810
Dags för en liten söndagsenkät igen och denna gång tittar vi på hur många av de kära läsarna som personligen betalar för en dagstidningsprenumeration, på papper respektive online. Svara nedan.
Årets kaminpremiär. Tidningar på pappret behövs inte ens till detta, det räcker med lite björknäver. |
En intressant frågeställning är hur många bland bloggens läsare som faktiskt betalar för att slippa en paywall i dagspressen, som numera även online är i princip oläsbara pga betalväggarna. Eller kanske betalar du för tidningen på papper? Angående personligen, så avser det alltså att du eller åtminstone ditt hushåll personligen betalar för detta med skattade pengar, inte att en arbetsgivare eller ditt företag gör detta.
50 kommentarer
Alternativet att inte prenumerera men betala ändå skulle ju kunna vara med, själv är det framförallt the guardian som jag tycker är bra och inte kör paywall men ber om donationer, vilket dom får ibland av mig.
Precis, jag betalar 4×100 i månaden till 4 bloggar/sidor för att jag gillar det de skriver. Sen har jag även 2 prenumerationer på "alternativ" media.
Men skulle väl aldrig få för mig att betala till de sidor som mörkat/vinklat/utelämnat konsekvenserna av invandringen och därmed varit gravt delaktiga i att skicka landet ner i skiten..
Om alla större tidningar i Sverige gick samman och skapade ett konto (med möjlighet till inloggning via mobilt bankid), så skulle jag kunna tänka mig betala vad tidningar idag försöker ta betalt i abbonnemang.
De får sen fördela pengarna efter de artiklar jag läser. Alternativt, ta 5 kronor per artikel. Som det är idag får man reda på nyheter från sociala nätverk, bloggar, forum, e-post, SMS mm. Det går inte att börja prenumerera på varje tidning som någon länkar till.
Det är inte så att folk inte vill betala för nyheter, utan att man försöker sälja det på ett föråldrat sätt.
Själv tycker jag egentligen mest att de får bestämma sig om de vill leva på reklam eller prenumerationer. Jag betalar normalt inte för reklam, även om jag gör vissa undantag..
Måste det vara antingen eller? Du kan inte tänka dig lite reklam för sänkta prenumerationskostnader? Det förekommer reklam i stockholms tunnelbana, göteborgs spårvagnar och i mycket av kollektivtrafiken. Tycker du det ska vara antingen eller där också? Produktplacering i filmer du ser på bio eller på netflix?
I princip nej, och i offentliga rummet tycker jag reklam ska bort. Tycker den bara bör förekomma där jag kan välja.
omni.se som ägs av Schibsted är fortfarande gratis. Korta sammanfattande artiklar, precis som jag vill ha det. Finns även som app.
Problemet är att nätreklam inte räcker för att kompensera för de intäkter de tidigare fick via pappersprenumerationer.
Det som behövs är en betalningsmodell för nätet och den måste ta hänsyn till hur folk idag konsumerar nyheter.
Mikrobetalningar via kryptovalutor går också, men där har utvecklarna av Bitcoin bestämnt sig för att ha en gräns på högst 500 000 transaktioner/dag, vilket driver upp transaktionskostnader och gör den omöjlig för mikrobetalningar. Det finns andra kryptovalutor som inte har den begränsningen, men det tar tid innan de får genomslag och stöd i webläsare.
Enklast är därför att svenska tidningar bygger en egen betalinfrastruktur. Det är inte rocket science.
Reklam=marknadsföring. Offentliga rummet=där allmänheten har möjlighet att uppehålla sig. Exempelvis är shoppinggator och köpcenter delar av det offentliga rummet. Där finns naturligtvis butiker som marknadsför sina varor. Att kräva stopp för reklam i det offentliga rummet förefaller infantilt. Men det är klart, du kan ju välja att undvika butiker, på samma sätt som du kan undvika att åka kollektivt.
Hyser väl inga större förhoppningar att det ska genomföras men ser inte alls varför man ska ge en massa aktörer möjlighet att marknadsföra sig på ett sätt som blir för mig som privatperson påtvingat. Att en affär gör reklam för sig själv och sina produkter om man är där är ju inget problem, men jag tycker att man borde kunna vistas ute utan att behöva ta till sig reklam i princip över allt.
