En bloggläsare har sålt sitt företag och sitter nu med runt 20 MSEK i privata och skattade pengar, och i övrigt skuldfri. Hur ska läsaren investera pengarna?
Läsarfoto. |
En läsare har alltså sålt sitt företag, och sitter nu efter skatten är betald med skuldfritt boende, och 20 MSEK i likvider att investera. Vi gratulerar läsaren till en kanske väl tajmad exit.
Förutsättningarna är en önskad relativt låg volatilitet “[hellre] ta 5% genomsnittlig avkastning till låg volatilitet än 7% och hög volatilitet”, dvs man vill kunna sova gott om natten.
Avkastningen ska mätas i euro eller USD. Man ser att man på sikt kommer bo utomlands större delen av året och kostnaderna på hemmaplan är indirekt i utländska valutor, eftersom få saker som köps tillverkas i Sverige. Därtill har man redan exponering mot SEK i form av realkapital, som bostaden, “så därför är det sannolikt klokt att diversifiera bort från Sverige med dessa pengarna”.
Läsaren vill inte lägga särskilt mycket tid på förvaltningen.
“Jag vill sätta ihop en portfölj som jag tittar till någon/några gånger per år. Är helt ointresserad av enskilda aktier och trading.”
Tidshorisonten är ungefär tio år innan någon större investering ska tas. “Dock vill vi kunna ta ut en del av den löpande avkastningen och därmed antar jag att det är investeringar via ISK som gäller av skatteskäl?”
Läsaren avslutar:
“Givet allt ovanstående, vad är de bästa alternativen? Enkla vägen via exempelvis Lysa eller Avanza Auto? Är det värt att prata med de klassiska bankernas private banking avdelningar? Bygga upp en egen portfölj som jag balanserar om någon gång per år? Hur ser en lämplig sådan portfölj ut i så fall?”
Det verkar inte intressant för läsaren att satsa på passiva inkomster utanför finansmarknaderna, t ex semesterboenden utomlands att hyra ut. Det kan vara lönsamt och ge stabila inkomster, och jag har många bekanta som gör så, även om det ofta är pengar som är kvar oskattat i företaget som används på det viset och kanske mest är en skattefråga. Men det tar tid, även om det utomlands finns firmor, som kan ta helhetsansvaret för uthyrningen, inklusive bokningar, betalningar och hela vägen ner till rena vita manglade lakan.
Bloggens sammanfattning:
Man vill ha en stabil portfölj, med låg volatilitet och måttlig avkastning, inte lägga tid på förvaltningen och har en lång tidshorisont, samt mäta avkastningen i euro eller USD och inte vara exponerad mot den svenska kronan och utan egen arbetsinsats.
Faktorer som inte tagits med ovan är hem- och familjeförhållandena och åldern, för att hålla personen mer anonym. Jag instämmer dock utifrån dessa i önskad riskprofil.
Spontant skulle jag säga att man således bör satsa på runt hälften aktier och hälften ränta, efter att ha satt de sedvanliga tio till femton procenten undan till guld. Eftersom man har skuldfritt realkapital i form av boende så skulle jag lägga mig på 10% guld istället för 15%.
Säg 10% guld, 45% aktiefonder och 45% räntefonder. Någon vits att med de här summorna och låga intresset för förvaltning plocka ihop en egen aktieportfölj ser jag absolut inte. För att få en bra riskspridning via enskilda aktier skulle ett stort antal aktier behövas, och då är det ärligt talat bättre med fonder. Ska man ha utländska aktier har jag för mig att det är bättre med kapitalförsäkring än med investeringssparkonto, då man får tillbaka källskatten i kapitalförsäkringarna, men det är möjligt att det även käller ISK. För fonder ska det väl inte spela någon roll?
Som alltid ska man dela upp mellan flera olika banker.
Läsaren nämner Lysa och över huvud taget är har tjänster som Lysa och Avanza Auto lägst förvaltningsavgifter. Lysa ger automatisk ombalansering. Använder man robotrådgivningen så kommer den med 10 års horisont och goda privatekonomiska förhållanden antagligen närma sig 100% aktier, så det gäller att understryka riskovilligheten, alternativt strunta i rekommendationen och lägga sig 50-50 eller vad man nu vill ligga på.
