Riksdagens talman meddelade idag att Stefan Löfven ska upp för omröstning som statsminister den 5:e december, om nästan två veckor. Händer inget radikalt dröjer det alltså minst tills dess innan Sverige har en ny regering.
Ja! |
Näste man att ställas inför riksdagsvotering till statsminister blir alltså avgångsregeringens Stefan Löfven (S). Tanken är att man ska få partier som röstade bort honom som statsminister efter valet att lägga ner sina röster, alternativt aktivt stödja honom som minister. Vilket blir en intressant pedagogisk övning kontra väljarkåren.
Det räcker att endera av L eller C lägger ner sina röster, så blir Löfven statsminister. Nominerad kandidat kan vinna om vederbörande så bara får en enda mandats stöd, så länge han inte får 175 mandat eller fler mot sig.
Utsikterna för detta kan diskuteras.
Samtidigt kanske en rent S-minorietsregering vore det som skulle fungera bäst. Mästerförhandlaren får helt enkelt söka stöd bland samtliga riksdagspartier i varje enskild politisk fråga. Ibland blir det höger, ibland blir det mitten, och ibland blir det vänster. Fast mest mitten. Inget annat parti kan egentligen alls fylla denna möjlighet, men om man tar in något annat parti i regeringen blir det svårt.
Men det sannolikaste utfallet är att vi om två veckor fortfarande inte har en ny regering.
Därnäst blir det i så fall budgetomröstning, som ser ut att bli en Moderat budget i slutändan. Bland annat tre miljarder mer till Försvarsmakten redan nästa år, fem miljarder till kommunerna och ett återinförande av kömiljarden för att arbeta ner vårdköerna, ser det ut som.
Sen är det två voteringar kvar tills extraval. Kanske är det först den fjärde och sista statsministervoteringen som blir på allvar. “Liberalerna” vet att om det blir extraval åker de ur riksdagen. Miljöpartiet likaså. Det kan göra att dessa partier lägger ner sina röster om Ulf Kristersson (M) i sista voteringen, för att få sitta kvar och dia skattepengar i riksdagen i fyra år till.
80 kommentarer
Tror du underskattar Lööfs vilja att visa den röda insidan.
Hon kommer hoppa över troligen nu direkt till om två veckor för att "undvika kaos och ta ansvar".
Tror inte du ska trivialisera att prognostisera vad Lööf hittar på, med tanke på att hon lär sig av sina barn. Eller hur hon nu uttryckte det.
Jag tror L kommer hugga på allt nu, oavsett om det är S eller M, för att undvika extraval. Däremot så tvivlar jag på att Annie "jag ska äta min sko" Lööf kommer släppa fram Löfvén i det här läget. Hon har målat in sig i ett hörn, och jag är inte säker på att Centern räds ett extraval heller, med tanke på deras ganska starka oppinionssiffror och starka partikassa.
Det handlar nog mer om att på GAL-TAN-skalan så är (c) och (l) ganska långt ifrån kd och sd, vilket hör det rimligt att rösts nej, snarare än att Annie är hemlig medlem i kommunistpartiet. Samma sak när det gäller höger-vänster, se ur den synvinkeln så är det rimligt att rösta nej till Stefan. Vad som är omoget dock är att tro att man kan vägra bägge med så lite väljarstöd.
Hur jämför sig centerns väljare och dess ledning på GAL-TAN skalan?
Svårt att säga, men det är inte dess väljare som förhandlar. Men eftersom inga våldsamma väljartapp ftån c-l gillsammans noterats kan det nog antas vara relativt lika.
Det är ju också svårt att säga eftersom de ju inte bekänt färg riktigt.
Jag menar att många kan ju ha uppfattningen att de håller på de GAL-värderingarna samtidigt som de håller på högervärderingarna vilket kan få pluspoäng från både de som tycker liberala värderingarna är viktigare och de som tycker högervärderingarna är viktigare.
Skall det bli regering så tror jag de behöver bekänna färg och överge sin position i någon dimension. De som då tycker att högervärderingarna är viktigare lär nog bli besvikna ifall de släpper fram Jonas och gänget till makten. Och de som tycker de GAL-värderingarna är viktigare blir nog besvikna ifall de släpper fram Jimmy och gängent.