@skatt är stöld
Microtransaktioner fungerar utmärkt i Bitcoin Cash. Jag vet inte om du känner till mony button men det är ett koncept som skulle fungera tror jag:
https://youtu.be/Hff_sveiPlU
Jag vet att BCH inte har BTCs begräsningar.
Har inte undersökt money button, men någonstans måste privata nycklar lagras och cookies är för instabilt. Att lagra på en tredjeparts sajt är för riskfyllt.
Det får mig att tro att plånboken måste vara inbyggd i webläsaren och att det sen finns andra sajter som låter en överföra belopp till den egna plånboken. Det kan ske via bankkort eller genom att banker tillhandahåller tjänsten. Plånboken fylls på autimatiskt så man har säg minst 500 kronor i slutet av varje månad.
Skulle datorn bli komprometterad så kan man maximalt förlora 500 kronor. Det tror jag är okej för de flesta.
Skatt är stöld: Problemet är inte brist på pengar, utan att tidningarna är organiserade som att de fortfarande säljer papperstidningar. De sitter kvar i gamla strukturer, och måste välja vilket ben de ska stå på framöver. De skull esäkert kunna leverera bra on-linenyheter för en bråkdel av dagens kostnad, ifall de skippade papperstidningen. De lär sannolikt gå under på sikt om de försöker göra båda halvbra.
Jag prenumererar inte idag men planerar att påbörja en prenumeration på en lokaltidning inom kort. Det är viktigt att granska kommun- och landstingspolitiker. Sydsvenskan gör det bra, och det finns inget vettigt alternativ. Sydsvenskan har dessutom varit bra på att rapportera om brottsligheten, skjutningar etc samt följt upp polisens arbete. Jag är övertygad om att det gör att polisen prioriterar dessa brott och arbetar effektivare. Utan granskning av polisen kommer de bara att sitta på röven i ännu högre utsträckning än idag.
Själv ogillar jag för det mesta att media och journalister styr så mycket över vad myndigheter prioriterar.
Läser aldrig sydsvenska så skulle ju ev hålla med dom men oavsett så bör inte prioriterande skötas av journalister
Du ser inte fördelen med att media granskar politiker? Motverkar korruption och ineffektivitet? Visst kan det ibland ge upphov till ett snett fokus, men fördelarna vinner över nackdelarna. Tror du på allvar att prestation hos exempelvis polisen inte påverkas positivt av medial granskning?
Ja jag tror att det påverkas negativt. Och det är ju sällan granskning utan media brukar ju oftast lyfta fram någon som det är synd om i sammanhanget ofta med resultatet att det görs mer/ny utredning utvisnings beslut omprövas eller vad det nu handlar om. Och jag vill inte att myndighetsutövning ska styras av media. Istället för att lyfta fram anekdoter som myndigheter inte kan bemöta borde man inrikta sig på systematik och statistik om man har synpunkter på hur saker sköts
Och är ju stor skillnad på politiker och myndigheter politiker har ju aldrig med enskilda ärenden att göra, hindrar ju inte alltid media ifrån att tycka att det är nyhets värde i att politiker inte påverkar enskilda myndighets beslut
Jag är tämligen säker på att polisen inte sitter på röven över huvud taget. Utan medias tokvinklingar hade dom däremot haft betydligt enklare att jobba. Sen ska tilläggas att våra poliser gör ett hästjobb, riskerar liv o hälsa samt försaka sin familj för en lön o arb. tider som är ett rent hån.
Jag tror media behöver mer resurser att granska. Det är bra att myndigheter granskas för det är inte bara poliser som ska utföra sitt arbete.
Vi har en mängd tillsynsmyndigheter som behöver en blåslampa i baken för att se till att lagar följs, dvs inte bara brottsbalken är en lag som ska efterlevas, de andra lagarna också. Tex Maccariniaffären, mutor hos trafikkontoret, mutor hos fastighetsverket, nya karolinska, mm, mm. Media behövs ännu mer och de gör ibland också ett bra tufft hästjobb även om de barr skrapar lite på ytan.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Gav upp papperstidning för 15 år sedan då jag flyttade till hus. Det blev alldeles för mycket papper att släpa till pappersinsamlingen. Har provat både DN och SvD nättidningar, helt värdelösa. Det räcker att läsa rubrikerna där. Artiklarna är bara utfyllnad som rapar upp samma sak.
