Detta inlägg är sponsrat av Solkraft Sverige och handlar om min egen solkraftanläggning. Solkraft Sverige genomförde min installation på totalentreprenad.
Trots att det är november levererade min solkraftanläggning som bäst 2 222 W en stund innan lunch och sålde en andel av elen ut på nätet under främst förmiddagen.
![]() |
1 045 W eller 1.045 kW levererades ut på elnätet vid lunchtid idag. Bild från det helrenoverade huvudelskåpet. |
Även så här års levererar solkraftanläggningen hyfsat med el när det är fint väder, även om produktionen faller rätt snabbt under eftermiddagen på grund av att solen är lågt över horisonten och solpanelerna är riktade mot morgonsolen.
Klockan 10:15 rapporterades 2 222 W i effekt och när fotot ovan togs strax innan 12:00 var effekten nere på 1 368 W, men varav 1 045 W såldes ut på elnätet. Utetemperaturen var då +2.1 grader enligt min väderstation från Netatmo, och huset värmdes med en Mitsubishi Hero luft-luft värmepump, vilket uppenbarligen inte drog särskilt mycket energi. Innetemperaturen i vardagsrummet, där innerdelen av värmepumpen sitter var 25.8 grader. I mitt bibliotek där jag sitter och jobbar var temperaturen 24.0 grader och på övervåningen 21.5 grader, vilket är rätt optimal värmespridning jag ställt in värmepumpen på för att kunna värma hela det 190 m2 stora huset (undantaget badrummen med sina stängda dörrar).
Även min relativt beskedliga anläggning visade alltså trots två plusgrader en solig novemberdag alltså ett överskott, och producerade 7.13 kWh under dagen. Detta kan förstås sättas i relation till sommarens rekordproduktion om 30.20 kWh den femte juli.
Förra året landade novemberproduktionen på 43 kWh, och än så länge i år är den 12 kWh i november. Produktionen i juni var 592 kWh.
Jag vill passa på att slå ett slag för att det är perfekt att upphandla och installera solkraft så här års, då man inte går miste om särskilt mycket intäkter från en installerad och betald anläggning i december-januari i väntan på byte av elmätare och tillstånd från elnätbolaget. Kontakta därför sponsorn Solkraft Sverige så här års för installation. Förra december gav 11 kWh i produktion, så utebliven produktion i väntan på godkännande från elbolaget är försumbar. Tristare att sitta under våren med en betald anläggning som inte får köra.
Själva installationen av min anläggning på 4.76 kWp (dvs maximal nominell effekt vid 20 graders utetemperatur och viss vinkel söderut – anläggningen har under svalare förhållanden i våras producerat över 5 kW som bäst) tog några timmar för resandet av byggnadsställningen i regi underleverantör, plus en dag för montaget av solcellerna på taket. Därefter någon timme för elektriker att koppla in, och någon timme för att plocka ner byggnadsställningen. Sedan återstod flera veckors väntan på byte av elmätare och tillstånd från elnätbolaget att slå på anläggningen. Arbetet är mycket smidigt och går fort, med standardiserade produkter för vanliga takinstallationer.
Solceller betalar av sig med i mitt fall en skattejusterad faktisk ränta på 8.2%, mot en beräknad skattejusterad avkastning på 8.3% i typfallet, och höjer naturligtvis värdet på huset med minst kostnaden för hela installationen, eftersom driftskostnad sänks motsvarande per år och installationen inte är en soffa som blir värdelös så fort man köpt den. Solpanelerna har 25 års effektgaranti, men kommer i praktiken lätt fungera i 50+ år till, om än med fallande effekt.
Att installera solceller på villan är en god affär, och är även lönsamt vid lånefinansiering – räntan är dessutom avdragsgill, men intäkterna skattefria för dig som privat hushåll. Det blir inte heller någon belastning för ditt lokala elnät – påverkan vid 5 kW installation är maximalt sett inte större än den man får om man slår av eller på spis och ugn samtidigt, eller för den delen varmvattenberedare och torktumlare. Det är inte heller någon ideologisk investering – om man inte vill det – utan bara bra bostadsekonomisk satsning. Naturligtvis ska man energieffektivisera bostaden först, men vem kör inte biobränsle, fjärrvärme eller värmepump för uppvärmningen idag?
Själv vill jag ha mer solceller, gärna upp till huvudsäkringens kapacitet om 20 A (nästan 14 kW mot dagens 4.76 kW), men behöver renovera delar av ladans tak först.
Detta inlägg är sponsrat av Solkraft Sverige. Solkraft Sverige genomförde min installation på totalentreprenad, betalad av mig till fullt orabatterat pris med skattade privata pengar. Ersättning för sponsring av inlägg hanteras separat via fakturering från mitt bolag, och avtal om detta slöts, och förlängdes efter avtal om installation.
