Det ser ut som att frivilligrekryteringen till Försvarsmakten får stå tillbaka, då Rekryteringsmyndigheten inte har tid att testa och mönstra de som frivilligt vill ta anställning i försvaret, eftersom man nu har fullt upp med mönstring av värnpliktiga. Frågan är om det var politikernas tanke, eller om det bara handlar om att politiker som vanligt tar beslut utan att anslå medel?
Försvarsmaktens viktigaste resurs är personalen. |
SvD skildrar ett anekdotiskt exempel på en person som ville söka till Jägarbataljon, men inte har möjlighet till det då alla provtillfällen är uppbokade för de som via tvång ska mönstras via värnplikt.
Rekryteringen av ej frivilliga ska prioriteras framför frivillighet rapporterar SvD:
“När SvD kontaktar kundsupport och pratar med “Anders” blir beskedet att det stämmer att det saknas tider för prövning:
– Det gäller dem som söker frivilligt. Vi koncentrerar oss på att testa dem som är inkallade med plikt.
Det är ett trist besked för den som frivilligt söker en militär grundutbildning?
– Så är det absolut. Vi försöker utöka vår kapacitet att pröva, men det tar tid att utbilda personal, säger “Anders” på kundsupport.”
Exakt hur logiken är att man prioriterar bort de frivilliga till förmån för de ofrivilliga. Antalet personer som rekryteringsmyndigheten ska pröva är tydligt inte en dynamisk siffra, utan de frivilliga kommer i andra hand. Om rådande ungdomskullar är “för stora” så innebär det i praktiken ett stopp för rekrytering av frivilliga.
Nu är det inget som säger att bara för att man är frivillig, så får man en utbildningsplats inom Försvarsmakten. Även tidigare mönstrades långt fler personer än Försvarsmakten behövde per år, men kvaliteten på de mönstrade var inte sådan att man lyckades rekrytera tillräckligt många som tog anställning.
Skillnaden nu blir förstås att med pliktplacering så kommer rullorna av krigsplacerade att bli fyllda.
För övrigt ska enligt uppgiften till bloggen de första åtalen pga att tvångsrekryterade inte dykt upp till utbildning vara på gång. Alla inställde sig helt enkelt inte vid utbildningsstarterna som varit på sistone. Även under Aurora uteblev en del pliktplacerad personal. Nu återstår att se om tingsrätterna kommer prioritera att slänga personer i fängelse för detta framför övrig brottslighet?
40 kommentarer
Men de som kalastill mönstring via pliktär väl de som svarat positivt på den första förfrågningen, eller hur? Det är väl inte som for att alla (män9 I en årsklass kallas? Annars är det väl inte så konstigt att en expanderande organisation dras med växtvärk?
Jag ser att i artikeln sager rekryteringsmyndigheten (gamla pliktverket) att de försöker expandera för att kuna hantera store volymer, men har de 1/fått mer medel till detta 2/Hur fullbokade var det innan när de endast hade frivilliga? Fanns det luft i systemet?
Konsekvenstänket har aldrig gynnat politiker, särskilt inte då de aldrig ställs till svars för konsekvenserna av sina beslut.
Samtidigt har väl aldrig ekonomi hindrat politiker att besluta om vad de anser vara en utopi. Allt åt alla är inte bara en sinnesförvirrad förening, det är en sinnesstämning som politiker lever i för det är för dem otänkbart att statens kassa är något annat än uttömlig. Finns inte resurserna så är det inte deras fel. Det är skattesmitare eller nägon annans fel. Inte att de lastat för mycket på moder Sveas rygg.
Det förklarar ett och annat.
Jag har nåtts av ryktet att FM betalade rekryteringsmyndigheten för att upprätthålla kapacitet så detta inte skulle ske men att rekryteringsmyndigheten tog emot pengarna och sedan sket i det. Detta som varandes ett rykte kan vara helfel och jag hinner inte kolla det. 🙁
Förtroende är bra, kontroll är bättre.
De frivilliga får väl vänta ett år till med mössan i handen och hoppas att dom får vara med då istället.
Det kan nog vara en bra och fostrande väntan. Tänker man sig en framtid inom offentlig verksamhet ska man nog inte hetsa upp sig så mycket över politisk klåfingrighet, detaljstyre, konstiga flaskhalsar, omotiverad väntetid och en verksamhet som inte drivs i linje med vad politikerna säger i sina fina tal och på glassiga reklamafficher.
Under året man väntat har man antagligen hankat sig fram på vikariat och okvalificerade småjobb, så man har vant sig med en låg lönenivå. Ytterligare en erfarenhet inför sitt yrkesval.
Vill man ändå jobba offentligt trots att man fått vänta ett år pga att ingen prioriterat att lösa problem som man visste skulle komma, ja då är det nog ett bra yrkesval!
Eller så växer de upp och skiter i det offentliga när de under året upptäcker att det finns karriärvägar med högre lön?
Det är väl också jättebra i så fall?
Då slipper dom kosta en jäkla massa pengar i utbildning för att i 25-30årsåldern komma på att dom inte ser nån framtid i en egenupplevt konstigt styrd organisation och med vad dom själva tycker för låg lön.