Aldrig att jag köper en tidning eller prenumeration på dagens tidningar. Ibland går jag in på svd och kollar rubriker. men innan jag gör det kommer ett fönster upp med en helskärmsbild på reklam där jag klickar "gå vidare till svd.se". Där kommer en banner som blinkar med nåt. Sen innan jag ens kan scrolla ner kommer det en ruta upp " hur ska pusslet gå ihop (eller liknande)" )Hatet mot tex svd har (hos mig) bytts upp under så lång tid att jag föraktar varenda artikel (ej av Ivar Arpi).
Sen har de mage att LÅSA artiklar! Har jag inte betalat tillräckligt med bombarderandet med reklam?
Tyvärr så som gammelmedia är idag så har jag två val: svt.se eller svd.se.
Jag föraktar mer public stalin-service än svd så oftast blir det att jag kollar bara rubriker på svd och om det är något intressant går jag in på vissa utländska sidor. Nån skrev om guardian innan. En utmärkt sida!
"Aftonbladet-Jan-Helin-sekten" var jag inne senast 2010-2011. Dn med sina Anti-Hanif krigare, nej tack!
"Expressen-Hänga-ut-privat-personer" nej tack!
Nästa Vd för SVT blir Dinamarca så då lär vi se fler bra dokumentärer om att köa för bröd är bra motion!
bläääh för gammelmedia!!!
många felstavningar ser jag. sorry, är ledig i morgon och sitter med ett glas rött i handen…. 🙂
Prenumererar på minst en e-morgontidning. Det är en mycket liten utgift och jag betalar gärna för journalistik.
Prenumererar på DN. Skulle gärna läsa mer lokalt få jag bir i Gbg, tyvärr är GP så inihelvete värdelös.
Mångårig prenumerant på lokal morgontidning.
Nej, generellt sett var det nu några år sedan jag betalade för papper / e-tidning.
Dock, inför årets val hade jag GP som e-tidning i tre månader.
Alla dagstidningar är skit sedan ett antal år tillbaka. Prenumererar däremot på nyhetsmagasin.
läser JP gratis på bibloteket 2-3 gånger i veckan
annars är de jnytt som gäller. brukar ta en packe metro ibland för att kunna tännda i kamin med o ställa blöta kängor o stövlar på
Varför betala, för att få en massa papper hemskickat? Många reklamblad, funkar lika bra, att tända i spisen med.
Det är saker skrivet på pappret. Sånt som ibland är värdefullt att läsa. Om man nu kan läsa?
Bloggens alla högutbildade läsare har ju genom sitt tidigare lärosäte tillgång till Mediearkivet, som ger tillträde till flera stora tidningars artiklar helt gratis och ofta får man behålla sitt universitetskonto flera år efter att man slutat. Jag har hittills alltid kunnat läsa alla artiklar som jag tyckt varit värda mödan att göra den extra inloggningen den vägen.
Jag betalade för en elektronisk version av SvD, men priset var för högt och jag tyckte inte att innehållet var värt så mycket pengar. Ofta körde de samma artiklar om och om igen och "tidningen" var full med reklam överallt. Riktigt dåligt.
Jag tänkte i våras att jag skulle börja betala för tillgång till di.se. Men de verkade vilja ha 400 kr/mån för tillgång till enbart online-siten (jag vill inte ha brevlådan full med nedsågade träd), då fick det vara. Jag kunde tänka mig att betala runt 100 kr/mån för att slö-läsa några av deras dagliga inlägg. Mycket av de de skriver är blajs-trams (reklam från banker, charterbolag och mäklare skrivna som "artiklar"), men sitter man och pendlar så kan det kanske vara värt en hundring i månaden, men absolut aldrig 400.
Jag donerar. Ibland är det irriterande med väggarna från nyhetsleverantörer man donerat till, men det får man leva med tills ett bra nyhetsaggregerande alternativ dyker upp.
Prenumererar enbart på ledarsidorna.se nu för tiden.
Klart att jag har en pappersdagstidning. Att ta en kaffe och lösa korsord hör helgen till.
Lever folk fortfarande på 90-talet? Papperstidning känns uråldrigt, om man inte har vedkamin och behöver papper att starta elden med då.
Om man ska starta elden så räcker en valfri gratistidning
Finns fler användningsområden är starta elden med. I botten av soptunnan så det duger upp ev läckande vätska och minskar dålig lukt. Torka svampar på. Stoppa ner i blöta skor. Torka fönster efter fönsterputs.
