I morgon rapporterar Valueguard sitt kvalitetsjusterade bostadsprisindex för mars månad. Bostadsmarknaden agerar långsamt och med eftersläpning, men om inte bostadspriserna faller lite grann åtminstone tillfälligt under en del av 2020 (alltså inte just mars månad) så ger jag upp och erkänner mig besegrad på den fronten. Kan inte den värsta ekonomiska krisen sedan 30-talets depression få bostadspriserna att falla i Sverige kan rimligtvis ingenting få ner dem.
Osårbart? |
Den värsta ekonomiska situationen sedan 30-talet, borde ge viss påverkan på bostadspriserna, precis som finanskrisen 2008 – 2009 eller skuldkrisen 2011. Nu slår förstås regeringen och myndigheterna knut på sig själva för att hindra en nedgång i bostadspriserna, som trots allt bara skulle göra de svenska överbelånade hushållens situation ännu värre, så vi får väl se. Statliga prisgarantier på minst utgångspriset +10% härnäst?
Men om bostadspriserna inte faller åtminstone någon månad under 2020 får jag erkänna att jag haft fel – de svenska bostadspriserna är i så fall osårbara och ingenting kan få dem att rasa.
Återigen, detta gäller inte mars månad, på grund av eftersläpningen hos den tröga bostadsmarknaden. Framåt sommaren bör priserna dock gå ner. Uttalandet gäller inflationsjusterat.
SBAB menar att coronakrisen inte kommer påverka bostadspriserna nämnvärt, och skriver att priserna bara kommer påverkas marginellt trots 9-10% arbetslöshet och -5% i BNP, om inte krisen blir långvarig. En fantastiskt osårbarmarknad helt enkelt. Nu när alla pandemiexperter upptäckt exponentialfunktionen kan ni väl räkna ut när en tvåa på Södermalm kommer kosta en miljard kronor givet fortsatt historisk utveckling?
Att jag sedan är en känd kontraindikator innebär att om jag byter fot så är det minst sagt olycksbådande…
Argument för och emot stigande bostadspriser i det här läget hittas i tidigare blogginlägg här.
Reklam från bloggens samarbetspartner Compricer nedan, om du vill flytta dina bolån.
70 kommentarer
Priserna kommer förmodligen att följa bnp-utvecklingen, är väl inget konstigt i det. Sugen på att sätta ihop en sådan graf Lars?
Bra idé.
De borde definitivt ned men frågan är om de inte styrs mer av räntan än bnp?
…..och räntan fortsätter man trycka ned och nu kan man ju skjuta på amorteringarna etc så håller man nog uppe priserna artificiellt ändå. En bostadspriskrasch ovanpå Corona vill man nog undvika rent politiskt så det är ju inte en riktig marknadsekonomi just nu.
Tor: ja, det var ju det man baserade påståendet om att det inte är någon bostadsbubbla. Jag har till och med för mig att cornu kritiserade slutsatsen utan att egentligen peka på den avgörande punkten (att vi också har en räntebubbla).
Det har även talats om landräntan. Man kanske borde ta någon disponibel inkomst delat på räntan eller något liknande. Det är ju trots allt ett mått på hur mycket BLT kan bjuda på en bostad.
Tror också räntorna är kardinalparametern. Någonstans måste man ju bo och så länge månadskostnaden är hanterbar gör man ju avkall på det mesta annat innan boendet.
Hyperinflation? Stödpengar i massor som jagar corona-minskad produktion av det mesta… förutsatt att stöden når ut till andra än finanseliten.
Japp! Klart att huspriserna kommer gå upp. Och köpkraften gå ned.
Men förmodligen en svacka först under 2020 när arbetslöshet sänker köpsuget och ökar utbudet på marknaden.
Min killgissning är -50% i oktober 2020 och +1000% oktober 2021 och +1000000% oktober 2022.
En stor fråga är ju hur bankernas vilja att låna ut pengar ser ut framöver när vi nu upptäckt en
helt ny nivå av "svart svan"?
I USA har Morgan Stanley höjt kravet på insats. Usas marknad verkar kunna bli lite röd närmaste tiden
Låga räntor är för en stabil bostadsmarknad medan arbetslöshet är emot. Frågan är väl vilka segment som drabbats av arbetslöshet och hur långvarig den blir.
Kan riksbanken hålla nere räntorna när marknaden stretar emot? Bäst är nog att hålla ett getöga på Stibor
Högavlönade storstadsjobb som IT och reklam har drabbats…
@Johan
Stibor är en bra indikator.