En fördelning skulle vara att dela upp det hela på Avanza, Lysa och den ordinarie banken som används för privatekonomin, där man köper 50% aktiefonder och 50% räntefonder på ett investeringssparkonto. Det skadar sällan att se ut som en bra kund hos privatekonomibanken. Investeringssparkontot ombalanserar man 50% med jämna mellanrum. En gång i månaden skulle jag satsa på, t ex i samband med att man hanterar räkningar och lön. Ombalanseringen sänker volatiliteten och kan rent av under vissa omständigheter öka avkastningen, t ex genom att man i praktiken köper mer när en tillgång är billig, respektive säkrar vinster när en tillgång stigit. Dessa omständigheter är väl främst när marknaden toppar ur eller bottnar ur.
Guld åker in i bankfack. |
Sedan handlar det om att välja fonder, vilket är en kombination av låga förvaltningskostnader och resultat som går bättre än jämförelseindex. Eller åtminstone plocka bland de fonder som går bäst i respektive segment. Något annat än globalfonder bör inte vara aktuellt – i synnerhet aktiefonderna innehåller i princip samma aktier oavsett. Däremot kan man plocka enskilda räntefonder, utifrån den valutaexponering man vill ha, dvs en kombination av EUR och SEK.
Jag kan förstås inte ge några särskilda förslag på fonder. Handelsbanken Euro Obligation var väl den som gick bäst för mig, men det kan varit under då rådande marknadsförhållanden och behöver inte hålla i sig.
Hos exempelvis Lysa blir avgifterna lägre på högre belopp. Beloppen kan också vara så stora att det kan finnas fonder via private banking, som har lägre förvaltningsavgifter. Att ta ett möte med några olika private banking-avdelningar kanske inte skadar, men de är rätt hårda säljare och kommer ligga på och tjata, inte bara om att bli kund, utan också om olika affärer.
Summan runt 20 MSEK är för många rätt höga belopp och kan ge en del möjligheter som vanliga dödliga inte har. Sedan vill man ha lite likvider tillgängliga. Hade det funnits skulder hade jag sagt att de skulle amorteras, inklusive de så förhatliga CSN, men det är alltså redan gjort. Man ska också unna sig inköp, som bil och eventuella fritidsintressen.
Men med övriga pengar kanske det skulle se ut så här:
200 000 likvider (1%)
2 000 000 guld (10%, drygt 4 kg, 100g tackor)
6 000 000 Lysa 50% ränta 50% aktier
6 000 000 Avanza eller annan nätmäklare 50% ränta 50% aktier
5 800 000 50% räntefonder 50% aktiefonder hos privatekonomibanken, eller bankerna
Ett alternativ är förstås att delvis gå på private banking istället, kanske för halva beloppet. Samtidigt är man som private bankingkund bokstavligen att betrakta som en mjölkko, som ska mjölkas väldigt aktivt.
Sedan kan jag misstänka att om läsaren inte är kvar som VD eller aktiv i ledningsgrupp eller styrelse, så kommer personen säkert starta ett nytt bolag längre fram. Å andra sidan är kanske det anledningen till de där tio åren – det kan finnas avtal om att stanna kvar i bolaget eller ej starta konkurrerande verksamhet under en viss tidsperiod. En gång entreprenör och företagare …
Men nog om mina lösa funderingar. Vad skulle du rekommendera? Använder du private banking idag, vilken bank i så fall och hur upplever du att det fungerar? Kom ihåg att en sådan här exit gör man en gång i livet, och det handlar inte om pengar man månadssparar ihop på ett år om man förlorar dem, så det är inte samma tankegångar som gäller som med ditt månadssparande. Riskviljan, riskprofilen och avkastningskraven blir därmed andra.
88 kommentarer
Ge bort hälften till en vettig NGO..investera i goda gärningar.
I övrigt, gör som Cornu föreslår.
Frågan var hur han skulle investera pengarna, hur han ska ge bort dem kan han nog klura ut själv. Du får inga godhetspoång genom att föreslå att någon annan skall ge bort sina pengar.
Nämn EN vettig NGO!
Läkare utan gränser.
Ship to gaza
"Säg 10% guld, 40% aktiefonder och 40% räntefonder."
Det blir 90% det.
Å andra sidan är det snällt av dig att ge gratis råd åt en typ som har 20 mille.
Inte druckit kaffe än.
Läsaren erbjöd sig faktiskt att betala för ett privat möte och fri diskussion. Men frågeställningen är intressant i allmänhet, om än på nivåer som är över vad de flesta även här på bloggen hanterar, och värd ett blogginlägg.
