De amerikanska börserna steg förstås igår. Indexet S&P-500 nedan.
För tillfället pekar dock S&P 500-terminen på nedgång, vilket också slog igenom på börsen i Australien, där All Ordinaries stängde nära dagslägsta och öppningskurs efter att ha haft bra fart uppåt.
Det talar i sig för osäker öppning i Europa.
I Japan är allt fint, så fint. Börsen stiger trots att stora delar av industrin står stilla, landet är sargat och energibrist råder.
Man kan väl gissa att inkopplingen av ström till samtliga Fukushima-reaktorer hör till glädjeämnena. Plus att den japanska centralbanken ändå bara kommer trycka nya pengar och pumpa in på marknaden om börsen faller, så börsnedgång är i princip förbjudet.
Fortsatt osäkert läge, men lyssna nu inte på mig. Mitt börssjälvförtroende är inte på topp just nu.
Samtidigt kommer bristen på elektronikkomponenter från Japan att slå mot en lång rad företag framöver. Marknaden verkar inte bry sig om beskeden om “vi vet inte” från berörda bolag.
Läsare har fört fram tesen att marknaden inte kommer kunna reagera förrän de faktiskt inser att de inte kan få en ny padda, en iPad2 i tid pga problemen i Japan. Indextunga Apple (NYSE:AAPL) har dock inte berörts speciellt kursmässigt.
Blå bars ovan är S&P-500, som alltså ser ut att ha fått mer stryk än Apple. Tron kan försätta berg, och tron på att St Jobs kan skaka fram paddor även om världens alla fabriker står under vatten är stark.
Skrivet på en Mac.
9 kommentarer
Hur kollar man terminerna i USA?
Finns t ex som S&P 500-F hos Avanza.
"Fortsatt osäkert läge, men lyssna nu inte på mig"
Det hoppas jag att få gjort faktiskt. Däremot är det många som lyssnar på dina övriga inlägg då dom är riktigt bra. När det kommer till aktier så bör man faktiskt inte lyssna på dig. Du har ju varit negativt inställd i hur lång tid som helst. Du skriver också att "Sverige är inte USA". Du om något borde ju då veta att Sverige inte är USA? Hur mycket har t ex Guld stigit i SEK det senaste året? 0 kr
Håll dig till vad du är duktig på. Givetvis kommer ett ras precis som det alltid gör. Fortsätter du skriva om det kommande raset så kommer du få rätt till slut men nu har du tjatat om raset i över två år.
Man skall nog inte lyssna på dig. Guldpriset har på ett år stigit från ca 260:- SEK per gram till nästan 300:- SEK per gram. Som högst var priset dock drygt 320.- i maj.
Hade du skrivit "guldet har stigit noll kronor sedan oktober" så hade du haft någorlunda rätt. Eller "noll kronor sedan januari".
Tack C!
Sett över tid så tror jag faktiskt C har mer rätt än en normalbegåvad Svensk.
RE: Bestrafe
Att jämföra med en normalbegåvad svensk är ju som att jämföra med en person som jobbar för någon annan och tittar på TV på fritiden och röstar på SD och genom detta val tror att det blir bättre för Sverige. Givetvis kommer nog C få fler rätt än en normalbegåvad idiot. Däremot kan jag säga dig att det finns en hel drös människor därute (som är mer än normalbegåvade) som alltid tjatar om alla faror och risker med att investera. Ja, det är riskfyllt ifall man inte vet vad man gör
Skulle nog påstå att jag gissar sämre än en snittsvensk. För jag gissar. Snittsvensken gissar inte alls, den gör som den blir tillsagd.
Det relevanta är inte hur ofta man har rätt eller fel, utan hur stora förlusterna blir när man har fel och hur stora vinsterna blir man har rätt.
Jag gissar gärna fel 100 gånger och rätt en gång, om rättgissningen ger 400% i vinst, och varje felgissning stoppas ut på 1% i förlust.
Börsuppgångarna dom två senaste åren är ett resultat av världshistoriens största finansiella räddningsaktion. Denna har åstakommits genom att enorma mängder nytryckta digitala pengar har injicerats det finansiella systemet. Finanskrisens grundproblem – skulbördan – har man alltså inte åtgärdat. Tvärtom så har man förvärrat den. Världsekonomin kommer inte att återhämta sig långsiktigt förrän detta problem är löst. Detta vet alla. Men ändå görs inget i rätt riktning. Prisuppgångarna på guld och silver speglar detta misslyckande. Uppgången för guld och silver är till stor del ett resultat av att världens valutor förlorar i trovärdighet under trycket från skuldbördan och dom digitala sedelpressarna. Var detta skall sluta vet ingen. Men den historiskt intresserade kan dra vissa paralleller. Man kan börja med att studera en viss John Law på 1700-talet och
läsa vidare genom historien till våra dagar. Man kan med fördel också läsa den
mycket välskrivna boken Annorlunda nu av Kenneth Rogoff och Carmen Reinhart
(stavning?). Historien upprepar sig inte exakt, men den rimmar har någon sagt…
såå, finns det en "peak money"? När tvingas man sluta trycka pengar? Det är ju ingen tvekan om att rent teoretiskt så skulle centralbanker världen över kunna skaka hand och bara pumpa på….