Samtidigt kan man inte räkna med väljarstöd från de man alierar sig med. Så på så sätt kan det ju vara just det faktum att man inte bekänt färg vara skälet till att man inte ser tapp i opinionen och att när de väl bekänner färg kommer de tappa (alltså oavsett vilken färg de bekänner).
De undersökningar som har gjorts på C och L väljare visar att de är kraftigt emot all typ av samarbete med SD och föredrar samarbete med S och MP. Om något så är partiledningen mer lojala mot alliansen och det borgerliga blocket än deras väljare (iaf C)
Martin: källa på det?
Redan den 5:e december?! Varför stressar de så? 🙂
Men varför envisas du med att påstå att Löfvén måste ha en majoritet med sig?
Det räcker att L och C lägger ner sina röster i statsministeromröstningen.
Lite samhällskunskap om regeringsbildningen:
"Om mer än hälften av riksdagens ledamöter röstar mot förslaget går det inte igenom. I annat fall är det godkänt. Om förslaget blir nedröstat måste talmannen prata med partiledarna igen och komma med ett nytt förslag. Talmannen har fyra gånger på sig. Röstar riksdagen ner alla förslag till ny statsminister ska extra val hållas inom tre månader."
L och C kan alltså lägga ner sina röster, så blir Löfvén vald.
Jag tror dock fortf att L och C kommer rösta nej och senare släppa fram Ulf, men Löfvén har chansen nu.
Man måste inte aktivt rösta för en statsminister. Räcker att färre än 175 röstar nej.
Jag har påpekat hans irrläror angående detta. Förr körde han med teorin att det är den som får flest röster som blir SM, men han har bytt teori. Varför kan man inte bara kolla upp en så enkel sak?
Regeringen Ullsten tillträdde ju med 39 röster för och 66 mot. I teorin behöver inte statsministern ha en endaste röst för, det enda som gäller är ju frågan om det är högst 174 röster mot eller inte. Det har de ju till och med förklarat i kvällspressen.
Håller i stort sett med men vill bara påpeka att det räcker med att L eller C lägger ned sina röster. Det vill säga det krävs inte att både L och C trycker gult utan endast att ett av partierna gör det.
Om någon får 1 jaröst och 174 nejröster så blir man statsminister. Inte helt intuitivt.
Det är alltså enklare att bli statsminister än att få igenom sin budget, något som vi såg 2014.
Jag tror att L böjar bli lite småsvettiga, de vill INTE ha ett nyval. C vet jag inte, man vet aldrig var man har dem.
Om Löfven blir vald (S eller S+MP) genom att C och L lägger ner sina röster, vad händer sen vid budgetomröstnigen? C och L kan inget annat än att lägga ner eller rösta för Ms budget, annars har de fullständigt fulat ut sig själva.
SD kommer att rösta för Ms budget så då går den igenom. Kommer Löfven då sitta kvar även denna gång? Utan DÖK 2.0 riskerar de att åka på bakslag varje gång, så länge de inte säkrar SDs röster. Det blir jäkligt svårt för S hur de än gör.
Somebody: kanske inte. Någon kommer garanterat få genom sin budget, men någon garanti för regering finns inte…
Bloggen har ninja-rättat nu vilket är bra.
Det är intressant timing också med budgeten. Löfvéns sista chans innan M-budget går igenom, så nu kommer nog det riktiga fläsket fram och ska locka…
Om C och L lägger ner sina röster och släpper fram Löfvén så bör de också rösta på S-budgetmotion (alt övergångsregeringens budget) istället för att lägga ner sina röster. Vi får se.
Det man kan se det på är om Annies sökhistorik inkluderar "ketchup eller beasås" +sko
Hade ju varit stor humor om de lagt ner sina röster till Löfvens fördel och sen röstat igenom M budgeten.
