Nedan följer en sammanställning av Husmaskens Boolisiffror till och med söndagen den 12:e november. Siffrorna avser nedgång sedan halvårsmax och de senaste tolv månaderna och är veckovis medelvärde. Sedan halvårsmax är priserna ner i hela landet och stora delar av landet är ner även på tolv månader.
Siffrorna är för avslutad vecka 46, dvs med hela veckans avslutade lägenhetsaffärer enligt Booli
Storstäder
Stockholms innerstad -11% / -5%
Stockholms kommun -13% / -6%
Stor-Stockholm (Stockholms län) -14% / -5%
Göteborg -20% / +1%
Malmö -24% / 0%
Uppsala -30% / -6%
Län
Skåne -30% / -5%
Blekinge -38% / +37%
Halland -4% / +28%
Kronoberg -48% / +91%
Kalmar län -41% / +1%
Gotland -41% / -12%
Västra Götaland 0% / +42%
Jönköpings län -32% / -5%
Östergötland -39% / +1%
Värmland -26% / -11%
Örebro län -27% / -9%
Södermanland -13% / +9%
Stockholms län -14% / -5%
Västmanland -20% / -2%
Uppsala län -37% / -10%
Dalarna -17% / -9%
Gävleborg -33% / +35%
Jämtland -56% / -38%
Västernorrland -52% / -33%
Västerbotten -32% / +10%
Norrbotten -24% / +20%
Sammanfattningsvis är samtliga län och storstäder ner sedan halvårstoppen, oftast i somras. Prisuppgången har dock varit så stor det senaste året att de flesta län fortfarnade är på plus. Raset har dock inletts i Stor-Stockholm, Gotland, Jönköpings län, Värmlands län, Örebro län, Västmanlands län, Dalarnas län, Jämtlands län och Västernorrlands län även på helåret. Som värst är det i Jämtlands län där priserna fallit 56% sedan halvårstoppen och 38% sedan ett år tillbaka.
Valueguards och Mäklarstatistiks siffror i morgon är för oktober och kommer vara ett medelvärde för oktober. Husmaskens Booli-siffror är en månad före och det officiella raset kommer alltså vara betydligt lägre – både pga medelvärde för oktober, och för att det är just oktober och inte november.
16 kommentarer
Finns det inte en viss "bias" i siffrorna för Jämtlands län där BR i fr.f.a Åre/Duved väger tungt..
Dvs fritidsbostäder och andra marginalbostäder
Borde rimligtvis vara så. Dessa borde ju vara "kanariefågeln i kolgruvan" och därför särskilt intressanta.
Fast bara om frågeställningen är huruvida priserna kommer att gå ner eller upp. De säger väldigt lite om hur mycket peiserna kommer att förändras då de köps av helt andra anledningar än vanliga bostäder.
Om dessa siffror blir allmänt kända kommer hela bostadsmarknaden frysa till is inom några dagar… Vem vågar köpa i denna marknad?
Kan det vara säsongseffekter inblandade?
Förändringen från halvårsmax kan absolut vara en säsongseffekt. Förändringen på 12 månader kan förstås inte vara det, då det är samma säsong.
Ok. Tack!
Cornu, har du observerat att sista datum kan variera mellan graferna? T ex är sista datum just nu för lägenheters veckomedelvärde i Jämtland 12 november (pga inga inrapporterade affärer efter midnatt natten till idag), medan Västernorrland har 19 november pga att två st affärer rapporterats in under måndagsdygnet. För de län/kommuner som redan kommit in på data för innevarande vecka kan resultatet vara lite svajigt.
Att insinuera kraftiga boprisfall är att fiska i grumliga vatten, vilket kan gynna främlingsfientliga krafter. Svensk bostadspolitik håller världsklass enligt Annika Strandhäll, och Mona Sahlin kan intyga skriftligt…
Fast nu har ju Bolund sagt att vi inte ska prata så mycket om detta men frågan är ju om bästa gänget fattat det.
Ja, när priserna faller och medelklassen lider kommer de gå vänsterut till SD.
Det är bara rapporteringsbenägenheten av lägre priser som har ökat. I själva verket har priserna alltid varierat. Lägre priser är bara pojkstreck som beror på brist på fritidsgårdar.
Det är värt att beakta tillförlitligheten i veckovisa medelvärden, då den underliggande försäljningsvolymen kan vara väldigt låg. Exempelvis så baseras statistiken för halvårsmax resp senaste veckan för Jämtlands Län, på 14 st resp 10 st försäljningar.
Tips till Husmask är att man ska kunna aggregera priser över flera kommuner och olika tidslängd. Det finns många områden i Sverige där priserna bör bedömas utifrån statistik från grannkommunerna. Det vore även intressant med färdiga aggregat av kommuner, t.ex. stor-Göteborg.
Aggregering kan även bidraga till lite större urval. Även om man kan få ut matematiskt korrekta medelvärden på 10 eller 20 försäljningar, så innebär inte det att det blir bra statistik.
Ja de tankarna finns. Tack. Ett tänkbart problem är huruvida man ska slå ihop priserna rakt av eller om man ska justera per delområde så att man får ett slags index?
AGGE: nu har jag lagt till Storgöteborg och Stormalmö. Det är medelvärden rakt över alla ingående kommuner, ingen justering per kommun. Ännu går det inte att välja fritt vilka kommuner man vill kombinera.