Idag är det 30 år sedan Berlinmuren föll, friheten började bryta sig in i de av Sovjetunionen kontrollerade vasallstaterna i Östeuropa, och startsteget för en enorm välståndsökning i halva Europa togs när man kastade av sig socialismens tyngande bojor.
DDR:s flagga |
Den 9:e november anses av en liten minoritet av svenska politiker och 68-vänster fortfarande vara en sorgens dag, där deras diktatoriska drömmar om folkförtrycket i Öst krossades. Men för de flesta i Europa var det en glädjens dag.
Berlinmurens fall var starten på kanske den viktigaste och mest välståndshöjande utvecklingen i Europas moderna historia, och den nionde november 1989 är en dag att minnas.
Paraduniform, som tillhört en major inom östtyska statsäkerhetspolisen Stasis militära enheter. |
Många unga idag var inte ens födda när muren föll, och saknar förståelse för det förtryck och den misär som rådde bakom järnridån, och drömmer alltjämt om socialismens bojor. Ironiskt nog gör de detta, stående på den frihet och det välstånd som skapats i ett fritt Europa.
Bitar av spröd betong, som en läsare hackat loss själv från Berlinmuren, och som jag fått som present en gång. |
66 kommentarer
Något år innan hade höga potentater från VPK b.l.a Lars Werner varit och gratulerat diktatorn Honecker på hans födelsedag och de var antagligen glada att se det lyckade bygget av en socialistisk stat.
Inte bara extremextremistpartiet V. Eextremisterna S har genom åren konsekvent stöttat förtryck och blodbesudlade diktaturer på det mest flagranta sätt när förtyckarna påstått sig ha rätt partifärg. Både med ord och ekonomiskt bistånd. När man rotar i deras historia och det man med skatt bidragit till blir man spyfärdig.
När S säger sig värna demokrati är det det hyckleri på absolut högsta nivå.
Googlar man lite snabbt ser man att Socialdemokraterna haft hyllade storheter som exempelvis Pol Pot, Fidel Castro, Robert Mugabe, al Fatah, MPLA och Revolutionär Kommunistisk Ungdom på sin kompislista. Jag vill inte gräva mer i detta då jag inte villa ha spya på tangentbordet..
Inte konstigt att de känner sig tvungna att kasta strålkastarna på SDs mörka förflutna. Om folk tittar bort ser de kanske inte sosseriet mörka förflutna.
Ja, det är snurrigt värre. Har särskilt svårt att instämma i hyllandet av fd talmannen Birgitta Dahl (s) med tanke på hennes ideér om att bara ge bistånd till socialistiska länder (Läs diktaturer) samt även "tankeförbudet mot kärnkraft" i skenet av att framstå som ett s.k. miljövänligt parti
+1
Tycker ändå att sossarnas idiotiska support av tvivelaktiga regimer ändå belyses emellanåt,visst de får inte lika mycket uppmärksamhet som SDs lika tvivelaktiga bakgrund. Om det är några partier som faktiskt kommer undan är det väl främsta L och M som även på senare år(läs 2000 talet) supportat krigsbrott/anfallskrig och etnisk rensning flera gånger.
En intressant och unik historia är "insatsen" i Libyen där var alla riksdagspartier från V till M rörande överens om att anfallskrig och i förlängningen stöd till Jiahdister var the way to go. ( SD var dock inte med på det tåget om jag inte missminner mig).
I vanlig ordning är förtryck och våld helt okej för våra poltiker om det utförs av någon som man av olika skäl sympatiserar med oavsett om det i Kambodja eller Sydafrika. Det är egentligen inget konstigt,men det blir smått pinsamt när politikerna och deras väljare pekar finger åt varandra. Hyckleriet torde vara uppenbart för varje självständigt tänkande individ
Bra att påminna om Birgitta Almgrens forskning i Stasiarkiven och vad som hände sedan. Yppandeförbud för all framtid och arkivet gallrades.
https://cornucopia.cornubot.se/2014/12/den-svenska-stasiforskningen-och-sapos.html
Den som vill se ett paradexempel på hur väl socialism lyckas kan vända blicken mot Venezuela (en s.k. failed state), socialismens senaste offer. Alla som experimenterat med socialism har havererat brutalt eller fått bestående men. Sverige gick från det tredje rikaste landet i världen till ett där statsministern fick stå med mössan i hand på wall street och tigga. Och vi lever fortfarande i efterdyningarna av det katastrofala spektaklet.
