Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar för Bokus.
Historikern och naturgeografen Fredrik Charpentier Ljungqvist visar nu i samband med lanseringen av hans nya bok Corona – vår tids pandemi i ett historiskt perspektiv att Sverige hade den nionde lägsta överdödligheten av 31 länder inom EU och EES under 2020. Tvärt emot svartmålningen av Sverige har alltså landet klarat sig förhållandevis väl när man rensar bort alla olikheter i definitioner och rapportering och bara tittar på totala dödsfall under 2020. Mönstret i vilka länder som klarar sig bäst följer även tidigare pandemier och det verkar alltså vara naturgivna och demografiska förutsättningar som styr skillnaden i utfallet, och inte olika grader av hårda åtgärder.
Överdödligheten 2020. Data: Fredrik Charpentier Ljungqvist, från SCB, University of Oxford och Eurostat |
Som bekant skiljer sig rapporteringen och definitionerna av vad som är ett dödsfall i Covid-19 mellan olika länder, och i slutändan är det enda säkra att titta på överdödligheten, dvs hur många fler som dog 2020 än vad som hade varit väntat.
Sverige placerar sig här på nionde plats från botten med en överdödlighet på 7.6%, där bara Grekland (7.5%), Tyskland (5.3%), Estland (3.1%), Finland (2.7%), Island (1.6%), Danmark (1.6%), Lettland (0.4%) och Norge (-0.4%) var bättre.
Värst är Lichtenstein med 20.8%, Spanien med 18.9% och Polen med 18.7% överdödlighet.
Charpentier Ljungqvist visar att vilka länder som klarar sig bäst är i linje med tidigare pandemier och detta verkar snarast bero på demografi och naturgivna förutsättningar, som att ligga i den geografiska periferin, vara en isolerad ö som Island eller inte ha stora storstadskluster. Sverige avviker i det senare fallet från t ex Norge och Finland i att vi har en mycket större koncentration av befolkningen till våra tre storstadsområden. Att det inte bor någon i inre Norrland hjälper inte oss – där det inte bor någon kan ingen smittas. I själva verket brukar Norge och Finland tack vare sina förutsättningar vara de länder som klarar pandemier bäst och Danmark håller nu på att snabbt försämras.
Det är oavsett fel att hävda att Sverige är sämst på något vis, vi har varit väldigt duktiga på att hävda att någon dött i Covid-19, men i faktisk överdödlighet så har vi alltså klarat oss ungefär lika bra som Grekland, ett av länderna som normalt anses klarat sig bäst när man inte tittar på överdödligheten.
Så länge svenskarna bor i de tre storstadsområdena så kommer vi klara pandemier sämre än Norge, Finland och Island. I den mån man ska skylla på politiken, så skulle det i så fall vara den landsbygdsfientliga politiken som förts i decennier i Sverige och som drivit svenskarna till storstadsområdena. I kontrast har Norge en extremt aktiv och positiv glesbygds- och landsbygdspolitik där verkligen hela landet ska leva. Och med det överleva pandemier bättre än Sverige.
Naturligtvis hade fler dött om man inte vidtagit åtgärder, och andra dödsfall har genom minskad generell smittspridning räddat livet på andra. Likväl har ett antal länder som vidtagit mycket hårdare åtgärder än Sverige en betydligt högre överdödlighet, samtidigt som de kraschat sin ekonomi. Sverige har i sammanhanget klarat sig än så länge tredje bäst ekonomiskt i EU.
Fredrik Charpentier Ljungqvist är docent i både historia och naturgeografi. Docent innebär att man har ett publicerat ett stort antal vetenskapliga publikationer, inklusive som första- och sistanamn, och har undervisningsmeriter ovanpå sin doktorshatt(ar). Charpentier Ljungkvist har gjort 68 publikationer, blivit citerad 2 494 av andra vetenskapliga publikationer och i snitt 37 gånger per publikation.
45 kommentarer
Det är svårt med allt information om dödlighet, mycket om statistik efter Corona började.
Jag vill gärna se nånting årskullejusterad eftersom SCBs befolkningsframskrivning har redan för 2019 beräknad högre dödssiffror och 50% ökning av över 80åriga till 2028. Och tyvärr har äldre högre chanser att dö.
https://www.h5.scb.se/kommunfakta/pyramider/pyra_frame.asp?region=00
Som du vet gick dödligheten ner 2019 trots en åldrande samt större befolkning. Ska man justera för dessa faktorer ska man även justera för de medicinska framstegen.
