När många nu oroar sig och många högljudda online är hysteriska över coronaviruseet så kan man titta på hur influensapandemierna har sett ut. Exempelvis dog cirka 6 promille av Sveriges befolkning i Spanska sjukan, vilket anses vara den värsta pandemin i mänsklighetens historia. Svininfluensan 2009 anses ha dödat mellan 150 000 och 575 000 personer globalt.
Smittförande ämnen någonstans i Sverige. |
De största effekterna för de allra flesta av coronaviruset kommer vara effekterna på samhällsekonomin och privatekonomin, om man inte är i en riskgrupp, alternativt har anhöriga i en riskgrupp som således riskerar att avlida. Mycket talar för att coronaviruset främst dödar äldre, medan yngre och särskilt barn sällan verkar drabbas särskilt hårt alls. Detta är generellt – det finns alltid personer i alla åldrar som är i riskgrupp, känt eller tidigare okänt.
1918 mitt under första världskrigets intensiva sista år slog spanska sjukan till mot ett redan krigshärjat och delvis svältande Europa (Sverige hade svält). Spanska sjukan spred sig jorden runt och anses med cirka 500 miljoner smittade och mellan 50 och 100 miljoner dödade vara den värsta pandemin i mänsklighetens historia.
I Sverige uppger Wikipedia att hela 37 573 personer dog i Spanska sjukan, eller cirka 6 promille (sex personer på tusen) av landets befolkning.
Spanska sjukan slog extra hårt mot unga och friska, då den använde immunförsvaret mot den smittade, likt man oroade sig över att svininfluensan 2009 gjorde. I Sverige smittades 300 000 svenskar av svininfluensan och 26 dog skriver Wikipedia. Globalt ska mellan 700 och 1 400 miljoner människor smittats och 150 000 – 575 000 dog anger engelska Wikipedia. De flesta av oss kommer fortfarande ihåg svininfluensan, men de ekonomiska konsekvenserna kanske inte märktes av lika mycket, eftersom utbrottet skedde under finanskrisen 2009. Dessutom var inte sociala mediers hysteriska nivåer lika etablerade på den tiden.
Två andra mycket svåra influensaepidemier som var dels sk Asiaten 1957, som smittade 312 000 människor enligt Wikipedia, och dels Honkonginfluensan 1968, som dödade en miljon människor globalt enligt svenska Wikipedia, varav 33 800 enbart i USA enligt engelska Wikipedia.
Mänskligheten och Sverige gick vidare trots dessa pandemier. Vad som särskilt skiljer sig idag är Internet och sociala medier, där människor kan hetsa upp varandra, bli hysteriska och matas med överdriven eller felaktig information. Annars är sjukvården, mediciner, hygien, folkhälsa, födointag och kunskaper bättre idag än någonsin tidigare. Tyvärr agerar Internet allt mer mot kunskaperna, och skapar en massa Internetexperter som tror sig veta bättre än proffsen. T ex verkar många vilja att sjukvården ska överbelastas av lindrigt sjuka, istället för att dessa helt enkelt ska ha karantän i hemmet, så sjukvårdens resurser kan sparas till de allvarliga fallen.
Man kan konstatera att coronavirusutbrottet av SARS-CoV-19 och sjukdomen Covid-19 med sina 2 924 dödsfall enligt WHO:s senaste lägesrapport (PDF) ännu inte är i närheten av de ovan nämnda influensorna. Det betyder inte att det inte kommer bli så, men det vet vi inte idag. Vad som verkar stämma är att friska människor utanför riskgrupperna inte drabbas särskilt hårt, vilket gör att det är svårt orsaka lika många dödsfall som spanska sjukan eftersom större delen av befolkningen inte är riskgruppen den här gången. Blir dock Covid-19 ett allmänt spritt utbrott fritt och löst i befolkningen kommer rimligtvis dödsfallen bli åtminstone som en av de svårare säsongsinfluensorna. Exempelvis avled 1012 svenskar i säsongsinfluensan 2017-2018 (Folkhälsoinstitutet PDF, sidan 23) varav över 80% var äldre än 65 år (sidan 19). Det är tragiskt för de anhöriga, men inte en samhällskatastrof.