Jag har fastighets-/bolån kopplat till Stibor. Inget kul i de här tiderna.
Det kan ju bli så att antalet objekt på marknaden kapas dramatiskt (då folk försöker övervintra krisen) och på så sätt tvingas priset upp på de få objekt som finns kvar.
Det som talar emot den teorin är ju givetvis det berg av nyproducerade lägenheter som blir klara och måste prånglas ut. Och så alla som är så pass överbelånade så att de inte klarar att någon i hushållet blir arbetslös.
En till sak som talar emot är att det borde vara ett självjusterande scenario, går priserna upp pga lågt utbud ökar utbudet och priserna går ner?
I ett optimalt scenario så blir det ju balans mellan pris och utbud (vilket leder till någorlunda stabila priser), samtidigt som de flesta lyckas övervintra krisen utan att behöva gå ifrån hus och hem.
Men jag är som sagt skeptiskt till detta själv.
Har precis sålt hus och har varit ute efter lägenhet. Efter att ha prövat några skamnbud verkar det vara så att husproducenterna hellre sitter på lägenheterna och hyr ut tills marknaden återhämtar sig. Rent anekdotiskt då förstås.
Ja, verkar stämma.
https://bostadsrattsnytt.se/nyheter/bostadsmarknad/2019-12-02-byggbolag-tvingas-hyra-ut-osalda-bostadsraetter
Joakim: Fast det gör dom inte så länge, det slår nämligen hårt mot likviditeten i bolaget och bostadsutvecklarna har interna mål att hålla nere det vi kallar "färdigställda i egen balans".
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Om bankerna stramar åt kreditgivning så faller priserna, men med tanke på att staten har en eget bolåneinstitut (SBAB), som i en kris kan ge förmånliga lån, så känns det tveksamt. Att betala räntor är sällan ett problem, speciellt inte nu när amorteringskravet är väck, så det är svårt att se det bidra till prisfall. Även om KPI skulle skena, så tror jag inte Riksbanken kommer höja räntan. Man kommer säga att det är övergående.
Det som talar mest för nedgång är psykologin. Folk blir mindre benägna att köpa om de tror de kan få det billigare längre in i lågkonjunkturen.
Ja och då inget talar för att bostadpriser ska gå upp i närtid så bör ju många som tycker att sin egna prognoser framåt är osäkra vänta. Om banker håller fast vid att inte låna ut till arbetslösa så bör ju även det påverka.. Men har ingen koll på hur deras bedömning av kreditvärdighet ser ut idag, om de köper att det är övergående och glatt lånar ut amorteringsfritt så behöber ju inte hög arbetslöshet påverka..
Håller med om att inte mkt talar för prisuppgång men inte mycket talar för prisnedgång i SEK heller.
amma sak med börsen. Om inte den värsta ekonomiska krisen i världen på 90 år får mer en krusning på ytan och börskurserna så ger jag upp.
Där OMX30 ligger nu är väl nära ett medelvärde där index befunnit sig sen 2015. Detta borde väl då vara värre än bank-, finans- och fastighetskrisen i Sverige 1990–1994, IT-bubblan 2000-2002 och finanskrisen 2007–2008. Kriser som jag själv har upplevt, även på börsen. Är ju väldigt märkligt att det ännu inte gör större avtryck på världens börser.
Någon måste ha fel.
1: Alla de varningar på ekonomisk nedgång och konsekvenser av Corona är helt fel och allt är snart tillbaka till det normala igen.
2: Börsen är helt felvärderad och kollektivet världens placerare har inte förstått att det är en kris som kommer att påverka.
@ NN ang., börsen. Kan det vara så att det är få som utövar inflytande på kapitalet att det är riggat i någon mån? Alltså möjligt att i samförstånd manipulera? Eller tog jag på mig foliehatten just nu??
Jo vem vet? Tycker bara att det är väldigt lustigt med förespeglingar om den värsta ekonomiska krisen i världen på 90 år och att det knappas ses påverka börsen. Med all den negativa infon som kommer borde kurserna vara betydligt lägre. Men vad förstår man?
Men det kanske är så att hoppet och mentaliteten tar sin tid. Anekdotiskt ser man ju att inte mycket hänt på bostadsmarknaden ännu heller.