Dock, att ta betalt för råd innebär att man också tar ett visst ansvar för dem. Jag har inte gett råd och inte tagit betalt, jag har bara diskuterat i allmänhet. Sedan har jag inte tid just nu pga bokdeadline.
Öht vad gäller råd, så står det antagligen en kö av rådgivare som vill ha pengar av den här läsaren i utbyte mot floskler. Jag behöver inte vara dumsnål och ställa mig i den kön.
Bra agerat av Lars.
Att ge finansiella råd kommer med ansvar.
Anekdot.
Jag har en släkting som sitter inlåst i något trejding rum på en av de fyra stora.
På frågan, var hans råd att: köp en indexfond typ.
Jag förstog vinken och har inte frågat något mer.
Hade vart intressant att spekulera kring att blanda in mark i portföljen, framförallt skog i södra delen av landet, för en viss del av pengarna. Kanske 60-70 ha. eller för ca. 5 miljoner av summan på 10 års sikt.
Kräver engagemang och intresse. Dessutom anser jag att skog i södra delen är hopplöst övervärderad och inte går att räkna hem annat än enligt greater fool theory. Skulle vara i norra Sverige, med fritidsboende och inom bilavstånd till skidort i så fall, om man är intresserad av skidåkning och jakt och ser de bonusintäkterna. Är man inte det, nja. Då är skog nog mer prisvärd i andra länder – billigare och bättre betalt för virket.
Jag har mer information om läsaren, och läsaren har intressen och de är inte skog.
Det är helt rätt att skog är gravt övervärderat i förhållande till direktavkastning. Det säger jag som en som nyligen investerat i mer skog. Men för mig var det andra värden som jag anser väger upp (bland annat bättre arrondering på existerande mark, bättre jakt etc). Generellt är jordbruksmark även den grovt övervärderat i förhållande till avkastning, vilket är en av de primära orsakerna bakom att det krävs subventioner.
Mark i stadsnära områden som man kan förväntas bebygga kan vara en bättre affär men då ska man vilja utveckla det också och det är knappast en passiv investering.
På bloggen "RikaTillsammans" så kan man läsa en hel del om fördelning av sparande och tips på fonder, dom verkar ha en bas på 25% guld, 25% korta räntor, 25% långa räntor och 25% aktier.
Som tidigare nämnts så hade jag ju i fallet ovan siktad in mig på billiga global fonder för att komma ur den svenska ankdammen.
Han har tidigare pushat en scam där man ska plantera träd i Afrika för över 10% tillväxt.
Tomte och bedragare.
5 % innebär förstås att denne ska kunna ta ut 5 % i avkastning per år utan att grundkapitalet minskar. Det är 1 miljon/år minus skatt isk eller 30 % och förvaltningsavgifter vilket i runda slängar blir 60 tkr/månaden som utgiftsram.
Som krydda i sin portfölj så kanske denne har någon företagare i sitt nätverk med en lönsam och bra verksamhet att investera i, det kan ge en väldigt bra avkastning.
Några hundra tusen i Tourn International Ab åtminstone.
Resten i
– andra väl utvalda små tillväxtbolag
– några olika fonder, Sverige, globalt, några väl utvalda tillväxtländer
Skulle kontakta stor bank typ Swedbank erbjuda dem att lägga 20MSEK i en ISK hos dem, och fråga hur mycket han får belåna bostad/portfölj utifrån det och till vilken ränta. Gissar han får 10MSEK för under 1%. Sen skulle jag lägga dessa 30MSEK i deras billigaste globalfond med 0,2% i avgift. Då får han en väldigt bred exponering som frikopplar maximalt mot SEK och lokal marknad, samt extremt billig hävstång.
Skulle vägra samtal med private banking, och undvika opportunister som vill automathantera portföljen. Den enda ombalansering som krävs är att gå över procentuellt mot räntepapper när han blir äldre, men med 20MSEK + bostad + pension så känns den försäkringen onödig.
Kanonidé för en som vill hålla nere volatiliteten.
Det kan vara klokt att inte gå in med alla pengar vid ett och samma tillfälle också? Jag hade "sparat" 25% i likvider för att kunna köpa fonder på lite lägre nivåer. Alternativt vikta guldet högre och sen vikta om det längre fram.
Du kommer sannolikt förlora på att göra så, men minskar kanske volatiliteten på kort sikt?
