Sveriges Radios podcast Sommar i P1 presenterade idag sina så kallade sommarpratare. Majoriteten av dessa visar sig bo i Stockholmsområdet, vilket sätter fokus på varför tvångsfinansieringen av Public Service måste upphöra och ändras till frivillig finansiering igen.
Stockholmselitens podplattform |
Fenomenet att alla svenska skattebetalares pengar går till att finansiera en liten Stockholmsbaserad elit är förstås inget nytt, och Länstidningen i Härjedalen kartlade detta redan förra året då en förkrossande majoritet av deltagarna i podden Sommar i P1 var ifrån Stockholmsområdet och östra Mälardalen.
Det ser likandant ut i år, med endast ca 20 (huvudräknat) av 58 gäster i podden från den del av landet där 75% av skattebetalarna bor, dvs provinserna utanför Stockholm.
Gott och väl så, och helt okej om det vore en privat podcast med egen finansiering, men podplattofrmen Public Service Sveriges Radio finansieras via tvång och hot om statens hela våldsmonopol om du som provinsboende inte betalar.
Stockholmsprovinsernas skattebetalares pengar går alltså till att betala en liten redan välbeställd Stockholmsbaserad kultur- och åsiktselit. Det är alltså dags att avskaffa tvångsfinansieringen. Förslagsvis gör man så länge ett avdrag i deklarationen på tvångsavgiften, och anger öppet vad man har dragit av – Skatteverket kan välja att avslå avdraget, eller så går det igenom.
Tvångsavgiften är för 2021 som högst 1 329:- SEK och tjänar du mindre än 132 990:- SEK som förvärvsinkomst är den 1% av lönen. De flesta bör alltså ange ett avdrag på 1 329:- SEK i deklarationen nästa år.
Ett alternativ är att man lägger ner hela Sveriges Radio utom de lokala poddarna som kallas P4. Dessa har även en funktion vid kris eller krig.
En stor andel multimiljonärer hittas bland sommarpratarna i år, utifrån omsättning och tillgångar i de företag de använder för skatteplanering av mångmiljoninkomsterna. Det är inget att vara avundsjuk på, men varför ska svenska staten betala för att marknadsföra dessa redan mångmiljonärer med en plattform? De får väl starta en egen pod om de tror någon vill lyssna på dem? En del av dem driver dessutom redan en egen pod och klarar sig därmed alldeles utmärkt utan vuxendagiset SR.
Skulle då denna bloggare tacka ja till deltagande i SR:s podcast Sommar i P1? Naturligtvis, ingen deltagare gör något fel och har ju själva varit med och finansierat det hela. Felet ligger hos podcastens producenter, som inte tillser att hela landet får en proportionerlig representation trots tvångsfinansieringen. Men den här författaren och bloggaren kommer aldrig bli tillfrågad – bland annat på grund av inlägg som detta, plus att han bara är en C-kändis som inte drar in tillräckligt mycket med pengar för att hamna på fina listan, samt att han inte kommer begå de handlingar som behövs för att bli tillfrågad – så det är en hypotetisk fråga.
40 kommentarer
+1, man borde kunna gå ur precis som med svenska kyrkan.
P1 är typ den enda Public Service jag konsumerar förutom sportextra och Karlavagnen. P4 är skit i Stockholm för likt P3. Lyssnar iofs via en Argon-radio så kan välja region men palla, P1 bättre än de ändå.
Kan det vara så att författarens innersta dröm är att sitta och raljera barndomsminnen och verka smart som sommarpratare, och detta inlägg alltså har en ton av bitterhet?
Fniss.
Jag brukar säga att om jag bodde i Stockholm skulle jag bara kunna publicera en bok vart tredje år och få lägga ner bloggen, istället för att skriva 1500-2000 blogginlägg om året, eftersom jag ständigt skulle vara full, bakfull eller använda klippkortet på hud- & venkliniken. Men få vara med i Sommar P1 en gång vart tionde år. Jag tror jag vet vad jag väljer.
Oavsett var poddarna kommer ifrån så skall PS självklart läggas ned.
Behöver inte läggas ner, men vi som inte vill finansiera det bör slippa. Sticker i ögonen varje gång man ser avgiften.
Skulle inte bli många abonnemang sålda om det var frivilligt så det skulle garanterat innebära nedläggning.
Lantisar gnäller ju bara, och vem vill höra på gnäll på radion? Då kan man ju lika gärna läsa twitter.
