Om du är under 25 år får du absolut inte läsa detta fredagsmysinlägg. Alternativt fredagsmys kan hittas här. Försvinn! Övriga kan klicka eller bläddra vidare och läsa resten av inlägget om de vill. Inlägget innehåller marknadsföring.
Preparatus Supervivet (75406 på Systembolaget) på lagring. |
Dags för lite härligt fredagsmys igen. Och varför inte i brist på annat disktuera hur ni har lagrat och organiserat ert vin.
Rödvin. Libanesiska hyllan med just nu fyra flaskor Chateau Musar (7463) lämgnst ner, sedan en hylla med portvin och desertviner, dock rätt utplockat. Därefter tre hyllor med Preparatus Supervivet (75406). Överst skymtar sedan början på Australien-hyllan med några Koonunga Hill (6253) för korttidslagring något år. Till vänster hittas … |
Rödvinerna lagras i matkällaren, som är ganska fuktig och håller rätt jämn temperatur över säsongen, men inte över året. På sommaren kan det bli upp till 18-20 grader om det vill sig illa, medan det just nu är utmärkta tretton grader. Vintertid kan det gå ner till åtta grader, men man undviker åtminstone snabba temperaturväxlingar.
Vinerna sorteras i hyllor efter ursprungsland (undantaget dessertviner, som det inte blir så mycket av utan ordnas tematiskt), och därefter efter sort.
… italienska viner från Allegrini. La Grola (42334), Palazzo Della Torre (74997) och La Poja. Den senare verkar inte finnas i Systembolagets sortiment just nu. Antagligen slutsåld. |
Jag har köpt in flaskhalsetiketter, men man kan annars göra sina egna vilket jag dokumenterat i ett blogginlägg för drygt tio år sedan. Man bör dock välja lite grövre papper när man gör dem. Var jag köpt etiketterna kommer jag inte ihåg, men det står kanske på paketet.
En vits med vinetiketter är att man ska slippa lyfta ut flaskorna för att se vilken flaska det är och vilken årgång. Därtill märker åtminstone jag upp inköpsåret och vilket år flaskan är planerad att konsumeras. Köper man t ex sex flaskor kan man märka upp dem för konsumtion en flaska om året i sex år, eller två om året i tre år, eller vad man nu föredrar. Om vinet känns färdigt kan man förstås välja att dricka upp övriga flaskor i den årgången i förtid.
Hyllorna på bilden är från IKEA, och är av någon sort som inte finns i sortimentet längre. De är inköpta tidigt 00-tal. Lite översvämningssvärta kan synas längst ner på benen. Källaren är från antagligen 1800-talet eller äldre och med solida stenväggar cirka en meter tjocka och det är inte så mycket som kan hända de få gånger det blivit lite överfuktigt där nere.
REKLAM: I övrigt finns det fortfarande kvar flaskor av årgång 2017 av mitt pseudokändisvin Preparatus Supervivet (75406 på Systembolaget). Vinet lämpar sig för lagring några år, och måste beställas sex flaskor åt gången från Systembolagets beställningssortiment. Går utmärkt att göra för leverans till önskat Systembolag, ombud eller hemleverans till de områden Systembolaget erbjuder detta. För övrigt måste jag också köpa mina flaskor via Systembolaget, vilket innebär att jag plockar upp dem på 2.5 km bort på den lokala järnbutiken, som är ombud.
KOM IHÅG ATT ALKOHOL KAN SKADA DIN HÄLSA ALLVARLIGT! DRICK INTE ALKOHOL!
Vita viner och champagne förvaras respektive lagras i en vinkyl i huset.
Hur lagrar du själv ditt vin? I en metallställning ovanpå kylskåpet, eller hur ser det ut? Vet att en del läsare har fantastiskt välbyggda och välfyllda vinkällare. Om ni vågar kan ni maila in bilder, så kan jag lägga ut dem i ett separat inlägg längre fram. Jag kommer se till att metadata är borta från bilderna.
Med det bjuder jag er ett trevligt fredagsmys.