Med risk för att bli totalsågad av bloggaren så skulle jag rekommendera en andel kryptovaluta. Säg 1% om man är skeptisk och kanske så mycket som 10% om man känner sig djärv.
Den potentiella uppsidan är så stor att det är värt att riskera en ev 100-procentig nedgång. De som sätter sig in i tekniken ser att det finns en riktig potential. Förståelsen och tilliten till tekniken är otroligt mycket större hos de yngre generationerna än de äldre. Det är inte speciellt långsökt att tro att pengar kommer flöda från gamla tillgångsslag till de nyare i takt med att gamla dör och unga ärver.
Om man är teknikallergiker och inte reder ut hanteringen själv så finns det finansiella instrument som trackat tex bitcoin och etherium. Men det ska givetvis jämföras med pappers-guld. Kör "fysiskt" om du kan.
Investera enligt denna kanske:
https://portfoliocharts.com/portfolio/golden-butterfly/
Sedan 1970 har den aldrig gått back efter 3 år och ligger på ett inflationsjusterat CAGR på 6,3%. Lämpar sig även bra om man vill leva på avkastningen då PWR ligger på över 5% trots 40 års uttag.
Finns säkert andra portföljer men med en maximum recovery time på 2 år sedan 1970 kvalar den nog ändå statistiskt in som en av dom bästa portföljerna man kan ha.
Första rådet är att inte stressa fram ett beslut. Var inte rädd att vänta ett eller ett par år. Skaffa dig information, tänk igenom hur riskvillig du är, vad för möjligheter som finns mm.
För lite likvider. En årslön/årskonsumtion hälften EUR hälften USD likvid på banken och en månadslön/månadskonsumtion likvid i cash.
Jag skulle gå latvägen och komponera en DAK-portfölj som jag såg över en-två gånger per år. Sedan justera för guld/ränta beroende på hur riskbenägen personen är men 50% lågrisk 50% DAK är inte orimligt. Amerikanska räntorna är ganska okej fortfarande så antagligen övervikt åt amerikanska räntor.
Brasklapp, jag tycker alla som råder andra om hur de ska investera talar ur nattmössan. Men jag tycker det är intressant att diskutera olika typer av inbesteringar. Själv skulle jag aldrig lägga allt på finansmarknaden utan investera i tangibles. 10MSEK ger en fin hyresrättskåk i Sverige.
Jag vill minnas att jag läst (här på bloggen?) kritik mot Lysa angående exponeringen mot SEK. Är det någon som känner igen detta? Borde vara relevant i sammanhanget.
Ta rygg på personer som är bevisat skickliga och sitter i samma båt som Du. Tex Fredrik Lundberg i Lundbergs, Wallenbergarna i Investor, Douglas i Latour. På lång sikt lär inga index fonder kunna konkurrera med dessa.
Nu hade ju vederbörande 20 miljoner, inte miljarder. Så jämförelsen haltar kanske något 😉
Att sitta i samma båt som Fredrik Lundberg innebär att äga aktier i hans bolag, dvs Lundbergs. Att Fredrik äger mycket mer aktier i detta bolag än någon annan är ju vad man vill åt, dvs dina och mina små summor förvaltas på samma sätt som Fredriks tiotals miljarder.
Håll i pengarna. Vänta på en djupare sättning på börsen. Då köper du ett antal investmentbolag. Klart…
Markettiming brukar fungera. Undrar hur många som väntat på den sättningen på börsen och bostadsmarknaden dom senaste 10 åren?
"Time in market" slår över tid alltid "market timing", så att vänta på en sättning är bara dumt. Däremot så kan det vara bra för nerverna att sprida sina köp och inte kasta in alla 20 miljoner på ett bräde om man plötsligt får en korrektion som december 2018.
Här håller jag (kanske för ovanlighetens skull?) med bloggaren. Med lägre risktolerans är föreslagen fördelning alldeles utmärkt.
Håller med Richard Ohlin – Gör gott med pengarna utöver det man "behöver". Jag har länge skänkt minst 1 % av min bruttoinkomst, men nu när jag tjänar mer så skänker jag ca 5 % av bruttoinkomsten. Jag har det jag behöver ändå och lever ett gott liv.
