Den pågående nedgången i de svenska bostadspriserna överträffar både finanskrisen och den på bloggen prognosticerade nedgången 2011 (som jag får skit för fortfarande). Nedgången har pågått längre och visar inga tecken på att avmattas.
Nedgångarna i bostadspriserna på tolv månader med start 2008, 2011 och 2017. Data: Valueguard |
Nedgångarna i bostadspriserna har än så länge varit betydligt mer långvariga än de ganska snabba och korta nedgångarna vid finanskrisen 2008 och 2011, där även amerikanska börsen kraschade.
2011 var priserna tillbaka utan nedgång efter tio månader, och nedgången på 12 månader bottnade på fem månader. Vid finanskrisen nåddes botten i nedgången på tolv månader efter fyra månader och ordningen var återställd på 13 månader.
Denna gång har det nu gått 10 månader utan egentlig avmattning i nedgången.
En väsentlig skillnad denna gång är också att det inte föreligger vare sig öppen finanskris likt 2008 eller öppen skuldkris likt 2011. Nedgången har denna gång påbörjats före den allmänna ekonomiska krisen, vilket knappast gör saken bättre om man blickar framåt.
Därtill pratas det allt mer om räntehöjningar, och räntorna stiger utanför Sverige. De tidigare nedgångarna kunde istället brytas genom artificiella räntesänkningar från den svenska centralbanken Riksbanken. Det antas inte föreligga just nu.
Det blir en intressant höst, om förra årets nedgång upprepar sig. Att utropa att bostadsbubblan verkligen har spruckit är förstås alltid för tidigt, men det senaste årets nedgång ser absolut annorlunda ut än 2008 och 2011.
50 kommentarer
Yazz, ca 1988- The only way is up, baby ..
Passande text till vad vi ser nu 🙂
Det kan göra ont detta. Vill man vara regering när skiten träffar fläkten, inte bara en gång utan flera?
Riksbanken skulle behöva arbeta lite mer proaktivt. Nu hade det varit ett ypperligt tillfälle att elda på ekonomin med räntesänkningar.
Hahahaha!
Sen borde kommunerna ställa upp med billiga boenden också.
En sorts allmännytta?
Reformering av det övervägande vita, straita, binära och maskulina ansiktet som riksbanken idag har är viktig för framtiden. Det är uppenbart att det finns en manlig dominant kultur av passivitet när det gäller att motverka ekonomiska nergångar och en agenda för att förtrycka det svagare könet – eftersom ekonomiska kriser drabbar de svagaste i samhället allra hårdast.
Nu har ju du pratat om nedgång väldigt länge. Att du haft väldigt fel, vet vi. Men vad många glömmer är att du synliggjort risker på ett bra sätt. Tack! Lite lågkonjunktur nu så kan det säkert bli åka av.. men frågan är ifall wt flight nu är kraftigare än någonsin. Samt förväntas öka, tänk skola/kommun/trygghet/90s bitch
Angående alla som haft fel, tror nog det kan vara bra och ta hänsyn till omständigheterna för hur många hade för 10 år sedan kunnat tänka sig negativa räntor?
I en "normal" ekonomi hade nedgången kommit och den hade inte alls blivit lika dramatisk som det som väntar nu
Men har det inte redan gått ned?
Blir ju lite koka-grodan-långsamt här.
visst går det inte ner överallt men de som sett sina boenden gå ned med 25% i stockholm tycker väl att det är att likna vid en krasch.
@ Johan Nedgången har varit måttlig på såväl kommun- som riksnivå. Stockholmspriserna har väl fallit i runda slängar 8% om man räknar nominellt från toppen 2017. De senaste 10 månaderna har priserna fluktuerat runt o% men med en väldigt svag trend uppåt. Om det var detta som alla domedagsprofeter varnade för kanske de borde ha skruvat ner volymen en smula…
Däremot kan det mycket väl komma ytterligare prisfall på grund av ett alltjämt stigande utbud av osålda nyproduktionslägenheter som eventuellt måste prisdumpas, ytterligare politiska åtgärder att minska skuldtillväxten och/eller räntehöjningarna som är aviserade. Men detta är fortfarande enbart spekulationer.