Det gör man väl vid beräkningar av överdödlighet, som sätts i relation till pågående trend innan. Dessutom finns det inga medicinska framsteg som bara används i Sverige.
Låt oss nu konstatera att överdödligheten varit 7.6% i landet. Vissa har ju faktiskt hävdat att den inte existerat öht.
Hela diskussionen om överdödlighet eller inte är irrelevant, vi har medborgare som dött av Corona under 2020, den teoretiska diskussionen om överdödlighet eller inte är att göra dem och deras anhörigas lidande till statistik. Ingen vet om dessa människor hade dött av andra anledningar under 2020, vi vet dock att de dog av Corona.
Att dessa människor dött av Corona beror till stor del av bristande förberedelser från myndigheter och regering och måste man relatera till överdödlighet så hade den varit mycket bättre statistiskt om dessa aktörer kunnat sitt jobb.
Finland och Norge lyckades, dessutom medger ju regeringen indirekt (vilket bloggaren uppmärksammat) att regeringen underkänner förra årets hantering då de nu gör det som Norge-Finland gjorde förra året.
Det är naturligtvis helt sant att vi har medborgare som dött av corona, men har alla obducerats? När det gäller t ex kriminalitet brukar det ju vara svårt att jämföra mellan olika länder pga olika statistiska mått. Överdödligheten blir då ett naturligt mått som faktiskt är ganska jämförbart mellan länder.
Folk dör av vanlig influensa i hundratal varje år (även milda sådana). Inga som helst nedstängningar görs för detta, trots att man med till visshet gränsande sannolikhet skulle kunna förhindra majoriteten av dessa.
Hur många tusen varje år tror ni som "avlider" av flunsan, om man använder samma definition som görs för corona, dvs avlider inom 28dagar från ett positivt PCR-test?
Det enda relevanta måttet är just överdödlighet normerat per 100k befolkning, och sedan ställa det mot hur kraftigt man torpederat sitt samhälle.
Vi har inte ens sätt början på ryggsäcken av dödsfall som kommer att komma som effekt av åtgärderna mot corona. Depression, långtidsarbetslöshet, sämre folkhälsa, utebliven normal sjukvård, självmord etc. Vi vet inte detta förrän om ett antal år, jag gissar att det inte blir en särsklit prydlig bild som framträder.
Om man ska hitta något som bör ha uppmärksammats i eländet så kan det vara att man nu måste ha noterat att syrgas kan vara bra att få erbjuda på äldreboendena. Kan folk ha dött i onödan av flunsan på äldreboendena tidigare? Här kan man kanske ta in en gnutta medellivslängd igen.
Snowgrizzly
Det finns ju statistik från dödsorsaksregistret också. Där är det inte folkhälsomyndighetens definition, utan vad läkaren skriver som dödsorsak. Eftersläpning på några veckor, där med. Men fram till den 14/2, hade 11.475 personer avlidit pga Covid-19. DVS inte med Covid-19.
Det där blir lätt missvisande att använda, då det skrivs covid-19 på dem regelmässigt om patienten haft ett positivt covid-19 test i närtid, och man inte närmare är säker. Det skrivs också in andra åkommor som anses bidragit.
Det görs dock utredningar på detta. Flera regioner har detaljstuderat samtliga dödsfall där covid varit inblandat. Som exempel så fann man i Östergötland i höstas att endast 15%, alltså bara 1 av 7, ansågs ha avlidit där covid-19 var den direkta anledningen. För hela 70% fanns en omfattande samsjuklighet, där covid ansågs kunde ha snabbat på förloppet för redan svårt sjuka, och därmed anses bidragande men inte orsakande, och i övriga 15% hade covid ingenting med dödsfallet att göra alls. Detta då rimligtvis baserat på just dödsorsaksregistret.
Det är relativt oomtvistat att covid-dödsfall samvarierar mycket starkt med redan sjuka och döende. Snittåldern på de som avlidit i covid är i ett flertal regioner högre än medellivslängden i Sverige.
Inte alltid lätt att säga vad folk dör av, när man är på utförsbacken rent allmänt. Klart är dock att det sker en betydande överattributering till covid, som sedan syns i noggrtannare utredningar inte alls vara så hög.
Snowgeizzly
Jag antar att du har någon länk? Till en sida som är trovärdig?