Private banking är ett väldigt brett begrepp som skiljer sig mkt från fall till fall. Det spänner från tex Avanza som har private banking helt utan rådgivning till Private Banking med diskretionär förvaltning där man ger banken fullmakt att göra löpande investeringar för ens räkning enligt uppsatta riktlinjer. Jag är ganska skeptisk till Private Banking med diskretionär förvaltning, min erfarenhet är att de underpresterar trots aktiv approach. Man ska verkligen ha tur om man hittar rätt här och man ska komma ihåg att de bästa resurserna på banken hanterar de största kunderna, dvs med enormt mkt mer kapital än 20msek..
Bättre ge investmentsbolagen chansen som en del av portföljen som kommentatorerna ovan menar. Dock, lite försiktighet här också kanske eftersom investmentbolagen har gått extremt stark senaste decenniet (tex Investor med dryga 18% årsavkastning senaste decenniet) och inte självklart det kan fortsätta på samma sätt.
'underpresterar trots aktiv approach"?
Byt trots till pga så blir det rimligt.
Jag är i exakt samma sits. Exit i höstas och ca 20msek som ska placeras. Jag satsade 4 msek på fastighet utomlands på turistort. Kan hyras ut för ca 200k /år kommer köpa ytterligare en fastighet för uthyrning för ca 2mill. Har kvar ca 2 Mill att placera och la in resten drygt 11 till private bakning dårarna i en 50/50 portfölj med ett 30 tal olika aktie och räntefonder som jag inte begriper nåt om. Om ett par år får vi se om det var rätt men det är klart att det är sjukt nervöst.
Nice!
Hur fungerar det skattemässigt att hyra ut bostäder utomlands?
Är ingen skatteexpert men i Spanien är det ca 18% skatt på uthyrning men då får man dra alla omkostnader.
De flesta skatteavtal är så uppbyggda att du oavsett får skatta ytterligare i Sverige tills du kommer upp i 30 % totalt, dvs Magda ska ha 12 % procentenheter.
Kunde man nästan räknat ut själv. Ja, ja, det blir ju inga vansinniga summor direkt utan mer för att täcka löpande kostnader. Får hoppas på värdestegring istället (men den ska väl Magda ha del av också om den realiserar misstänker jag). Svårt att bli rik i Sverige och uppenbarligen svårt att vara rik.
Avanza har generellt högre avgifter på samma fonder(mellan 10-50%) jmf med Nordnet. Tex kostar Spiltan Investmentbolag 10% mer på Avanza.
Det är ganska nytt va?
Ska flytta över mina fonder till non, kanske aktie delen också.
Tycker det låter som att brownes permanent portfolio, kan vara lämplig finns ju säkert en massa tweakande golden butterfly nämndes väl ovan och är väl någon variant
2mkr guld (i praktiken hedge mot att vi backar i utvecklingen) och 0kr digitala tillgångar (i praktiken hedge mot att vi *utvecklas*)? Ren och skär dårskap.
Sen om man avvarar 10ksek eller 1mkr i utvecklingshedge är väl upp till var och en. Saknas intresse i fintech använder man fonder (och lägger kanske närmare 10ksek än 1mkr), och lägger bara tid på att flytta innehavet i takt med att marknadens alternativ utvecklas, kanske årligen eller något. Har man något intresse i fintech används åtminstone delar för ROI i form av stejk och dylika upplägg (mycket lukrativt men kräver också intresse).
Det kan annars bli lite snopet om mänskligheten utvecklas och man i efterhand får konstatera att det inte borde varit så himla förvånande att mänskligheten precis som tidigare generationer utvecklas, här rörande vår idag kanske tydligaste flaskhals (det mesta har blivit tech. – fin. har däremot inte blivit tech., modeordet till trots).
"Dock vill vi kunna ta ut en del av den löpande avkastningen och därmed antar jag att det är investeringar via ISK som gäller av skatteskäl"
Första reflektion, har bara skummat igenom texten.
Ett alternativ är att köra klassisk K4, dvs 30% skatt.
Frågeställaren söker en låg och stabil avkastning (inte helt lätt att ge råd i den sektorn) och därmed blir K4 intressant ur skattesynpunkt så länge innehavaren ligger mestadels lång. En brasklapp finns i fonder som utlöser en skatt vid årsskiftet på 0.12% fondernas värde vid traditionell K4.
Skatten på ISK är 0.00375% vilket således ger 75 k i skatt per år på frågeställarens summa vid stillastående utveckling av summan. Förenklat, det blir ingen roman av detta.
Skatten är väl 0.375% eller 7500:-/år på frågeställarens summa…? Vart kom decimalutvecklingen ifrån?