Att socialism inte kan fungera inses lätt då dess enda fundament är populism och avundsjuka, med devisen "makten framför allt", vilket i slutändan alltid leder till förtryck och misär.
Att socialismen framstår som misslyckad är för man har kunnat jämföra med mer kapitalistiska länder.
Tyskland var på sätt och vis det perfekta experimentet. Man hade ett folk med samma språk, kultur, utbildningsnivå, ekonomisk välstånd mm. och så delade man det och körde två olika system i 40 år.
Resultatet är känt.
Vi skulle dock kunna ha det så otroligt mycket bättre än vad vi har det i dag om vi hade anammat "full kapitalism" och speciellt om det hade skett världen över.
Allt det som aldrig kommit till pga socialism och regleringar är inget folk tror finns.
Dina politiska mardrömmar är lika illavarslande som Sjöstedts, Holmgren/Rockströms eller någon på den mest extrema libertarianska sidan.
Ni ideologiska drömmare bara pratar och pratar. Fortsätt med det så kan vi andra bygga välstånd. Åt oss själva och alla andra.
Vad får dig att tro att jag inte bygger välstånd? När jag skriver detta (en lördagmorgon) så håller jag på och arbetar.
Tar dock en paus ibland och tänker på annat då det gör mig mer kreativ/produktiv.
Kan rekommendera Deutchland 86, uppföljaren till Deutchland 83. Den skildrar på ett bra sätt hur desperata regimen blev när staten gick bankrutt och hur de övergav sina ideal för att få in kapital och förföljde oliktänkare. Samtidigt tycker jag att man måste respekterande de som faktiskt levde efter sanna socialistiska ideal (inte de korrumperade och totalitära).
Sanna socialistiska ideal kan inte fungera eftersom de går tvärt emot den mänskliga naturen. Därmed måste de fåtal idealisterna som lyckats hjärntvätta sig själva tvinga sin lära på folket, vilket förstås leder till diktatur.
Jag skrev inte sagt att du inte bygger välstånd. Jag skrev att dina politiska drömmar inte bygger välstånd.
Ditt utopia alltså.
Om vi säger så här, lagom kapitalism bygger välstånd. Men inte som du förespråkar den.
Själv tar jag hand om brister i välfärdsstaten, vad fan får jag för det?
> Om vi säger så här, lagom kapitalism bygger välstånd
Det är vad man har lurat i folk, men socialism är ett gift. Desto mindre, desto bättre.
Tittar man historiskt och mellan olika ekonomier så ser man att ju mer kapitalism*, desto högre välstånd får man. Inte över en natt, men över tid ackumulerar det och nästa generation kan starta från ett mycket högre nivå. Sverige t.ex.tog sig upp ur misären med skattetryck på 5% av BNP. Det var i slutet av 1800-talet då snilleinsudtrierna kom till och gav företag som ger välstånd åt landet än idag.
* starkt skydd av privat äganderätt och får hinder att utbyta egendom/tjänster.
Ja, du får jgärna visa var du tittar 🙂
Bra skrivet Svinto
Finns ju hur många exempel som helst som visar att mer kapitalistiska ekonomier ger mer välstånd över tid.
De kan ju titta på den här kartan t.ex. Den går bara tillbaka ca 50 år men mönstret gäller långt innan dess.
https://www.fraserinstitute.org/economic-freedom
Vill du korrelera med välstånd så kan du använda den här länken.
https://www.rug.nl/ggdc/historicaldevelopment/maddison/
Den visar historisk BNP/capita för många länder, lång tid tillbaka.
Är det något av länderna som är i närheten av "full kapitalism"?