Som alltid – det vi vet idag gäller tills det inte längre gäller. Under en kris ska man konstatera vad man vet och vad man inte vet, och inte fantisera ihop luckorna.
Det enda vi kan vara säkra på är att sociala medier och Internet kommer piska upp hysteri, överreaktioner och göra allt värre än annars, inklusive påverkan på marknader och ekonomi – både via psykologiska reaktioner och via myndigheternas överreaktioner. Det är ju bara att läsa hur ett fåtal individer beter sig i kommentarsfältet nedan för att inse detta.
86 kommentarer
"Det enda vi kan vara säkra på är att sociala medier och Internet kommer piska upp hysteri, överreaktioner och göra allt värre än annars,"
Vad är det som kommer bli mycket värre, rent konkret?
Tror tvärtom. Internet sprider information så människor kan planera, förbereda sig och vidta åtgärder. Vi kan t.ex. jämföra med HIV för 30-35 år sedan. Folk var oroliga, men inte tror jag det bidrog till att fler dog. Tvärtom, folk blev mer försiktiga.
Tror det är likadant med Corona viruset. Det är bra att folk diskuterar det, Vore mycket värre men det omvända.
Om folk diskuterade rationellt, ja. Hysteri är inte rationellt.
Sedan lever inte makthavare isolerade från folk, utan är också folk och blir därmed också påverkade av hysterin.
Folk kastar ur sig något på Twitter. Det spelar inte så stor roll. Det här är ett nytt ämne och alla är inte insatta. Med tiden sprids kunskap och rimliga resonemang får fäste.
Internet sprider mer desinformation än information numera, så det gäller att vara källkritiskt när man försöker hitta information på nätet, och förstås att alltid använda flera källor som underlag för beslut.
Jag har blivit ganska desillusionerad när det gäller folks i allmänhet förmåga till källkritik. Förr var inte det ett stort problem, men nu hetsar människor upp varandra på diverse fora på nätet utan att tänka efter. Den nya folksporten tycks vara att misstro myndigheter.
Det är en tråkig utveckling och inte alls vad jag trodde och hoppades på när internet äntligen etablerades i större skala i Sverige för cirka 35 år sen.
Blir makthavare lika påverkade av "det är bara en influensa" snacket? Sett från mitt perspektiv, har detta virus varit underskattat från början, först från kinesiska myndigheter, sedan WHO och nu fortfarande hos en massa länder?
Det är inte nära att internet skulle sprida mer desinformation än information. Det skulle göra att mänskligheten kan mindre och mindre. Verkar det så..?
Sen är jag själv inte sen på att konstarera att svensken ("vanligt folk" så kallat) de facto blivit dummare inom vissa områden. Det vet jag för att jag lever i den bubblan; motsvarande nedslag finns säkerligen i alla andra länder/bubblor också.
Men överlag…? Raka motsatsen, på det stora hela är en genomsnittlig människa idag våldsamt mycket mer kompetent än en genomsnittlig människa var för 50 år sedan.
Stora förändringar i modern tid (trump som president etc) kan nästan alltid förklaras av just information. I synnerhet *information* om status quo som gör folk så aversa mot status quo att de röstar mot saker istället för med saker. Att känna att man blivit lurad/förd bakom ljuset har en ganska stark effekt.
Det finns kanske mer information på nätet än det finns desinformation, men det senare sprids mer.
Förr satt folk och diskuterade sina favoritkonspirationsteorier när de fikade hemma vid köksbordet. Det gjorde inte så stor skada eftersom konspirationsteorierna bara nådde den närmaste kretsen.
Numera sprids vidskepelse mycket snabbare och till många fler mottagare som glupskt tar den till sig.
Bland det lustigaste påhittet jag sett hitills är iranierna som åker runt och slickar på coronadrabbade heliga platser för att visa att gud är starkare än coronaviruset.
FHM ska ha en rejäl känga dock tycker jag, två dagar i rad har man bekräftat coronasmittade, sedan dragit tillbaka det, sedan ändrat sig igen. Den typen av velande och otydlighet från en myndighet är inget som behövs, det skapar misstro och orolighet.