Jag bedömer att Löfven har en 40-60 chans att klara en omröstning, och bli statsminister. Och de förutsättningarna tror jag att han är ganska nöjd med…
Det hade varit humor, Melmac! De har sagt att de ska lägga ner sina röster i budgetomröstningen om deras egna förslag faller, och då blir det M (M+SD+KD). Annars måste de aktivt rösta för en sossebudget (om S tar statsministern borde man rafsa fram en budgetmotion snabbt, men man kan också vänta och köra övergångsbudget och sen revidera i januari på utgiftssidan tex).
Joakim Persson: Med tanke på den erfarenhet och regeringsvana som finns samlad i partiet så kan Du vara så gott som 100 säker på att där i skrivbordslådorna finns undanstoppat både a) och b) …. d.v.s. både en övergångsbudget som den allaredan presenterade och därtill en S-märkt budgetmotion att slänga fram om annan regering skulle bli aktuell innan budgetomröstning.
Det beror ju på om det blir en ren S regering eller inte. Blir det inte det så kan den byrålådsbudgeten kastas i det runda arkivet eftersom det behövs förhandlas om en helt ny med alla parter inblandade.
Håller med, chief karlsson. Det kan bli så att Löfvén lyckas med sin manöver. Kanske så hög chans som 50/50, han lät ganska optimistisk idag tycker jag. Alliansen (L/C) är splittrade så det räcker, så det krävs kanske inte mycket tryck innan de viker sig och släpper fram S mot några feta löften.
Och som du säger, visst kan man trumma fram en S-märkt budgetmotion som är [övergångsproppen + lite förändringar]. Det har man kraft att göra. Ligger i skrivbordslådan, med lite post-it-lappar med möjliga eftergifter till L/C på.
"Det räcker inte att L+C lägger ner sina röster. M+KD+SD har fortfarande fler mandat (154) mot socialisterna S+MP+V med 144 mandat. "
Jo det räcker. Ta och lär dig hur det funkar istället för att fantisera. 154 är färre än 175 och därmed skulle han accepteras med det utfallet.
Jämför t.ex. regeringen Ullsten som tillträdde med 39 ledamöter som röstade för och 66 som röstade mot (och 215 la ner sina röster).
Man kan undra om de här välbetalda personerna verkligen ska leda landet. Oavsett vilka. Det verkar som att de inte sköter jobbet som de har fått så varför inte bara göra löneavdrag för försumlighet i arbetet. Fortsätter det med försumlighet borde man dra in lön helt. Ja det kallas arvode men samma sak borde gälla för det. Sedan kan de gått hålla inne med höjning av lön/arvode eftersom det går dåligt för bolaget/landet, alltså precis som hos privata, jobbet kvar med bibehållen ersättning eller utan jobb. Föregå med gott exempel om man vill visa hur andra ska göra. Det kan man inte direkt påstå har skett.
Vad menar du att räcker om endera C eller L lägger ner sina röstar? Det spelar ingen roll vad L gör. De kan lägga ner sina röster hur mycket de vill, eller rösta ja till Löfven. Han blir ändå inte statsminister om inte C också lägger ner sina röster eller röstar ja. Å andra sidan spelar det ingen roll om L röstar nej, ifall C röstar ja. Röstar C ja eller lägger ner rösterna så blir Löfven statsminister oavsett vad L gör. Alltså är L helt irrelevanta, och det enda som spelar roll är hur C röstar.
Fel. Se kommentarer ovan.
M:70
SD:62
KD:22
Summerar till 154. Med Ls 20 röster så blir det 174, fortfarande inte tillräckligt för att fälla Löfven om C med sina 31 röster röstar för S. Om däremot L väljer att lägga ned sina röster och C röstar emot Löfven så är en majoritet emot Löfven med 185 och han blir fälld
@heasm66: du har fel. S + V + Mp + C = 175 mandat i riksdagen. Detta räcker för att Löfvén ska bli vald. Om C däremot röstar nej tillsammans med M, KD och SD (samtidigt som L röstjar ja) så blir det isåfall 185 mandat emot Löfvén och han blir inte vald. Alltså spelar det ingen som helst roll hur L röstar.