Tror det mest handlar om ifall man tror på ett snabbt förlopp där man är tillbaka med business as usual i år, så kan det nog vara befogat att tänka sig att påverkan inte blir så stor för de som är kvar i allafall.. Och det samma gäller ju för bostäder om allt återgår och det som påverkar privat ekonomin bara är några månaders a-kassa så är ju även bostads marknaden rätt oberörd.. Nu är ju jag av uppfattningen att både börs och bostads marknad ändå stod inför att trenda neråt, och tror att corona bara blir en katalysator för det..
Hade precis videomöte med kollegor i europa där man nu börjar upp. Det blev rusning till de affärer som öppnat direkt så jag tror det finns hopp om en relativt snabb återhämtning. Däremot tror jag det blir stora skillnader mellan sektorer/brancher.
Coronan kommer ju vara kvar, faran för riskgrupper består ju om inte annat, resande kommer att vara än mer kontrollerat.
Nu kommer ju inte smittan som sådan att betyda att ekonomin stannar, vet inte vad som ska stanna förutom stora sportevenmang, konserter, täta barer och restauranger. Klart en affär som öppnar efter flera veckor får rusning, det gäller ju också att köpa lite extra ett tag framöver snarare än att spara pengar om just din ekonomin rullar på OK.
Svaret är 1. Det blir lite omstuvning i ekonomin, videokonferenser upp och flygbolag ner, men alla vet orsaken och alla ser ljuset i tunneln. 2008 såg vi bara mörker framför oss. Det är annorlunda denna gång. Redan börjar det märkas på leverantörerna att corona-oron släpper. Man letar lösningar istället för att använda corona som ursäkt. Jag förutspår fullt blås i världsekonomin efter semestrarna. Nedgången är i princip redan bakom oss.
@Henrik C
Överdriven optimism alltså. Bara att trycka av och på som en strömbrytare?
Enligt mig beror det på att börsens storägare idag är pensionsjättar, de kan styra kurserna med tanke på hur stora de är. Aktiesparare har ingen påverkan.
I USA trycker FED pengar och delar ut dem till BlackRock (världens största pensionsfond)
Kan meddela bloggaren att du inte behöver oroa dig om du väljer att titta selektivt på senaste månadens faktiska avslut i den delmarknad med högst kvadratmeterpris i landet.
Jag följer fortfarande husmask och där ser det onekligen ut som det vänder ganska brant nedåt i början på April.
Jag sålde just mitt hus, så jag har fortfarande lite kontakt med mäklaren och än så länge märker han ingen minskad efterfrågan. Jag tror effekten kommer först om ett tag. Sedan kommer världens regeringar göra allt för att proppa upp alla zombies på marknaden. Kommer vi gå mot deflation, eller kommer vi gå mot inflation eller zombiekoma ala Japan? det är frågan jag brottas med. Däremot tycker jag inte Lars ska kasta in handduken, den här bloggen behövs!
I Göteborg såldes 34% procent färre hus mars 2020 jämfört med mars 2019. Det måste väl ändå vara en nedgång som är märkbar för de som lever på volymerna? Antal prissänkta annonser har ökat 39%.
Sålde precis (till normalt pris kan tilläggas) så jag har spenderat lite tid hos mäklaren. Just nu har de väldigt lite att göra och antalet objekt på marknaden är lågt. MIn gissning är att bostadsmarknaden förblir hyfsat stabil då säljarne helt enkelt avvaktar. Självklart kommer ett och annat objekt behöva säljas (köpte själv lägenhet av dödsbo, under utgångspris) men dessa förändringar torde vara relativt små som del av den normala volymen på bostadsmarknaden. Gissar på -10-15% på 12 månaders sikt.
Min observation är rent anekdotisk, så den har ringa värde. Men jag gissar att det är väldigt stora skillnader mellan sentiment beroende på hur mycket Corona paniken hunnit sprida sig på orten. Umeå där jag håller till, är det mesta som vanligt. Kan tänka mig att Göteborg och Stockholm ligger före oss här uppe med några veckor. Men jag får nog ta på mig en dumstrut jag oxå om inte den här krisen påverkar bostadspriser negativt.
Om det vill sig riktigt illa och vi får en väldigt hög arbetslöshet bland tjänstemän så kan nog priserna falla som 2017 (runt 15%) men man kan förvänta sig enorma stödpaket med amorteringsfrihet, förhöjd a-kassa, uppköp av bostadsobligationer and you name it. Har man jobbet kvar kan man ju i alla fall få rabatt på 10-15%. Det är vad jag tror. Börsen hade man sin chans att göra 30-40% i avkastning på för några veckor sen om man hade rätt om botten men det kommer nya möjligheter på börsen (var 7e år i snitt?).