Enda nackdelen jag hittat med ISK är att det blir en ganska komplex kalkyl om man även köper och säljer mycket icke-ISK.
Ponera att frågeställaren investerar i 10 olika värdeslag och att 6 stycken stiger i värde och 4 faller. Då bör skatteuttaget bli nära noll då kvittning av fallande tillgång tas mot stigande tillgång. Kräver dock viss planering och erfarenhet. Detta gäller alltså traditionell beskattning 30%. Vill man helt slippa den biten är det ISK och KF som gäller.
Sorry, skrev fel i hastigheten, % skulle inte varit med.
Skatten är dock korrekt. 75 k per år.
Stefan. Så länge snittavkastningen är större än statslåneräntan + 1% så bör ISK vara mer gynnsamt.
Om 6 tillgångar stiger och 4 faller så kvittar du givetvis vinst mot förlust, men du skattar ju ändå 30% på nettovinsten – och skattar då mer vid traditionell depå om avkastningen då är större än just SLR + 1%.
Ditt upplägg stämmer om man långsiktigt gör precis noll eller nära noll i total kapitalvinst, men det är ju inte det man är ute efter…
Min tanke är att frågeställaren i princip ska nolltaxera.
Tror det mer är en fråga om hur man ser på riskhantering. Är man villig att ta högre risk ska man självfallet köra på ISK/KF.
Fast hur tänker du dig att nolltaxeringen går till i traditionell depå? Det förutsätter ju totalt att man inte gör några vinster.
Nej det faller ju iom att frågeställaren tänker sig en exit om 10 år.
Det jag ville påpeka är att det finns alternativ och att ISK/KF är en högre risk än traditionell K4.
Vill man ej vara exponerad mot SEK är det KF och inte ISK som gäller för att slippa skatt på utdelning.
Personligen skulle jag liksom bloggaren ha investerat en del i guld. Bra förslag med 10-15%. En säkerhet som bas.
Sedan skulle jag betalat av alla eventuella lån på t.ex. hus, bil osv. Om personen bor i villa och tänker sig att bo kvar, då kan det även vara lämpligt med investeringar t t.ex. solceller på tak, bergvärme och liknande som sänker månadskostnad och höjer bostadens värde. Kanske en mindre del av totalsumman, men ändå.
Sedan kan det vara bra att exponera sig mot tillgångar, ex mark eller skog. Här finns många produkter och även möjlighet att själv göra investeringen. Men det kräver mycket kunskap, med risk att göra bort sig. Bättre då att låta proffsen göra jobbet åt en genom en investering i fungerande skogsbolag eller fastighetsbolag. Eftersom dessa bolag till stor del "är sina tillgångar" så kommer värdet aldrig bli noll såvida inte underliggande tillgångar sjunker till noll. Men visst, man måste tåla en viss volatilitet eftersom investeringen sker via börsen.
Resterande belopp skulle jag ha köpt anrika investmentbolag för, både svenska och utländska. Då får man automatiskt en riskspridning mellan olika bolag och branscher, samtidigt som förvaltningskostnaden slår de flesta indexfonder.
Aj, aj. Fastighetsbolag kör med rejäl belåning. Deras tillgångar blir negativa redan vid måttliga nedgångar i fastighetspriserna. Fast numera kör man ju mark-to-hank och skriver aldrig ner tillgångars värde.
Om vi antar att frågeställaren bor i eget hus/brf går fastighetsbolag bort. Nog med chans/risk i den sektorn om eget ägt boende.
Bra kommentarer, bolagets belåning samt total exponering mot fastigheter/bostäder inräknat eget boende bör såklart beaktas.
Viktigaste är att ha en stor andel (minst 75%) utanför Sverige. Lägg en del av pengarna på ett boende med uppehållstillstånd i lämpligt land.
Intressant… Undrar också varför du tycker så?
Liten och instabil valuta, lägst tillväxt i Europa, hög kriminalitet, stor andel brott riktade mot förmögna, instabilt politiskt läge, höga skatter, dåligt väder.
Jobbar som finansiell rådgivare i mitt eget bolag. Finns inte utrymme för att svamla med olika aktiefonder då flesta av kunderna kräver kassaflöden och kapitalgaranti. Råden ges under rådgivningsansvar och granskas av tredje part innan affär genomförs.
Jag jobbar med alla seriösa aktörer på marknaden och rekommenderar ett fåtal.
