Det förekommer en missuppfattning att svenska Spendrups läskedryck Cuba Cola skulle vara något form av kommunistisk dryck eller ett stöd till diktaturen på Cuba. Men drycken lanserades 1953 på den korrupte och allmänt avskydde tyrannen Batistas tid när Cuba stod för olika grader av syndfullt leverne som amerikansk ekonomisk koloni. Batista störstades först 1958 och då av en lång rad revolutionära grupper från kommunister till anti-kommunister och den CIA-stödde Fidel Castros rörelse var inte ens uttalat kommunistisk förrän USA införde sitt embargo mot Cuba 1960.
Cuba Cola här med det svenskaste av svenska – en körv med räksallad och brö |
Den kubanska revolutionen är ett intressant kapitel i sig.
Den korrupte och nationalkonservative Batista var allmänt illa omtyckt av breda lager av kubaner och Castros första försök till revolution mot tyrannen misslyckades kapitalt och Castro med bror flydde landet för att inte återkomma förrän många år senare. Däremellan skedde bland annat en uttalat anti-kommunistisk studentrevolt där man stormade presidentpalatset och i slutändan dog, och när väl Castro var tillbaka fanns det åtminstone 5-6 olika revolutionära rörelser i landet. Revolutionära i bemärkelsen att man med våld alla ville största Batista. Det fanns både kommunister, anti-kommunister som RD och andra rörelser, och även Castros rörelse som aldrig var uttalat politiskt annat än nationalistisk och anti-korruption och anti-imperialistisk, mot USA som agerade ekonomisk kolonialmakt på Kuba.
USA bröt dock med Batista på grund av korruptionen, och för att Batista nationaliserade amerikanska oljebolag, och införde ett vapenembargo mot regimen efter att tidigare sålt dem stridsvagnar och flygplan, som därmed inte längre kunde repareras på grund av brist på reservdelar. I själva verket började CIA förse Castro med de nödvändiga vapnen för revolutionen.
1953 när oroligheterna började var Kuba snarare att betrakta som en sorts cool semesterort för rika, där det mesta var tillåtet givet tillräckligt tjock plånbok och med viss flärd och skräckblandad förtjusning blev den första colan i Sverige Cuba Cola, innan ens Coca Cola lanserade i Sverige.
Castro fick för övrigt storpisk ett antal gånger av Batista med typ 80-90%-iga förluster för Castros revolutionärer, så det verkar som Raul och Fidel Castros såväl som Che Guevaras främsta förmåga under några år var att springa väldigt fort i andra riktningen medan andra dog åt dem, som anstår stora revolutionära ledare. Så småningom lärde man sig dock den hårda vägen eller så tappade Batistas soldater all form av motivation över tiden och förlustsiffrorna verkade ha vänt sig till tvärt om.
När Batista-regimen föll tillsattes inte ens Fidel Castro som första president av kombinationen av anti-Batista, liberaler, anti-kommunister, kommunister, arbetare, bönder och idealister som låg bakom störtandet av den korrupta regimen. Först 1959 blev Castro uttalat socialist efter att ha slagit samman 27:e julirörlesen med olika vänsterdelar av de revolutionära grupperna. Castro blev istället premiärminister. Först 1960 nationaliserades amerikansk ägande på Kuba och allt förstatligades, vilket ledde till USA:s embargo. Antagligen blev USA lite snopna efter att ha försett Castro med vapen till revolutionen via CIA, en tradition man sett i fler länder genom åren sedan dess. Med embargot från USA vände Castro-regimen sig till Sovjetunionen och vi fick ganska snart den kubanska robotkrisen 1962. Först 1965 döpte man om partiet till Kubas kommunistparti.
Det finns en lärdom här – samarbeta aldrig med kommunister ens mot en gemensam motståndare och fiende, för de kommer hugga dig i ryggen när ni segrat. Ungefär som att tro att man kan samarbeta med fascister, vilket brukar ge samma resultat vilket von Papen fick lära sig den hårda vägen under de långa knivarnas natt.
Ovanstående är en förenklad beskrivning, den kubanska revolutionens alla olika faser, faktioner och förlopp är minst sagt intressant läsning och historieskrivningen ska inte alls vara kommunistisk revolution. Alla avskydde Batista och stred med våld mot honom. Däremot segrade kommunisterna i det post-revolutionära spelet.