49 kommentarer
Jag tycker om att dricka vin men anstränger mig inte med att lagra flaskor någon längre tid. Jag kollar på nätet, mest https://vinbetyget.se/, när jag köper viner som jag inte provat. Tycker jag om ett vin köper jag några flaskor för att ha något gott att dricka vid närmaste påkostade middag, vilket för mig är på söndag. Mårtensafton med gås, jag bor i Skåne.
Jag köper helst viner med skruvkork för att inte riskera korkskador. Jag lagrar dessa stående på en hylla i förrådet. Som ni märker tillhör jag socialgrupp fyra.
Om det är skruvkrok kan de lika gärna lagras stående. Poängen med att lagras liggande är bara om man har kork-kork, så att den är fuktig och lagom genomtränglig för syre under lagringen. Skruvkork släpper inte igenom något alls. Lådvin däremot ligger ju i en plastpåse som är något genomsläpplig samt berikar vinet med aromatiskt hormonstörande mjukgörare, s.k. ftalater.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Ftalater
Kör en enkel vinkyl ifrån Harald Nyborg där mina viner från WineCompany's abbonemang ligger. När man bytte namn på den till Temptech och sålde den på Elgiganten så blev den mer än dubbelt så dyr!
Lagras på en rätt primitiv vin-hylla i rumstemperatur och halvmörker. Har ingen källare eller vinkyl. Lagras liggande ibland några år men det mesta dricks upp närmsta året. Både rött och vitt. Riktigt amatörmässigt men jag som är +50 har inte dött än.
Är det betong eller jordgolv?
Jag vet flera som efter det att de gjutit betonggolv i sin jordkällare har ångrat sig.
Ja just det, förvaringen.
Jag har några vinkylar från Harald nyborg.
Plus flera jordkällare med och utan betonggolv.
Jag ska ta bort vedpannan inom de närmsta åren för mer plats.
Kanske inte blir någon förvaringsplats för vin där.
Men väl ett rum tillverkning av jästa drycker.
https://img.discogs.com/EAEu1kkqJGl2eOCC1dsLyS9Srhk=/fit-in/300×300/filters:strip_icc():format(jpeg):mode_rgb():quality(40)/discogs-images/R-4472050-1535357242-2083.jpeg.jpg
?
Ha, ha.
Ja, det så ju trevligt ut.
Hm, Jag har ju några i mitt kontaktnät som har svetslicens för rostfritt.
Även rörsvets.
Nä, förresten det är ju olagligt.
Svetsa i rostfritt är, än så länge, inte olagligt.
Äh, låt några rumäner göra det och hävda sedan att reglerna i deras hemländer gäller och att hindra det är mot den gemensamma marknaden
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7340512
Är det verkligen en fråga som EU skall reglera? När vi röstade om inträde så snackades ju om subsidaritetsprincipen.
Notera att mig veterligen är det inget land där man skattefritt får bränna hemma OCH sälja spriten, isht inte på export.
Det rör sig alltså om något man får göra i vissa länder för eget bruk. Visst man kanske tar med sig något till annat EU-land, men mig veterligen är det ingenstans som innehav av hembrännt är olagligt.
Samtidigt är det ju lagligt med cannabis i Holland i viss utsträckning, samtidigt som det är förbjudet i andra. Tycker även det är ett icke-problem på EU-nivå.
På EU-nivå kan man reglera det till den nivån att man får behålla det för sig själv (som Hollands cannabis) eller att man inte får exportera det kommerciellt (som Bulgarigskt hembrännt).
Det är ju svårt, alfabetisk ordning är ju lättast men för den som vill krångla till det så finns ju denna site:
http://www.apk.se
Trevlig helg.
Tyvärr mest i lådorna vinet köptes i, staplade på hyllor, vin köps i multiplar av 3 flaskor för det mesta och då får man oftast en fin låda med.
Påskrift med planerat drick-år och om de köpts till något speciellt direkt på kartongen. Ger en bra överblick av volymen och varifrån lådan kommer ifrån, dock ej helt lätt att veta vad man "har hemma".
Undantag är ett antal "blandlådor" som man fått med sig efter en runda på många vingårdar. Då skrivs enbart distrikt och inköpsår på kartongen.
Varför 25 årsgräns? Det borde väl räcka med 20 år för vinet? Eller är det högre åldergräns på att ha källare? Kan faktiskt inte komma på att jag kännt någon eller träffat någon under 25 som ägt en källare.