Får göra en pudel och erkänna att jag hade fel här. Tror nog dock att C+L gör det de gör gemensamt, dvs de trycker gemensamt på ja, nej eller nedlagd röst.
Jag tror också att om de byter sida så gör de det gemensamt för att sprida ut skulden.
Hade hoppats vi skulle slippa regering. Färre som ställer till det.
Mitt tips är att Löfven välj till statsminister i den här omgången. Om det blir en ren S regering eller S byggs på med olika kombinationer av C, L och MP låter jag vara osagt. Det baserar jag på följande:
1. Lööf har redan röstat nej till både Kristersson och Löfven en varsin gång och då "markerat" sin ståndpunkt och därmed i någon mening uppfyllt sina vallöften. Att rösta nej en andra gång på Löfven tillför inget. C och L har också vacklat något i sitt motstånd mot Löfven på ett sätt som jag inte upplever att de vacklat gentemot att ge SD inflytande.
2. Lööf har sonderat och insett och presenterat för sina väljare att inga möjligheter förutom S (i någon kombination) och M+KD(+SD) är de enda realistiska alternativen.
2. I valet mellan S och SD känner jag det som att löftet att inte ge SD något inflytande väger tyngre och vilar på en djupare ideologisk övertygelse.
3. Extraval är inte lockande för något parti möjligtvis med undantag av SD.
4. Ett ja i denna omgång lämnar möjlighet att få igenom en egen budget den 12/12 (även om det är övergångsregeringens budget som får kompletteras i efterhand).
5. Ett C som stödjer Kristersson riskerar att tappa många väljare som litade på deras ståndaktighet gentemot SD. Om C däremot stödjer Löfven så kommer det även då finnas besvikna väljare, men dessa kan kompenseras av väljare från S och MP som inte litade på Alliansens löften att inte ge SD inflytande samt besvikna väljare från M som inte är nöjda med partiets närmande mot SD (se t ex hur väljaropinionen rörde sig i januari när AKB började sondera och flörta lite med SD).
Min personliga preferens för tillfället när alla andra alternativ verkar uttömda (som väljare som alltid röstat på L, M eller KD) är en ren S regering som budgetförhandlar högerut. Jag tror inte att en sån konstellation omöjliggör för en Alliansåterkomst om fyra år däremot tror jag att en M+KD(+SD) gör att sprickan mellan Allianspartierna blir permanent.
Håller med, däremot blir det nog inte helt enkelt att släppa fram Löfven i fyra år för att sedan gå till val med UK nästa val. Men det gick ju hyfsat att lura väljarna 2018 så varför inte?
De väljare C vann från M efter AKBs utspel är väldigt trendkänsliga och lättflyktiga och inget att bygga ett parti kring.
Är inte säker på att partiledarna är desamma om fyra år…
In med Greider som partiordförande, det hade fan varit magiskt!
Vägen ligger nu öppen för Löfven. Strategin att genom åren utmåla SD som fascister och ett hot mot demokratin har varit extremt lyckad och man har nu inte bara splittrat Alliansen utan förvandlat C och L till medgörliga partier som inte har så mycket att sätta emot i kommande förhandlingar. Löfven kommer ju hänvisa till att alternativen är SD och extra val.
Ja det märkliga är att det inte tycks vara någon som påpekar det problematiska i att låta kommunister få inflytande över regeringsbildningen. Skall de hållas utanför krävs ju stöd från någon ur Åkessons konservativa block…
@Anonym, Nej det stämmer inte.
Om vi antar att det blir MP+S+C+L.
I statsministeromröstningen behövs inte aktivt stöd från V. Det krävs endast att V inte röstar nej. Nu verkar detta inte sannolikt eftersom Jonas Sjöstedt flera gånger uttalat sig att Löfven borde bli statsminister.
Vid övriga frågor krävs hela tiden att V+M+KD+SD går samman och röstar emot för att regeringens förslag skall gå igenom. Det lär inte hända speciellt ofta…
Detta förhållande är helt annorlunda än en eventuell Alliansregering befunnit sig i. Alliansen skulle hela tiden behöva aktivt stöd från SD (så länge som S+MP+V röstar emot). Detta är fakta även om inte många M+KD-väljare vill inse detta.
