Sveriges yngre läkares förening (Sylf) publicerar varje år AT-rankningen, dvs rapporterande läkare under AT-tjänstgörings betyg på AT-tjänsten. Bäst i landet är Höglandssjukhuset i Eksjö, och sämst är Sollefteå sjukhus. Tydligt är också generell frånvaro av storstadsregioner i toppskiktet, undantaget Kungälvs sjukhus, medan storstadsregionerna oftast hittas i bottenskiktet.
Södersjukhuset, ett av landets allra sämsta platser att göra AT-tjänst på. |
AT-rankningen bygger på betygssättning av en lång rad moment under AT-läkarutbildningen, fördelat på medicin, kirurgi, psykiatri och allmäntjänstgöring.
De allra bästa sjukhusen att göra AT-tjänstgöring på hittas generellt helt utanför storstadsregionerna, med ett undantag, nämligen Kungälvs sjukhus norr om Göteborg.
De tio bästa är
1. Eksjö Höglandssjukhuset
2. Avesta lasarett
3. Kristiandstads centralsjukhus
4. Kiruna sjukhus
5. Kungälvs sjukhus
6. Varbergs sjukhus
7. Växjö Centrallasarett
8. Mora lasarett
9. Gällivare sjukhus
10. Skellefteå lasarett
11. Karlskrona Blekingesjukhuset
12. Falu lasarett
13. Nyköpings lasarett
14. Norrköping Vrinnevisjukhuset
15. Västerviks sjukhus
I kontrast hittar man flera storstadssjukhus i botten, även om Sollefteå och Kalix hamnar i den absoluta botten. Västra Götalandsregionen (VGR), Stockholm och Öresundsområdet utmärker sig i synnerhet i bottenplaceringarna.
53. Karolinska universitetssjukhuset Huddinge (Stockholm)
54. Jönköping Länssjukhuset Ryhov
55. Danderyds sjukhus (Stockholm)
56. Helsingborgs lasarett (Öresund)
57. Sahlgrenska universitetssjukhuset (VGR)
58. Skånes Universitetsjukhus i Malmö SUS (Öresund)
59. Södra Älvsborgs sjukhus Borås och Skene (VGR)
60. Norrlands Universitetssjukhus
61. Alingsås lasarett (VGR)
62. Örebro Universitetssjukhus
63. Södersjukhuset (Stockholm)
64. Skånes Universitetssjukhus i Lund SUS (Öresund)
65. Enköping Lasarettet
66. Kalix sjukhus
67. Sollefteå sjukhus.
Vad gäller Region Stockholm, så hittas privata S:t Görans på 50 och utskällda NKS på 34. Bästa AT-sjukhuset i Stockholm är Södertälje sjukhus på plats 28. Uppsala Akademiska sjukhuset hamnar på plats 41 av 67.
Överlag verkar det vara ett bottennapp att göra sin AT-tjänst i våra storstäder och på universitetssjukhus som Umeå (Norrlands universitetssjukhus) eller Örebro. Det är också på universitetsorterna som väntetiderna på AT-tjänst generellt är längst, så man väntar länge på något dåligt.
I Region Stockholm är tydligen AT-tjänsten så dålig att 31% av AT-läkarna överväger att byta yrke enligt Sylfs rapport
AT-rankningen hittas här hos Sylf. Alla som är läkare eller läkarstudenter har förstås redan koll på detta, men det kan vara intressant även för skattebetalarna att känna till att det är stora skillnader för AT-läkare under vidareutbildning över landet, och man kan fråga sig hur detta samvarierar med hur man behandlar sina patienter respektive kvaliteten på vården?
I grund och botten hamnar ansvaret för placeringen i rankningen på sjukhusledning och ledning på olika nivåer. Antingen är det avsiktligt, en ingrodd kulturfråga, ovilja eller så beror det på bristande kompetens. Hur kan t ex Kungälv avvika så kraftigt från övriga utökade Göteborgsområdet?
11 kommentarer
Det är ett till lager av komplexitet, olika sjukhus är olika bra på olika specialiseringar. Säg att du är intresserad av ÖNH, då är det vissa sjukhus som är bäst inom detta, ortopeder en annan, osv.
Sollefteå är sämst. Ändå blir folk arga när vi försöker lägga ned det
För AT-läkarna. För patienterna kan det nog upplevas som om ett sjukhus, även om det inte är det bästa, är bättre än ingenting.
Ingenting är så dåligt att det inte kan bli sämre.
Det är inte många doktorer som skulle protestera mot att Sollefteå lägger ner…..
