Så hur mycket pensionssparar du av din lön, och hur mycket sätter din arbetsgivare av i tjänstepension? Svara nedan.
Så kallade kontanter. Man kan ibland betala med dem. Arkivbild, visar inte aktuellt läge. |
Med tanke på vår käre socialminister Strandhälls utspel om att 70-talisterna kommer ta tillvara möjligheten att jobba tills de är sjuttio, så är det ju intressant att höra hur mycket läsekretsen pensionssparar vid sidan om det statliga pensionssystemet.
Sedan avdragsgillt privat pensionssparande försvunnit (utom för enskilda firmainnehavare) är det tänkt att man ska spara till investeringssparkonto istället. Det gör att pengarna inte nödvändigtvis är vigda till pensionen, men frågan nedan avser hur mycket av ditt månadssparande som är tänkt till pensionen. Bruttolön är alltså det som står som t ex månadslön i lönebeskedet, inte arbetsgivarens faktiska kostnad inklusive arbetsgivaravgifter.
Då enkäten nedan antagligen inte visas pga https kan du svara här istället.
Nästa steg i den privata delen av pensionen är tjänstepensionen, som likt det privata sparandet i en framtid kan konfiskeras av den kleptokratiska socialistiska staten för det är orättvist att en del pensionssparat eller får tjänstepension medan andra inte. Konfiskeringen kan t ex ske genom reduktion av den statliga pensionen om man har privat pension eller privata inkomster alls vid sidan om pensionen.
Hur mycket sätter din arbetsgivare av varje månad utifrån din bruttolön. Bruttolön är alltså det som står som t ex månadslön i lönebeskedet, inte arbetsgivarens faktiska kostnad inklusive arbetsgivaravgifter. Om enkäten inte visas nedan pga https kan du svara på denna länk istället.
59 kommentarer
Staten kommer att ta från de som arbetar och är hederliga för att lösa 'utmaningar' även i framtiden men svensken är tålmodig.
Är också rädd för detta. Den statliga pensionen kanske inkomstprövas och har du en fet tjänstepension så blir det inget för dig.
Mitt primära sparande är inte knutit till pensionen vilket dessutom ger lite större flexibilitet när man vill börja plocka ut pengarna.
Japp det är klart. Ingen som protesterar ändå. Sverige är inte Frankrike. Här tolererar vi orättvisor fast vi kallar det rättvisa.
Lustigt exempel, Franrike har ju mycket högre fastighetsskatt än Sverige och dessutom en riktig förmögenhetsskatt! Finns få länder i Europa som tar in så mycket pengar i kapital.
Dom kanske har förmögna personer på riktigt. En svensk fskatt låg väl på över 1,5 milj SEK. Har för mig att Frankrike inte ser 1,5 miljoner pesetas som en förmögenhet. Frankrike är ett av få länder i västvärlden med positiv demografisk utveckling. Sverige har det också det men vi är inte särskilt duktiga på integration då vi lever i en bubbla där vi tror att "alla vill göra rätt för sig". Folk kommer inte till Sverige för att göra rätt för sig utan för att utnyttja det dom som gått på 40/40/40 blåsningen betalat in.
Kanske det. Det räcker med att konstatera att fransmännen tar in mycket, mycket mer skatt på förmögenhet och kapital (inkl fastigheter) än vad Sverige gör, som andel av landets BNP.
Kanske de har svårt att beskatta inkomst av tjänst i stora grupper p.g.a. ovilja att betala skatt/svartarbete och då tar man mätbar fast egendom. (som inte nödvändigtvis då är samma personer som undviker skatt).
Formulären visar
"Content was blocked because it was not signed by a valid security certificate."
"The webpage at https://www.plusett.nu/ipoll.php?g_id=5790&if=2 might be temporarily down or it may have moved permanently to a new web address."
Klicka på länken istället.
Som egenföretagare sätter jag först av i en tjänstepension. Överskottet i företaget sätts in i en kapitalförsäkrig som även den ska kunna utnyttjas till min framtida pension. Sen även ett sparande privat som är till för pensionsåldern. Målet är att minst ha samma lön/inkomst som idag.
Samtidigt som man betalar av på lån och ser till att omkostnaderna är så låga som bara är möjligt
Fråga: Misstänker att du är egenföretagare i och med att du ser kapitaölförsäkringen som framtida pension? Varför i så fall både tjänstepension och kapitalförsäkring i bolaget?
Jag har bara ett direktpensionsuppllägg då jag inte ville låsa in pengarna i en tjänstepensionslösning. Har jag missat något? 🙂
Jag vill bara dela på det hela. rätt eller fel. Kapitalförsäkringen placerar jag efter eget huvud. Tjänstepensionen långsiktigt i några olika fonder. Sen vet man ju aldrig vilket sätt som är bäst att ta ut pengarna ur bolaget en dag. Via utdelning eller…
Tyvärr fel att dela överskottet. 0kr i pensionsavsättningar pga risk för inlåsning och konfiskering. Allt överskott kvar i bolaget för 3:12 alt snabb exit till EU/EES innan ev Swexit.
