Justerat för inflationen har fortfarande inte lägenhetspriserna i Stockholm återhämtat sig. Medräknat de allmänna prisökningarna är lägenhetspriserna i huvudstaden ner cirka 4% från rekordet i mars-april 2017 innan den stora frossan från de spruckna spekulationsköpen av ej färdigställda lägenheter tog över.
Snyggt nybygge av skrapor pågår i Liljeholmen, söder om Söder i Stockholm |
Lägenhetspriserna har alltså fortfarande inte återhämtat sig i Stockholm, justerat för inflationen vilket är det korrekta sättet att mäta bostadspriserna. Efter kraschen 2017 på grund av de spruckna spekulationerna i ännu ej färdigställda lägenheter har inte priserna orkat upp till det tidigare inflationsjusterade rekordet för snart fyra år sedan. Bostadsbubblan i Stockholm ser vid en sådan analys ut att ha spruckit, även om man nu nått ett marginellt prisrekord ej justerat för inflationen.
Stockholms lägenhetspriser inflationsjusterat för KPI respektive KPIF, samt nominellt enligt HOXFLATSTO. Data: SCB och Valueguard |
Över tiden pekar allt data på att bostadspriserna ska följa inflationen och sedan 2017 har detta stämt ganska väl i Stockholm, men inte nödvändigtvis i resten av landet.
Priserna är i själva verket ner med -3.9% justerat för KPI och -4.1% för KPIF. Därtill gäller detta per januari 2021, och januari är normalt årets starkaste månad för bostadspriserna. Det ser därmed trögt ut för att ändra detta under resten av året. Prisrekord nåddes i mars respektive april 2017 justerat för de olika inflationsindexen.
Dock är det i rättvisans namn en platå, ska priserna ner till historiska inflationsjusterade nivåer finns det mycket att ta. Men priserna ser alltså ut att vara stabila. En inflationsjusterad krasch kan t ex innebära stillastående priser i 20-30 år tills inflationen kommer i kapp.
Andra inflationsföljande tillgångar har gått bättre än bostaden, t ex stod guldpriset i 346:- SEK per gram i mars 2017, mot 474:- SEK i skrivande stund, en inflationsjusterad uppgång på ca 28%. Stockholmsbörsens OMXSPI har stigit inflationsjusterat 48% sedan mars 2017, och det är oräknat utdelningar.
För att summera har inte en lägenhet i Stockholm varit någon vidare investering sedan 2017.
Frågan blir förstås hur det ser ut framåt. Inflationen är just nu +1.5% i årstakt, trots att konjunkturen inte återhämtat sig helt ännu. Stiger den avsevärt kommer riksbanken att höja styrräntan, vilket sänker bostadspriserna och inflationsjusterat ger dubbel effekt – både hög inflation och sänkta priser.
Nedanstående är sponsrat innehåll från bloggens samarbetspartner Compricer.
19 kommentarer
Det blir så efter trendbrott som tex att majoriteten av teknikutvecklingsmiljarder numer går till Göteborg där istället allt ökar. Det är naturligtvis fler faktorer som spelar in och mycket beroenden.
Hursom kan man konstatera att det går upp i väst och ner i öst.
Det är väl inte mer än rationellt att det sprids lite miljarder så att inte allt satsas där filterbubblan 08orna bor (tillika regering och riksdag). Allt ifrån när SVT drar "sverigevädret" konstaterar att det har varit fint väder; när det regnat överallt utom i stockholm, till att man ska ha sitt egna elhandelsområde. Det finns en värld utanför tullarna, och det är faktiskt fler som inte bor i stockholm än som bor i stockholm.
Dessutom kanske det är bra att diversifiera investeringarna lite, så att inte allt hamnar där som ligger närmast inom slagavstånd från Ryssland och på en enda punkt 🙂
Synd bara att de flesta kronor som investeras i göteborg tycks vara att gräva upp en stor tunnel under staden i leran.
Knappast troligt att majoriteten av techinvesteringarna går till Göteborg, och även om det varit sant hade det troligtvis inte påverkat priserna mycket. Runt 2017 gick ,merparten av pengarna till Stockholm (digital.di.se/artikel/stockholm-slukar-techinvesteringarna). Sedan är Stockholm = stor Stockholm och där jag bor har lägenhetspriserna gått upp rätt kraftigt. Rent anekdotiskt har t.ex. min egen lägenhet upp cirka 30% sedan dess. Nä, det är nog andra anledningar som ligger bakom den svaga utvecklingen.
Nu bokförs ju allt där huvudkontoren ligger. Investeringar i Dalarna bokförs som i Stockholm osv.
Ett aktuellt exempel nämligen EMA. Det var inte mellan Göteborgs- eller Stockholmregionen det stod mellan. Utan Amsterdam vs Öresundsregionen/Köpenhamn. ESS placering visar också på viss dragningskraft ifall man ser lite utanför Stockholmsstyrda Sverige.
@Joakim du behöver bli bättre påläst.
https://www.businessregiongoteborg.se/nyheter/alla-nyheter/goteborgsregionen-har-tagit-over-som-sveriges-framsta-forskningsregion
Nu har ju priserna stigit kraftigare i Stockholmsområdet än i Göteborg åtminstone de senaste 12 månaderna. Däremot har det varit en lång trend i 20 att priserna stiger mer procentuellt sett i Malmö och Göteborg.
Vilka teknikutvecklings miljarder? Bara nyfiken. Trodde framförallt Muteborg var känt för att sitta på ett döende industriben i form att kina bilar….
Serverat:
https://www.businessregiongoteborg.se/nyheter/alla-nyheter/goteborgsregionen-har-tagit-over-som-sveriges-framsta-forskningsregion
Förenklat. 2017 var typ året då Sthlm slog i taket gällande lånevillkoren.
Om allt annat lika innebär det att nominella priser i Sthlm kan öka med löneutvecklingen.
Enig. Följer ökat kreditutrymme alltså. Jämför Malmö med kranskommuner där lönerna i vissa fall är högre än i Stockholm, så finns där viss uppsida.
"Mest ökade villapriserna i Malmö, där de rusade 6,2 procent på månadsbasis. I Malmö steg också priset på bostadsrätter mest av de tre storstadsregionerna – med ett lyft på 2,5 procent." Valuegaurd Hox idag.
Starka papper överlag där villor fortsätter trenda bäst.
Ett ganska självklart resultat av flyttnettot?
Vad har flyttnettot med lånelöften att göra?
"För att summera har inte en lägenhet i Stockholm varit någon vidare investering sedan 2017."
De flesta lägenheter med BRF som upplåtelseform, köps väl ändå för att bo i? Investerings- och spekulationsobjekt är en begränsad andel som i och för sig påverkar marginalpriset.
Det är i vart fall bekvämare att bo i en lägenhet utan värdeökning, än under några guldtackor eller i ett pappershus av vikta kontoutdrag från ISK-konton.
Nja, s k flippning av lägenheter var väldigt vanligt för några år sedan. Speciellt i nybyggen då uppåt 70% kunde vara spekulationsköp. Eldade såklart på priserna i framförallt Stockholm.
En lägenhet som köps för att bo är ingen investering. Först när den köps i syfte att skapa positivt kassaflöde eller "flippas" som man kan se det som investering? Alla måste ju bo..
Det är en investering. En investering kan även handla om att minska sina kostnader.