Nej, det var Västra Götalandsregionen som strulade. Allt här i världen är inte FHM.
Men du sätter din tilltro till FHM. Jag tror du ska förlita dig mer på WHO.
F ö tycker jag inte kommentarsfältet "piskat upp". Men ge gärna ett exempel.
@Tim: och Trump har utsett Mike Pence till överkucku för coronavirusbekämpning i USA. Tjavars, om vi ber tillräckligt mycket så går säkert allt jättebra.
WHO tycks spendera stor del av sin budget på resor i första klass och 5-stjärninga hotell (~$200M /year). Kan tyckas lite stötande.
Tja, här har vi iaf en snubbe som gör det.. http://english.alarabiya.net/en/News/middle-east/2020/03/01/-Lick-the-shrine-challenge-in-Iran-goes-viral-despite-coronavirus-fears.html
Säkert inte så utbrett men det ska visst vara tradition att dela vattenpipor och kyssa varandra på kinderna vid religösa sammankomster i Iran. Trevlig tradition så länge det inte finns farliga virus.
Tyvärr verkar våra myndigheters rådgivning och kommunikation i mångas ögon reducerats till allmänt tyckande. Man litar inte mer på FHM än på den som kommenterar på Aftonbladets artiklar.
De som skriker högst verkar inte ens ha ork att läsa artikeln de kommenterar på, och än mindre läsa någonting från FHM eller WHO. Tyvärr blir de lyssnade på ändå.
FHM skiljer sig rätt mycket ifrån WHO. Har du någon kommentar på det?
Vet inte vad du syftar på för skillnader. I stort är de överens om hur allvarligt det är, vilka åtgärder som ska vidtas på nationell nivå och vad varje enskild person bör göra för att minska risken att bli smittad.
FHM säger på Q&A-sidan att man inte får smittan via föremål. Både WHO och CDC säger att man kan plocka upp smittan från diverse ytor.
@Aslan, FHM säger att det är låg risk för spridning. WHO säger att det är mycket hög risk. Ser du skillnanden nu?
FHM säger, precis som WHO, att viruset inte verkar klara sig någon längre tid utanför kroppen.
Vad gäller risken för spridning så säger FHM att risken för allmän spridning inom Sverige för närvarande är låg, medan WHO säger att risken globalt sett är hög – det ena utesluter inte det andra.
FHM skriver detta "Smittan sprids i nära kontakter mellan människor, idag finns inget som talar för smitta via olika föremål. Det är ännu inte helt klarlagt hur länge viruset överlever utanför kroppen men preliminär information indikerar att det kan överleva under begränsad tid och endast under särskilda betingelser"
WHO:
"It is not certain how long the virus that causes COVID-19 survives on surfaces, but it seems to behave like other coronaviruses. Studies suggest that coronaviruses (including preliminary information on the COVID-19 virus) may persist on surfaces for a few hours or up to several days."
Tycker FHM kunnat skriva detta bättre.
@Bus: virus tar sig normalt inte igenom huden så man kan inte bli smittad genom att peta på ytor där virus finns. Däremot kan man förstås få viruset i sig om man sen petar sig i ögonen eller i munnen. Gör alltså inte det och tvätta händerna ofta.
@Aslan, nej WHO säger inte "hög" de säger "mycket hög". Viss skillnad eller hur? Men visst lev du vidare i FHM bubblan. Sverige är en egen planet, och verkligen inte alls likt Italien.
@bus jag håller med. Att virus inte skulle kunna överleva på ytor stämmer inte med WHOs information. Det är en nedtonande och felaktig information som jag kan tänka mig att folk på myndigheten inte är överens om. Alla petar sig i ansiktet. Att droppamitta från ett virus hamnar på en yta man rör vid och att man senare petar sig i ögon/näsa/mun är inte konstigt – hallå kräksjukan, förkylning mm.
Man måste kunna få kritisera vad en myndighet lägger fram på sin frågor och svar till befolkningen. Den ska vila på medicinsk grund.
U.S. Centers for Disease Control misstänker att smittan på kryssningsfartyget kan ha spritts på det sättet.