Snowgeizzly
Jag antar att du har någon länk? Till en sida som är trovärdig?
https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/artiklar-1/2020/08/fixeringen-vid-antal-doda-med-covid-19-ar-vilseledande/
Rör mitt exempel. Går att hitta mer med enkel google.
Tack! Var dock från Augusti, mycket har hänt sedan dess. Framförallt har vi en överdödlighet, som syns tydligt nu!
Håller med Snowgrizzly.
De ekonomiska och sociala effekterna av corona kommer att kosta liv framöver. Människor som blir arbetslösa och hamnar i depression har en kraftigt ökad suicidrisk, förutom att depression ofta kan medföra andra hälsoproblem.
Sämre privatekonomi brukar också innebära sämre hälsa.
Det kommer tyvärr att kosta liv framöver.
Fast det stämmer ju inte riktigt att det har demografi och naturgivna förutsättningar att göra när Tyskland, som är ett betydligt mer tätbefolkat land med mycket fler stora städer har betydligt lägre överdödlighet än alla utom de nordiska och baltiska föredömena. Såvida man inte räknar regelefterlevnad som en naturgiven förutsättning när det gäller tyskar…
Intressant att se är dock att länder som t.ex. Polen, som enligt egen rapporterad coronastatistik var betydligt bättre än många andra i överdödlighet inte alls är det. Det är inte lätt att få en tydlig bild av alla olika orsakssammanhang, men helt klart har den svenska linjen varit kraftigt bidragande till att vi haft betydligt högre dödlighet än många andra.
"Det spelar ingen roll, det är för jävligt i alla fall"
Det kommer alltid finnas någon som är bättre
http://cornucopia.cornubot.se/2020/05/jamfor-dig-inte-med-andra-om-du-inte.html
Extra jobbigt blir det så klart om man selektivt väljer vem man ska jämföra sig med. Schweiz brukar poppa upp som ett föredöme för Sverige i det här kommentarsfältet ibland t ex – "direktdemokrati, låga skatter, välskött samhälle bla bla" men det har varit ganska tyst om det på sistone.
Man jämför ju bara med något av världens enskilda 170+ länder när just det landet är bättre på det man vill jämföra, t ex skattetryck eller ngt.
Mm, har du sett vilka fina sandstränder de har i Jemen? Jävla skitland Sverige är i jämförelse alltså.
Tyskland klarade sig mycket bättre än Sverige i våras, men ser man till dödsfall sedan i somras finns det ingen större skillnad.
https://ourworldindata.org/coronavirus-data-explorer?zoomToSelection=true&time=2020-03-01..latest&country=SWE~DEU~CHE®ion=World&deathsMetric=true&interval=total&perCapita=true&smoothing=0&pickerMetric=total_deaths&pickerSort=desc
Jag tolkar kartan ovan som att Tyskland, Danmark, och Lettland klarat sig bättre än "förväntat" hittills. Det kan vara värt för framtiden att dra lärdomar från dessa länder. Varje dödsfall är en tragedi och det är inte en tävling om vilket land som är bäst (något jag tycker bloggen är bra på att understryka)
Cypern är intressant. Som ö borde de klarat sig alldeles utmärkt, men så är inte fallet. Grekland, som i mycket kan betraktas som en önation, har klarat sig bättre. Även Maltas 12.6% är ju inget vidare som ö.
https://wwwnc.cdc.gov/travel/notices/covid-4/coronavirus-cyprus
Man kanske kan ana ett samband här, verkar finnas rätt stor överensstämmelse med urbaniseringsgraden vid en snabb anblick. UK, Italien, Belgien ligger högt upp i urbanisering och har också drabbats väldigt hårt.
https://www.statista.com/statistics/753396/distribution-of-population-in-european-countries-by-degree-of-urbanization/
(där finns så klart helt andra variabler också, kvalitet på sjukvård t ex, men inget land i den listan är ju på afrikansk nivå avseende det)
Tror också att en hel del ligger i urbaniseringsgrad och rörelse/umgängesmönster. Åtgärdsspektrumen som myndigheter och regeringar har ägnat sig åt är av underordnad betydelse.
Blekast färger norrut. Men dessutom har 4 av 5 av de bästa kvinnliga premiärministrar. Slump? Jämför även Nya Zeelands Jacinda Ardern och Skottlands Nicola Sturgeon.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jag har framför tidigare att just urbaniseringsgraden troligen har stor effekt. Det är lite skillnad på trängsel i Stockholmstunnelbana och lokaltrafiken in en mindre Norrlandsstad. Förklarar så klart inte allt, men är nog en stark bidragande orsak.
