Vi publicerar väl en liten graf där aktuell utveckling för Stockholms lägenhetspriser satts in i grafen över lägenhetsprisernas utveckling på Östermalm inför och under 90-talskrisen. Håll till godo.
Medelpriser stickprov bostdsrättsannonser Östermalm 1989 – 1994 och Valueguard HOXFLATSTO 201606-201810. Källa: SvD arkiv och Valueguard. |
Det finns väldigt stora likheter mellan lägenhetsprisernas utveckling just nu och inför 90-talskrisen, åtminstone för Stockholm. Detta baserat på tidigare studie kring utvecklingen för bostadspriserna på Östermalm, som föll 56% under krisen, och Valueguards index för lägenhetspriser i Stockholm.
Titta på linjerna ovan. Den mörkbruna linjen är tremånaders glidande medelvärde för Östermalmspriserna på 90-talet. Att jag kör glidande medelvärde är för att jämna ut de variationer som mitt stickprov ger upphov till.
Den röda linjen är Valueguards lägenhetsindex för Stockholm sedan juni 2016.
Mönstret är en första nedgång, och sedan en lugn upprekyl. Detta följer förstås den klassiska marknadsbubblans anatomi.
Marknadsbubblans anatomi. |
Bubblan uppför sig på precis samma sätt just nu, som då. Om detta hypotetiskt fortsätter tar kraschen i lägenhetspriserna fart om fem månader, dvs i april. Naturligtvis är inte min inledande graf någon prognos för framtiden, utan detta är helt hypotetiskt.
Diskutera i små grupper.
18 kommentarer
Vi ser din kommande presentation med bävan. Och i en del fall även med skadeglädje!
Om han har ett jobb. Allt kommer ju såklart gå åt helvette. Vi kommer kasta sten och webläsarklienter på varandra. Cornu kommer sitta i en källare och äta ris och mumla om att allt är bitcoins fel.
Till slut får du rätt. Kanske.
Priserna bottnade mao ca 6 månader efter superdevalveringen(30%). Alltså när det stod klart att alla räntor inte längre riskerade att stiga efter att till slut ha fallit tillbaka rejält. Undrar vad vi ska hitta på denna gång? Tvärtom kanske? Äntligen efter 25 år våga satsa pengar via finanspolitiken. Kasta det löjliga överskottsmålet överbord(men självklart använda pengar effektivt och långsiktigt).
och börsen gick ju spikrätt upp i himlen när kronan äntligen släpptes. Jag väntar på liknande effekter när italienarna m.fl inför en egen suverän valuta. Först då kommer t.ex MIB att ta sitt skutt över nuvarande trippeltopp kring 24.150-nivån. Alternativt t.v att ECB eller Banca dÍtalia får börja köpa italienska statspapper.
Bolåneräntor runt 10-12% förklarar prisfallet. Efter kronfallet återhämtade sig priserna. Nu har vi flytande (sjunkande) krona och politiskt satt nollränta. Så länge fiatpengar är gratis är fastigheter prisvärda.
Hur förklarar du fallet (det minskade värdet) med 15-20% hittills? Det är ju vad som hänt i Stockholm. Menar inte mer än att detta uppenbarligen har hänt och verkar ligga utanför din modell.
FIs beslut förra året om amortering motsvara någon procents räntehöjning, därav prisfallet 2017. Ytterligare amorteringskrav är lika osannolikt som räntehöjningar.
Ja, men om det omedelbart blir ett prisfall pga någon procent, som man på nåt sätt betalar till sig själv? Om räntan går upp drabbas alla men Staten får då en extrautgift pga stora lån, avdragen kommer åter att ifrågasättas.
Kronan måste börja stärkas signifikant, jag ser ju hur dyrt Sverige nu blivit mot €-länderna, näringslivet a det lilla har inte lätt att hävda sig
OT, Niro EV 64kwh. Pris 369' efter bonus. Kan fås med drag.
Fanns det någon utlösande faktor i 90-talskriset som kan härledas till punkten "nu bär det av neråt"?
Google Adwords AI bjuder ibland på stor humor:
https://ibb.co/kdsoKq
Människan försöker se mönster, det är alltid en ny situation med nya förutsättningar och ingen har lyckats förutsäga framtiden med någon precision bättre än slumpen.
Verkar dock vara en bra business att köpa och hyra ut om man nu vill få bra avkastning på sina pengar:
(https://www.blocket.se/goteborg/Nyproducerad_2a__Kalleback_82346452.htm?ca=15&w=1)
Den köptes för 2 645 000 kr och har en mån.avgift på 2858 kr.
Om köparen lagt minimala 15% i kontantinsats blir månadskostnaden (ränta+avgift)
ca. 5100 kr/mån.
Han hyr ut den för 14500 kr/mån och gör därmed en ren vinst på 9400 kr i månaden.
Detta motsvarar 28,4% i årlig avkastning på eget kapital.
Visst är det förenat med risk men hur volatil är bostadsmarknaden jämfört med börsen i ett land vars institutioner och politiker med alla medel försöker motverka prisfall.
Gammal hederlig Buy to Let 🙂
Det var ett lärarpar i UK som började med en lägenhet och nu är goda för 2miljarder eller nåt…
Hehe. När aggregerade och officiella siffror inte passar ens teori får man hitta på egna…
Är fortfarande tveksam till att man kan applicera samma bubbelmodell (dubbelpuckeln) på alla tillgångsslag. En bostadsbubbla med reglerad marknad (du får bara äga en bostadsrätt) måste rimligtvis bete sig annorlunda än en bitcoin, aktie eller tulpanlöksbubbla. Modeller i all ära men det finns en verklighet bakom.
Skall lägga ut min br, ute i söderförort, till försäljning i april. Ni lär få höra hur det går.