Anledningen till "mycket hög" är att viruset är mycket smittsamt, där man uppskattar att att en smittad ohindrad smittar omkring 3 andra (enligt medias favoritläkaren på TV). Men man vet inte exakt än. Vanlig influensa ligger på omkring 1,3.
Samhällsfaran ligger i att väldigt många riskerar att bli sjuka samtidigt om man inte lyckas fördröja förloppet.
Niklas, FHM och WHO pratar om två olika saker. Risknivå mycket hög och risk för spridning i allmänna befolkningen är två olika saker. Dessutom säger FHM på presskonferenserna att detta gäller "just nu". Dvs man utesluter inte att det ändrar sig, men till skillnad mot Internetexperterna så fantiserar man inte. Man tittar på nuläget, förbereder sig för en ändring, men konstaterar vad man vet nu.
Därtill innebär inte WHO:s risknivå att risken är lika stor i alla länder. WHO bryr sig t ex om fattiga U-länder utan smittskydd.
Den viktiga information är hur länge ett virus överlever i snitt på en yta, 5 min, 1 h?
Finns rätt många riskfyllda situationer som lunchrestaurang med buffé där kanske hundratals tar i samma slevar, den trånga tunnelbanan osv.
Enligt amerikanarna på stål eller koppar 2 timmar. På andra ytor som plast och papp betydligt längre det är väl därför WHO har rekommendationen på sin hemsida ”may persist on surfaces for a few hours or up to several days. This may vary under different conditions (e.g. type of surface, temperature or humidity of the environment).” Det här finns här https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses
WHO skriver även på sin sida om råd att handtvätt är bra
”Hands touch many surfaces and can pick up viruses. Once contaminated, hands can transfer the virus to your eyes, nose or mouth. From there, the virus can enter your body and can make you sick.” Det står här https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public under deras videos.
Tycker WHO har en tydlig och bra sida.
Upp till 9 dagar på plast, ca 2 timmar på stål/koppar
Kontaktlös betalning FTW…blippa på 🙂
Ok. Att konstatera nuläget är ju inte svårt. Såg det som en prognos utifrån ett nuläge där Sverige inte är isolerat. Då anser jag att lågt är för lågt.
Även om man är rationell eller inte så är en dödlighet på 2% ganska mycket. Vid SARS landade den på 10% vilket kunde fastställdes först efter några månader. Regeringen och myndigheterna verkar ta det lite för lugnt…
Var inte både Smittkoppor och Digerdöden värre?
Ja, 300-500 miljoner resp 200 miljoner död.
https://illvet.se/medicin/sjukdomar/historiens-10-varsta-epidemier
Men det är faktiskt värre att världens börser kan rasa.
30-40% av Sveriges befolkning dog av digerdöden.
Pratar vi värre genom historien här? Herregud alltså… kom in i matchen i nutid
@Niklas: Det var ju faktiskt bloggförfattaren som började prata om historia. Lär dig läsa.
"Spanska sjukan spred sig jorden runt och anses med cirka 500 miljoner smittade och mellan 50 och 100 miljoner dödade vara den värsta pandemin i mänsklighetens historia."
Spanska sjukan är inte den värsta pandemin i mänsklighetens historia bloggarförfattaren har fel.
Min kommentar blev borttagen, varför?
Förstår inte hur du kan jämföra säsongsinfluensa och Covid-19. För säsongsinfluensa har ju många byggt upp en immunitet och dessutom vaccineras de flesta i riskgrupperna.
3-6% av världens befolkning dog alltså av Spanska sjukan, ja vem bryr sig om så små mängder döda. 200-400 miljoner människor är ju inte mycket att orda om i jämförelse med att världens börser kan rasa.
Kan de få döda svenskarna ha någon korrelation till det nästan obefintliga resandet på den tiden? Oddsen talar väl knappast för att Sverige med sitt resande folk idag skulle klara sig lindrigare än resten av världen.
Hela Sverige blev smittat. Liksom hela världen. I Arvidsjaur dog 3%. Obefintliga resandet hjälpte inte. Världshandel fanns även då.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Dåligt formulerat svar så jag raderade. Minskat resande stoppar inte spridningen men det bromsar in spridningens hastighet.