Statistik är en sak, men det är känslan som är det viktiga.
Att Sverige är såå sämst kan man alltid gasta om.
Så känslan som inte har någon riktig förankring till verkligheten ska väga tyngre än det som ger en bild över verkligheten?
Om nu känslan ska vara det viktiga så ska man skita i alla anhöriga. De är ändå egoistiska psykopater. Det är de äldre och multisjukas känslor som skal räknas. Frågade man dem hade vi säkert haft fler döda.
En aspekt som kan vara värd att bedöma är att jämföra "överdödligheten" över flera år.
Dvs. Vilka länder hade fler utsatta som var i hög risk att dö i början av 2020?
Man får intryck av Fredrik Charpentier Ljungqvist hade haft en hel del att tillföra debatten inom flera områden, inte bara angående pandemin, där han ifrågasätter kraftiga åtgärder som skadar ekonomin, utan också vad det gäller klimatet t ex. Han intervjuas t ex i tidningen Curie, där han berättar om sin nuvarande forskning om "klimatrelaterade orsaker till hungersnöd i Europa under tidigmodern tid" från femtonhundratalet till artonhundra. Axess TV har också intervjuat honom.
Det vore intressant att se samma grafik årsvis över de senaste 10 åren . D v s hur den så kallade överdödligheten varierar och i jämförelse mellan de aktuella länderna.
Precis så. Men då skulle det inte ge samma vinklade bild av att Sverige skulle klarat sig bra jämfört med andra länder.
Skamligt av massmedia att lyfta fram detta i det läge som landet befinner sig i nu.
Allt för att lugna pöbeln som inte klarar att tolka statistik.
Med denna typ av logik kan man ifrågasätta en mängd problem som trafikolyckor, narkotikadöda, jordbävningar osv. Det spelar t.ex. mindre roll om trafikolyckorna ökar med 100 % ett år. Det syns ändå inte någon sammanlagd överdödlighet det året. Alltså är trafikolyckor inte speciellt farliga. Ganska märklig argumentation faktiskt.
Jag tror ingen har påstått att överdödlighet är särskilt bra mått i ditt exempel förvisso. Betydligt lättare att dra ut info ifrån polis eller försäkringsbolag t ex.
Tänk att EU staten Irland helt har klarat sig undan Covid…
Man måste ändå beundra etablissemangets förmåga att rikta intresset och auktoriseringen mot en sorts statistik som gagnar syftet för tillfället. Överdödlighet?
Knappast enbart "etablissemanget" som försöker föra fram sina positioner med hjälp av att propagera för en specifik sorts statistik.
Så passande att massmedia formligen trumpetar ut denna rapport dagligen numera. Den 22/2 kommer nämligen SCBs samlade befolkningsstatistik för 2020 att publiceras. Sannolikt kommer denna att påvisa en markant överdödlighet genom att man inväntat eftersläpningen i coronarapporteringen. December 2020 var tom värre än april 2020.Toppnivån döda inföll den 28/12.
SCBs halvårsrapport som publicerades i juli 2020 bedömde att det var fråga om en historisk överdödlighet som var tvungen att gå till 1800 talet för att hitta motsv. Den rapporten propagerade inte massmedia för alls. Den stuvades undan i nyhetsmedia.
Det är uppenbart att massmedia agerar regimens megafoner. Nu när alla är oroade över tredje vågen så gäller det att snacka ner pandemin.
För övrigt gillar jag Charpentiers bok om det historiska klimatet som bevisar att den värme vi upplever just nu långtifrån är någon rekordnivå.
Den boken har dock aldrig givits publicitet i massmedia eftersom den inte stöder det offentliga narrativet.
Vanskligt att dra slutsatser om pandemiåtgärder har lyckats eller ej enligt ovan publikation. Norge som haft underdödlighet 2020 (vilket de inte hade 2019) har alltså tjänat på att drabbas av pandemin?
Det kan ju vara så ur dödlighets-aspekt. Vanlig influensa sprids ju mindre med nedstängning och samma sak med vinterkräksjukan.
Dvs med bättre hygien och lägre smittspridning av t.ex. influensa och annat så kommer dödligheten minska.
Med tiden så hinner ju ändå liemannen ifatt. Ingen har ju hittills blivit äldre än cirka 122 år.