Jag tror jag vet varför de prioriterar bort frivilliga – för att få bättre soldater.
Hörde en intervju på radion för några veckor sedan där en person från mönstringen uttalade sig. Enligt honom så var kvaliteten MYCKET högre på de semi-ofrivilliga jämfört med när det bara var frivilliga.
Tänker man efter så är det ganska självklart.
Såklart. De som pliktas in är ju urvalda på några parametrar som Pliktverket anser vara viktiga.
De frivilliga måste inte vara lämpliga, men kan vara det.
Häri ligger såklart problematiken.
Vi är tillbaka på rulla-in-dig-i- mattan-hos-psykologen-på-mönstringen stadiet
. Om man inte vill göra militärtjänst dvs.
De som absolut inte vill göra värnplikten kommer givetvis inte bli bra soldater men majoriteten ligger nog ändå mellan grupperna "Jag vill absolut inte göra lumpen" och "Jag har drömt om att göra lumpen sedan jag var 8 år".
Det kunde de visst det. I det kalla försvaret som hade till uppgift att försvara Sverige och dess befolkning. Dvs sig och de sina.
I dagens försvar som skall försvara det "öppna samhället" är det mer diskutabelt.
Visst det kan låta så. Men du få nog också se det i ljuset vem som är avsändaren av det budskapet.
För att det skall verkligen stämma överens behöver vi "här" vara överens med dem "där" (pliktverket/staten?/den som intervjuades) om kvaliten på de sökande.
Annars är det inte samma sak.
Som jag ser på saken behöver man både och:
1. Unga inte lika frivilliga som är i början av sina bästa fysiogiska år att träna upp osv.
2. Äldre (dvs över värnpliktsålder), mer livserfarna och motiverade att vara kvar en längre tid och göra karriär.
Visst jag kan ha fel – men här är mina varför:
Risker ( med övervikt för) med punkt 1:
1.1.Så länge löneläget är dåligt i FM kommer det vara endast en bråkdel som stannar kvar för att de som verkar OK lön nu i början är inte samma sak som OK lön för mödan sen.
1.2.Unga "pliktplacerades" drömmar behöver inte i längden överensstämma med vad man ritat in från statens håll – och vår befolkning är inte så stor trots allt. De yngsta är kvar över värnplikten, och en del går vidare till annat sedan. Av dem som stannar kvar så går en annan del vidare till annat sedan. Det som nu verkar som en intressant och kul grej är inte alls garanterat att fortsatt vara en kul och intressant grej senare. Punkt 1 ovan bidrar till det.
Fördelen är att de är yngre och därmed starkare, friskare etc. Och i teoring kan nu i början nöja sig med lägre lön. De lär sig kanske snabbare pga åldern och följer order kanske mer fogligt (?).
Risker ( med övervikt för) med punkt 2:
2.1 Äldre vet mer vad de vill. Få kommer vilja vara kvar längre på en låg lön, och de vill kanske kunna använda sig av livserfarenheten och andra erfarenheter de redan har fått. Vilket jag tror – jag kan mycket väl ha fel – kan bidra till FM och totalförsvaret. Men det innebär att om det finns bättre erbjudanden annorstädes uteblir dem. Så söker de sig till FM kanske det är för en längre tid (se nedan).
2.2 Äldre kanske (behöver inte stämma) kan ha sämre fysik, osv. Det är helt enkelt en realitet. Men å andra sidan kanske tänker de efter mer, vilket är väl också en fördel. Inte lika hetlevrade. Som tidigare sagt – vi har inte en så stor befolkning eller en kultur av att ha en köttmur. Och det är väl inte heller poängen?
Fördelen är att de äldre som söker sig till FM:
– Är mer motiverade, siktar på en längre karriär men vill därför också ha en skälig lön för att kunna ha familj, hem osv.
– Har kanske tagit reda på mer och är mer inbegripna i vad ett jobb och karriär i FM innebär.
– Tänker efter mer och har även rutin.
– Kan komma till FM med olika kunskapsområden som behövs för FM/totalförsvaret som yngre helt enkelt inte har haft en chans att införskaffa sig.
Hela argumentet ovan bräcks såklart om man har tänkt sig på längre sikt att man skall från samla in framtida FM-personal från de som
– har lägst socialekonomisk bakgrund
– Inte vet vad de vill alls och därmed tycker att "det går väl an"
och samtidigt är i fysiskt tillräckligt bra skick.
Medan de som hem med bättre ekonomi och utbildning kommer vara intelligenta nog att hitta utvägar för att slippa.
Men det innebär att folkförankringen av försvaret blir lite märklig – och det är väl tveksamt om vi (sveriges medborgare) vill verkligen ha något sådant? Eller? Hur har man tänkt egentligen?
Funkar det inte som förr, att den som anländer säger att han inte vill ta i ett vapen och sen får sätta sig i ett matsalstält och vänta i 5 timmar tills man skickar hem dem.
Såklart. Det är bara slöseri med resurser annars.