Kundernas portföljer byggs upp som en pyramid (avseende risk). Där toppen är fullrisk, aktier optioner men max ca 10%. Mellan skiktet ca 60-90% beroende på bedömd generell marknadsrisk, här kapitalgaranti men riskerar avkastningen. Botten av pyramiden är både kapitalgaranti och avtalad avkastning.
Mina kunder har idag låg till ingen exponering i toppen och mellan skiktet. Många portföljer endast obligationer.
Främst är det Apex-obligationerna som jag rekommenderar kunderna. Mycket låg risk (2a) och avkastning på 6% med kvartalsvisa kuponger. Går att förvara i en ISK.
Mvh Anton
Att vara passiv fastighetsägare tycker jag skulle vara intressant. Gärna en industrifastighet i attraktivt område. Då kan man bara håva in hyrespengar och lägga ut all fastighetsskötsel på en underleverantör. Men visst, det kräver förstås ändå ett visst personligt engagemang.
Malta, investerar man där en viss summa så blir man maltesisk medborgare. (visst, svenska passet är extremt väl gångbart men diversering…
Man kan å andra sidan investera sig in i USA för typ 5 miljoner, d.v.s. 25% av kapitalet, så om man vill diversifiera sig även geografiskt känns den rätt bra.
Den första frågan är om man vill åta sig de globala skatteplikterna hos ett green card eller värre, men det finns ett par visaprogram för detta för den hugade investeraren.
Leta rätt på nån casino-kille som bott några år på Malta så förstår du snabbt att det inte är något paradis direkt…
Var köper man guldtackor?
Finns ju massor av ställen, vill du ha över disk i Sverige så är det nog https://tavex.se som gäller
Liberty Silver
Läs mer här 🙂
https://cornucopia.cornubot.se/p/kopa-guld-och-silver.html
Frågan är ju om man vill ha några statsobligationer nu. Alls.
Att köpa aktier är ju inte heller sådär tokattraktivt men vad är alternativet?
Ryssland är ju delvis fossildrivet, företagen sysslar med det och det finns ju politiska risker men Ryssland är ju även prissatt därefter.
Jag är ju ingen finansiell rådgivare och/eller advokat och jag vet inte vilka förbehåll man bör göra och alla pengar kan ju förloras och jag ger inga garantier och jag behöver ju inte ha rätt men sett till aktier kunde man ju tänkt sig saker som:
* ETFen VIG med företag som har höjt utdelningarna.
* Andra företag med uthålliga utdelningar men låga förväntningar på tillväxt typ infrastruktur, el, tele, mat, ..
* En släng i Ryssland?
Och så som hedge / alternativ till de värdeskapande bara värdebevarande i form av en rejäl andel i ETF med fysiskt försäkrat guld (eller om man så vill bara fysiskt köpa guld antar jag. Kan ju alltid spekulera i om vi kommer skita i gulds värde eller se guld som pengar / värdebevarande men änsålänge har det ju fungerat bra och det är kanske mer troligt att 1 kg guld har kvar sitt värde om 20 år än motsvarande mängd SEK.
Har varit private banking kund i flera banker, men kan inte säga att jag använt deras råd.
De är säljare, försöker kränga sina produkter.
Har varit i samma situation i ca 15 år, något högre belopp men inte som engångsexit utan som utdelning och försäljning av flera bolag under en 5-10 årstid.
Har även stort intresse för entreprenörskap och är involverad i en bunt med bolag som investerare/rådgivare/frivilligslav…
Lägger dock mesta tiden (och pengar) på välgörenhet.
Så situationen är inte exakt, men förutsättningarna ganska lik.
För investeringsstrategi skulle jag rekommendera att lyssna igenom "Rika Tillsammans", mycket bra helhetstänk där.
Mitt råd till investering skulle bli Lysa plus 10-20% guld, alternativt att göra jobbet själv. Ombalansering räcker gott o väl kvartalsvis, ingen ide ide göra det månadsvis.
Att lyssna på en snubbe som säljer pyramidträd i Afrika är nog inget som bör rekommenderas. Allt hans snack om fonder syftar till att bygga legitimitet åt själva ponzibedrägeriet.
Han har väl inte mindre rätt i sitt tänk oavsett träden? Träden ingår ju inte ens i hans modellportföljer. Befängt svar.
Just träden är jag skeptisk till. Jag tror att det är ponzi som håller det vid liv och kommer förr eller senare krasha.
I övrigt är han väldigt duktig och pedagogisk.
