Bostadsrättsföreningen Ida i Rosengård med 738 lägenheter riskerar sättas i konkurs efter att Nordea inte vill ge ytterligare lån till föreningens renoveringar. Skulderna i föreningen ligger nu på runt en halv miljon per lägenhet – lägenheter med ett marknadspris runt 600 – 700 kSEK – och de akuta skulderna som förfaller motsvarar ca 30 000:- SEK per lägenhet. Vad händer härnäst om föreningen går omkull?
BRF:en Ida i Rosengård är med sina 738 lägenheter en av Malmös (och Sveriges) största. Man har de senaste åren dragit igång ett antal mycket omfattande renoveringar, men sitter nu leverantörsskulder på 22 945 890:- SEK och ett kontosaldo om endast 7 730 613:- SEK. BRF:ens bank Nordea vägrar ge föreningen nya lån.
Inte BRF Ida, men väl HSB Malmös
Turning Torso. |
Totala skulder i föreningen är 335 871 794:- SEK enligt styrelsens utskick till medlemmarna, som bloggen tagit del av. Det ä 455 110:- SEK per lägenhet, vilket kan sättas i proportion till att lägenheter i föreningen går för mellan 600 000:- och 700 000:- SEK.
Vad har då orsakat situationen. Jo, att man inte har fonderat medel löpande för att ta hand om framtida nödvändiga renoveringar. Den verkliga kostnaden för boendet har alltså inte avspeglats i medlemsavgiften. Detta är ändå en gammal förening i miljonprogramshus, men det ser som jag skrivit om här på bloggen ut motsvarande i princip i alla nya föreningar, där man inte gör korrekta avsättningar för framtida kostnader. Nuvarande boende bor gratis och deras slitage betalas av framtida boende, vilket nu skett hos Ida i Rosengård.
Något engagemang från föreningens medlemmar har tidigare inte heller funnits. Förra årsmötet bevistades av 38 personer i en förening med 738 lägenheter.
Vad är då kostnaderna. En relining av avloppsstammarna har enbart under räkenskapsåret 2016 kostat 61 124 471:- SEK, och redovisats som en tillgång i balansräkningen så det inte ser ut som en utgift. I sig korrekt, då den sedan ska skrivas av under många år och successivt överföras från tillgång till utgift. Ytterligare ca 14 MSEK i kostnader har tillkommit för reliningen under 2017, men styrelsen specar inte här det hela på kronan.
Fasader har renoverats för 55 676 262:- SEK under 2016 och ytterligare fakturor på 9 205 000:- SEK har nu kommit in under 2017.
Takarbeten har under 2016 kostat 6 359 464:- SEK. Dränering har gått på 26 864 938:- SEK.
Sedan 2015 har nya porttelefoner kostat 10 068 710:- SEK. Radiatorer har kostat 22 500 000:- SEK och ett kamerasystem 1 446 500:- SEK. Sedan har man haft lokalkostnader om 5 684 375:- SEK, pantbrevskostnader på 1 947 375:- SEK. Ej detaljerade kostnader på 12.5 MSEK har tillkommit under 2017 för nybyggnad av staket.
Styrelsen har nu stoppat pågående arbeten utom akuta åtgärder och sitter alltså med nästan 23 MSEK i leverantörsfakturor de inte kan betala.
På årsmötet i torsdags ska 152 miljoner kronor inte kunnat redovisats, vilket enligt uppgifter till bloggen gjorde mötet “kaotiskt”.
Enligt uppgifter till bloggen från medlemmar har styrelsen gått under jorden och är försvunna. Rykten sprids bland grannarna om bedrägerier eller förskingring. Samtidigt ska HSB Malmö skött själva ekonomin vilket talar för att det bara handlar om en kompetensutmaning.
Styrelsens brev avslutas med:
“Styrelsens årsredovisning för räkenskapsåret 2016 har inte presenterats för medlemmarna och inte skrivits under av den auktoriserade revisorn, då denne inte har fått svar på sina frågor.”
Så vad händer härnäst – vad sker om en bostadsrättsförening går i konkurs? Kan det undvikas och i så fall hur?
Hur undviks konkurs?
Om föreningen skyndsamt kan få lån händer ingenting kortsiktigt.
Hade man haft en fungerande styrelse kunde man genomfört en form av insatsemission i föreningen där alla medlemmar betalar ytterligare insatser för sina lägenheter. Detta kräver dock godkännande och som sagt fungerande årsmöten.
Sker inte något av dessa blir det konkurs.
Vid konkurs bjuds föreningens tillgångar ut till försäljning, dvs fastigheterna, byggnaderna och lägenheterna. Som jag alltid har skrivit så är en bostadsrätt bara ett klubbmedlemskap i en förening och inte något ägande.