Köper inte och läser inte några dagstidningar (lokalblaskans gratisutdelningar hamnar i soporna olästa)
Prenumererar på Hallpressens lokalblaska online. Riks- och världsnyheter kan man i regel få genom andra kanaler. Lokalhändelserna i byn är det bara lokalblaskan som bevakar. 99 kr i månaden kan det vara värt.
Är det viktigt med, låt oss säga sjukvård? Varför ska man betala för det?
Är det viktigt med, låt oss säga brottsbekämpning? Varför ska man betala för poliser och jurister?
Är det viktigt med, låt oss säga kollektivtrafik? Lokalt såväl som nationellt. Varför ska man betala för det?
Generellt betalar man för att den som utför något jobb ska få betalt för jobbet.
Vet jag bättre än poliser, jurister, trafikplanerare eller sjukvårdspersonal hur de ska utföra sitt jobb? Och vilken metod eller behandling de använder? Det beror på om jag är i branschen, för allvarligt – internet löser inte den saken.
Är det viktigt med journalistik? Varför ska jag betala för det? Tja, om inte annat så för att den som undersöker och publicerar artiklar, nyheter, granskningar och annat ska få betalt för sitt jobb.
Om man anser att det är viktigt, samt även att det finns en mångfald av vinklar, men (och nu citerar jag någon jag hörde på en pod eller radio) "vaska en tidning". Betala för en tidning även om du inte läser den. Journalisterna får betalt för jobbet, de ges möjlighet att sköta sitt jobb och betala sina räkningar. Vet jag bättre än alla journalister vad som är viktigt att skriva om? Alltså, jag är nog inte införstådd med alla vinklar så nej, knappast. Den som har svaret på allt säger "42", annars kan man ha åsikter men knappast säga att "journalister mörkar", det beror ju helt på vilka skyddsnät man själv sitter under utan att uppleva det andra gör. Men som det står i skriften, "genom sig själv känner man andra". Är man inknökt och bitter "så måste bara alla andra vara det, det går inte att någon sticker ut och INTE är det".
Jag har DN. Papper på helgerna, digitalt hela veckan. Kanske är jag gammal men att bläddra i en tidning är något annat än att swajpa. Pappret drar inte ur batteriet heller 😉
Men, som "personal" så får du order. Vad är det för genial trafikplanerare som haft The Power sen Dennispaketet rök? Helldén ritar cykelbanor mitt i gatan. Vidare så vet jag att södra länken inte skulle bli köigt, enligt tjänsteman. jaja. Gick väl sådär va? Tågen går ju bra. Perfekt. bara man blev av med..ööööh… ja vad e felet? Sjukvården är ordnat, så man kan bocka av "insats". Bra? Hm.
Skulle poliser och jurister veta något inte andra vet? Formalia, jepp!
Journalistiken är ovass. Lögner. De har en agenda vad det verkar. Men, inte har väl DN agendasättande tankar? Jag får inte betalt. Och vet inte om jag vill utsätta mig för de rikas vrede.
Prenumerera på smp för att gynna deras oftast eminenta ledarskribenter, annars kan det kvitta.
Får DN online för endast 49 kr för 6 månader som student. Det tackar man inte nej till.
Ni vet att man kan läsa alla dagstidningar samt magasin gratis via pressreader och sitt bibliotekskort va? 🙂 Ganska schysst funktion, finns runt 9500 publicerade magasin och tidningar från alla världens länder. Varenda svensk dagstidning finns med och diverse mc-tidningar, datortidningar, hem och rese-tidningar, vetenskap, träning mfl…
Steg för steg guide:
1. Logga in på pressreader med ditt bibliotekskort (nummer och pin-kod)
2. Skapa sedan ett konto med din mailadress
(skapar du först ett konto och sen försöker logga in med dina biblioteksuppgifter så fungerar det inte)
3. Du kan även ta din iPad/iPhone eller dator till ett bibliotek, ansluta via wifi, gå till pressreader.com vilket ger dig access till allt i 3 dygn utan ett bibliotekskort.
Själv sparade jag nyligen 300 spänn / månad på att säga upp alla mina prenumerationer :). Tur att man kan få lite tillbaka på skatten iaf och att tidningarnas presstöd kan användas till något…
Det var ett bra tips.