Climeon-kungen!
Förövrigt mycket användbart omdöme. ”Han ljuger, luras, hittar på och plagierar, i övrigt är han väldigt duktig och pedagogisk”
Exit… har tillräckligt svårt att hitta nånstans där jag kan få jobba 6h om dagen.. blev lite hoppfull ändå för någon vecka sedan när SCB ställde just frågan ”skulle du kunna tänka dig att arbeta 75% mot att få 75% av din lön”
Ja, Jaaaa, JAAAAA! svarade jag.
”Tack för din medverkan, vi hör av oss igen i maj”
Men, men va?
Annars kan man ju alltid köpa Sverige säkraste tillgång nämligen en bostad:
https://www.di.se/nyheter/bankernas-dom-over-bopriserna-det-kan-bara-ga-uppat/
Bankernas dom över bopriserna: ”Det kan bara gå uppåt”
Med andra ord mycket säkrare kort än andra tillgångar då bopriser bara kan gå åt en riktning.
Japp. Ganska bra indikation att toppen är nådd.
@Pelle: Känns som om allt utan SEK toppat. 🙂 Eller har SEK också toppat?
Skulle även kolla på att lägga en liten del pengar i dessa.
https://trine.com/
Om man inte har några problem med att investera i konsumentlån så.
https://savelend.se/
eller konkurrenten
https://lendify.se/
Med utgångspunkt i Cornus förslag hade jag helt skippat guldet, i synnerhet fysiskt. Att köpa, frakta, lagra, försäkra och sen sälja ädelmetaller är minst sagt bökigt och riskfyllt. Vinstskatten ligger på 30 % mot löpande 0,375+ % i ISK/KF. Om pengarna är smutsiga från början kan jag förstå poängen.
Tio år är en ganska lång tid och du borde fråga dig om du ändå har råd mer mer volatilitet. Om inte så hade jag ökat aktieandelen med i sammanhanget marginellt högre risk genom belåning. Lågkostnadsbelåna räntepappren så högt det går, minst 25-35 % hos nätmäklarna med omköp. Potentiellt mycket högre med individuella avtal hos storbankerna. Använd så många banker du bara orkar för att maximera villkoren och utväxlingen på eget kapital.
Självklart ska du ska göra lämpliga investeringar i bostaden och belåna den till ett absolut minimum av 50 %. Högre om du kan avtala dig till amorteringsfrihet. Oaktat bostaden nedan.
Jämför alltid fondpriserna mellan bankerna eller använd Savr som är överläget billigast om du mot förmodan inte vill belåna.
50 000 kr i likvider, resten på kreditkort
9 975 000 i räntor typ Spiltan högräntefond, Lannebo High Yield, Case Safe Play
+ 2 992 500 kr (30 %) genom belåning
9 975 000 kr i billiga globala aktiefonder
Summa cirka 23 milj i avkastande kapital till mellanlåg risk.
Om vi höftar lite borde förväntad avkastning i kronor före inflation vara cirka 7 % för aktiedelen och 4 % för räntedelen efter avgifter. Tillsammans cirka 5,3 % eller 1 219 000 kr per år efter skatt men före inflation. Första året i teorin, därefter tillkommer ränta på ränta-effekten. Just det, skifta en del av aktiedelen till utdelande papper typ Investor om du behöver ett löpande kassaflöde.
Jag jobbar också gratis fast utan, betald reklam.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Några punkter:
Privatebanking-kund hos Avanza el dyl kan vara trevligt. Låg ränta och att man kan ringa en person dygnet runt för service.
Lägg inte alla ägg i samma förvaltare.
Jag skulle nog rekommendera 10% ädelmetall, 10% svenska utdelningsaktier, 50% globala indexaktiefonder (gå in successivt över två år), 10% obligationsfond, 20% i fastigheter som hyrs ut och där förvaltningen sköts av ett företag. Poängen är mest att inte lägga riktigt allt på aktiemarknaden och hålla nere kostnad för förvaltning.
Investera i bolag som gör planeten till en bättre plats, t ex via Proethos fond: https://proethos.se
Jag har tidigare arbetat nära Private Banking och jag skulle avråda från Private Banking utan det är breda indexfonder med låg avgift i kombination med ränta (mer ränta ju närmare pension). Det finns bara en vinnare på Private Banking och diskretionär förvaltning – Banken.
Land. En av få saker som det inte tillverkas nytt av.