Normalt är dock att medlemmarna i den konkursade föreningen startar en ny förening och är de som via nya föreningen lägger ett bud på fastigheten och med det lägenheterna. I praktiken motsvarar detta en insatsemission men är enklare att genomföra då alla medlemmar inte måste vara med likt i en insatsemission eller ha ekonomin – övriga blir hyresgäster. Detta kräver dock att det finns juridiskt kompetenta och drivande medlemmar i föreningen som kan driva detta. I en förening med 10 lägenheter kanske det går, men här ska man få 738 ägare (ofta med delat ägande, kanske upp över 1000 personer) att komma överens.
Om man inte bildar en ny förening så omvandlas de tidigare klubbmedlemmarna till hyresgäster. De behåller besittningsrätt men “äger” inte längre sina lägenheter, som säljs som en del av fastigheten.
Därmed omvandlas deras bostadslån till blancolån med högre ränta och 10 års amorteringstakt. 500 000:- SEK i lån kanske får 6% ränta, plus 50 000:- SEK i amortering per år. Detta är för medlemmarna det absolut sämsta utfallet och bör motivera dem att skaka fram pengarna till den befintliga eller nya föreningen – enbart ett års amortering på blancolånet är i exemplet större än föreningens kapitalbehov. Alla har oavsett dock inte möjligheten pga personliga ekonomiska förhållanden och kommer åka på en smäll ovanpå en redan idag dålig ekonomisk situation.
Det blir alltså en ekonomisk smäll och ett antal personliga ekonoiska tragedier om man inte startar en ny förening. Det rationella är därför att starta en ny förening och köpa konkursboet. Möjligt att man kan få hjälp av HSB Malmö för detta, men med tanke på att situationen kunnat uppstå trots att HSB Malmö stått för driften och ekonomin i föreningen är detta tveksamt.
Att som extern fastighetsägare gå in och köpa en konkursad förening innebär att man blir sittande med hyresgäster som har personliga ekonomiska problem pga blancolånen, och detta är inte direkt attraktivt.
Diskutera i små grupper, och kom ihåg att detta öde väntar många andra föreningar när slitage och underhåll ska betalas i framtiden och man inte avsatt medel till detta. Istället har man hållit avgifterna låga för att trissa upp priserna på klubbmedlemskapen i föreningen.
Nu hoppas vi att föreningen får akuta lån och med det tid att reda upp situationen. För det krävs dock en styrelse som inte försvunnit.
Bostadsrätter är i sig en utmärkt kollektiv självägande boendeform, och som sådan billigare än att hyra då eventuellt överskott går tillbaka till medlemmarna, samtidigt som man får fullt demokratiskt inflytande. Boendeformen kräver dock engagemang och kunskaper, både hos medlemmar och styrelse, och är inte att “hyra från banken”, vilket de boende i Ida nu påminns om. I takt med allt mer bostadsrättsföreningar råder det förstås en brist på kompetenta styrelsemedlemmar som behärskar fastighetsförvalning, juridik och ekonomi, och som dessutom är villiga att jobba i princip gratis för det kollektivas väl.
64 kommentarer
Detta är intressant, se våran diskussion i annan tråd. Verkar som om byggprojekten skenat iväg utan att styrelsen haft koll.
Kanske blir ny "kris-styrelse" och ekonomisk hjälp från HSB? Jag tror inte man kommer konkursa föreningen utan man hittar nog på någon rekonstruktion. I sig är skuldnivån inte alarmerande hög, och att stora renoveringar var på gång (samma situation för övrigt i grannföreningarna) har varit signalerat sedan länge.
Eftersom det är en så pass stor förening så motsvarar 336 miljoner faktiskt bara ~6 000kr/kvm, inte en överdrivet hög skuldsättning utan snarare omkring genomsnittet (och det strax efter/under stora renoveringar).
Rimligtvis kommer man få lån till ockerränta och vägran att låna ut handlar främst om förhandlingar. Det krävs dock en fungerande styrelse för att ordna de där lånen. Jag är osäker på om föreningen ens har en styrelse i det här läget och om det ens valdes en styrelse på årsmötet.
Precis. Det största varningstecknet är just detta med att årsredovisning saknas 2016 + bankens och revisorns vägran att gå vidare. Något är väldigt fel, även om storleksordningen på åtgärderna faktiskt är rätt (detta kan man se i gamla årsredovisningar).
Den lite större grannföreningen Hilda (767 lgh) verkar ha hanterat situationen en smula bättre. De har lån i samma storleksordning – 305 miljoner – men verkar vara klara med det mesta. De flesta föreningar i området ser ut att ha ungefär samma utveckling, så man kan ju hoppas att det är Ida som sticker ut och att styrelsen klantat sig.