Gnäll på Twitter vinner Stockholmare på teknisk knock out.
Gnäll irl har jag Göteborgare på första plats.
Nästan enklare att komma över ett PS5:a för under 10k än att som Blekingebo bli sommarpratade. Nå vad säger Chiefen nu?
Wow: Ingalunda. Man kan t o m ha bott i Ronneby (Tommy Körberg) och få sommarprata (2010). Så ingenting är omöjligt.
Wow: Tillåt mig då påpeka att enda sommarprataren värd namnet, Torsten Ehrenmark, född Närking till trots ändock genom mångårigt sommarboende i tassemarkerna vid Blekingegränsen fullt ut är att betrakta som reservsillastrypare.
Nu dog han ju tyvärr 1982.
Men ja, hans skrivande var magiskt.
Söderslätt: Förvisso är han borta sedan länge … Dock fortfarande enligt min mening den främste i den skaran … minns med ett stygn nostalgi hans sommarpratande i radio slutet 60-talet.
Och hans årliga kåserisamlingar lästes med högsta nöje …
Vi brukar inte räkna inflyttade som riktiga stockholmare utan man bör vara född här och allra helst ska det vara minst 3 generationer på båda sidor. Vi måste ju hålla genpoolen fräsch och fin. Så om man räknar vart folk är födda eller bott stora delar av livet ser siffrorna säkert bättre ut?
Annars håller jag med, finnas gott om intressant folk i provinserna.
Är väl inte SR:s fel att "intressanta" personer tenderar att flytta till Stockholm. En majoritet av sommarpratarna är ju trots allt födda utanför Stockholm.
"Intressanta" personer? Tillåt mig le.
Jag tycker det är programmen och dess innehåll som är det intressanta. Jag skiter faktiskt i var vederbörande pratare är bosatta, om det inte är just det som programmet handlar om.
Yngwie Malmsteen hade ett befriande bra program för några år sedan. Han är intressant. Han är More is more. Jag skiter i om han bor i USA. De hade gärna fått slopa mer än hälften av övriga pratare den sommaren, så länge han var med. Ett annat bra program är det med Svullo, från början av 90-talet.
Vet Du förresten hur många som har tackat nej till Sommar i P1, som kommer från landsorten? Jag vet inte men jag ser det inte som en självklarhet att man skall vara med bara för att man får frågan.
Jag tycker du borde fundera på att starta en podcast istället. Jag hörde dig på radio för flera år sedan och jag har för mig att det var ganska intressant. Inte som Yngwie, men ändå. Lycka till!
Ett förslag på blogginlägg: enkät om vilka SR-program bloggbesökarna anser utgör de främsta argumenten för att SR (public service) behöver läggas ner. Här är några "favoriter": Nordegren & Epstein, Spanarna & Ring P1.
N&E? Du menar Dum och Dummare? De hade med Midvintermörker i ett inslag för typ 4-5 år sedan. Tror aldrig jag varit med om att två människor med större begåvningspotential har beretts plats i skattediarmedia.
Och nej, det var inte deras åsikter om boken det var fel på, det var allt de pratade om i inslaget i övrigt, enda anledningen till att jag hörde på det var pga Midvintermörker.
Sedan Henrik Torehammar började vikariera i P1 Morgon så kan de lägga ned det också, Tillsammans med Ring P1 blir det då ljuv tystnad 05:30 – 10:00.
Det enda jag just nu konsumerar av Public Service är: P2 morgon och under dagen när det inte är nyheter på finska eller arabiska, Vetenskapens Värld på SVT och Snedtänkt podden. Skulle med glädje skicka 90% av mina licenspengar till Kalle Lind och resterande 10% kan de använda till att hålla igång P4-sändarna genom att dygnet om spela den där gamla xylofon-slingan från 80-90 talen som gick ut på nätterna, avbrutet av Kungssången med OD klockan 08:00 på söckendagar (annars 09:00) samt nationalsången 22:00. Avbrott för VMA och trafikinformation i xylofon-klinket kan accepteras om trafikrapportörerna pratar äkta dialekt i det området man befinner sig i (som ju P4 stationer lyckas bra med).
Har sålt av de hifi-tuners från 70-talet jag haft. Väldigt trevliga att titta på men synd att innehållet blivit så jävla dåligt (gäller både SR och kommersiell radio). Dock är de bra investeringsobjekt. Stiger ständigt i värde.