S+L+C har 151 mandat, dvs de sitter i knät på Mp och V för att få igenom sin politik.
Poängen är att om M+KD+SD röstar emot så är man beroende av att V inte gör det. Då blir man ju beroende av kommunisterna, iofs kan det räcka att de lägger ner rösterna, men ändå.
Man kan ju i sammanhanget fråga sig hur ofta man tror att SD skulle rösta mot förslag lagda av UKs 321-regering. Inte heller så ofta skulle jag vilja påstå.
Majoren verkar lockad av att kliva in hos Svetsaren, men det räcker ju inte riktigt och om så blir fallet blir det intressant att se vad som händer med L vid nästa val. Gissningsvis går ena hälften till S andra till M.
Varför envisas med att överhuvudtaget nämna L i samhanhanget? Om SD, M, KD röstar emot så räcker det inte att även L röstar emot för att fälla stadsministerkandidaten. Däremot räcker det att C röstar emot.
L har ingen betydelse i tänkbara scenarion vad gäller stadsminister- och budget-omröstning, vad jag kan se.
L har ingen betydelse överhuvudtaget när jag tänker efter…
Fel. Det är inte så statsministeromröstning går till (kanske stadsministeromröstning, en sådan vet jag inte reglerna för…). Se kommentarer ovan.
L kan behövas för att S ska säkra sin budget över M.
Heasm: om L+M+KD+SD röstar emot blir det bara 174 röster emot och SM släpps fram. Så det ÄR som Mats säger inte betydelsefullt hur L röstar i frågan.
Eftersom det bara existerar två realistiskt tänkbara kandidater till posten som regeringsbildare så är detta fullständigt logiskt … nämligen att växelvis ställa dessa två på förslag intill dess att C och L slutgiltigt placerat sig.
Varvid vi lägger märke till att en sådan process kommer att innebära att Kristersson blir aktuell i tredje omgången och Löfvén i fjärde och sista omgången om det går så långt.
Jag noterar att Wilderäng, om än med viss reservation, kan tänka sig att en ren S-regering i minoritet, d.v.s. en vågmästarregering enligt ordets egentliga innebörd, måhända skulle fungera bäst av tänkbara alternativ som motor i riksdagsarbetet … även om måhända det inte skulle leda till speciellt mycket uttalad socialdemokratisk politik. Detta Löfvéns erkända erfarenhet rörande förhandlingar och kompromisser till trots.
Varför röstar de inte redan på måndag? Alla har ju redan samtalat med alla under två månader. Vad kan egentligen hända på två veckor till?
C och L kan mogna, dvs tröttna på läget och inse att ett extraval är sämre för deras plånböcker än att låta Stefan styra 4 år till och dessutom få en plats i regeringen.
Och väl i Regeringen så kan man ju påverka och spjida gädje och släppa in FLER som inte har här att göra samtidigt som man tar sitt ansjvar och inte släpper in SD!
Det finns en grundlag som hindrar det alternativet i alla fall. Ärendet skall bordläggas två gånger.
därför att den sista omröstningen måste ske den 26 februari för att ett eventuellt nyval kan samske med EU valet.
Min mage klarar inte mera popcorn. Avsluta nu!
Var en man. Ta några novalucol och fortsätt svulla.
Rädd för majoritet för S MP och C regering.
V stötar den så länge inte L är med och de slipper en alliansregering.
C kommer slå sig själva på bröstet för att de löste regeringsknuten och därmed prata bort stödet för S.
MP har inte svårt för C.
S vill fortsätta att leda landet och ha statsministerrollen och accepterar C för att inte få en alliansregering, men ger nu vice statsministertiteln till Annie, istället för Isabella.
Det är inget mer än en titel men Annie kommer sola sig i dess glans och vara mallapa och slänga med håret när Stefan är sjuk.
Varför låter man detta ta så lång tid? Vad är vinsten med en omröstning per månad i stället för en per vecka eller en per dag? Blir partiernas riksdagsledamöter och styrelser klokare av att gaffla under tidshorisonter på veckor i stället för dagar eller timmar? Nu ger det ett intryck av arbetsvägran med avsaknad av vilja och förmåga, det kan knappast vara det vår demokrati behöver.