”Det är inte heller tillåtet att rikta marknadsföring av alkohol särskilt till eller skildra barn och ungdomar som inte har fyllt 25 år.”
https://www.konsumentverket.se/for-foretag/regler-per-omradebransch/och-gallande-foreskrifter/marknadsforing-av-alkohol-pa-internet/
Jag ägde ett hus med källare när jag vad 22. Hade en del vin i matkällare redan då. Mest för man hört det från Carl-Jan.
Lustigt att man inte får rikta alkohol reklam till personer som lagligt får handla alkohol i butiken, hela Systembolaget kan ses som en reklambutik för alkohol. 25 är ändå rätt gammalat. Låter som övermynderi.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
I blodet, i levern och i förlängingen på buken.
Nån gång i framtiden skulle jag vilja ha utrymme för en ordentlig samling men det kommer nog aldrig bli så.
Ja, och i magen beroende på åldern (yngre viner i magen, äldre i slutförvar).
Bor i Tyskland, köper vin för 1EUR/liter på Lidl ibland och lagrar det i magsäcken
Plastbackar i krypgrunden.
Några med vitt.
Några med rött
Några med skumpa.
Överlag väldigt prisvärt att köpa röda viner och dricka efter ett par år. Tar några år att komma igång med systemet men lagom mycket jobb för vardags(fredags)lyx
Funderar på att lagra lite praktiskt stapelbart vin i preppersyfte. Någon som vet hur ofta man behöver rotera lådvin i jordkällare vid ca 10 C? Antar att det sätter begränsning på volymen och hur mycket man blir tvungen att konsumera per vecka om man nu måste rotera.
Jag anser att livsmedel i preppersyfte skall konsumeras löpande, i FIFO-ordning. Mängden man kan/bör ha är då beroende på hållbarhet och förbrukningstakt.
Således gäller att konsumera vid peak-bouqet. Får experimentera fram tidpunkten för några bra lådviner.
I så fall ska man väl lagra vinet i en sån där ställning som fylls på uppifrån men töms från botten.
GB, ja typ lådvin har den funktionaliteten, fast utan påfyllning.
Man får väl sätta upp en solera-process i hemmet:)
Liggandes i ställ mörkt och cirka 19 grader. Ihopagnetat ferån alla år utrikes både det ena och det andra med övervikt på de Riojor jag släpade med mig hem när jag hade tjänst i Spanien och en del Bordeaux köpt till rimligt pris genom skeppshandlare på den tid det begav sig. Samt lite blandat Chile-USA-Australien … Och lite vita hit och dit. Men så är det ju så att jag sedan många år är helvit och därför visst och somt som bär etiketter från 1980-talet.
Och då inte att förglömma skåpet vid sidan om med en samling Single Malt och spansk Brandy … däribland ett antal Cardenal Mendoza … och allt övrigt mellan himmel och jord från Angostura till Bombay Sapphire. … Man kanske skulle ta och börja ta sig en stänkare då och då så det inte ligger och förfars!
"The placebo force is strong with this one"— Darth Vader
Det du beskriver är en s.k. "hoarder". Finns påp TV där de klättrar nära taket överprylar och diverse utensilier.
Bäste Svinto: Till och med så djävligt att där står en Remy Martin VSOP i originalkartong hemsläpad på 80-talet som jag hade föresatt mig att deflorera när jag gick i pension … Den står där fortfarande …
Köper för tillfället bara vin med skruvkork pga dricker aldrig upp en flaska. Spädbarn i hushållet, brukar snitta vars 1,5 glas vin per helg typ. Slinker ibland ner en 3.5:a om man vill ha nåt att smutta på när man lagar helgmat.
Protip: Man kan frysa rödvin om man vill spara en halv flaska till nästa helg 🙂
Annars brukar det gå ner i nån sås eller gryta.
Tycker nog att du borde kasta korken och gå lite wild. Kanske dela på en hel vinare med kärestan. Mitt incitament är att skapa fler skattebetalare så att jag kan få den pension jag har rätt till. Så tina nu upp rödvinet och kör. Vad är det värsta som kan hända, typ?