Om nån har en Sansui TU-9500 till salu slår ni en signal.
Sant det där med Torehammar. Man får uppfattning att innanför tullarna finns mest fjollor då storstadsradion dominas av sådana som Gardell, Tony Irving, Darin m.fl med pipiga röster och fjompigt beteende. Lyssnar hellre på den meditativa xylofonslingan.
Wow -.ser att D&D tog upp detta i sitt program 2017-03-20. Tydligen heter det ”paussignal”. https://sverigesradio.se/artikel/6656000
Fredmans Epistel #39 med texten ”Storm och böljor tystna ren”. Djupt och antagligen inte valt på en kafferast. Det var hög akademisk klass i Radiohuset på 30- och 40-talet.
Finnarna kan de me – https://svenska.yle.fi/a/7-886948
Allt som uppfattas som gammalt skall ju tas bort. Idag börjar Stockholm Radio väderutsändningarna över VHF för äsongen. Skall bli spännande att höra om de även i år kommer köra SDJ på morse i någon minut innan uppläsningen. Perfekt för att påkalla uppmärksamhet, hålla kanalen öppen och ge möjlighet att välja bästa trafikkanal i de fall man ligger i radioskugga. Mossigt – javisst, men enkelt och stabilt system. Kapten Stofil och alla preppers håller säkert med.
Jag brukar lyssna på kvart i fem ekot.
Lunchekot 12.30 (oregelbundet). Annars någon gång på främst vetenskapsradion (mer sällan numera). Ett tag lyssnade jag rätt ofta på P2 morgon.
*Vetenskapsradion.
SVT play ser jag mer frekvent på. En del program där är sevärda, tycker jag.
Lyssnar jag på radio så blir det Radio Pe20 91,4 mHz, för musikens skull.
Förstår inte problemet.
Folk som vill arbeta, synas och höras i media flyttar till och verkar i Stockholm. Hör aldrig stockholmare gnälla över att det är så få storstadsbor som sysslar med skogsnäring eller gruvdrift. Hade jag varit lantis hade jag hållit tyst om fördelarna och låtit storstadsborna drunkna i sin skit.
Den illa dolda desperata önskan om att vara sommarvärd är lite cringe dock.
I princip kan de ju släppa in vem som helst i studion så länge de har en intressant story att berätta.
Om de enbart skulle gå på kändisskap skulle det bli med tjatigt med Ibra och Zara Larsson i varje program.
Om vi kollar på de som snackar i år är alla i princip (exklusive Zara) helt okända utanför ankdammen.
Ja, det är klart. Men det är inte som skriver blogginlägg om att SR borde ta in mer personer som jag *vink vink* och jag skulle teoretiskt sett tacka ja *vink vink*.
+alla, men man kan inte redigera inlägg här.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Någon – varför inte bloggaren – borde gräva en smula i de lyssnarundersökningar som görs på uppdrag av SRn (?) av ( tex ) Kantarsifo som t ex rapporterar "lyssnarsiffror" och "daglig räckvid" i tusental och procent mm. Detta mäts från augusti "2020 i en panel på 1550 dagligen rapporterande individer. Panelisterna bär på en liten teknisk mätare som registrerar radioljud". (citat från Kantarsifo:s hemsida). Är det någon som tror att denna panel verkligen utgör ett representativt urval av befolkningen (12-79 år)? Enligt Kantarsifo så ligger t ex SR:s dagliga räckvid stabilt på drygt 51%.
I takt med att allt fler har tillgång till internet, Youtube och diverse poddar mm i sina mobiler/datorer på vägen så kan jag tänka mig att siffrorna borde rasa, eller hur? Har man inget alternativ i bilen så är det väl nära till hands att radion är på, men har man alternativ så lyssnar man väl knappast frivilligt på t ex Förmiddag i p1 eller Radiopsykologen.
Räckvidd är väl definierad som att man råkar höra radio i bakgrunden sammanlagt 5 minuter om dagen. Hög ambitionsnivå …
Haha, där råkade du överskatta deras ambitionsnivå. Det är tre sammanhangande minuters "lyssnande" eller exponerande som är kriteriet. En himla massa människor – äldre främst (?) har väl radion på av gammal vana och för att ensamheten ska kännas mindre tryckande. Tur att dessa hjälper till att uppräthålla legitimiteten hos SR m fl.
Själv undrar jag om inte flamsiga och tramsiga P3 är värst.