Det fanns alltså inget som helst kommunistiskt med namnet Cuba Cola, utan det var ett svenskt sätt att 1953 efterlikna namnet Coca Cola, både i versaler och antalet bokstäver.
Således är det inte ett kommunistiskt ställningstagande att köpa Cuba Cola. Dock åker det inte några licenspengar till det imperialistiska USA:s Coca Cola eller Pepsi Cola, så det är väl kanske lite antiimp att dricka Cuba Cola.
Eller så är det bara svenskt. Trots allt är inte allting här i världen ett politiskt ställningstagande alls. Cuba Cola är lite sötare än de amerikanska varianterna och handlar väl snarare om en smakpreferens än något annat. Och brist på massiv marknadsföring.
Detta inlägg är inte reklam för Spendrups, och ingen form av ersättning har utgått till mig eller till mig närstående eller till mitt bolag. Ovanstående Cuba Cola (och körv, som ä så gött) är köpt och betald med privata skattade pengar. Hela detta stycke behöver inte ens skrivas, då all betald reklam är uppmärkt som sådan.
80 kommentarer
Vad är det för läskig senapsimitation som du kladdat ner den med??
Den sockerlösning som finns på Shell-mackarna. I detta fall i Landvetter. Johnny's?
Misstänker Johnnies. I alla fall hoppas jag det för det är faktiskt rätt gott.
IE eller ej så kan man inte dölja ett y-namn. 😀
Jag kommer ihåg från 60-talet då drickabilen levererade läsk direkt till hemmen. Backar med 33 cl läsk och lättöl. Där fanns bl a Cuba Cola, Zingo och Champis.
Samma som mjölkbilen?
Nej. Det hade vi ingen.
Finns en hemsida där man kan köpa hem riktigt bra hantverksläsk, minns inte namnet men skitenkel att söka fram. Tips om man tycker alkoholfri öl/vin smakar piss (vilket det gör).
Vi hade också en drickabil här i Valbo. Vi var många syskon så vi fick dela. En halv timme med brorsan. Vi var sju stycken. Äldsta var inte med och dela.
Där jag växte upp handlades från drickbilen ända in till slutet av 70-talet. Alltid hela backar med blandad läsk. Far köpte pilsner!
Hur funkar Cubacola i en Cuba libre ?
Intressant läsning.
Det makabra är dock varför någon överhuvudtaget skulle vilja göra ett positivt ställningstagande till kommunism? Är man hjärntvättad eller svagbegåvad?
Det finns mycket närmre än vad du tror. Ung vänster.
"I januari antog Vänsterpartiets ungdomsförbund, Ung Vänster, den senaste versionen av sitt principprogram. Där framgår det att förbundet fortfarande drömmer om ett kommunistiskt samhälle."
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ung-vanster-vart-mal-ar-ett-kommunistiskt-samhalle
Man kanske är kommunist?
Det fanns ett enormt momentum i rörelsen sen sent 1800-tal. Tre stora och hopplöst omoderna imperier höll Europa i ett järngrepp – Romanov, Habsburg och Ottoman Turks. Inför dessa stelnade gamla världar kunde löftet om en ny tid formad efter ideer snarare än feodal makt göras ytterst lockande!
Jag har inga som helst problem med Ung Vänsters proklamation. Snarare som så att jag är beredd instämma med den: …-"… ett klasslöst samhälle i ekologisk balans och fritt från alla former av förtryck, ett kommunistiskt samhälle."
@chief
Problemet är väl i vilket kommunistiskt samhälle just det funnits = aldrig.
Vem vill inte leva i en värld utan krig och förtryck. Inga klimat eller miljöavtryck där alla lever i harmoni, rikedom och lycka. Det måste väl i så fall vara Nordkorea.
Chief Karlsson:
Klasslöst,ekologiskt förtryckarfritt nazistiskt samhälle.
Är det också ok?
Det svåra är ju att skapa ett klasslöst samhälle utan att förtrycka någon. Alla har olika ambitionsnivå och den som sätter sig över alla andra för att radera klasserna brukar själv bli någon form av överklass…
Det närmaste man kan komma är väl någon form av självförsörjande ekoby, men även där kommer det snabbt att utkristalliseras klasser eftersom alla inte är precis lika duktiga på allt…
Helt uppenbart att där finns skilda definitioner av det aktuella begreppet.
Kvarstår i min inledande ståndpunkt.