Det verkar som att Sverige har föreslagits för att leda en militär FN-mission i östra Ukraina: https://www.reuters.com/article/us-ukraine-crisis-peacekeepers/ukraine-crisis-needs-20000-strong-u-n-force-report-idUSKBN1FW168
Förslaget verkar komma från Ryssland/Putin.
Är han lite trött själv på konflikten och försöker hitta en exit?
Nu är jag inte helt säker, men jag tror att förslaget om en FN mission inte från början kommer från Ryssland utan från EU eller Ukraina. Ryssland har varit emot detta är mitt intryck, men har nu öppnat en liten dörr på glänt för en mindre mission. Dock har ju ofta mindre missioner potential att växa och bli större efterhand, vilket EU/Ukraina skulle välkomna. Jag tolkar det som att det är det Reuters skriver i artikeln jag länkade till. Men jag kan förstås ha missförstått.
@Wofser: men för att svara på dina fråga. Ja, jag tror att Putin är sjukt trött på Ukraina-konflikten. Den har inte gått som han hoppats och kostar enorma summor pengar för Ryssland, samt även privat för många Ryska "ledare" pga sanktionerna.
Flytta 5000 svenska militärer till Ukraina, sedan göra vad man skal göra i Östersjön?
Never ever trust a Klingon…
Lättare att få till ett Casus belli om det springer runt oerfarna svenska soldater längs gränsen till Ryssland. Inte en bra idé.
Såklart Ryssland inte öppnar för en FN-mission i Ukraina utan att nån slags baktanke med det. Men det lär ju knappast bli tal om 5000 svenska soldater isåfall. I Affe hade vi ju ca en skyttebataljon som mest och jag antar att det skulle va ungefär den numerären av boots-on-the-ground Sverige skulle bidra med i Ukraina isåfall, plus ledning, logistisk, stab, högre officerare för att verka som Framework Nation eller liknande. Kanske upp till 1000 personer sammanlagt inklusive skrivbordsgeneralerna?
Tja, en FN-insats skulle ju hjälpa Ryssland att cementera konflikten, utan att behove hålla så mycket trupp där. Med FN där kan ryssland dra sig tillbaka men utan att Ukraina kan gå till offensiv utan en mycket hög politisk kostnad.
Tyvärr prioriterar väl de rättsvårdande myndigheterna de enkla fallen som ger pinnar i statistiken framför bilbränder, våldtäkter, stenkastning mot blåljuspersonal mm i våra förorter… 🙁
Och hur hör rekryteringsmyndighetens bristande kapacitet ihop med förortsproblem? Farbror blå sköter mönstringen?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Farbror blå kanske får hämta de som uteblir från mönstringen…
Så var det på min tid men då var det inte någon som kastade sten på blåljuspersonal eller eldade bilar och ställde till jävelskap i våra förorter i den grad som idag…
Polisen hämtade även barn som höll sig borta från skolan!
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Våra förorter är ju redan idag en slags övningsområden för ett kontinuerligt men lågintensivt "krig"…
Några nya övningsområden likt de i Rosersberg eller utanför Borås behöver inte byggas upp..
Idag är du ganska ensam med dina fördomar Bengt 🙂
@iblandeknomi
Fördomar?
VAD är inte det när bomber exploderar på polisstationen i Rosengård?
Fördomar?
http://24malmo.se/2018/01/21/just-nu-explosion-i-rosengard/
Polisen kan få beredskap hemma…
http://polistidningen.se/2018/02/planer-pa-beredskap-hemma-for-poliser/
https://www.youtube.com/watch?v=qy2mq258CMk
https://www.svd.se/fragan-ar-vem-som-far-ta-nasta-kula
https://www.facebook.com/joakim.lamotte/posts/1627672697327315
Bengt, I all välmening, Cornu avrådde dig för ca en vecka sedan att inte få allting till att handla om invandring. Men om vi skulle tillbaks till saken. Den nya plikten är inte mer plikt än att de som inte verkar intresserade av FM och FM är intresserade av efter en första sållning kommer inte att kallas, eller hämtas av polisen. så det är inte en fråga om invandring.
Snarare är det intressant att fundera på om den underkapacitet som verkar finnas kan bero på att pliktverket inte fått nog resurser för öad arbetsbelastning eller om de fått det och inte använt dessa resurser rätt.
http://www.rekryteringsmyndigheten.se/18ar/varnplikt-2018/
Det är absolut inte omöjligt att få en tid till antagningsprövning. Man måste bara vara tålmodig, logga in flera gånger varje dag och hugga en återbudstid.
Dock finns det ju bara 2 kontor, Stockholm och Malmö, att göra prövningen på.
Så man får vara beredd att resa långt med kort varsel.
Förutsätter det inte att man fått ja till intervju etc hos Pliktverket online först ändå?
Menade Rekryteringsmyndigheten såklart.
Pliktverket duger gott. Gör din plikt, glöm din rätt gäller i nya Sverige där allt successivt försämras i lagom takt så folk intr förstår vad som händer.
@Teheimar, Om man inte är helt sopsämst så får alla komma till läget att boka antagningsprövning.
Visar att nu styrande politiker är fullständigt ointressserade av allt annat än sin egen självbild, och att de aldrig genomfört något på egen bekostnad i hela livet.