De senaste 10 månaderna har priserna fluktuerat runt o% men med en väldigt svag trend uppåt. Om det var detta som alla domedagsprofeter varnade för kanske de borde ha skruvat ner volymen en smula…
Tänk på att det varit valår med valbudget, partierna och gissningsvis den finansiella sektorn har troligen agerat gemensamt för att hålla borta SD
Är mycket övertygad om att 2019 kommer bli mycket värre, vänta till riksbanken gör sin första höjning…
"Är mycket övertygad om att 2019 kommer bli mycket värre, vänta till riksbanken gör sin första höjning". Till -0.25? 😉
@Dopad
Ser inte att den finansiella sektorn skulle bry sig nämnvärt om SD. Om du har följt affärspressen så har du säkert märkt att det har höjts många röster inom svenskt näringsliv för att moderaterna ska ta makten med SD. Tittar du dessutom på kampanjbidragsstatistiken kan du också konstatera att SD har fått riktigt mycket pengar av stora aktörer, med största sannolikhet företagsfamiljer och liknande då de ses som en möjlighet att få igenom borgerlig politik för all överskådlig framtid.
Jag är inte så övertygad om att enstaka höjningar av räntan kommer att få så stora effekter om det inte sker i samband med andra större förändringar i ekonomin. Det höjda ammorteringskravet som visserligen innebär en form av sparande men som ändå belastar bostadsköparens månadsbudget innebar mest bara ett brus i prisstatistik. Även om du tittar på Stockholms innerstad.
@Mopongo
Wallenberg kontrollerar börsbolag för nästan 2000 miljarder, gissa vem som bestämmer?
Den finansiella sektorn är också mycket stark, de vill hålla igång skuldsättningen
De här två grupperna vill inte att SD skall få inflytande, det är egentligen därför som du ser de andra partierna agera som de gör.
@Mopongo
Korrekt annars att det pyr en ilska bland bolag som drabbas av en krasch, tror faktiskt de är ganska desperata för de inser hur illa läget är för dem.
Sverige har inga reserver, även om du nu inte skulle så några större räntehöjningar så måste man isåfall se till att få upp lönerna, det går inte heller.
Vad det handlar om är hur långdragen nedgången blir, låga räntor och den blir längre jämfört med högre räntor
@ Dopad
Du har fortfarande inte kunnat leverera något argument eller ens resonemang varför SD på något sätt skulle ha motarbetats av den finansiella sektorn och vad detta har med diskussionen att göra. Mycket förvirrande.
Givetvis finns det en hel del bolag i Sverige som vill undvika en krasch i bostadspriserna. Liksom resten av Sverige vill de inte ha en ekonomisk kris. Vad detta har med SD att göra är fortfarande oklart. Ditt resonemang är fortfarande mycket förvirrande.
@Mopongo
Ok, du kommer argument här
1: Sd går inte att korrumpera eller är i vart fall mycket svårt. Deras väljare är mycket aktiva på nätet och relativt misstänksamma.
2: Minskad migration är inte bra för utlåningen
3: De är anti-globalister, vill ut ur EU och gillar inte Nato
4: SD är relativt småföretagarvänliga, gillas heller inte av större aktörer
@Dopad
1) SD är lika korrupt och korrumperbara som andra partier. Att tro något annat är otrolig naivt.
2) Minskad migration i form av minskad flytkinginvandring påverkar inte utlåningen på något sätt.
3) Näringslivet är inte dumma i huvudet. De förstår givetvis att Åkesson inte kommer att tvinga fram ett utträde ur EU (eller att Kristersson skulle acceptera detta).
4) SD är inte direkt småföretagarvänliga. De är populister och lovar allt åt alla (liksom V).
Och viktigast av allt: 5) På vilket sätt tror du att detta skulle ha någon som helst påverkan på bostadsmarknaden under våren 2018?
Om du frågar mig tycker jag att det verkar som att du har något typ av specialintresse av nästintill patologisk art.
Fast V lovar inte allt åt alla utan mer åt de som har mindre och mindre åt de som har mer.
SD är lika korrupt och korrumperbara som andra partier. Att tro något annat är otrolig naivt.
Du frågade om finansiella sektorn, vilka där har påverkat och i vilken riktning. Hur ser incitamenten ut? Det är möjligt att den finansiella sektorn kommit åt dem men jag har inte sett några direkta frågor som de driver som också gynnar den gruppen.