Lika många kanske blir sjuka i slutänden men fördelat över en längre tid så att inte lika många blir sjuka samtidigt.
Antagligen mer relevant med just COVID när våra läkare faktiskt har kunskapen att rädda livet på svårt sjuka ifall de inte blir för många sjuka samtidigt.
En fördröjning av spridningen gör att vårdresurserna hinner med bättre och möjliga vaccin/bot/lindring lättare kan utvecklas.
Spanska sjukan hade enligt WHO en dödlighet på ca 2-3%, COVID-19 uppskattas ha en dödlighet på ca 1%, dvs den ligger någonstans mellan asiaten och spanska sjukan i dödlighet.
Att hela Sverige och hela världen skulle ha blivit smittat av spanska sjukan stämmer inte. Globalt sett så blev ungefär en av fyra smittade. Vissa områden klarade sig i princip helt med hjälp av blockader.
Virus kan mutera och bli mer såväl som mindre dödliga, spanska sjukan återkom flera gånger med ökad dödlighet innan den försvann, eventuellt genom att den muterade och blev mindre dödlig. Att virus blir mindre dödliga med tiden är det normala då de mer dödliga sorterna tenderar att dö ut när deras värdar dör.
Med hela världen avser jag alla länder. Inte att alla blev sjuka. Och lokala variationer fanns, och finns alltid.
@Edis Bra underlag för diskussion av svårighet med matematiken. För Spanska sjukan räknar WHO på 30 milj döda av drygt 1,7 miljarder människor (dvs 60-85% av världsbefolkningen smittade annars stämmer 2-3% matten inte).
Beräknad letalitet i WHO underlaget (2007) varierar mellan 0,2% (Danmark) och 7,8% (delar av Indien). https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/44123/9789241547680_eng.pdf
Nej, alla i Sverige blev inte smittade av Spanska sjukan. De drygt 37000 som dog utgjorde enligt samma källor 2 procent av alla diagnosticerade. Grundläggande matematik visar då att 32 procent (5,8 miljoner invånare) av den dåvarande befolkningen blev smittade.
Marc Lipsitch, professor i epidemiologi vid Harvard (och många andra experter), tror att 40 till 70 procent av världens befolkning kommer att drabbas av Corona-viruset (covid-19). Av dessa kommer enligt tillgängliga siffror runt 15 procent bli så allvarligt sjuka att det krävs avancerad sjukvård och runt 2 procent dö.
Bara siffror, inget löst tyckande. Är det här något som kräver extraordinära åtgärder eller inte? Vad tycker Du?
Kanske det jag tror det beror på. Jag läser i ”normala” källor typ läkartidningen, WHO, SVT, DN. Jag ser inte särskilt mycket hysteri men jag ser att många i professionen inte håller med om vår beredskap. De hänvisar till att vi har svårt att vårda befolkningens svåra sjukdomar generellt (utan en till infektionssjukdom) pga vårdplatsbrist och köer. De har rätt. Upplever att de avfärdas som hysteriska? Är det smittskyddsläkare som varnar som du menar?
Man bemannar tältet för att testa Corona med inringd personal i Uppsala redan i nuläget och vi har inte ens många fall, man har nekat testning trots feber/hosta/vistelse i riskområde enligt DN.
Alltså man har den personalstyrka man har. Man har den utrustning man har. Det är för lite luft i systemet. Det går inte med anställningsstopp och nedskärningar. När tex läkarförbundet eller smittskyddsläkare går ut med information som kan göra folk mer försiktiga varför ska man avfärda det?
Du kanske struntar i att 35 000 svenskar dog för det var ju så få? Jag ser det som en reell katastrof.
Man kan inte bara tänka på sig själv vi måste värna de som är sköra som äldre, sjuka samt de som utsätts i arbetet.