Många landsting har ett litet sjukhus som borde plockat ner skylten för länge sedan men där politisk prestige håller det öppet trots usel medicinsk kvalitet och höga kostnader pga hyrpersonal och små patientvolymer.
Alla regioner utom storstadsregionerna och Östergötland har en befolkning som är mindre än Malmös. Malmö stad kan nöjas med ett akutsjukhus. Lägg till de stora geografiska ytorna och befolkningsglesheten jämfört med Malmö samtidigt som man då ska ha två-tre dygnetruntmottagningar, förlossningskliniker m.m. i en genomsnittlig region.
Det brukar vara 69 eller 70 sjukhus som redovisas i denna ranking. Så vitt jag vet har inga sjukhus lagts ned helt och hållet sedan förra året. Gissar därför att hela 3 sjukhus i år inte ens fått ihop tillräckligt många röstande för att få vara med. Kan på rak arm inte säga vilka.
Någon som orkar kolla vilka som saknas?
AT rankingen är en bra surrogatmarkör för hur väl ett landsting tar hand om sin personal. Det är i sammanhanget billigt och enkelt att hålla AT läkarna nöjda då det ofta är deras första jobb och efter lång utbildning är de taggade till tusen.
Lägger man ett vettigt schema, säger hej och presentera den på den nya arbetsplatsen, utse någon äldre doktor som handledare/mentor så vips får man höga poäng.
Men precis lika ofta blir det att AT läkaren kommer ny till en klinik, schemat får man i handen första dagen och det inkluderar lagvidrigt långa nattpass, ingen helgvila. Den lagstadgade semestern är indragen i år för det passar inte i klinikens schema att AT läkaren är ledig. Handledning är överskattat och årets löneökning är 0,0%. (Rapport från syster som gör AT i Norrbotten)
Tim: Nu tror jag du har missförstått vad AT går ut på. Specialintressen är inte relevant, man genomgår samma placeringar för att alla ska ha en grundläggande miniminivå innan man får som legitimation. AT-läkare behöver inte vara på kliniker särskilt vassa på enskilda tillstånd – de ska se ett brett spektrum av vanliga tillstånd, lära sig skilja sjuka från friska genom att bygga upp en erfarenhetsbank med patientmöten, och lära sig handlägga viktiga akuta tillstånd i initialskedet såsom hjärtinfarkt, tarmvred, mindre sårskador, stroke, lunginflammation, psykos etc. Det som utmärker en bra AT är gott bemötande, att bli vänligt inkluderad på arbetsplatsen, och få hjälp och handledning när man behöver, att ges lagom ansvar (med stöd), att äldre kollegor är positivt inställda till undervisning och att placeringarna är konstruerade så att man faktiskt får en bred erfarenhet. Egentligen inga konstigheter men tydligen otroligt svårt för vissa arbetsgivare…
Bortskämda AT-läkare… Drömjobbet på KRY är ju alldeles runt hörnet…
En viktig skillnad i AT mellan Universitetssjukhusen och de som saknar läkarutbildning är att det är olika anslagskällor för sjukhusledningarna och klinikerna.
För de sjukhus med läkarutbildningar så finns ett mycket fint system som görs upp med medicinska fakulteterna (där ersättningarna således kommer från staten, högskoleutbildning = statsanslag). Studenterna tas om hand och lotsas igenom efter pre-klin vilket funkar väl. Det gör å andra sidan att intresset för att aktivt ta hand om AT dvs tiden efter den egentliga studietiden inte riktigt prioriteras hos de klinikerna. Att regionerna är huvudman för sjukvårdsuppdraget och staten huvudman för utbildningsuppdraget (plus en hel del forskning) gör att det blir som det blir.
På sjukhus där läkarutbildningen saknas blir det oftast så att AT innebär att de får göra mer och mer varierade arbetsuppgifter. Därtill är det inte samma prestigekamp om forskningsanslag m.m. på de sjukhusen.
På listan kan man f.ö. märka att topplaceringarna utom Kiruna/Gällivare ligger inom pendlingsavstånd (kring 1-2h med tåg/bil) från storstadsregionerna plus utbildningsorterna Uppsala/Linköping/Örebro/Umeå. Ettan Eksjö är dessutom nära Sveriges stora järnvägsknut Nässjö, bra om man pendlar från Linköping/Lund även om man kanske får ha ett övernattningsrum i alla fall. Å andra sidan är AT bara en period på ett par år, så pendlingen kan man ofta stå ut med även om det kanske fördröjer familjebildning.