Rättsväsendet vill att Swish ska omfattas av någon form av inrapporteringsplikt, då systemet tydligen används för att tvätta svarta pengar. Frågan är bara hur? Bakom ligger en dyster sanning.
Nä, det gick inte, men kul att du testade. |
Polisen vill se att Swish ska ha rapporteringsplikt etc för att motverka penningtvätt via systemet.
När man swishar till någon framgår det ditt telefonnummer och ditt namn, och swishen är därtill signerad med mobilt bank-id, vilket enligt myndigheterna duger till juridiskt bindande dokument. Så hur kan pengar tvättas med swish? Det syns ju på detaljnivå vem som har överfört pengarna och därtill skrivit under med juridiskt bindande signatur?
Låt oss nu säga att du sitter med feta pengar från dina kriminella aktiviteter. Sätt att tvätta dem är t ex att starta ett företag där man tar emot kontant betalning, och som skalar väl. Exempelvis pizzeria, massagesalong eller varför inte en frisörsalong? Man knappar helt enkelt in några tusenlappar extra i kassaapparaten varje dag och har därmed gjort dem vita. I andra ändan slänger man pizzafyllning, mjöl och jäst i motsvarande mängd, eller hårvårdsprodukter. Bäst är kanske massage, då det inte ens behöver innebära några materialkostnader, bara en portabel massagebänk som inventarie och hävda att man utför arbetena hemma hos kund. Nedsidan med dessa upplägg är förstås att man skattar för pengarna. Kostnaden för tvättandet blir alltså full skatt.
Dock kan man tydligen använda Swish för tvätt. Men hur? Svaret ligger i att om pengarna finns inne i banksystemet så anses de rena och kommer inte granskas. Den bistra sanningen är att den enda platsen som pengarna faktiskt kontrolleras är när du vill göra kontantinsättningar på bankkontor. I övrigt sker inte någon granskning av varifrån pengarna på ditt konto kommer.
Således kan man använda Swish för pengatvätt. Man ger 11000:- SEK i kontanter till en tjomme, som sedan sätter in 10 000:- SEK av vederbörandes vita pengar inne i banksystemet till dig via Swish, och själv lever köper mat för de där tiotusen kronorna i kontanter. Eller något. Eventuellt ger du personen ett kvitto på att du sålt en soffa eller något till vederbörande (iofs är soffor numera gratis på Blocket mot bortförsel – det går ju inte att ta en konsumentkredit på Blocketsoffan, men väl på soffan i affären, så dåligt exempel).
Och ingen bryr sig, eftersom överföringen var av förmodat vita pengar inom banksystemet.
Är detta då något nytt. Nej, rimligtvis inte. Förr kunde man göra samma sak med en enkel banköverföring, men med Swish kan ju den med de svarta pengarna direkt se att pengarna faktiskt överförts genom att tvättaren visar upp Swish-skärmen.
Noa har till justitiedepartementet begärt att tjänster för överföring av pengar ska omfatts av tillståndskrav hos Finansinspektionen och tillhörande rapporteringsplikt vid misstanke om penningtvätt eller finansiering av terrorism.
Uppenbarligen gör inte bankerna detta, eftersom pengarna via Swish är helt inom banksystemet. Så sanningen är att du kan föra över vad du vill mellan olika personers bankkonton – det kommer inte rapporteras till några myndigheter ändå.
Det är iaf min tolkning.
Att bankernas kontroller brister har vi fått kvitto på det senaste året med penningtvättbanker som Swedbank, SEB, Danske och Nordea, där miljardbelopp av olagliga pengar förts över hit och dit utan att någon brytt sig eller rapporterat.
Problemet är alltså inte Swish, utan att hela rapporteringsplikten är ett skämt och att bankerna helt enkelt inte rapporterar.
31 kommentarer
Solarier.. Nu har det ena stängt med jag har haft 2 obemannade solarier med någon sorts automat system i kvarteret, aldrig sett kunder.. Men ena är ju kvar den andra fanns flera år..
Manuell biltvätt.
Torghandel.
Taxi.
"Således kan man använda Swish för pengatvätt. Man ger 11000:- SEK i kontanter till en tjomme, som sedan sätter in 10 000:- SEK av vederbörandes vita pengar inne i banksystemet till dig via Swish, och själv lever köper mat för de där tiotusen kronorna i kontanter. Eller något."