Sedan så kan man avyttra själva verksamheten (förutsätter att det inte handlar om enmanskonsultbolag) och få in bra slant till sitt ägarbolag.
@ Faidros: Hur menar du snabb exit till EU/EES? För privat räkning eller för bolagets räkning?
Ni som ”pensionssparar” genom att behålla alla pengar i bolaget, är ni inte oroliga att det blir svårt att få ut dessa på ett fördelaktigt sätt? Reglerna för utdelning kan ju ändras när som helst? Eller är det ändå tillräckligt bra att plocka ut kapitalet (som inkomst av tjänst) så länge man håller sig under statlig skatt?
Avtalsenliga tjänstehjonspensioner.
Avsätter 0 kr privat.
Finns andra hål att stoppa pengarna i under tiden.
Kommer ändras med tiden när de privata förutsättningarna ändras, men det är inte intressant för bloggens läsare då jag lever ett tråkigt och sparsamt familjeliv.
Förra året blev det hela 25% faktiskt då jag lade lönen så skatteoptimalt jag kunde samt av andra anledningar. I år kanske något liknande. Måste räkna igen och se om det totalt är optimalt att lägga så mycket i en företagsägd KF.
Efter att ha sett kollegor gå bort strax efter 60 har det där med spara till pensionen fått ett annat skimmer. Livet är här och nu. Sparar därför måttligt men tillräckligt.
Medelåldern för män i Sverige +80 år. Kan bli bistra sista 20 år. Om man har tur eller otur?
Handlar mer om konsumtion nu eller konsumtion sen. Att klara sig på åldens höst eller tro att det är då man ska leva livet. I realiteten blir de flesta mer stillsamma med åren och klarar sig med mindre.
Det är billigt att leva när man inte orkar göra nåt… Ser på mina föräldrar och dom orkade bara resa och spendera typ 65-72, sen har dom hållit sig hemma… Möjligt att jag blir piggare men vettifaan.. 🙂
Begreppet medellivslängd som alltid näms i media och av politiker känns en smula missvisande. Mer intressant vore att se historiska data om förväntad livslängd för personer som passerat en viss ålder, på så sätt rensar man bort t.ex barnadödlighetens inverkan.
Jo visst. Men samtidigt finns en risk. Man tror att här och nu är det ju som viktigast att leva. Man tror att efter 60-70 åå är det inte så intressant. Jag tvivlar. Många pensionärer är extremt pigga och aktiva.
Inte roligt att ha bekanta som reser och är aktiva medans man själv får sitta och titta på.
Visserligen kan man ju nostalgiskt berätta om allt häftigt man hade 20 år tidigare.
@vanOrten.
Det är inga problem. Sådan data finns. 2060 förväntas medellivslängd bland män vara över 86 år och kvinnor 89 år.
https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/befolkning/befolkningsframskrivningar/befolkningsframskrivningar/pong/tabell-och-diagram/sveriges-framtida-befolkning-20162060/medellivslangd-efter-kon-och-prognos/
@Nils
Tackar så mycket för länken
Nils är inne på något viktigt här. 65 år idag kan vara en väldigt aktiv ålder, 70 år också, och då är det lite småtrist att inte ha sparkapital kvar att t ex resa för.
Att folk stannar hemma efter 70-75 års ålder kan förutom skröplighet bero på att tjänstepensionen är utbetald.
Välj rätt barn som försörjer sig själv. Då kan Du sätta sprätt på deras arv av hjärtans lust!
Lite som Bengt var inne på och som jag reagerade mot…
Vad är det som gör att det är nån sorts ideal att ha en 100% avbetald lägenhet eller villa, som sedan ska ärvas av barnen?
Vi lever inte på bondesamhället längre där familjegården ska förvaltas av nästa generation. Om man börjar från noll, lånar pengar, köper ett hus, och sen lever på havregrynsgröt när man blir gammal för att sen skänka bort huset (säg värt 3 miljoner) till barnen — var ligger "rättvisan" i det? Är idealet verkligen att alla ska skapa egna små dynastier med ständigt växande förmögenheter? Till vilket pris?
Har ni redan glömt att vi antas jobba till 70? Frågan är väl snarast vad man gör efter 75 och hur mkt resurser som behövs då
Till vilket pris för vem ?
Bengt: För den som sparat hela sitt liv utan att unna sig något och som sedan klagar på låg pension som inte räcker till någonting.
Barnen kanske kan klara sig med bara 2 miljoner istället för 3.