Du visar bara att socialliberala västerländska demokratier har högre välstånd än socialistiska. Det har jag aldrig påstått att det inte skulle vara så.
Du har INTE visat att full kapitalism ger mer välstånd än så, det är bara en hypotes. Och förhoppningsvis förblir den det.
Var placerar ni Singapore och Hong Kong på er ideologiska skala?
> Du har INTE visat att full kapitalism ger mer välstånd än så, det är bara en hypotes.
Jag har visat att mer kapitalism ger mer välstånd.
USA på 1800-talet var väldigt kapitalistiskt. Inget kommer någonsin vara perfekt, men vi kan bryta ut icke kapitalistiska delar, t.ex tullar och slaveri, och konstatera att de inte bidrog till välstånd (genom att studera andra ekonomier mm).
Kan staten skapa mer välstånd än "full kapitalism". Troligtvis. Man kan t.ex tvinga alla människor att arbeta 60 timmar i veckan, men det förhindrar inte vi skulle kunna ha det så otroligt mycket bättre än vad vi har det i dag om "full kapitalism" hade anammats världen över.
Om du har problem med "full kapitalism" så kan vi säga USA kapitalism på 1800-talet (borttaget icke-kapitaliskt som vi från forskning vet inte skapar välstånd). Landet gick från fattigt till det med världens högsta BNP/capita på drygt 100 år.
The top 10 most capitalistic countries are:
Hong Kong
Singapore
New Zealand
Switzerland
Australia
Ireland
Estonia
United Kingdom
Canada
United Arab Emirates
enligt https://www.thebalance.com/capitalism-characteristics-examples-pros-cons-3305588
Jo det är just därför de röda flaggorna vajar i Singapore och Hong Kong som en ironisk gest. Härligt att även se Arabemiraten på listan.
Ja, exempelvis Singapore har en stark statlig inblandning i företag, äger 90% av landet, och 80% av invånarna långtidshyr boende av staten. Så man kan ifrågasätta hur kapitalistiskt det är.
Förmodligen fungerar inte samhällen som baseras på ren kapitalism speciellt bra. De flesta länder som fungerar bra har vissa socialistiska inslag som skattefinansieras, skola, vård, infrastruktur och sånt.
> De flesta länder som fungerar bra har vissa socialistiska inslag som skattefinansieras, skola, vård, infrastruktur och sånt.
Det kan framstå som att de fungerar bra, men det är för folk inte känner till alternativen. Om vi tar sjukvård t.ex. så är den privat i Schweiz. Finns inget som tyder på att den är dålig. Tvärtom, de har Europas längsta medellivslängd.
Fanns de som var emot avreglering av telemonopolet, men så här 25-30 år efter kan vi konstatera att priserna har pressats kraftigt och det har givit upphov till massa nya tjäntser. De som sa att infrastruktur måste skötas socialistiskt hade fel.
Nu räknade jag bara upp några exempel på sånt som man som land kanske tycker är värt att satsa pengar på. Ett land som vill bli framgångsrikt satsar naturligtvis på sin främsta resurs, vilket är dess innevånare, i förhoppningen att det i andra änden kommer ut något som ger ännu bättre ROI.
Att det finns socialistiska inslag i alla länder som presterar beror på just det, att landet investerar i dess främsta resurs, dess innevånare.
Är INTJ/P… Så i min värld är det enda som godkänns det som bevisat fungerar, allt annat förkastas. Således har jag förkastat religion och socialism, och monopol som ren ondska.
V, med täta band till DDR då det begav sig, är en del av regeringsunderlaget och Jonas Sjöstedt började sin politiska bana i Kommunistisk ungdom 13 år *innan* muren föll. Apropå politiska och moraliska värderingar som sällan lyfts i dagens politiska debatt. Sedan ska det tilläggas att Sjöstedt inger mycket mer förtroende än hans företrädare Ohly och Schyman.
Vilka politiska åsikter eller sympatier man hade som tonåring bör inte läggas en vuxen person till last. Bättre att fokusera på Sjöstedts nutida politik.