Jag tror också på ca 10-15%. Har precis köpt lägenhet och har lagt ett antal bud. Köparna beredda att släppa objekten ca 10% under utgångspris, annars hyr de hellre ut eller avvaktar. Blir krisen kortvarig (under 12 månader) kan det nog vara en bra idé att vänta ut marknaden. Kraschar ekonomin totalt kan det förstås givetvis bli ännu sämre betalt om 12 månader så slutsatsen är att de flesta tror att vi återgår till ett normalläge. Igen, rent anekdotiskt från min sida.
Jag kollar också nu och hoppas på prisrabatt på 5-10% under utgångspriset….man får passa på innan ELDORADOS toapapper blir dyrare än SEKetas-sedlar.
Köpte annan bostad i januari och har inte sålt en befintlig bostad (dålig tajming…?). Tänkte lägga ut den för försäljning för att se vad jag kan tänkas få för den. Om buden inte är adekvata kan jag ju alltid hyra ut den. Förra gången den var uthyrd fick jag 150 svar inom 8 timmar på blocket, har svårt att tro det skulle bli några problem igen. Poängen med historien är att många med mig är nog inte i akut behov att sälja. Så som många sagt är det nog utbudet som kommer krympa och priserna kan nog vara ganska stabila (fast jag är ju partisk 🙂 ).
Då måste du ju vara väldigt välkapitaliserad som av banken tillåts att ha två bostäder samtidigt. Tror få är i den situationen.
Blev själv förvånad. Danske bank.
Om Ryssland atombombade Visby skulle regeringen antagligen svara med ett stödpaket till bostadsmarknaden…
Det skulle ju behövas, kontaminerat borde ju sänka rejält för det som står kvar 😉
Det vore underbart om Stockholm atombombades till den nivå att hela staden går under samtidigt som området blir obeboeligt i 100 år.
Oj…
Det är väl redan kontaminerat och obeboeligt?
Kapitulation? Varje meddelande om att motståndet skall uppges är falskt. Motstånd skall göras ständigt och i alla lägen.
Min bror sålde sin lägenhet knappt något tryckt, de som ville köpa hade inte sålt sin egen bostad och där har bankerna nu satt stopp, du måste sälja innan du köper,
Jag följer ca 100 objekt på hemnet, och budgivningen mm är obefintlig, så jag tror, då räntan är låg, samt amorteringskravet är slopat, att det drar ut på processen,
Just nu är det stimulanernas tid, men då jag jobbar med statistik, så hör jag många historier
Möbelgrossisterna har sedan 2 veckor fått mycket backnigar på orders från möbelbutiker,
Däckproduktionen i ryssland ligger nere, risk för brist på vinterdäck ( även om det är långt fram)
Nästa fas, är kommersiella fastighetsbubblan, när vakanserna ökar, och långivarna vill ha högre ränta då risken ses som större.
Vi får se
Mycket svårt att säga. Nominellt eller realt? Vi lär ju ha låga räntor och nytryckta pengar ett tag framöver…
Men ja, det känns ganska otroligt att det inte skulle bli en skakning, och allt annat än en mycket rask uppgång (som då skulle kicka igång i höst) skulle sätta stor press på priserna…
Hade vi haft EURO som valuta hade priserna varit ner men nu är det helt upp till Riksbanken om dom ska falla eller inte.
När den sista björnen har gett upp, först DÅ faller priserna…. Väntar med spänning på kapitulationen och satsar på att gå in i marknaden 6 månader efter denna…
Du kommer få vänta väldigt länge för denna gången är alla beredda på att gå in på -50% 🙂
Jo, jag antar att du har rätt.
Kanske blir det som de flesta härinne är inne på att det blir kronan som får ta smällen (som vanligt) i denna kris också och bopriserna i SEK ligger oförändrade eller t.o.m ökar. Oavsett hur det blir vore det intressant med en diskussion/inlägg om vad detta scenario skulle innebära rent konkret: OM Riksbanken bestämmer sig för att gå "All in" för att skydda bolånetagarna, vad skulle det kunna få för konsekvenser på sikt? I det läget bör ju förtroendet förr eller senare försvinna/minska drastiskt för SEK även bland gemene man, vem ska då acceptera SEK som betalning? Vad gör riksbanken då? Höja räntan? Vad skulle detta innebära politiskt? Jag menar, det är ju inte så att alla sitter med stora finansiella tillgångar och om man från "oberoende" riksbankshåll bestämmer sig för att skydda dessa tillgångar till varje pris blir det ju en grupp som kan tänkas bli upprörda på riktigt. Boprisdiskussionen blir ju i det scenariot även denna rätt meningslös att föra, då har vi ju mer eller mindre fått planekonomi light på bostads"marknaden" och priset på bostäder blir det som kamrat Ingves I SIN OUTGRUNDLIGA VISDOM bestämmer att det är, punkt.