Att folk skriver att de vill stänga gränsen är demokrati. Det är en åsikt och folk har rätt att tycka och skriva vad de vill. Uppenbarligen gör många länder just det ex Australien. Tror jag vi skulle kunna hantera en utveckling som i Italien utan problem – nej det tror jag inte. Tror jag att karantän innan skola/arbete kan omvärderas i Sverige – ja det tror jag. Tror jag att oron kommer styra bort insatser och pengar från ex svältkatastrofer eller insatser för de som är i konfliktområden – ja tyvärr.
Det här i länder utan vårt skyddssystem och då menar jag även sjukpenning/vab inte bara vård kan bli en humanitär katastrof. Folk tänker alltför ofta i egenintresse och vi har många som går sjuka till jobbet och skickar sina hostande barn till skolan. Vi vet det eftersom det är samma visa varje februari. Vi vet att många struntar i tidsgränser för magsjuka. Det gör dom för att de tänker ”det är nog ingen fara”. Vissa behöver hysteri (för de försämrar folkhälsan) andra behöver ett chill pill.
Instämmer, förutom i det att folk går sjuka till jobbet pga egenintresse.
Folk går till jobbet för de måste då de inte har råd ligga hemma.
Läser man bloggen så får man ju till viss del köpa bloggens narrativ.
Jag har personligen väldigt lite tilltro till våra myndigheter i allmänhet och våra politiska(och ekonomiska) makthavare i synnerhet. Men jag försöker hålla det mesta för mig själv även om det jag känner till stämmer överens med hur det faktiskt förhåller sig. Man vill ju inte bli utpekad som ryskbot eller svärjevän….
@cornu. Ja karensdagen ställer det. Kanske borde införas en flexibel lagstiftning när det gäller pandeminer och karensdag. Eller det kanske finns?
Föreslog det i ett tidigare inlägg. Krävs lagstiftning, men att bara klubba om från ”en” till ingen borde vara möjligt. Dock arbetsgivarna som betalar.
Smittskyddslagen sträcker sig ganska långt för allmänfarliga sjukdomar och COVID har som bekant klassats som sådan.
Smittskyddslagen ger dock inte sjukpenning till drabbade.
Jag är riktigt sjuk sen igår. Detta efter att ha jobbat med två väldigt förkylda kollegor som 1. Har råd att vara hemma 2. Inte är bärande för verksamheten.
Många jobbar sjuka ändå trots att de inte drabbar hårt ekonomiskt. Jag som jobbar dagar nu blir däremot avsevärt hårdare drabbad av att dessa inte sköter sig. Det gäller ett fåtal men det är ständigt dessa kollegor.
Hur många har inte råd med karens dagen ?
Jag förstår att det finns. Men kan det vara så många ?
Karensdagen är det mindre problemet. VD folk inte har råd med är flera veckors sjukpenning, utan går tillbaka till jobbet innan de är helt friska.
Ögonläkaren i Norge stannade inte hemma trots sjuk, riskområde och egen önskan om testning. Alltså det är inte ekonomin utan andra saker för många och det gäller vab med. Ser det frekvent i min umgängeskrets och de är inte på gränsen ekonomiskt. Tror det är olika saker som gör att man går till jobbet sjuk men det är inte enbart ekonomiska skäl. Det är inte alltid man bryr sig om smittrisken eller att andra kan bli sjuka. Man sätter oavsett sig själv först.
Jo jag vet. Brottas själv med dåligt samvete när jag sjukanmäler mig.(arbetsmoralen som spökar)
Men jag jobbar i utryckande tjänst, så varken rätt mot min grupp eller mot den nödstälda. Så är jag sjuk är jag hemma.
Det japanska syndromet kring plikt och arbetsmoral förekommer också i Sverige, även om det är på väg bort. Det förväntas av dig att du kommer till jobbet och alltid ställer upp. Det är chefen som säger till dig när du bör stanna hemma.
Det bästa är att vänta in validerad fakta och undvika amatörbedömningar i syfte att förminska eller förstora problemet. Att trixa med eller misstolka siffror tillför ingenting. Tids nog får vi resultatet om detta var är Pandemi X som vissa forskare befara eller bara något mildare som typ en svininfluensan.
Väntar du för länge så är det inte längre någon ide, man kunde ha avrått folk från alla resor utom nödvändiga utomlands. Det skulle ha gett oss mer tid innan smittan etablerade sig i landet. Nu börjar det vara för sent för att spela det kortet.