30 kommentarer
Här har det varit dåligt med produktionen idag. Låga täta moln hela dagen, gör ingen solcellsägare glad
22 kWh idag rapporterar Roslagen. 76 kWh hittills i november. (14,8 kWp rakt i syd)
Oktober var annars katastrof med enbart 476 kWh producerat jämfört med 680 kWh för okt-18.
Årets produktion verkar ändå komma in i paritet med 2018, dvs runt 12,6 MWh och ~ 70% av detta sålt på nätet.
Bra at du skriver at det är reklam, jag undrar om det 8% kalkyl, falkenbergs ge dig kanske permanent 70öre inmatningspris men annars få man bara börspris, vattenfall ge 1kr men också bara vör 1år av dom 25. Börspris är billigare sommartid och nettodebitering är i stor sett bullshit eftersom detta energi lagras inte på riktigt.
60öre skattereduktion är ochså bara ett mindre del eller få du avdra det är bara din skattepliktiga inskomst du få dra det av från ?
Har levererat till E.ON och nu Svea Solar och fått 7-8% avkastning/år på investeringen tutti-balutti och jag värderar egenförbrukning till 1,00 kr/kWh.
BTW: E.ON gav -4 öre på spotpriset och Svea Solar Energy +4 öre på spot.
ah, och man måste vara elkund hos falkenberg energi vilket betyder at jag måste köpa el 5öre/kwh dyrare(om jag göra ett nytt elavtal idag) för allt annat el som jag inte producerar själv…
Jag läsa detta blog eftersom mycket är genomtänkt men när det bli reklam få man bara reklamkalyl är min uppfattning just nu.
månsken: samma med svea solar, dyrare påslag och certifikat, men det är kul at har egen solcellsanläggning. Men vi bo inte i tyskland. I tyskland har det varit det bäsa investering man kunna göra 8-10år tillbaka, bror få 5kr för inmatad el och 3kr för självförbrukad.
Falkenberg Energi kostar +2.4 öre på spotpriset på min timmätning, men betalar 70 öre för solelen. Vet inte vad du har för elhandelsbolag som tar spotpriset -2.6 öre för elen. Du kanske jämfört bundna priser?
Sedan, vad gäller tyska elpriser – vi får väl se vad elen kostar i Sverige när Ringhals två reaktorer stängt.
Totalinstallation hos EoN, som är nätägare och min elleverantör, ger under första året spot+1kr. Därefter spot+10öre. Dessutom bra pris på installation. 89.000:- innan avdrag för 5kW installerad effekt.
@cornu: jep det har varit fastpris som jag jämförde mot skellefteå på elskling, vi har bunden elpris med 34öre+moms för 3 år. Men det få vi inte igen. Vad debiterar falkenbergs för elcertifikat ?
Minns ej vad de tar för elcert, är väl som alla andra antar jag. Nej, finns ingen anledning att bryta ett 3-årsavtal på 34 öre. Gratulerar till det avtalet.
(7,08kWp) Rakt i syd. 302,8 kWh i oktober. Idag blev det 13,04 i mellersta Sverige. Jag anlitade Svea Solar som genomförde min installation på totalentreprenad. Samma goda erfarenheter som ovan. Enkelt och inget strul.
Jag antar att ladan inte är en privatbostad?
Blir det inte andra skatteregler eftersom du monterar anläggningen på byggnad som tillhör en näringsverksamhet?
Om jag betalar det på enskilda firman med obeskattade pengar möjligen. Betalar jag det privat med skattade pengar är det en annan sak. Det är dock inte helt tydligt, men jag vet andra som betalat privat och satt på ladan och tar det hela privat.
Ladan gör det dock möjligt att få det avdragsgillt, tbx moms etc, men mot att man skattar för elen.
Egna erfarenheten från vår installation (lantbruksfastighet och solcellerna monterades på ekonomibyggnad):
* Bidrag måste sökas INNAN projektet startar, dvs inte som för privatpersoner som kan söka 6 månader efter inkoppling (vi missade detta, sort men bara att gå vidare)
* Moms på installation kan lyftas om du är moms-reggad
* Vi köper elen som vi själva förbrukar från lantbruksfastighetens rörelse
Som jag tolkat rådande skatteregler så måste intäkt av producerad el tas upp som en intäkt i den enskilda firman om installationen är gjord på en ekonomibyggnad, oavsett om det betalas med privata skattade pengar eller ej.
Ingen blir gladare än jag om jag har fel, för det är denna tolkning som hindrat mig från att inte smäcka upp paneler över hela ladugårdstaket.
@månskensbonde
Vad säger reglerna om köpet av egen el? Marknadsvärde eller självkostnad?