Om man leker med tanken att detta vore ett privat hyresbolag så är läget ändå inte nattsvart. 55 000 uthyrningsbara kvadratmeter är värt en del.
Nu handlar det inte om själva byggnaden, utan om att medlemmar riskerar att bli av med sina insatser – även vid en räddning kommer inte alla medlemmar kunna vara med på ny finansiering. Pensionärer, sjukskrivna, föräldralediga, arbetslösa, personer med betalningsanmärkningar osv.
Byggnaden sprängs inte av att det blir konkurs. Byter bara ägande, förhoppningsvis till en ny BRF.
Nej, det förstår jag. Dock är det fullt möjligt att en ny styrelse lyckas ta upp nya lån, vilket förmodligen är att föredra för de flesta medlemmarna.
I ett sista alternativ kan man tänka sig kapitaltillskott. 50 miljoner eller under tusen spänn per kvadratmeter bostadsyta räcker. Den person som sitter på en normaltrea kan höja sin belåning med 70 papp om man nu inte sitter med sparpengar, och faktiskt har även BR i Rosengård stigit lite i pris så det går nog att ordna (framför allt när alternativet är att förlora hela insatsen).
Jag kan också tänka mig att HSB Malmö av goodwillskäl syr ihop ett "räddningspaket" eller (oklar på hur reglerna ser ut) fixar fram en ny styrelse osv.
Som det står i blogginlägget kan knappast alla medlemmar ordna fram pengar till en ny insats, oavsett hur rationellt det är. Dessvärre.
De ekonomiskt svagaste medlemmarna kommer drabbas hårdast.
När det verkligen kommer till kritan kommer man hantera det med en insatsemission om man misslyckas låna upp pengar, eftersom alternativet är att bostadsrätten blir värdelös. 30-70 000 är en mindre förlust än 600 000. Ja, det kanske bor ett antal personer som inte klarar av att hosta upp detta, men majoriteten kommer enkelt att fixa det.
Ja, oavsett mycket ovanligt att en BRF i sin helhet går över till hyresfastighet. Men enskilda kommer drabbas.
HSB skåne byggde Turning Torso och misslyckades sälja de lgh som breffar, fick hyra ut istället . Nerskrivning en miljard eller så?
Det var HSB Malmö som byggde Turning Torso. Övriga HSB i Skåne hade inget med det att göra. Och hade man suttit lugnt i båten och inte börjat agera i panik hade man fått sålt alla lägenheterna i samma takt som bygget fortskred.
Hur fan kan man renovera utan att ha finansieringen klar?
Analysen av läget är dock överdriven. Inkompetent styrelse, men knappast konkurs att vänta.
Hur kan det kosta 61 + 14 = 75 mille att relina avlopp för 738 lägenheter?
Det blir över 100k per lägenhet! När vi relinade avloppen i min förening för några år sedan kostade det ca 15k per lägenhet, med dragning av nytt tappvatten i trapporna tror jag vi hamnade strax under 90k/lägenhet totalt.
Kanske ingick nytt tappvatten i reliningen men man skrev inte det i sitt utskick?
Ja annars så är det helt vansinnigt.
Så är det, om man läser den sista årsredovisningen som släppts (2015):
"
Beräknad kostnad för underhåll och ny investeringar [sic] som planeras betalas genom lån.
2016:
Vatten & Avlopp (del av investering) – 24 387 kkr
Värmeanläggning (del av investering) – 42 259 kkr
Fasader (del av investering) – 1 854 kkr
2017:
Vatten & Avlopp (del av investering) – 53 000 kkr
2019:
Hissar (del av investering) – 15 268 kkr
Fasader (del av investering) – 4 732 kkr
"
För hur lång tid är det man gör under Vatten & Avlopp tänkt att fungera? Kan ju vara rätt stor post pga tidigare underhållsskuld och hur lång det framöver det skall räcka.
Sen skall man inte utesluta korruption. Beroende på vem som känner vem.
Stammar brukar man räkna 40-50 år. I detta fall är fastigheten byggd 1968 (tror jag) så det är verkligen hög tid att genomföra stambyte eller stamrenovering.
Kan det blir komplext om det är många byggnader? Byggnaden kanske är svår arbetad och man måste knacka ner/återställa mycket för komma åt rören. Antar det också ska ställas upp tillfälliga lösningar för de som blir av med toa/dusch. Eller är det adressen som gör att firmorna vill ha ett risktillägg?
Jag har bott igenom ett stambyte en gång. Det är inte raketforskning.
Man måste bila upp golvet i badrummet och fixa en tillfällig "duschbarack" under tiden som badrummet inte kan användas. Det gick nog hur bra som helst även i Rosengård. De flesta husen i området har ju precis gjort stambyte, utan att det har blivit så mycket skriverier.