Nej, men de tröttnar kanske så småningom och då kan de kanske vara benägna att släppa fram en kandidat.
Kör man igenom omröstningarna i snabb följd så är det kanske troligare att de hårdnackat håller fast vid sina positioner med efterföljande nyval som inte löser något mer än att man låter situationen sjunka in ett tag.
Helt enkelt politikerna behöver många månader på sig för att fatta läget. De kan man låta gå i väntan på omröstning om SM istället för i väntan på nyval. Kanske med fördel för med nyval kan de ju stoppa huvet i sanden istället…
OT: har alltid gillat RWU men hon har nog tappat det nu:
https://www.svt.se/opinion/kritiken-mot-black-friday-ar-totalt-tondov-och-saknar-klassperspektiv
På vilket vis har hon tappat "det"?
Att hon påstår att "fattiga" har en ekonomisk fördel av att handla på Black Friday är sant, det blir billigare helt enkelt.
Dessa personer lever redan idag enligt snålkonsumtion-idealet, inte för att de är så oroliga för klimatet, utan för att de inte har något val.
Ja, det är väl enda rimliga scenariot när L kan ha en betydelse. Om V, MP och C röstar på en S-budget och SD, KD röstar på M-budget så blir L vågmästare.
Du menar ifall S inte röstar på sin egen budget? Knappast ett troligt scenario. Om S däremot också röstar för sin budget är det klart, den har då samlat ihop 175 röster och hur hårt Man än trycker på valfri knapp så är 174 mindre än 175.
Om C och L inte vill ha passivt stöd av SD, hur fan ska de få igenom de förlagen som SD kan stödja? Ska de då lägga ner sina röster på sina egna förslag?
Det är beroendet av aktivt stöd från SD som C och L inte vill ha. Det är finns en skillnad som många vägrar att se. Hade valet utfallit så att Alliansen haft 144 mandat och Rödgröna 143 hade vi haft en Alliansregering för länge sedan.
Men om SD hade röstat för Uffe o Ebba utan att de hade förhandlat med dem är det väl ändå ett passivt stöd? Då hade ju C och L kunnat rösta för!
Min uppfattning är att det är stöd över huvud taget.
Och man antar då att ledamöterna och partierna inte vet hur omröstningen funkar. Även med ett allians-mandat till så hade SD haft makten att vi plus att anta eller förkasta deras förslag. Det räcker med att de vet konsekvensen av de olika valalternativen de har.
Att kalla det för aktivt eller passivt stöd är ju bara en lek med ord.
@Anonym,
Det finns tre alternativ att rösta. För Alliansen krävs att SD röstar ja på deras förslag, nedlagd röst eller nej innebär att förslaget inte går igenom. För en kombination av S, MP, C och L krävs att V röstar nej, ja eller nedlagd röst innebär att den regeringens förslag går igenom.
Detta ÄR en stor skillnad i de olika kombinationernas förutsättningar. Man kan givetvis tycka att det inte är hela världen att man måste försäkra sig om att SD röstar ja varje gång man skall lägga förslag för riksdagen, men uppenbarligen tycker C och L att det är ett stort problem och det har de varit tydliga med sedan långt innan valet.
Tror du på fullt allvar att riksdagsledamöterna och partiet inte är medvetna om detta? Och specifikt V inte är medvetna om detta? Eller SD för den delen – de må vara nya i riksdagen, men efter ett par mandatperioder bör det ha förstått något av hur det funkar (iaf partiledningen).
I exemplet med V så om V vill att förslaget skall gå igenom så röstar de ja, eller lägger ner sina röster. Vill de inte det så röstar de nej. Så enkelt är det. Hade det varit så att det varit ett mindre block så hade de istället röstat ja om de vill släppa fram förslaget röstat ja och inget annat och nej eller möjligtvis nedlagd röst om de inte velat ha genom förslaget.