Då blir det till att börja fundera på nästa steg istället, dvs att begränsa spridningen inom landet och det är inte direkt bättre ur vare sig ekonomisk eller komfortabel synvinkel.
När vi väl vet rätt svar så är våra verktyg oanvändbara. De som vet mest är kineserna och vi vet hur dom agerat.
Det finns redan flera publicerad forskningsrapporter som pekar på att man bör ta SARS-CoV -2 på allvar.
Regeringen beslutade att klassa COVID-19 (SARS-CoV-2) som en samhällsfarlig sjukdom den första februari. Det betyder att man har fullt lagstöd att införa tvingade åtgärder som att stoppa luftfart, stoppa allmän trafik, möten och sammankomster, införa karantän, stänga skolar osv.
Kinas agerande var så klart ett resultat av den omfattande ryktesspridningen på sociala medier.
I en vanlig influensa är 70 % av de äldre vaccinerade. I denna inte. Jämförelser haltar en aning.
Står ”åtminstone”, men jag vet att nyanser är svårt för många. Säsongsinfluensa är inte klassad så tvångsåtgärder kan vidtas.
"Detta innebär fortfarande att omkring 300 000 personer kommer att behöva sjukhusvård varav 100 000 kommer att behöva intensivvård. Det behövs ingen professor för att räkna ut att Sveriges 510 intensivvårdplatser inte kommer att räcka till. Dessutom kommer undanträngningseffekter i ett redan svårt överbelastat sjukvårdssystem, med lägst antal vårdplatser per capita i Europa, att medföra att många kommer att dö i annars behandlingsbara sjukdomar."
https://www.gp.se/ledare/sverige-%C3%A4r-inte-tillr%C3%A4ckligt-f%C3%B6rberett-f%C3%B6r-pandemier-1.24609324
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Men skärp dig det är en beräkning på att 20% smittas i Sverige vilket motsvarar socialstyrelsen beräkning vid pandemi. Sägs även av Staffan Sylvan om du vill ha en överläkare som jobbat smittskydd. Man kan inte bara räkna lindrigast möjliga scenario.
Jo I en nyliberal ökenomin kan man det.
Citatet kommer från en 31-årig ST-läkare. Får han rätt blir han hjälte, får han fel har han skämt ut professionen och får emigrera!
Dödlighet i Kina för Covid 19 är 3,4 % enligt Johns Hopkins CSSE. Sen går det inte att jämföra med Spanska sjukan, då det pågick ett världskrig när första omgången slog till. Spanska sjukan slog till i tre omgångar. Enligt uppskattning så dog 10-20 % av de som drabbades av sjukdomen, medelåldern på de som dog var 28 år.
Dödligheten för Covid 19 i Kina är 3,4 %, enligt Johns Hopkins CSSE. För Spanska sjukan uppskattas dödligheten till 10-20 % av de som smittades av viruset. Genomsnittsåldern på de som dog var 28 år. För övrigt kan tilläggas att när första omgången slog till så var del världskrig. Den andra omgången av sjukan skördade flest dödsfall, totalt så slog sjukdomen till i tre omgångar mellan 1918-1920.
Är det dock inte rimligt att agera med en viss försiktighet i och med den data som kommer från WHO?
Dödligheten är ju relativt låg (verkar pendla mellan 0.3% till 3% beroende på vilken region man tittar på och när, där konsensus verkar ligga kring 0.8%) men mängden individer som blir allvarligt sjuka är rätt hög (kring 10-20%, återigen beroende på region och när) och därav behöver vård, vilket både tar dem ur ekonomin och belastar sjukvården.
Såklart borde vi inte bli hysteriska, men det är nog inte en dum ide att tvätta händerna lite oftare, handla ett par extra pasta paket när man ändå är på ICA och i allmänhet om man har ett jobb som tillåter det se hur man jobbar hemifrån. I bästa fall så blir det ett par hotspots i världen och sedan dör sjukdomen ut, men i det läget så är det ju inte dåligt med de där extra paketen pasta. För pasta är ju gott.
