restaurang med gårdens produkter.
Skulle inte förvåna mig om man framöver expanderar till eget slakteri och egen förädling av spannmål (=bageri).
Tvärt om är man alltså ett utmärkt exempel på att det går att använda storlek för att öka möjligheten till lokal förädling och kapa minst ett transportled. När oljan blir "skitdyr" kommer deras mjölkpipeline vara en konkurrensfördel som halverar transportkostnaden för mjölken relativt t ex Arla.
GCrafte,intressant..
Nu har tydligen maskinen klarat amerikanska forskare också. Börjar undra vad som finns i manicken. Denna historia börjar skilja sig åt mot andra "evighetsmaskiner".
Martin:
Det finns gott om historiska exempel på att det har gått att driva så stora gårdar utan olja, bara med folk och hästar. Ericsberg som jag nämnde ovan fanns ju redan runt år 1800 i ungefär samma storlek.
Solceller förbrukar mer energi att tillverka än de ger per enhet, solceller varar inte för evigt utan blir svagare tills de blir helt obrukbara. Därför är solceller som finns på marknaden idag inte direkt en smart lösning för miljön.
Alternativen med solenergi som ger mer än vad de tar att tillverka är för storskaliga för privatbruk vad jag vet idag. Visst de har nyligen gjorts stora framgångar inom solceller men de lär ta några år innan den teknologin kommer på marknaden. Antagligen då oljebristen i världen lett till en djup recession i världen. Vilket alltid leder till att de styrande organen blir tvungna att hitta alternativa metoder för att bevara sin makt. Sug på karamellen så länge de varar passar bra in i dagens oljekris.
Folket blir de lidande men de som sitter på de svarta guldet är de som i slutändan kontrollerar väldet.
12:50, faktiskt inte. Solceller ger ett nettotillskott av energi och har positiv EROEI, se gärna boken Sustainable Energy: Without the hot air av McKay. Finns online på nätet
http://www.withouthotair.com/
Det är en gammal och felaktig myt att solceller är energisänkor. Däremot är de inte lönsamma för privatpersoner i Sverige.
Johan Ehrenberg har drivit ganska många av sina bolag i konkurs , skulle nog avråda att göra affärer om man inte har bra säkerheter med en kille som har över 15 konkurser bakom sig.
"Däremot är de inte lönsamma för privatpersoner i Sverige."
Osvuret är bäst, idag köpte jag solpanel för 10:-/W
Jämför med kärnkraft som kostar (minst) 50:-/W att bygga (närmare 100:-/W i Finland), och dessutom har driftskostnader. Med 3333 soltimmar om året lär det betalt sig på mindre än 3 år (gangsterberäkning). Kanske snabbare om elpriset stiger?
Bruksarbetaren Fredrik, var köpte du solpaneler för 10:-/W?
Hej,
Intressant diskussionstråd och artikel.
Vill bara tipsa om att vi startat och driver en sida för crowdfunding i Sverige som växer riktigt bra. Just idag lades upp ett projekt där solceller och konst sammanförs.
Kolla gärna in http://www.fundedbyme.com och sprid det vidare.
/Daniel Daboczy, grundare
Jätte spännande! På samma sätt, för dem det är intresserad: Med TRINE kan du investera i solenergiprojekt i Östafrika. Med så lite som € 25/250kr kan du göra en enorm skillnad och förändra någons liv.
Utöver att ge tillgång till elektricitet och stor social och miljömässig påverkan så får du även avkastning på din investering. Den kan du välja att återinvestera i andra projekt senare. Vi kallar det profit with purpose. Kolla gärna in mer här: http://www.jointrine.com
Eller fråga mig direkt! // Andreas