Har man utslagsrösten och det kan antas hur de övriga röstar så har man i praktiken bara två alternativ att rösta. Att släppa fram förslaget eller att blockera förslaget. Om det sen sker med röd, gul, grön eller rosa knapp är bara ett spel för gallerierna och en lek med ord – slutresultatet blir detsamma.
Det finns en skillnad. Även om du vägrar att se den så finns den där. En mittenregering kan på goda grunder utgå från att V inte kommer ha samma uppfattning i kontroversiella frågor. Mittenregeringen kan därför anpassa sitt beslut mot höger eller vänster och ändå räkna med att förslaget får stöd. Initiativet finns alltså hos regeringen. I fallet som du önskar så har i princip alltid SD initiativet.
Spekulation om det blir en S+MP+C+L-regering…
För närvarande har regeringen 24 ministrar. Med den mandatfördelning som finns borde det innebära att S har 14 ministerposter, C har 4 och L och MP har 3 poster vardera.
Statsminister, Finansminister och Försvarsminister verkar vikta för S.
Utbildningsminister öppnar upp sig för Björklund eftersom Fridolin är på väg bort.
Vem tar stafettpinnen i miljödepartementet, C eller MP?
Är Wallström säker som utrikesminister eller finns det någon i C, L eller MP som lurar i vassen?
och så vidare, och så vidare…
Sosseriet är nog beredda till mkt, inklusive att regera på ngn annan budget, bara de får behålla nycklarna till Rosenbad. Deras agenda drivs som bekant inte demokratiskt i Riksdagen, utan antidemokratiskt via studieförbund, fackföreningar, politiska aktivister som tjänstemän hela vägen upp till GD-nivå och inklusive domstolarna, osv. Deras långsiktiga maktgrepp är säkrat via import av islamister och islamistisk politik via ovan nämnda mekanismer.
De behöver bara ta sig igenom nuvarande demografiska utmaning: ännu för få islamister, och gammelsossarna som röstar på dem oreflekrerat börjar dö ut.
Du glömde nämna Soros, Bilderberggruppen och chemtrails i din konspirationsteori. Ingen konspirationsteori är fullständig utan lite antisemitism och foliehatteri…
Hade jag inte läst alla turer om SSU och allt skit som Ledarsidorna gräver fram så hade jag avfärdat din kommentar som trams.
Skit! Tangentsnubbel!
Fortsättning från ovan.
Med trams menar jag att det har varit en del sådana påståenden innan som man avfärdade rätt snabbt eftersom det aldrig fanns några riktiga bevis eller någon som vågat berätta. Nu är jag inte ett dugg förvånad om det är som du skriver.
Precis. Allt jag påstår är väl belagt. Och vad gäller antisemitism… Well. Det räcker kanske att jag säger "Margot Wallström".
Även bokmässan är infiltrerad verkar det som, Cornu var ju där men ha nämnde inget..
http://katerinamagasin.se/einar-askestad-till-bokmassan-kommer-jag-inte-tillbaka-forran-kultursverige-ater-finns/
De här åren kommer att få arbetsmarknaden
för statsvetare att blomstra.
…och statsvetare är generellt PTV. Ännu mera vänster.
Jag är ganska säker på C ledningen mer eller mindre redan bestämt sig att passivt stödja en S regering och det mesta är ett spel för galleriet och formellt förankra det inom partiet först.
”Jag äter hellre upp min högra sko än blir ett stödhjul åt Socialdemokraterna.”
– Annie Lööf
Snacka om att grundlura borgerliga väljare isf.
I 15 år har C byggt upp imagen att de är ett borgerligt parti man kan lite på. Nu får de rekordantal röster och de hoppar direkt i säng med Löfven.
Om de nu inte vill stödja M+KD, så borde de lägga ner sin röst för båda blocken. Då blir sveket som minst
Invandrarpartiet socialdemokraterna kommer att regera Sverige.
2022 när det är dax igen kommer Stefan att ha burkini och vifta med koranen i ena handen och en halalkorv i den andra.
Det viktigaste är att ha makten och tjäna storkovan på det.
Hur det går för Sverige?
Det sk%ter de i.
Vi skall ju ändå alla bli "globaliserade"……