Minskad migration i form av minskad flytkinginvandring påverkar inte utlåningen på något sätt.
Så du menar att efterfrågan på bostäder inte påverkas av om det kommer +100 000 till sverige på ett år?
Näringslivet är inte dumma i huvudet. De förstår givetvis att Åkesson inte kommer att tvinga fram ett utträde ur EU (eller att Kristersson skulle acceptera detta).
Hur vet du det?
SD är inte direkt småföretagarvänliga. De är populister och lovar allt åt alla (liksom V).
Tittar du på deras förslag och jämför med de andra partierna så är de mest småföretagarvänliga.
Om du frågar mig tycker jag att det verkar som att du har något typ av specialintresse av nästintill patologisk art.
Ok, det kan ju vara din analysförmåga som har en del brister 😉
dopad, kan en stor del av migranterna köpa bostäder i mångmiljonklassen?
Eller menar du att befintliga invånare ska köpa nya bostäder i någon sorts panikartad white flight? Som det ser ut idag är kraven på låntagare betydligt tuffare än för något år sedan, så även om de vill köpa är det inte säkert att de kan.
@Ulf
Bostadsmarknaden är något mer komplex än så 😉
Ett exempel på hur man kan driva upp priser
Migranter får exempelvis igång flyttkedjor, de som kan försöker flytta från utsatta områden om dessa försämras. De lägger pengar på det istället för som tidigare, då man kanske trivdes
Så this time is different? Nu kommer det inga åtgärder för att stävja "prisnedgången"? Jobbskatteavdrag? Skatteavdrag för sparande till första bostaden?
Hej Toni, nej för dig är det samma. Du verkar ju aldrig ta några risker, så snälla bli inte bitter. Mvh
Hej Niklas, jo jag har investerat pengar på börsen. Gjort lite förlustaffärer och lite vinstaffärer men är har dessvärre inte varit lika intelligent som många andra som investerat i något så vinstskapande som en svensk bostadsrätt. Mvh
Jodå, vi kommer att se en vänsterregering garantera lånen åt de unga. Samt de med lägre lön, etc.
Toni, du är säkert väldigt intelligent. Fördelen med börsen är väl att man oftast slipper hävstång. Men kul du tjänat pengar där
Niklas: Det är dock precis som du säger att riskaptit lönar sig i en uppåtgående marknad och i ett samhälle som räddar människor som det skiter sig för p.g.a. deras personliga risktagande. Frågan är bara om det kommer att inträffa även vid nästa konjunkturnedgång.
Toni: Fast i Sverige så åker de som blir överbelånade dit personligen. Det finns det många historier om från 90-talskrisen. I USA var det lite annorlunda under förra krisen, där kunde man "lämna in nycklarna" och så fick banken stå där med både bostad och lån.
Så är det inte i Sverige, utan bolåneinstituten kan tvångsförsälja bostaden om låntagaren inte vill eller kan betala sitt lån.
Joakim: Jag vet. Däremot menar jag att som samhälle tenderar Sverige att stävja personliga konkurser men går det inte så åker man självklart på det personligen. Ifall vi skulle få en lågkonjunktur och högre räntor kan jag nästan garantera dig att Sveriges statsminister hade sagt att han eller hon ska göra allt i sin makt för att supporta barnfamiljer (som tagit på sig högre lån än vad dom borde gjort p.g.a. övertron på sin egna ekonomi). Vilken typ av support man sedan hade fått är ju oklart. På 90 talet var ju Sverige överbelånat och något sådant utrymme fanns inte. Vi får se hur det blir nästa gång.
Klart det blir bailout av BLT i någon form.
Om inte skuldsanering räcker.
… fast det där gick vi igenom redan under 90-talskrisen. Varför skulle det bli annorlunda nu?
Du har dessutom det faktumet att hushållen i dagslägen inte alls har några problem att betala sina bolåneräntor. Titta på diagrammet på den här sidan angående hushållens ränteutgifter efter skatt. Även om ränteavdragen helt slopas över en natt (kommer inte att hända) och räntan tredubblas över en natt (kommer inte heller att hända) så kommer hushållen ändå inte upp i samma nivåer som under den värsta delen av 90-talskrisen.