@OT: Jag tror inte att förtroendet för SEK minskar inom rikets gränser. Det är få som funderar vardagligen på hur SEK utvecklas/utvecklats i förhållande till andra valutor. Man får sina nominella löneförhöjningar på 2% per år och tycker synd om sina utländska kollegor som endast fick 1% fast i EUR eller USD. Redan idag sker ju nästan all försäljning i EUR och USD. Många företag har säljbolag i andra länder och säljer tjänster och varor i EUR/USD och i Sverige sitter högutbildad arbetskraft med löner i SEK.
I den mindre ort där jag har ett hus rapporterar Booli.se att huspriserna har sjunkit något sedan december. Kanske märks det på småorter först?
Det som händer ju är ju at vissa marknader skjuts fram däribland bostadsmarknaden.
Men mycket tror jag beror på det psykologiska, hur det går i andra länder, liksom vilka sektorer som drabbas.
Min spådom är ca 10 % tillfällig nedgång i Sthlm. Inte mycket då jag anser att priserna åtminstone ska ned 30% innan det är intressant för mig att köpa.
Det är inte svårt att få priserna att öka.
Tryck pengar, och förfalska KPI. Det har fungerat under många år nu.
Alla vet att Värdet på Fiat relativt helheten har minskat och minskat.
Men klarar kassaflöden av situationen? Färre köpare med stabila arbeten som kan ta över boomers hus… ett värde vet man som sagt bara den dagen man säljer.
Mycket talar ändå för en nedgång. Men som sagt! Det går att öka priserna, om man fullständigt krossar sin egen valuta och dess relativa värde.
Kanske du får rätt denna gång.
https://www.dagensps.se/privatekonomi/sveriges-ekonomi-kraschar-2015/
Det var runt det året min kompis sa att han skulle sluta läsa på den här bloggen och istället köpte bostadsrätt. Han läste också denna blogg och kommentarerna tidigare och sa åt mig att man påverkas negativt av det och tror på jordens undergång i princip. Nu sitter han i en BR som kostar runt 4 miljoner (köpt för 2,5 m för 5 år sedan) och jag sitter i en hyresrätt. För 5 år sedan kunde jag ha köpt den lägenheten med en kontantinsats på 375 000 kr. Idag behöver jag punga ut 1,6 miljoner i kontantinsats för samma lägenhet då den är för dyr för min lön.
Någon som fortfarande tror att priserna kommer falla med -40% i SEK? =)
Du har naturligtvis rätt. Eftersom det gått upp tidigare kommer det alltid att gå upp.
Marknaden för fritidsbostäder, båtar, lyxbilar etc borde gå ner duktigt. Vad gäller bostadsmarknaden i övrigt så står jag fast vid det jag tidigare sagt; svensk ekonomi står och faller med evigt stigande bostadspriser. Skulle de falla är det game over för landets ekonomi. Vi skulle hamna i en negativ spiral där arbetslöshet driver på prisfall, driver på arbetslöshet, driver på vidare prisfall…Det kommer man från politiskt håll göra ALLT för att undvika. Vi är inmålade i ett hörn. Fallande bopriser eller stigande räntor vore förödande för Sveriges ekonomi. Så beroende av bomarknadens evigt stigande priser är vi…Den dagen det inte funkar längre…take your money and run!
Det tyder på att den här bloggen får kapitulera då. Typ.
Mätt i SEK eller andra Fiat-valutor kommer alla fasta tillgångar gå upp i värde. 20000 balar toalettpapper har ett tidlöst värde…
Mätt i USD?
Inget har högre värde än vad det finns köpare till…….. kan bli en tuff upplevelse om någon tvingas sälja..
Vid 90-talskrisen blev 50000 hyresrätter lediga i landet på något år. Vi får ser hur det går nu men jag misstänker att vi även får se minskat tryck på dyra nyproducerade hyresrätter.
En uppdatering på hur det gick med detta?