Stoffe, styggt troll där! 🙂
Nej, däremot har jag lagrat julmust vilken efter ett år börjar bli drickbar.
Tycker nog att Zingo är bättre att lagras.
"Preparatus Sueprvivet".
"Sueprvivet" låter ryskt. Ryskt vin är bra, särskilt Sovetskoje šampanskoje från ryska Ukraina, hälsar chefen från St Petersburg (för Putins nya Kina-wannabe-internet har blockat alla vinsajter i väst).
Eftersom jag antar att det inte är dränerat under golvet – får du inte problem med att IKEAs obehandlade gran suger fukt?
I min källare möglar allt av papp som står längre än 6 månader på golvet. Så lådan med vinflaskor står i en hylla. Skulle inte kalla det vinsamling, mer "passa på att ta några välkända sydafrikaner när jag ändå är här på Bordershop (Boershop?)-lådan".
Tack för påpekandet om felstavningen.
Hyllorna har stått där i 13 år utan problem. Golvet är gjutet direkt på berg. Det är bara om det regnar extremt mycket ("10-årsregn"), samtidigt som dräneringen satt igen, eller om det satt igen när jag backspolar vattenfiltret, som det blir vatten där.
Berg med rätt lutning på terrängen är nog bättre för vinkällare med trähyllor än flack skånsk lera.
Eller, egentligen är här ju inte lera heller. Det är gammal förorenad industrimark som man på 20-talet schaktade av översta lagret på och sedan byggde flerfamiljskåkar.
Höjdsättning i övrigt tveksam. 2014 stod regnvattnet 10 cm under samlingsskenorna i elcentralen. Men visst, de som hade bilar och vin i Kronprinsens källare hade det ju värre.
Jo, jag har ju sluttande berg under.
Vi har Ikeas nedlagda trähylla Sten på många ställen. De hade ett tillbehör i form av plastfot man satte på gavlarnas fötter. Mycket fiffigt som fuktstopp. Tyvärr verkar det inte finnas något liknande längre.
Nya hyllinköp blir numera JULAs skrangliga plasthyllor som måste fästas i väggarna.
Det var ju snyggt och organiserat. Dricker nästan bara öl tyvärr. Hembryggda kan lagras något år. PET-flaskor i källaren. Antagligen är jag kränkt (på något sätt).
Du får borra ner bergvärme cornu. Sedan låter du slingan passera din vinkällare som du isolerar. Mycket billigt sätt att nå konstant temp även på sommaren
Varför heter det "köpa ut" när man inhandlar varor från Systembolaget? Man köper aldrig ut från övriga dagligvaruhandeln. Säger man "köpa ut" så vet alla omedelbart att det är alkohol. Varför denna terminologi?
40-talisten: Bolaget är inte övrig dagligvaruhandel … långt därifrån! Och så vitt jag kan minnas så är begreppet "köpa ut" mest förknippat med langning till underåriga samt till det klientel som i avsaknad av eget tillstånd för dylika affärstransaktioner flockades i portuppgångar och på parkbänkar i Bolagets omedelbara närhet.
Jag minns för övrigt mycket väl att efter det den officiellt avskaffades så sparade farsan sin motbok bland sina kuriositeter och jag har tummat den och ögnat igenom den när han visade den när jag kommit i vuxen ålder… En annan tid och en annan värld….
Varför det är ju lätt Asbergervarning på det.
Ät drick och var glad istället.
Refererar till titeln på inlägget alltså 🙂
Förvarar vinet i min krypgrund med ståhöjd i ena delen med dörr in från garaget. Håller ungefär samma temperatur som din matkällare. Krypgrunden är även maskinellt avfuktad, vad detta gör för vinet vet jag inte. Flaskorna ligger i hyllsystem i stål som köptes på någon webbutik för ett antal år sedan. Nu när barnen kommer upp i ålder har dörren in till krypgrunden fått förses med särskilt lås som en förebyggande åtgärd.
Ser ut som hyllsystemet "Hejne" som dock "produktförbättrats" sedan ditt inköp så att flaskhyllan inte säljs längre. Har själv exakt samma i garaget, den gamla typen med svarta skruvar. https://www.ikea.com/se/sv/search/products/?q=hejne