Det är en rimlig hållning om den gällde samtliga demokratiska partier, annars blir det dubbla måttstockar, vilket bl a Lööf och Löfven verkar ägna sig åt.
Om man är så hänsynslös så att man vill sänka hela sitt land och sina medmänniskor ner i socialistisk misär så är rimligen diagnosen psykopat .
Dags då för en dykning ner i minnenas omfattande arkiv. Vid samma tidpunkt som Berlinmuren föll befann jag mig tillfälligtvis i en mindre bulklastare som gick stadigt på Wismar och Rostock. Mycket finns att säga om tillståndet i Öststaterna den gången … bl.a. också de för ögat uppenbara skillnaderna flera av dessa länder mellan där exempelvis Estland och DDR bortsett gränskontrollerna kunde upplevas som nära nog Västeuropeiskt i ett flertal avseenden … till skillnad då mot Sovjetunionen inkl. Ukraina, Litauen etc. Och med hållande i minnet att vi endast några år innan sett militär- och fascist-diktaturer i Grekland, Spanien och Portugal. Jag har sett rubbet hur många gånger som helst på ort och ställe när det begav sig … både det ena och det andra!
Av den anledningen håller jag låg volym vid samtal i dessa ämnen!
Nåväl … DDR och Murens fall var det … En afton på ett av vattenhålen på Kröpeliner Strasse i Rostock vid avnjutande av en stilla Radeberger (en utomotdentligt högkvalitativ pilsner f.ö.) kom jag i slang med några i mitt tycke intelligenta och trevliga yngre medelålders personer som med spänning såg fram emot den ljusnande framtid som kunde skymtas… speciellt vad gällde konsumtion!
Efter att under en stund fått tillfälle att hålla ett föredrag för dessa kostnadsbilden i Västeuropa för bostad, dagligvaror, sjukvård och inte minst kapitalvaror som ny bil (i stället för Trabbisen!), vitvaror o.dyl. så började de se lite oroliga ut. När jag därtill förklarade för dem att minst hälften av offentliganställda tjänstemän i DDR skulle bli av med anställningarna och största delen av industrin i DDR skulle komma att bomma igen och övertalig arbetskraft skulle komma att anställas i Västtyskland till väsentligen lägre löner och anställningsvillkor än den västtyska arbetskraften så var det milt sagt ansikten som såg ut som fiollådor …
När jag drygt tio år senare tjänstgjorde en säsong med bostad i Hamburg så visade det sig att det hade blivit på punkt och pricka som jag förutspått … och stor del av personalen i det rederi där jag tjänstgjorde, Hamburg-Cuxhaven-Helgoland, kom ifrån tidigare DDR och var anställda på kontrakt med just de lägre löner och anställningsvillkor jag tidigare talade om.
Det är väll en helt naturlig effekt när ett folk från ett efterblivet system ska ut i verkligheten.
Följaktligen bord muren borde byggas upp igen?
Ja allting blir inte OK på en gång i länder eller regioner som är så olika varandra. Men de slapp i alla fall rädslan att bli angivna till Stasi av en avundsjuk granne och fick fritt bilda sig en opinion och ha en åsikt. Tänk tanken att skriva på en blogg som denna i ett land som DDR. Risk att både bloggare och kommentatorer kunde ha blivit inspärrade på mentalsjukhus eller blivit ett huvud kortare med hjälp av Stasis 90000 anställda och närmare en kvarts miljon angivare om jag minns rätt
Chief Karlsson skulle nog trivas i NordKorea.
Radeberger är fina grejer och vem vill vara i västBerlin när östBerlin är så mycket trevligare i nutid.
Nyanserad bild Chief K. Tack för det.
Chief, om man med anekdoter försöker påvisa fördelar och försvara ett socialistiskt fängelse med dödsstraff vid flykt då är man väldigt långt ute.
Eller besatt av en misslyckad ideologi.
Sen möjligt att vissa sorters pilsner var välsmakligt under den perioden.
Ni läser in saker i Chiefs inlägg som inte existerar. Själv är jag mest sur att jag helt hade missat 30 år och inte är på plats och firar.