Ständigt dessa kommunistapologeter som antagligen anser sig vara anständiga, moraliskt överlägsna och på rätt sida historien. Det är på dessa sosseriet stöder sig på.
Karlsson:
Helt otroligt….
@chief Vad för sorts kommunistiskt samhälle (ideal) utan förtryck är det du tänker på? Något som ska förverkligas om typ 1000 år? (För kommunism i den gamla tillämpade versionen är ju kastad på den historiska soptippen).
Observer: Jag har inte tänkt mig någonting annat och ytterligare än exakt vad som framgår av den aktuella prokalamationen: …-"… ett klasslöst samhälle i ekologisk balans och fritt från alla former av förtryck, ett kommunistiskt samhälle." … Det och ingenting annat.
Att sedan så fort begreppet nämns det börjar svamlas om Sovjetdiktatur, NordKorea och liknande egendomligheter finner jag inte ens anledning diskutera då sådana företeelser är mig ytterligt främmande och rent ut motbjudande eftersom jag är demokrat.
Och jag ser det inte som min sak att definiera och klarlägga hur ett sådant samhälle som det tänkta kommer att se ut … Det blir en uppgift för dem som kommer att leva i detta samhälle … Om det så kommer att ta hundra år eller tusen år att nå dithän.
Kapitalismen har under tvåhundra år visat sig vara ett framgångsrikt produktionssätt och kommer så sannolikt att förbli under ytterligare lång, mycket lång tid. … Däremot innebär inte detta sistnämnda att jag på minsta sätt ansluter till Fukyama och hans proklamtioner för tre decennier sedan utan inser att Världen förändras, vi med den och så även Kapitalismen.
Boktips till chief Karlsson:
"Aldrig mer! En bok om kommunismens folkmord och brott mot mänskligheten" av Staffan Skott.
Jag vet du inte ändrar din åsikt ändå oavsett alla mördade människor och förstörda liv orsakade av socialism och kommunism, men ändå vädjar jag till din humanism och medmänsklighet i den mån den finns kvar, läs boken och rannsaka dina irrläror.
Var inte nazismen kapitalistisk? Alla de stora krigsprofitörerna var ju privata industrimän? När kommer kapitalismens vitbok om judeutrotning och världskrig egentligen?
Ben. den var national socialistisk
Kapten Crunch: Du söker slå in allaredan vidöppna dörrar genom att försöka lära mig någonting jag visste allaredan för 50 år sedan och mer.
Den enligt min mening högsta formen av humanism och medmänsklighet finner jag i formuleringen om "ett klasslöst samhälle i ekologisk balans och fritt från alla former av förtryck, ett kommunistiskt samhälle."
Anne Applebaums Gulag är annars bra.
@Turboprop:
Vilket trams. Det finns alltså inga partier någonstans i något land som är för kapitalismen, eftersom inget parti heter "Kapitalistpartiet". Liberaler t ex, de är absolut inte för kapitalism eftersom de heter "Liberaler".
Det finns många faktorer att ta med annat än något slags ideal. Den mänskliga naturen till exempel. Människor gör inget för annans vinning, bara för sin egen. Tar man med det i beräkningen hamnar man i Sverige. Vi är det närmaste man kan komma idealet klasslöst samhälle där de allra flesta är ungefär lika och tjänar ungefär lika mycket. Visst finns det några som sticker ut, men det måste de få göra om man vill ha en ekonomisk motor som genererar välstånd. Till och med sossarna har fattat att man måste vårda motorn om man vill ha välstånd. Det är liksom grunden för allt annat.
Sant, att folk alltid skulle agera för egen vinning är dock inte sant. Vissa typer av altruistiska handlingar är antagligen rent genetiskt programmerade både hos människor och andra däggdjur.
Tack för svaret chief. Du gör alltså åtskillnad mellan ett optimalt teoretiskt utopiskt utfall och verklighetens försök till detta förverkligande resulterande i massmord räknat i tiotals miljoner. Ditt synsätt på ett begrepp jag förstår som sådant (synsättet) men som resulterar i att det du säger dig vilja se som utfall vattnas ut rejält. Påminner om någon slags diagnos inom autismspektrat. (Ej negativt!)
Tips: släpp alla ideologiska begrepp, första stycket är bra och räcker.
Påminner iofs en del om Åkessons "kulturell belastning", sant som sådant helt objektivt tyvärr men brunsmetade det han ville ha sagt, oavsettt hans personliga mening av det han sade.