Jag har hört att flera personer fått sina bankkonton frysta av just denna anledning med krav på redovisning av vart pengarna kommer ifrån. Stora och/eller många Swish-insättningar från andra personer.
"men med Swish kan ju den med de svarta pengarna direkt se att pengarna faktiskt överförts genom att tvättaren visar upp Swish-skärmen."
Detta är just generalfelet som de som blir blåsta med falska Swish gör. Självklart skall du inte lita på betalarens skärm utan du skall logga in på din egen app och se att pengarna kommit in.
Finns ingen möjlighet för personal att se om swish-pengar kommit in på företagskonto hos SHB.
Bara om personalen får fullständiga behörigheter att logga in på företagets konto vilket man inte så gärna ger till sin personal.
Men jag skulle vilja se den här falska "swish", för jag har sökt och aldrig hittat någon sådan. Skärmdump går ju men då har du bara en statisk bild som inte ger explosion av stjärnor när man petar på skärmen.
Jag har även sett kunder som skicka telefon mellan varandra så att fler än en person försöker handla på samma "kvitto".
Företagskonto? Det är väl knappast företagskonton som används för att tvätta pengar så här?
"Vem som helst" kan ju programmera dylika animationer. Tycker inte jag sett några konstigheter som borde vara speciellt svåra att fejka.
Att kassapersonalen alltså inte på ett hyfsat säkert sätt kan verifiera betalningen är alltså en rätt rejäl brist i systemet.
Att tvätta pengar med hjälp av Swish verkar ändå vara rätt krångligt, för i sammanhanget relativa småsummor. Någon blir ju kvar med kontanterna i handen ändå och den trånga porten är fortfarande att få in just kontanterna i banksystemet.
Detta känns (i vanlig oordning) som att det kommer ställa till det för en väldans massa laglydiga, för att komma åt ett relativt fåtal.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Vid en eventuell skatterevision så frågar tjänstemannen efter allegat för de "100000 SEK" och har man inte det får man försöka förklara varifrån pengarna kommer, och det kanske inte är så lätt. Det bästa är väl att handla med kontanter i affären, så inte de svarta pengarna kommer in i systemet.
Precis, man ska ju vara en alldeles speciell idiot för att man kan ha en massa inflöde av pengar på sitt konto utan att redovisa dom.
Hela resonemanget om penningtvätt är ju bara bankernas ursäkt för att använda sina trakasserande verktyg mot kunderna för att styra över dessa från kontanter till digitala medel.
Samt förstås att i dessa tider när banken måste säkra innestående pengar till negativ ränta hos riksbanken så vill ju bankerna naturligtvis att kunderna har minimalt med pengar innestående på sina konton.
Tro mig, det finns många andra sätt. Ex Köp en dyr bil som råkar bli stulen, teckna en försäkring som löser ut, vinster på spel osv. Det är inte svårt att tvätta pengar, det svåra är att göra det i stor skala.
Hahaha… Köp en dyr bil och du tror att SKV vid en revision inte kontrollerar vilka fordon någon äger eller har köpt/sålt? Det enda du beskriver är hur man får in pengar på kontot.
Du har inte jobbat med penningtvättsansvar, du har jobbat med att hålla bankens rygg fri.
Det samma gäller väl Paypal också? Med den kan man överföra pengar till andras personkonton i utlandet. /Micke
Enklast är väl Kronofogden. Kronofogden tvingas ta emot stora summor kontanter – utan att få ställa några frågor.
Vet inte om de får ställa frågor. De får ju trots allt inte mäta ut vad som helst.
Men i vilket fall så kanske man skall fundera på syftet med penningtvätt. Jo, man får ju in pengarna i banksystemet så, men det sker knappast anonymt. Kronofogden måste ju veta vem som skall betala och vem mottagaren är.
Det är precis så tokigt vilket var i media nyligen. Du kan som känd kriminell knarklangare gå in med en miljon i svarta pengar. Kronofogden är skyldig att sätta in pengarna och får inte efterforska. Därefter är pengarna per definition vita.
https://www.dn.se/ekonomi/svenska-myndigheter-utnyttjas-for-att-tvatta-pengar/
OK, men problemet som kvarstår är att transaktionen är tämligen spårbar. Inget man kan använda för att sopa igen spåren om farbror blå vill undersöka saken.
Tvyärr inte, de kriminella har en egen gräddfil där de helt lagligen blir anonyma.