Att de fick lägre löner visar på ett av de grundläggande felen med socialism, nämligen att det felvärderar en massa saker vilket ofelbart leder till ineffektivitet, felsatsning, brist, och i slutändan misär. Ett lysande skräckexempel på resultatet av felvärderingar är väl när President Maduro handlingskraftigt blev tvungen att agera för att säkra tillgången på toalettpapper i Venezuela. I en marknadsekonomi kan inte sånt hända öht.
Svinto. Nu rabblar du självklarheter. Inte någonstans i denna text finns det någon som förespråkar socialism.
Stefan, eftersom jag vet att Chief är socialistman av rang är det möjligt att jag övertolkar hans text.
Men att anekdotiskt skriva att anställning i väst innebär innebär lägre lön och sämre anställningsvillkor än DDR är reklam för socialism.
Och f.ö prata anställningsvillkor i ett DDR utan fria fackföreningar och straffarbete för politiska fångar ?.
Det som står är att de erbjöds lägre lön i 2 avseenden. Har svårt att se någon reklam för socialism i det.
Lek med tanken att Sverige skulle gå ihop med US och att US regler gällde.
Det skulle innebära att Sveriges offentliganställda skulle erbjudas en lägre lön. Har svårt att se någon reklam för socialism även i det.
@Stefan, alla är inte lika kunniga eller intelligenta som dig, så ibland kan det vara värt att påtala det uppenbara för de mentalt mindre bemedlade.
Naturligtvis argumenterar jag inte mot chiefens inlägg. Det är ett lysande inlägg och en riktigt god historia. Det är i så fall du som läser in något som inte existerar i det jag skrev. Men det är förlåtligt. Du är ju trots allt mänsklig precis som jag.
Om vi tar det från början så skrev jag "Att de fick lägre löner visar på ett av de grundläggande felen med socialism". Det går knappast att missförstås om man nu inte verkligen försöker. Det är så att säga fakta som det senare resonemanget grundar sig på. Det senare resonemanget med exempel handlar om varför socialism är dåligt, om du undrar.
Så du tänkte alltså på de mentalt mindre bemedlade? Så fint gjort av dig.
Dock en tämligen onödig åtgärd då alla utom jag som läser/kommenterar har IQ 99.9th percentile.
Tack Stefan, jag är en generös man som gärna delar med mig.
Varsågod.
Kul att Union Berlin bortaslog Mainz idag, blir det extra livat i stan. Vi losers får ägna oss åt annat som skotta snö.
Chief Karlsson, intressant med dina erfarenheter.
Jag kan rekommendera spionmuseet i Berlin som har väldigt fina uställningar om Kalla kriget och Stasi med många autentiska föremål. Bland annat upptäckte man efter murens fall en lagerlokal fylld med glasburkar. I glasburkarna låg det bomullstussar. Det visade sig att Stasi samlade in doftprover i stor skala från misstänka i smyg för att användas av spårhundar vid en ev. flykt, låter nästan som en skröna men så långt gick man.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jag ber att få tacka samtliga ovanstående för intressanta och i de flesta fall trevliga repliker och kommentarer … även de som uppenbarligen ser spöken mitt på ljusa dan och tillskriver mig åsikter och uttalanden som jag inte uttryckt. … Varvid den där om Nordkorea var synnerligen uppseendeväckande! En trevlig lördagsafton tillönskas samtliga med påminnelsen om att idag är Fars Afton, i morgon Fars Dag och på söndag Annandag Far!
Mats Hellström, som då var en politiker som var ofta i västtyskland, fick reda på att man misstänkte att DDR skulle falla långt innan det skedde – då folket i DDR började agera. "Vårdpersonalen bara gick hem", som sagt… Svenskarna som brukar kallas för "reservtyskar" har samma mentalitet, av kända historiska orsaker då dessa delar av DDR delvis hört till den svenska stormakten, bör ta till sig erfarenheten från DDR och inte vara alltför kaxiga. De problem som DDR-borna drabbades av har vi troligen framför oss. Det börjar troligen med offentliga sektorn sammanbrott – precis som i DDR!