Finns väl ingen här just nu som försvarar nazismens gärningar, men däremot kommunismen. Bägge är väl på gränsen lika illa. Inom nazismen fanns det ju en massa kapitalister som berikade sig. Men det är väl lika vanligt bland kommunismen fastän de kör en annan retorik.
@Nils Nilsson:
Ser inte riktigt vem som försvarar kommunismens gärningar, kan du hänvisa eller kanske citera så att det klarnar?
Vidare: Om vi nu är överens om att nazismen var kapitalistisk, då finns det alltså god och ond kapitalism, eller?
God kapitalism kallas marknadsekonomi. Det är fastställt i svensk lag (aktiebolagslagen) att verksamhet har att eftersträva vinst, dvs vi har god kapitalism som grund-ism.
Ytterligare kommentar är att det fanns säkert idealister som trodde kommunism var grejen, men proletariatets diktatur (tidigare V innan stora tvätten), Stalin, Lenin, Castro, Honecker, Ceacescu, Mao Pol Pot osv. var alla exempelsösa förbrytrare och deras terror mot mänskligheten i kommunismens namn ihop med idéen att diktatur var kommunismens grund modus operandi gör att inte ens V vill kännas vid begreppet kommunism. Ovan gossar har sett till att det är ismernas träck ihop med närliggande träck som de diktatoriska ismerna nationalsocialism och fascism.
Abbe: Det där var att ta ut svängarna rejält. För det första så gäller aktiebolagslagen endast verksamhet driven i aktiebolagsform och ej annan verksamhet. För det andra ger lagens kap.3 §3 aktiebolag frihet att även bedriva verksamhet vars syfte ej är att generera vinst till aktieägarna om så specificeras i bolagsordingen.
Det kapitalistiska produktionssättet kan som bekant även bedrivas i form av enskild firma, kommanditbolag och partrederi och ej endast som aktiebolag.
Vi är alla kommunister, bara "vi" får bestämma.
@Abbe: Underkänt svar, kapitalism handlar om ägarförhållanden, marknader däremot handlar om utbyte av varor och tjänster. "God kapitalism" kan inte vara en marknad.
Men låt oss för all del inte haka upp oss på det; Det finns alltså bra och dålig kapitalism, kan vi konstatera – men det finns inga andra ägarformer som kan vara bra eller dåliga beroende på genomförandet?
Marknadsekonomi av någon anledning här definerat som "aktiebolag" har ju aldrig medverkat till något ont…
Lex Lundin 🙂
Hade man fått 1 SEK var gång kommunismen hade fungerat, hade man haft exakt 0 SEK i dag
chief karlsson: Ta ut svängarna gör jag ju inte. Snarare för små svängar. Precis som du själv summerar så kan det kapitalistiska produktionssättet även bedrivas i form av enskild firma, kommanditbolag, partrederi samt ytterligare former som handelsbolag, jordbruk osv.
Ben Dover: Underkänd replik från din sida. Kapitalism handlar om ägarförhållanden som du anger, tex privat ägande. Vad vi i Västvärlden oftast använder som namn på det kapitalistiska system vi har är ofta "marknadsekonomi". Vi använder det begreppet (rätt eller fel) för att beskriva att vår "goda form" av kapitalism som vi själva i Väst ser den. Men allt detta vet ju du också.
Bokstavligen den första saken som står på Wikipedia är att det är två helt skilda saker, jag får nog vidhålla att de inte berör samma sak faktiskt.
Visst är det skilda saker. Det är inte alls det jag skriver.
Jag nämner bara att inte särskilt många i Väst beskriver sina samhällssystem som kapitalistiska för det låter lite illa och ålderdomligt.
Vi har med förkärlek i Väst särskilt i EU framhållit hur våra ekonomiska system är de bästa med i grunden privat ägande med drivkrafter för det samt med en social dimension, en slags "god kapitalism" när länderna i Väst själva får beskriva sina system.
Med förkärlek används begrepp som marknadsekonomi eller västlig marknadsekonomi för att summera läget på ett positivt vis.
I grund kommer det utav att kapitalistiska ekonomier till stor del baserats på just marknadsekonomi för att reglera utbud/efterfrågan.
Kommunism var traditionellt planekonomier.
Dvs det var underförstått att en marknadsekonomi var kapitalistisk för att motsatsen var planekonomi som var modus operandi för kommunism.