En bred överenskommelse som ändrar ränteavdragsnivån kommer att gå mycket försiktigt framåt, ungefär som i Danmark eller Nederländerna gissar jag. Man kommer i så fall trappa av ränteavdraget med en eller två procentenheter om året i fem till tio år.
Glöm inte att 1990 ändrades värdet av ränteavdragen över en natt från max 50% till max 30%, parallellt med en kraftigt höjd realränta.
Givetvis kommer en lågkonjunktur att följas av rejält höjda bidrag, t ex höjda barnbidrag, mer pengar till kommunerna och sänkta inkomstskatter. Det kan man säga ingår i planen. Staten kan lätt hosta upp 50-100 miljarder i "krishanteringspengar" med dagens starka offentligfinansiella läge.
Toni, har du positioonerat dig väl kan du nog göra ditt livs klipp inom de närmaste två åren för ner mer skall det.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Joakim / Toni: Det är också därför finansanalytiker värderat upp JM och även BONAVA sedan i somras. Bonava har stigit 30 procent sedan botten. Nybyggnationsrisken anses inte vara stor.
Detta är väl en förväntad konsekvens av de skärpta reglerna runt utlåning. Statsmakterna ville få ner prisnivåerna så att det motsvarar en rimlig risknivå och återbetalningsförmåga. Så nu går vi mot en något mindre kreditdopad eknonmi.
Frågan är på vilken nivå det planar ut?
Nej, man ville få ned skuldtillväxten. Man lyckades kanske till 15-20%, så det kommer fler åtgärder för att begränsa utlåningen.
Visst är nedgången en reaktion på nya regleringar. De flesta krascher verkar ha samband med för stora regleringar för snabbt. Så man är nog ganska nöjd med vad som sker med en rätt odramatisk utplaning. De största risklånen har stoppats och alla nya bolån amorteras. Risknivån sjunker numera. Vi får se om lågkonjan kommer för tidigt bara.
Mycket tyder på att det redan har planat ut. Ca 10 månader på samma prisnivå med begränsade prisfluktuationer. Sedan kan det givetvis ta fart igen men det är en annan femma.
Ja helt klart är ju att det bästa är att ha fastighets priser som håller sig nära 0 tills man har "rätt" nivå. Och att totala skukdkvoten sjunker inför nästa lågkonjunktur.
Har du haft svårigheter att få ett lån från vanliga långivare och andra banker ??
detta är en opportunitet för dig !!! Vi är ett privat lånbolag i anslutning till SKYTRUST BANK
Vi erbjuder lån till låg ränta, enkelt och pålitligt, allt du behöver göra är
ansöka, få ditt lån godkänt och få krediterat, det här är 100% sant, kontakta oss via email ([email protected])
Världsbäst ironi eller sämsta pitchen ever och jag kan inte lista ut vilket 🙂
Hehe. Låter stabilt att låna pengar av någon med ett gmail-konto som huvudsakliga kommunikationskanal.
Googlar man på mailadressen så förekommer ungefär samma upplägg på en massa andra språk. Så det är uppenbarligen någon slags bluff inblandad. Kanske steg ett är att samla ihop ett gäng naiva och sen lura brallorna av dem.
Troligtvis identitetstöld i kombination med att när lånet ska tas så måste en avgift betalas för handläggning m.m.
göttit att innte ha några större lån på huset! o att det följde med en hel del mark när jag köpte..
att sen badrummet går i orangbrunt me våtrummstapet bryr ja mej innte om!
ida ska de ju va vitt o grått te leda
Shit,shit,shit…….
Min bostadskarriär går åt helvete!!!!
Är det inte precis så här man ville ha det? En långsam pyspunka istället för en krasch?
Det som enligt en del aldrig skulle kunna hända.
Pyspunkan kommer att övergå i en veritabel krasch när rädslan och paniken kommer. Just nu är vi i förnekelsestadiet…huspriser går ju alltid upp…;) Eller hur?
Jag vet inte… ärligt talat sä känns det inte som en nedgång, utan mer som en paus för även om det inte är nya ATH så säljs ändå en del objekt väldigt nära.
Men det är väl kanske just därför det är så utdraget, förutom att folk inte längre får låna obegränsat med pengar, så har inget fundamentalt ännu egentligen ändrats… white flight och allt…
Vi får väl se när stora raset tar vid, men vi kan faktiskt fortsätta traggla så här ett bra tag.