"Ett särskilt problematiskt område är utfärdandet av samordningsnummer som tilldelas av Skatteverket på begäran från olika myndigheter och utbildningsinstitut. Till skillnad från tilldelning av ett personnummer behövs ingen personlig närvaro. Ett samordningsnummer kan sedan användas i penningtvättsupplägg för att skaffa bankkonton och bankdosor (ej bank-id), vara styrelseledamot eller huvudman i en bolagsstyrelse och för att upprätta osanna fakturor, anställningsavtal, kontrolluppgifter eller lånehandlingar."
Kronofogden har rapportering skyldighet till finanspolisen för kontanta betalningar som kan misstänkas komma från olaglig verksamhet.
Är det som vanligt inte ett påhittat problem bara för att kunna krypa längre in under skinnet på medborgarna?
Först var det så viktigt att bli av med kontanter – check på den. Mission accomplished.
Nu är det dags för nästa steg – se till att få insyn i alla switch transaktioner.
När det väl är klart kommer nästa steg, vad det blir får vi se, men jag lovar att man kommer spela ut anti-terror-kortet igen.
Allt detta medan bankerna glatt tjänar storkovan på Non-Resident Accounts och miljarder tvättas genom banksystemen.
Jag håller inte med. Pengarna som förs över med swish är per definition redan i systemet (integrerade med AML-terminologi). Det du påstår, dvs att om någon tar emot kontanter och sätter in dessa så kan de tvättas, är ju detsamma för bankgirot eller vilken annan tjänst som helst. Kontrollen finns när pengarna sätts in ifrån början, d.v.s. personen som tog emot kontanterna måste ha haft pengar på kontot för att kunna föra över dessa.
Jag har varit penningtvättsansvarig på bank så är rätt insatt i hur bankerna tänker i dessa frågor, och är rätt säker på Swish aldrig skulle släppts igenom om de inte bedömdes enligt mitt resonemang
Sedan tittar ju banken på helhetsbilden och inte enstaka transaktioner. Vem är kontohavare? Vart kommer pengarna ifrån? Vem är mottagare? Hur ofta sker denna typ av transaktioner? Är transaktionen normal med tanke på verksamheten? Vem är verklig huvudman bakom bolaget osv
Saken er vel den att det handlar om kontroll av medborgare utan kriminella avsikter. Vanlig praxis ner formyndar-stat soeker kontroll, allt i velmening o med omtanke, vi vill ju bara skydda samhellet fron det onda!
Schhhh! Övervakning och dylikt av medborgarna förekommer bara i Kina och Ryssland, inte här i demokratiska väst. Den som påstår annat är sannolikt avlönad av just dessa stater;)
Bankerna rapporterar redan om det är något som verkar misstänkt. Vi var några som slog oss ihop och beställde grejer från Kina där vi sedan gjorde upp mha Swish till han som styrde upp beställningen och det tog inte lång tid innan både banken och skatteverket kom och jagade honom och krävde att pengarnas ursprung skulle redovisas.
"Är detta då något nytt. Nej, rimligtvis inte. Förr kunde man göra samma sak med en enkel banköverföring, men med Swish kan ju den med de svarta pengarna direkt se att pengarna faktiskt överförts genom att tvättaren visar upp Swish-skärmen."
Hem, den som har koll vet att man skall kolla med egen enhet om pengarna kommit fram. Att titta på avsändaren telefon är inte tillförlitligt, vem som helst kan ju fejka bilden på skärmen.
För skummisen betyder det att man inte behöver veta var tvättade bör (För att kunna påminna honom ifall överföringen inte gjorts).
Det finns en massa jävligt elaka sätt att lura folk med hjälp av swish om man vill tvätta pengar eller hantera pengar som kommer från bankid-relaterade bedrägerier. Locka med en femhundring i ersättning så hittar du lyckosökare som ställer upp som mellanhand.
Skummisar don't need Swish!
När vi bytte sedlar senast pytsade jag in byrålådans innehåll av gamla sedlar på ICA-kortet under en längre tid. Inga problem med det. Kanske hade jag tur med det.
Nu läste jag på ny teknik, det dom skriver om är ju inte riktigt vad som brukar benämnas som tvätt av svarta pengar. Bara att buset flyttar pengarna mellan tillräckligt många personer så att polisen tycker det är för jobbigt att fortsätta följa dom är ju inte direkt definitionen att tvätta pengarna.