En helt anekdotisk och observation är att det i år verkar vara enklare att hitta boende för Almedalsveckan än tidigare. Det verkar också lite glesare när det gäller utställare. Söndagen är dock knappast att betrakta som representativ.
Donners Plats söndagen i Almedalen 2019. Inte direkt rusning. |
Jag fick mina bokningar för Almedalsveckan relativt sent, och är alltså här främst för att jag har två betalda framträdanden. Dels ett specialskrivet krisscenario åt SOS Alarm på tisdag 10:00 och dels en kort preppingföreläsning på Fastighetsvärldens mingel 16:00 på Samhällsfastigheter. Bägge öppna för allmänheten.
Först hade jag ett nödboende i Tofta uppbokat långt utanför Visby direkt via Hotels.com, men det är via Blocket man hittar bättre boenden.
Årets boende bokades för några veckor sedan, och kostar 7 000:- SEK söndag – söndag. Eller tusen kronor per natt. Jag är bara här söndag – onsdag, så det blir lite 2333:- SEK per natt. Lakan och handduk ingår ej, och frukost får man förstås ordna själv. Lägenheten är hyrd av husets fastighetsägare, så inga konstigheter med att man hyr i andra hand av någon som hyr från Visbys kommunala fastighetsbolag. 2333:- SEK per natt för en dubbelrumssvit med kök är inget konstigt.
Men man fick ju ta det som fanns. Valde mellan tre olika hyresvärdar, och så här blev resultatet för 1000:- SEK per natt för hela veckan, ovanför färjeterminalen och alltså typ 500 meter till evenemangsområdet vid hamnen.
Man får ta det som finns kvar. |
Kort sagt, det var inte särskilt svårt att ordna boende ens med bara några veckor kvar.
Man ska förstås inte titta på folkmassorna på söndagen. Långt ifrån alla är här, och de flesta drar inte igång sina aktiviteter förrän måndagen. Man ska komma ihåg att vanligt folk inte jobbar sju dagar i veckan, och alltså inte har lust att åka till Almedalen redan på söndagen för att jobba, när de istället kan vara veckoslutslediga med familjen. Alltså är det måndagen det smäller.
Övergivet hos Dagens Industri. |
Däremot känns det glesare med utställare i år. Statistik finns säkert, men på många platser lite vid sidan om de bästa stråken, är det glesare i år.
Här var det 4-5 tält förra året, och byggt i tre dimensioner. Man såg knappt ruinerna. I år, ett tält, och massa grön yta synlig. |
Fast idag blir det alltså fullt ös, eftersom det är måndag och arbetsdag.
9 kommentarer
Är väl inte så konstigt, förra året var valår. Alltid mer folk då.
700 färre evenemang i år enligt någon bloggkälla som jag inte minns.
😮
https://www.dn.se/nyheter/sverige/robotforsvar-aktiverat-pa-gotland/?fbclid=IwAR2U483zz2LEVSIkf2Wot63mct3sBgXu5sLn4Z24tUS0cSEdXsh7JOTAStE
OK, jag passar också på med ett OT (länk). Jag är lite ambivalent i frågan om tidens natur. Jag skulle säga att tid på ett plan existerar som en realitet – men på ett annat plan gör den det inte. Hur ser ni på det?
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/tre-anledningar-till-att-tiden-inte-finns
Observer: Egentligen inte så uppseendeväckande som det i förstone kan verka. Vårt sätt att uppfatta vad vi kallar den fyrdimensionella rumtiden är att det sättet att uppfatta omgivande verklighet är det som evolutionärt givit den mest framgångsrika överlevnadsmöjligheten.
Jag tycker inte att argumenten är speciellt övertygande:
1. Även lufttrycket varierar med altituden, betyder det att det är ett argument för att lufttrycket egentligen inte existerar?
2. Att vår hjärna uppfattar saker på något sätt är ju inte unikt med tiden. Hjärnan uppfattar många saker, betyder det att dessa heller inte existerar?
3. Kvantmekaniska ekvationerna skiljer lika lite på rumsdimensionerna också. Betyder det att rummet heller inte existerar? Fast han har ju fel där eftersom kaon-sönderfall bryter den symmetrin.
Förra året var valår så det ökade väl intresset för almedalsveckan. Och Jök och ljug samarbeten ökar väl knappast intresset för svensk politik.
Inte speciellt konstigt att intresset är lite lägre, det är långt till nästa val.
GP skriver idag eller igår(?) om att Göteborgs stad ska se över närvaron på diverse event som t.ex. Mipim och Almedalen. "Alltför många Göteborgare åker till annan plats för att tala med varandra."
Ett liknande tecken är ju statsministerns och andra vänsterpolitikers proklamerade frånvaro från Almedalen. Man vill tydligen hellre tala med vanligt folk. Om det är eventuell valboskap som avses är osagt.