@Sven:
jag betalar samma pris + moms per kWh som jag får betalt för elen vid försäljning med den logiken att det kan ju inte spela roll vem som köper den och därmed undkommer uttagsbeskattning.
@Piratekonomen:
jag tror du har rätt där. SKV pekade på följande förhandsbesked när vi höll på:
https://skatterattsnamnden.se/publiceradeforhandsbesked/2016/solcellerbyggnadsinventarier.5.14dfc9b0163796ee3e775292.html
Om jag fattat reglerna från 2018-01-01 rätt så anses tillägg till ekonomibyggnad vara del av näringsverksamheten.
månskensbonde: Precis, hittade länken sen: https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/365986.html?date=2017-12-20
"Om solcellerna är placerade på den delen som är näringsfastighet, t.ex. en ekonomibyggnad, ska inkomsterna från försäljning av el beskattas som inkomst av näringsverksamhet."
Nästa mening, "Uttag av el som förbrukas i privatbostaden på en lantbruksenhet ska också tas upp som näringsinkomst" tyder ju på att man kan sälja till sig själv precis som du gjort. Står inget om att det måste ske till marknadspris men det kan ju vara säkrast…
@Piratekonomen:
Genom att hålla sig till marknadspris så bör man inte utlösa några förmånsskatter.
Har för mig att det även är speciella regler kring solcellsstödet för näringsfastigheter så att det kan sökas flera gånger per fastighet. Dvs, börjar du med en ekonomibyggnad och söker stöd kan du sedan söka stöd för ytterligare ekonomibyggnad.
Går du i tankar på installation på ekonomibyggnad så är mitt råd att kolla noga kring reglerna för stödet och göra rätt där.
Ser att Energimyndigheten har gjort det hela mycket tydligt nu (när vi fick avslag så var det gömt en mening på sidan fyra i blanketten):
"Företag som ansöker: Ni måste ansöka om stödet innan ni tecknar avtal med installatör/projektör! Observera att kontrakt för projektering räknas som påbörjande."
Fick en budgetoffert på en 15.2 kWp anläggning (48 paneler mono a 315W) installerat och klart.
266.364:- (exkl ROT och eller bidrag)
Men jag börjar tveka ordentligt.. man köper en herrans massa el för dom pengarna.
Har dock sökt bidrag så får vi se.
Ordnade precis en offert på ett komplett materailpaket åt en bakant för montage på plåttak på hans ladugård. 66st 300W premiumpaneler med hela 15 års produktgaranti samt 17,5k2 växelriktare från Fronius. Detta kompletta paket landade på ca 140' inkl moms och frakt! Sedan tillkommer kostnad för elektriker ca 2 dagar.
Maila mig för mer infon om du önskar [email protected]
Om man har gott om markyta, varför inte ha solcellerna på ställningar som är markbundna? Då borde man kunna välja den optimala vinkeln/riktningen.
Men så gott som alla pratar om takinstallationer, finns det någon fördel med det jämfört med andra sorters installationer?
Takinstallation är så standardiserat idag att det är billigare. För markinstallation måste du ta in grävmaskin och göra markarbete för fundament åt ställnignar etc. Jag har i princip obegränsat med markyta för detta ändamål, men det var billigare med installation på tak (inklusive ställningsbygge) än mark.
Du får räkna in larm och skalskydd i priset för en markinstallation.
Det tar MAX ett par timmar att stjäla paneler för 100 000.
Några markarbeten behövs dock knappast, det räcker med tryckt virke (som dessutom inte blir behörighetskrävande som en metallisk takställning) och några markspjut.
Sedan kanske inte installations firman ger samma garantier på en markinstallation, speciellt om du gjort ställningen själv.
Du behöver ca 6-7ggr panel ytan i markyta för att inte drabbas av mer än några få % skuggningsförluster eller onödiga förluster pga för låg vinkel (Jmfr inst på platt tak)
En stor fördel är att din installation inte behöver kopplas till ditt hus brandskydd mm på samma sätt, ett elfel behöver inte medföra brand i huset (Jmfr med LFs eminenta skrift om just säker installation)
Det blir lättare att göra en säker elinstallation, men det blir också ett krav iom markåtkomligheten. Detta kan försvåra /fördyra.
Det tillkommer förmodligen ett bygglov också.
Hur ser kalkylen ut om man inte är skattediare?
"its ok when we för it"
Jag väntar på en 25kwp-anläggning (80 paneler) som ska installeras inom ett par veckor. 220tkr installerat å klart efter bidrag. Ang säkringen så använde jag solaredge analysvertyg och en strypning av växelriktaren från 21 kW (förväntad toppeffekt) till 17kW (max för 25A) skulle ge ett tapp årsbasis på ca 0.2% eller 40kwh.