För det (S)tora (S)tatsbärande PARTIET avskyr ju att sparande är privat och inte offentligt….
Då kan ju alla inte få det lika dåligt..
Den stora anledningen att betala av på lånen är i mitt fall att ha låga omkostnader. Jag har varit med om 12-15% låneräntor med låg inkomst. Inte roligt. Även om de inte kommer upp i dom räntorna så kan det ändå vara en tuff och oförutsägbar kostnad. Sen om fastigheten går till arv så kanske det är bra?
Vad har det med saken att göra Bengt?
De senaste 14 åren eller nåt sånt har du kunnat spara och ärva utan några som helst problem, förmögenhetsskatten försvann för tio år sen, ISK gav oss låga kapitalvinstskatter för sex år sedan, och fastighetsskatten är sedan 2008 bland den lägsta i Europa.
Bara dina favoritländer Österrike och Tyskland tar in mindre skatt från arv, fastighet och förmögenhet än Sverige.
Detta rimmar inte alls väl med dina fantasier om att privat sparande på något sätt vore missgynnat. Just nu är det verkligen inte så. Sen kan det bli mycket mindre gynnsamt om framför allt vänsterpartiet får vara med och bestämma, men där är vi inte än.
Absolut inget fel om fastigheten går i arv. Det enda jag påpekar är att det finns en avvägning. Om man haft turen att äga en fastighet skuldfritt som sedan stigit kraftigt i pris, så finns det absolut anledning att fundera på om man inte ska ta ut en liten del av den fastighetens värde att konsumera för, om man har dåligt med pengar och låg pension.
Förstår inte det här med att folk konstant oroar sig för att tjänstepensioner och privat sparande av någon anledning skulle "kvittas" mot allmän pension. Vem är egentligen för detta? Finns det någon politiker till höger om vänsterpartiet som ens yttrat detta offentligt? Låter som skrämselpropaganda.
För övrigt intressant skala på det privata sparandet, eftersom det är många högavlönade tjänstemän som kanske inte konsumerar så hårt så borde det finns ganska många som sparar en bra bit över 15% av bruttolönen.
Japp, 50% sparande till pensionen.. sen plockar jag ju ut 200k om året ur bostaden för thailandsresor å sånt, så där sparar jag ju ytterligare 100k om året eftersom bostaden går upp med 600k per år.
Av de tjänstemän som du nämner är det mycket riktigt många som både sparar och amoterar en signifikant del av sin inkomst.
Jag är inte lika säker på du som att privat sparande är undantaget.
Staten needeth inkomster.
Tja, vi betalar ju redan kapitalskatt och fastighetsskatt (men slipper arvs-, gåvo- och förmögenhetsskatter). Kan vara så att om vi får vänsterövervikt så ökar kapitalskatterna. Dominerar högern så blir det knappast någon skattehöjning på det området, utan då är det snarare breddad moms som är aktuell.
Vi ser ju vilka vansinniga projekt pengarna går till idag, samtidigt så tar man på sig en väldigt stor framtida försörjningsbörda och det i ett land med redan väldigt höga skatter. Folk är inte dummare än att de fattar att det inte kommer gå ihop. Något måste ge sig och det brukar alltid vara folk som tänkt framåt och lagt undan som blir de som får stå för fiolerna i slutändan – de övriga har ju inget! Lägg därtill hur enkelt den samlade borgerliga oppositionen kapitulerade i D.Ö. så inser man tyvärr att de som skall försvara äganderätten i det här landet inte är mycket att hålla i handen. Den sittande regeringen lanserar ju idéer om nya skatter snabbare än vad de hinner utredas, det trots att man slår sig för bröstet med ett rejält budgetöverskott.
Vi får se, jag tror inte att landet är för evigt dömt att gå under i ökade kostnader för offentlig verksamhet. Vi får väl byta regering då.
Har vi bytt regim sista valen?
Same shit different day…
Det blir inga massiva skattesänkningar framledes. Det blir haircutbesparingar på det mesta, sänkta pensioner, ökade egenavggifter och lite ökade skatter här och där. Inget som enskilt sticker ut.
Läget är som det är, och Sverige är sakta på väg mot samma stagnation som ex Italien upplever där åtgärder mot de verkliga problemn är omöjliga att genomföra politiskt.
Och det kommer inte hjälpa att genomföra en nyliberals våta dröm heller, det är en dead end.
Precis, men vi kan slippa vänsterns "progressiva kapitalskatter" och ny förmögenhetsskatt med tillräcklig majoritet i riksdagen. Alltid något.
Vi får väl se hur stora skatteökningar som nu kan tänkas behövas. Kan säkert bli någon procentenhet kommunalskattehöjning (se SKLs senaste prognoser). Förhoppningsvis inget som gör att når samma skattekvotshöjder som i slutet av 90-talet/början av 00-talet.