Om vi skall vara lite positiva, så pågår en del forskning av nya antivirala medel mot SARS-CoV-2. Det mest lovande heter Remdesivir som just nu testas på patienter. Remdesivir är utvecklat av Gilead Sciences.
Mer positivt är att Cobra möts imorgon och ett War room ska inrättas med vetenskapliga experter och dugligaste på kommunikation. Källa BBC från parabol och inte internet.
Hoppas på liknade i Sverige när regeringen träffar berörda departement med bland andra ÖB.
Glöm inte att stanna hemma vid minsta sjukdomssymtom, tvätta händerna ofta och handhälsa inte.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Risk att regeringen först skall tillsätta en utredning eller vänta in någon omorganisation….
Det finns alltid någon ny kris på horisonten man ska vara rädd för. Som född på slutet av 70-talet så har jag tappat räkningen.
Tvätta händerna ordentligt med tvål och vatten. Undvik att fingra på slemhinnor med kontaminerade händer dvs mun, näsa och ögon.
Blir du sjuk. Stanna hemma tills du inte smittar och iaktta försiktighetsåtgärder så att du inte sprider smittan hemma. För att detta ska fungera så måste man ha ”preppat” med mat, medicin och andra förnödenheter samt sin ekonomi att ha råd med inkomstbortfallet.
Utsätt dig inte för onödiga risker.
Det här är saker som de allra flesta kan göra. Att bli panikslagen hjälper sällan.
Tänk på circle of control vs circle of concern.
WHO skriver i sina rekommendationer om Covid-19 att man inte skall äta sin döda katt. Men de skrev inte vad jag skall göra med den, så nu är jag helt förvirrad.
Lars: En svaghet i ditt resonemang är följande aspekter.
1. Varje virus har olika egenskaper. Det värsta med Covid19 är inte hur manag som dör utan hur manga som i genomsnitt behöver intensiv läkarvard. Nu talar vi om syrgas och i värsta fall hjärt/lung maskiner. Denna siffra ligger omkring 15%!
2. Senaste siffrorna för R0 är MINST 2.6 och i värsta fall 6.7. Influensa ligger omkring 1.3. Det betyder en potentiellt mycket snabb smittspridning när viruset rör sig fritt.
3. Världen har aldrig varit sa otroligt sammanflätad vad gäller handelsflöden av viktiga komponenter. Effekten av nedlagd produktion eller transporter kan över tid fa mycket allvarliga effekter.
Det finns en anledning till varför Kina tvingade ca 500-700M männikor till isolation under 2-3 veckor. Det insag hur farligt detta virus är för sjukvarden.
Din text är i mitt tycke lite aggressiv när du 4 ggr nämner hysteri. Faktum är att detta är en allvarlig situation och folk maste förbereda sig. Myndigheter har inte varit speciellt tydliga i sin kommunikation.
Förhoppningsvis blir det inte sa farligt som vissa förespar.
Mvh fran ett soligt Zürich.
Da hur många % av de med vanlig influensa behöver sjukhusvård. Jag har inte hittat den informationen (dock känns det spontant som en mycket lägre siffra pga vaccinationer i riskgrupperna).
CFR för covid-19 bedömer en del att den kommer att landa på 1% att jämföra med spanskans kanske 2%.
Men då ska man ta med sig att spanskan inträffade i slutet av förrsta världskriget med en befolkning som troligen var ganska sliten och i sämre skick än idag. Möjligheterna med sjukvården är också så mycket större idag.
Så sjukdomens grundfarlighet skulle faktiskt kunna vara värre än spanskan men att vi förhoppningsvis kan hantera den bättre idag.
Men då gäller att vi inte underskattar sjukdomen heller. Blir vården riktigt överbelastad riskerar dödligheten att dra iväg.
Hysteri… Eftersom ca 15% – 20% får lunginflammation varav var fjärde bland dessa kommer att behöva intensivvård pga andningsproblem, blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation i ett land med bara 500 intensivvårdsplatser så krävs det inte speciellt högt IQ för att inse att det inte krävs någon större spridning innan vården kollapsar.