Frågor på det?
Abbe: Ja det är märkligt som du säger att man inte beskriver samhällssystemet, eller rättare sagt produktionssystemet, som kapitalistiskt för att cit:…-"det låter lite illa och är ålderdomligt."
Med andra ord att ett produktionssystem som i sina detaljer sedan minst 150 år finns väl definierat, både inom ekonomisk såväl som sociologisk standardlitteratur, således är behäftat med negativa associationer. Samt att det dessutom skulle anses ålderdomligt trots att dess definierade funktioner och mekanismer fortfarande är påvisbara på samma sätt som när de först analyserades för mer än 150 år sedan.
Kan vi därav, till följd av den semantik du gör gällande, sluta oss till att en sminkad gris är och förblir en gris?
Jag stannar därvid trots att jag har ytterligare ett antal kommentarer till ditt ovanstående inlägg. mvh
Att "greed works" i sig inte är så vackert är väl inte så svårt att förstå, men människan har ju inte lyckats med något bättre än att just reglera formerna och tillföra en viss social dimension.
Experimentet med proletariatets diktatur och planekonomi var ju läskigt inkompetenta tankevurpor.
Abbe: Vackert eller ej är väl relativt likgiltigt jämfört det faktum att det aktuella produktionssättet varit framgångsrikt i 200 år och hittills lyckats förändra sig i takt med produktionsförhållandena.
Och sannolikt kommer så att vara fallet även för lång tid framöver.
Därför det pragmatiska förhållningssättet att i brist på bröd får man käka limpa.
Jag har inga som helst problem med beteckningarna Proletariatets Diktatur och Planekonomi … Det är endast semantik och ingenting annat.
chief karlsson: det du kallar semantik har ju praktiserats i stor skala med fattigdom, svält och koncentrationsläger som konsekvenser.
Undrar hur de svältande ukrainarna på 30-talet hade sett på din kommentar när de utsattes för just planekonomi och proletariatets diktatur. De de lär inte upplevt det som semantik. Det var artificiellt framkallat gränslöst mänskligt lidande.
Undermåligheten i det samhällssystemet kvaddade ur helt 1991.
Ack, vilket anfall av nostalgi artikeln skapade. Har inte druckit cola-drycker de senaste kvartsseklet. När jag gjorde lumpen på det tidiga åttiotalet var det RC Cola som gällde på markan. Röda galonstolar, perstorpsbord, jukebox, RC Cola. Mais ou sont les neige d´antan!
Kul att Cuba Cola uppenbarligen går att finna fortfarande.
Dricker inte läsk särskilt ofta, förutom (Zeunerts) julmust runt jul, men Cuba Cola har jag druckit, tror jag drack en förra året, oklart när, men vid tillfället så slank den ned utan anmärkning…
Om man vänder på frågeställningen då? Finns det någon rysk dryck som säljs i Sverige?
I ryska butiker, t ex Babusjka på Allén i Göteborg, eller Delikatessbutiken på Sankt Eriksgaran i Sthlm finns det. T ex den ryska dragonläsken som innehåller det där färgämnet som ger hjärnskador på barn.
Komplett m varningstext.
Och kvass, förstås.
Systembolaget har förstås några olika sorter av rysk vodka (och annat) att välja på.
Cornu.
På riktigt ?!?
Japp.
Cockta är inte ryskt, men skapades i kommunistiska (eller socialistiska?) Jugoslavien. Ägs nu dock givetvis av ett privat företag, så det är mer den historiska kopplingen.
Förmodligen är rysk vodka det minst farliga. Den är ju i alla fall destillerad, så eventuella andra gifter borde vara borta.
Utom etanolen då.
Ja, "andra gifter" kan tolkas precis så, vilket var anledningen att jag skrev just så. Men tack för att du förtydligar det uppenbara.
Ingen orsak, jag avslutade bara det jobb du påbörjade genom att påpeka att vodka är destillerad.
Hört att "Belenkaya" har bland dom lägsta halterna av träsprit i sig. Vet ej om det stämmer såklart, tyvärr så måste den vodkan beställas.
Ben, tack igen, man kan inte nog förklara det uppenbara.
Antagligen är det så i din vardag ja.
Intressant läsning. Tack!
Funderar på hur ofta jag ens sett Cuba Cola. Tror den inte alls är vanligt här i Stockholm.