Instämmer i iakttagelsen chiefen gjorde. Dock är mina från 91,96,99 osv. Fabrikena hade lagt ner. Det offentliga byggde massor av infrastruktur. Motorvägen mellan Dresden och Berlin var dock fortfarande minst sagt hoppig. Framvagnen på vår skrutt till bil kom i självsvängning upp och ner vid 130 vilket då ansågs vara en relativt lång fart… Men detjag noterade då var ungdomarnas entusiasm, glädje och frihet, vilja att starta eget och min pessimism, för jag anade att väst hade bara att skruva upp produktionen i sina existerande fabriker för att mätta efterfrågan i öst. Billigare. Några år senare var de flesta små företagen nedlagda. Köpcentren hade ersatt de privata affärerna på torget osv. Trist att få rätt i den saken. Nu var det länge sedan jag var där.
Och som någon skrev här. Vi har det framför oss i Sverige (utan ett väst som investerar här). Det är inte jätteroligt att leva i ett postsocialistiskt land. Hur skall svenskarna klara sig med sin undermåliga skola och tro att "de duger som de är"?
Glöm inte att många ledare och byråkrater här i landet har samma värdegrund som Lenin och Stalin!
@GuDu… Det räcker med En som har samma "värdegrund" som Stalin.. Frågan är om denne stalinkopia inte redan är på plats.. Den som har ögon att se med kan nog se det!
Cornucopia@ blir det någon artikel om den ryskinblandade militärövningen i Egypten? Ryssarna verkar haft nån ny träffsäker robot
Om man är beredd att sätta sitt liv på spel för att kunna fly landet, så säger det en hel del om landet ifråga och hur det styrs…
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/lista-tre-spektakulara-rymningar-fran-osttyskland-till-vast
37 år sedan första avsnittet av "the young ones" sändes. Cornu missar som vanligt de viktigaste.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Svenska Vänsterpartiet (VPK) genom partiledare Lars Werner sände sina allra hjärtligaste gratulationer 1989 till firandet av DDR 40 år som framgångsrik mördardiktatur. Ett parti som gratulerar diktaturers bödlar borde sakna existensberättigande oavsett om de försöker få sin rödbruna historia att idag skimra i rosa.
DDR-diktaturen föll ihop som ett korthus senare 1989 och de svenska diktaturvurmarna droppade K-et i sitt partinamn och hoppades att stanken skulle försvinna med det.
Var nuvarande partiledaren Jonas Sjöstedt medlem då?
Jonas är inte fläckfri. Han har varit med tillräckligt länge för att smetas ner av bloddrypande och hyllade regimer.
https://www.norran.se/asikter/debatt/vansterpartiets-morka-sekel/
http://www.gergilsinnovation.se/vansternpartiet-stodjer-nicolas-maduro-i-venezuela/
https://www.lt.se/artikel/sanningen-om-vansterpartiet
https://www.fjellner.eu/vansterpartiet-har-inte-gjort-upp-med-sin-totalitara-historia/
https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/jonas-sjostedt-ar-kanske-bara-arlig-med-afa-trojan/
Han vägrar ta avstånd från AFA vilket är det samma som att godkänna deras metoder.
Om man inte har en "hård" valuta (läs typ metaller) är det nån form av Kommunizma eller socialism och de flesta är defacot ständigt för det. Man kör kommandoekonomi men lite begränsat.
Folk kan inte allt.
Var utbytesstudent i Stralsund 2003 typ. DDR fanns överallt, t.o.m. på elevers tröjor på skolidrotten, kanske ironiskt, vem vet.
Den kollektiva depressionen som fanns där och då innan ekonomin tog fart med 25 % arbetslöshet kunde man nästan ta på. Allt grått och det där speciella ljuset som bara finns i norra Tysland.
Ostalgi är stadigt växande har jag hört, men det är väl de stora generationerna av pensionärer. Tjejen jag bodde hos hade helt klart tilltalande bystmått dessutom – vilket väl mest bidrog till att jag än idag kommer ihåg resan.
Tack för öltipset ovan.