Den kommande "kvittningen" kommer benämnas "samordning av pension" och kommer beslutas av folkvalda som har god tid på sig att inte bli lika blåsta som vi andra. Hoppas jag har fel men detta scenariot ser jag tyvärr som troligt.
Nåt som är oroande är att när du sparar och lever på ett sånt sätt så att du skall kunna ha någorlunda ok på ålders höst så har det i sosseriet börjat pratas om förmögenhetsskatt igen… nått som förstås inte kommer drabba storkapitalet utan i vanlig ordning medelklassen..
Bra pension även om jag är ITP1. Känner inte att jag behöver lägga undan själv förutom normalt sparande och amortering.
Skiter i vanligt pensionssparande. Istället försöker jag amortera så mycket som möjligt på boendet. I nuvarande takt kommer jag och hustrun vara skuldfria strax efter 55 års ålder.
Och med facit i hand … d.v.s. pensionsavgång vid 65 för något år sedan efter mer än 45 år i yrket som anställd … ungarna vuxna och bolånen amorterade … aldrig haft det så bra som idag: rimliga månatliga utgifter, en slant på bankkontot och statlig-, tjänste- och därtill en liten privat pension in på kontot varje månad!
Vad jag förstår är pensionen för en normalinkomsttagare i Sverige som jobbat 40 år några hundralappar i månaden. Hur räknar jag då? Ja, skillnaden mellan den som jobbat och betalat skatt jämfört med den som inte jobbat alls. Netto efter bostadstillägg och skatt. Skillnaden är dock att den som inte jobbat alls får arbetsfri försörjning även innan 65 (67? 69? 75?). Arbeta svart och lyfta bidrag känns som bästa (och enklaste) sättet att maximera pensionen …
Det stämmer faktiskt — för den allmänna pensionsdelen. Skiljer inte många kronor.
Sen är det förstås så att man under de åren som man jobbar har ett ganska mycket rikare liv, möjlighet att t ex resa, köpa fastigheter, köpa bilar och spara pengar (eller vad man nu kan tänka sig), något som är svårt att göra när man går på försörjningsstöd.
Och dessutom glömmer man bort tjänstepensionen, som den som inte jobbat alls kan glömma.
Nej, bidragstagaren har inget särskilt kul liv.
En av mina mer lyckade förhandlingar är extra tjänstepension som jag dessutom förstärker ytterligare med ett antal tusenlappar i bruttolöneavdrag. Detta har faktiskt landat i att min arbetsgivare faktiskt sätter av mer än 35%. Ligger lågt med denna vetskap….
JL …. Du behöver inte alls ligga lågt med denna vetskap eftersom det har varit till allmän kännedom i cirka 2 decennier att det går alldeles utmärkt att löneväxla i exempelvis båda ITP-systemen… med en för den anställde gynnsam marginalskatteeffekt.
Det är väl samtidigt bra om man har koll på om pensionen kommer upp över brytpunkten om man nu har sådana västvärldsproblem. då är det ju smartare ett ta upp till den gränsen idag för att spara där med skattade pengar. Allt naturligtvis beroende hur hög lön man har idag.
Varför ska man gå i pension? I princip alla gubbar jag känner jobbar på, om än i något mindre utsträckning. De som inte gjorde det åldrades snabbt och dog fort. Sparkapital ska man alltid ha, men att sluta jobba känns oerhört trist. Jag tror inte heller Lars W kommer sluta skriva förrän han är helt oförmögen att fortsätta.
Hej alla,
Jag är en ansedd privat lån långivare från Oklahoma City Federation, pålitlig, pålitlig
långivare; Jag lånar till företag och privatpersoner till hela världen i en
låg och överkomlig ränta på 2%. Om du nekades ett lån av a
bank finansinstitut av en eller flera skäl, eller är du ekonomiskt
kramat söker ett företagslån, personligt lån, hypotekslån, bil
lån, student lån, skuldkonsolidering lån, osäkra lån och venture
huvudstaden ?
Alla intresserade sökande bör kontakta oss.
([email protected])
hemsida: http://privatelanders12.wixsite.com/loan
Tack och jag väntar på din ansökan
Vänliga hälsningar,
Dem flesta spara i sin lägenhet som snart går back 2000 Sek i sekunden..I övrigt har de noll sparande.
Behövs ingen enkät för det. dessutom e det sak samma för hela Sverige.
O nej det är inte Sverige som kan bromsa marknadsräntorna.
Sverige är en liten ekonomi och kan göra noll.. däremot kan vi efterleva vår nya lag…. lagen om resolution varvid staten kommer konfiskera det de behöver. Finns noll skäl införa en sådan lag om man inte har tänkt använda den.
Hoppas så klart utvecklingen vänder och jag har fel…Med mr Trump har vi en chans i alla fall..