Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa, som erbjuder dig som nybliven företagskund rabatt i sex månader och tre månader som nybliven privatkund. Erbjudandet är tidsbegränsat.
Lysa meddelade igår att man nu förvaltar över 10 miljarder kronor. Därmed är man utifrån bloggens tidigare analys med god marginal lönsamma, men satsar istället på expansion och lanserar nu sig även i Finland och Danmark.
Inte riktigt tio miljarder på bild kanske |
Bloggens främsta privata sparande inklusive långsiktigt månadssparande går till Lysa, liksom viss fondering i bolaget, och var med som privatkund i princip från starten av tjänsten 2017.
Man meddelade igår att förvaltat kapital nu passerat 10 GSEK. Under 2020 knep man 8% av svenskarnas nettosparande i fonder, upp från 3% under 2019, och dubblade antalet sparare.
Sparrobottjänsten Lysa bör nu med god marginal vara en lönsam verksamhet, men satsar på vidare expansion i initialt Finland och Danmark. Planen är nu att etablera sig i ytterligare ett land 2021 och fler under 2022. Som svensk kund hade jag förstås gärna sett att man även expanderat tjänsterbjudandet till exempelvis tjänstepension, och inte bara breddat sig till andra länder. På en bild från tjänsten utomlands med EUR som valuta står det dock “My Pension”, men det kan förstås vara kundens eget valda namn på ett konto och behöver inte betyda något mer.
Lysa har bland de lägsta förvaltningsavgifterna på marknaden där hela kickbacken från de omfattade fonderna går tillbaka till spararna och bistår automatiserat med en för din eller ditt företags ekonomis optimal kombination av aktiefonder och räntefonder utifrån riskprofil, ekonomi och investeringshorisont.
Framför allt sker automatisk ombalansering till vald fördelning aktier-fonder, vilket innebär att man i princip fungerar som en automatiserad permanent portfolio, t ex klassiska 60/40. Går aktier upp säkrar man successivt vinsten i obligationer, och går aktier ner relativt obligationer så köper man i praktiken mer aktier och säljer obligationer.
Bloggen kan erbjuda dig som ny företagskund sex månaders rabatt på Lysas avgifter och dig som privatkund en rabatt på tre månader om du använder dessa länkar.
Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa, som erbjuder dig som nybliven företagskund rabatt i sex månader och tre månader som nybliven privatkund. Erbjudandet är tidsbegränsat.
Om du som privatperson utnyttjar erbjudandet får du upp till 20 % rabatt i tre månader. Lysas rabatt är 20 % på sparande under 200 000 kronor. Rabatten börjar gälla när du öppnar ett konto på Lysa och börjar investera. Rabatten minskar på större belopp. Erbjudandet gäller t o m 30 juni 2021.
9 kommentarer
Har lysa mer än detta tre fonder som man få information via morningstar?
https://www.morningstar.se/se/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F00000YG5V
Kan du omformulera frågan?
Om de placerar i fler fonder? Isf är svaret ja, tittade precis på ett av mina konton och där är det 12 fonder de placerar pengarna i.
https://lysa.se/fonder/
Sedan Allra är jag lite paranoid hur mycket fonder skiljer sig från sin referensindex.
Opti ta 0,9 men verkar nytta inte egna fonder.
Men Sverige är bättre än Tyskland, förra vecka lästa jag om nån tysk aktiepension såld av ERGO och grävde lite, meag fonder försäkring investerade i hade avgifter av 5% vid insättning och 2% per år och naturligtvis provision för själva försäkring. I nyheter låter det ofta att blackrock är djävligt men tyska försäkringsbransch är verkligen djävulens träsk.
Det där är deras EGNA fonder ja. De har ju också andras fonder.
Jag gillar lysa men cirinakrisen visade stor sårbarhet för fondrobotorna när man fick uppleva att hela kapitalet blev låst för att en enskild fond stängde handeln. Sen dess är jag mer benägen själv äga olika fonder så att hela kapitalet inte riskerar bli låst.
Nu är ju Lysa tänkt att vara liksom… Passiv förvaltning. Det är klart att det inte är bra att kapitalet blev låst, men vilken effekt hade det på passiviteten? I mitt eget högst personliga fall, inget. Jag blev lite upprörd en stund men hade ju inte tänkt agera oavsett eftersom min strategi är att just inte göra det.
Hej Laminio,
Först och främst vill vi be om ursäkt för handelsstoppet som var i Lysa Räntor. Det ska inte inträffa och vi har sedan tidigare vidtagit åtgärder för att minimera risken att det inträffar igen. Den tidigare positionen i Spiltan Räntefond Sverige ersattes med en bredare exponering mot europeiska och globala obligationer och krediter. Läs mer här; https://blogg.lysa.se/forandringar-i-lysa-rantor/
Det som hände var att den svenska obligationsmarknaden temporärt slutade att fungera. Inte bara Spiltan utan flera fondbolag valde att senarelägga handel på grund av brist på likviditet i marknaden, vilket omöjliggör en rättvis kurssättning och sparare riskerar att förlora pengar på grund av felaktiga värderingar. Tyvärr hade vi inte kunnat agera annorlunda under perioden då Spiltan var och vi inte kunde få en tillförlitlig värdering på innehavet i Spiltan Räntefond Sverige.
Vi var inte ensamma om detta, bland annat fattade Avanza samma beslut.
Läs mer här: https://www.di.se/nyheter/spiltans-haveri-spiller-over-avanza-stanger-fonder-for-uttag/
Viktigt att komma ihåg att denna extraordinära åtgärd gjordes i våra kunders bästa intresse för att säkerställa att alla andelsägare behandlas lika, så att ingen andelsägare missgynnas i förhållande till någon annan.
Bästa hälsningar, John på Lysa!
Gillar Lysa men kan konstatera att Opti är betydligt mer transparenta i vad dom gör med portföljen vilket vore uppskattat om Lysa kunde följa.