Nej jag har nog inte sett Cuba Cola i Sthlm. Eller riktig kebabsås.
På Kuba får man en skatt CC i romen för syns skull. CC är dyrare.
/Coca Cola Cowboy
PS på Kuba finns ingen bostadsbubbla. Bara dans, all night long.
*Cuba Cola Cowboys
Cuba Cola kan man spekulera i lät lagom sådär exotiskt på 50-talet. Däromkring uppstod väl tiki-fenomenet i USA t ex. Även Trocadero med dess parasoll är väl ägnat att föra tankarna åt nån varm strand med palmer och solbrända tjejer/killar osv.
Det festliga med kommunismen är ju att man till 100% är överens med kapitalismen om verklighetsbeskrivningen, det är ju bara slutsatsen om vad som är rättvist man egentligen kan strida om på det mer teoretiska planet. Därav brukar ju kritiken blir ganska platt och landa i "VILL NI HA DET SOM I NORDKOREA VAVAVA???", liksom ovan.
Cuba cola smakar inget vidare, och det gjorde den väl inte på 80-talet heller. Själv vill jag gärna se en återlansering av den gamla Joltcolan enligt originalreceptet.
Fast å andra sidan, var det inte du som trodde att vänsterpartiet suttit i regeringen i Sverige?
Jag har säkert haft fel om ett och annat, var det nåt du ville anföra i sak eller ville du bara påpeka att jag inte är ofelbar? Det kan, m h t till mina gåvor, förmågor osv så klart vara rimligt att påminna om att inte ens jag är ofelbar, iofs.
Det är intressant hur ofta de som jänkarna backar kommer tillbaka och biter dem i svansen.
Bara en vanlig entreprenör och byggföretagare, inget att se här:
https://www.businessinsider.com/1993-independent-article-about-osama-bin-laden-2013-12?r=US&IR=T
En kalkylerad risk som tas,är min uppfattning. Det är historiskt uppenbart att stöd till dissidenter med våldskaptital(oavsett var de verkar) ofta är en rätt dålig idé. Risken att beslutsfattarna själva ,på ett personligt plan, drabbas av ett " bett i svansen" är mikroskopisk. Människan är riskbenägen generellt, och hur högre upp i näringskedjan man befinner sig desto lägre blir den personliga risken, och benägenhet går från generell till absolut.
Sen ska man inte föringa det bekväma för makthavare i att ha en yttrefiende eller motsvarande, oavsett om den är ett direkt resultat av makthavarnas beslut eller ej.
Sedan finns ju det danska alternativet Jolly Cola. Inga dåliga vibbar av amerikansk imperialism eller kubansk kommunism, utan endast danskt hygge!
När jag var barn (ganska länge sedan) brukade Jolly Cola serveras på båtarna mellan Malmö och Köpenhamn när man beställde Coca Cola.
Danska kids tyckte våra burkläsk var jättecoola när jag var barn, har för mig läsk enbart såldes på glasflaska där?
Barn?
Burkar var ju förbjudna länge i DK. De skyddade ju sin egen industri, tänk om PLM hade fått in en form
Danskarna hade sitt eget pantsystem såklart. Har du inte släpat tomma ölbackar på färjorna?
Det var ju tom så att skulle man ha brakfest var det billigare att ta bilen över Glumslöv backar och H-H linjen till Inge's i Elsinore.
Ah, those where the days.
Korridorsfest. Vinsatser. Hembryggt vin och dansk öl. Flintastek på grillen.
När det gäller Kuba ska vi kanske inte glömma hur nära världen stod ett tredje världskrig i samband med Kubakrisen 1962 – troligen närmare än någon gång under kalla kriget. Castro var fullt beredd på att löpa linan ut, tack och lov backade Chrustjov efter överenskommelse med Kennedy.
Läste häromdagen för övrigt att fler verksamheter på Kuba ska öppnas upp för privat företagande i ett försök att få fart på den stagnerande ekonomin. Misslyckandet har ju blivit uppenbart sedan Sovjetunionen och därmed understödet till Kuba försvann i början av 90-talet. Hugo Chavez höll som bekant Kuba-ekonomin under armarna under ett antal år innan problemen på hemmaplan började bli så överhängande att hans efterträdare på diktatorsposten, Maduro, fick annat att tänka på hemma i Venezuela.
Socialismen förnekar sig inte …