Det är som vanligt, det är ingen nyhet när saker går bra eller som förväntat. Eftersom husen i Rosengård alla är i "stambytesålder" så har detta alltså hänt helt utan att media fattat det.
Hmm, relining är lite som konstgjord andning. Själv hört orden ifrån expertis, och själv bott i BRF som genomgått detta (gjutjärn bör bytas ut mot plast eller vad det nu är). Blev många vattenläckor därefter. Undrar hur försäkringsbolagen kan ha köpt detta, kollektiv höjning av BRF försäkring kanske. Hur gör HR förvaltare, också relining?
Just detta med byte av stammar för VA och El är ju något som kommer att drabba ALLA fastigheter byggda under miljonprogrammet de närmaste åren…
De kommunala bostadsbolagen kan INTE höja hyrorna för då kommer dessa som en bumerang tillbaka på socialbidragsbudgeten – och Malmö har ju landets största budget i detta redan –
De kommunala bostadsbolagen kan då välja att försöka sälja fastigheterna men det kommer INTE att gå eller vara PK i fr.f.a (S)-styrda kommuner som exv. Malmö
Det går heller inte att sälja fastigheterna till de boende då m¨ånga inte är kreditväridga att få lån av bankerna.
Återstår då…?
Ja, vissa kommuner har ju ändå sålt sina slitna miljonprogramsområden till minst sagt "mindre seriösa aktörer" i branschen som exv. "Allokton" … ( läs allokton baklänges ..)
Detta bolags "affärside" var att köpa "betongfastigheter" belåna dem högt – för att kunna få kapital till att öht köpa dem – och sedan sälja av dem i en stigande fastighetsmarknad. Skulle fastighetsmarknaden däremot gå nedåt så faller hela denna affärside ihop som ett korthus..
Kort sagt ren spekulation där löpande underhåll etc. totalt negligerades…
https://sv.wikipedia.org/wiki/Provinsfastigheter
Hej Bengt,
Hur tänkte du när du fick in Malmö stad i ekvationen? Bostadsbidrag för BRF?
Tro det eller ej men detta är inte samhällets botten som bor här, de bor nog snarare andra sidan amiralsgatan eller bor här och där.. Att du ska få allt till en underton av rasism, iaf är det min sammanfattning av dig. Lätt att undra ifall alla hästar fann sin väg tillbaka till stallet… Hursomhelst är det väldigt tröttsamt. Dags att ta ett steg upp!
Hej Niklas Anonym!
Om du läser mitt inlägg ovan så ser du att jag för en allmän generell diskussion om de allmännyttiga kommunala bostadsföretagen och den "rävsax" dessa sitter i med sina åldrande renoveringsfärdiga fastighetsbestånd.
Att sedan Malmö stad har Sveriges högsta socialbidragskostnader per capita och får landets största statsbidrag ur den kommunala skatteutjämningen torde ävenså vara allom bekant.
Hur du sedan kan få mitt inlägg att vara "rasistiskt" anser jag att du får förklara lite närmare. Jag undanbeder mig oförskämda invektiv och ser fram emot en seriös diskussion
Jag vet fullständigt väl att BRF:er och de boende i dessa inte kan få bostadsbidrag för sitt boende däri.
Även såsom halt skåning så kan jag minnas att redan på första häften av 70-talet så var "Rosengård" närmast något av ett skräms- och skällsord
Jag är inte särskilt anonym, jag heter ju Niklas dessutom.
Måste jag orka förklara varför jag skrev att du allt för ofta har en underton av rasism.
OK jag gör ett försök baserat på din historik:
"
Är s.k God man till två grabbar!
Dessa är enligt min mening INTE 18 år utan snarare under!
Men, vilket verkar vara mycket mycket vanligt hos den absoluta majoriteten av de ensamkommande unga från Afghanistan.
e
* De är analfabeter eftersom de aldrig gått i skola..
* De har till 98% bott och arbetat tillsammans med sina föräldrar illegalt i Iran som en klass "gastarbeiter" helt utan de goder som vanliga iranska medborgare faktiskt har såsom skola, sjukvård etc.
* De har när deras arbetsgivare velat skicka dem till Syrien skickats iväg till Europa – läs Tyskland eller Sverige – av sina föräldrar som betalt smugglare därför.."
—-
Och i nästa inlägg där du är säkert redovisar t o m fakta! Verkligen skarp kniv, där du säger emot all retroaktiv logik "Jag ansermig.." .. "för jag arbetat som lärare".
—
Jag redovisade bara FAKTA !!
Jag ansermig dessutom vara rätt så säker på att de båda under 18 eftersom jag i en tidigare karriär som lärare just haft hand om pojkar i åldern 15-18
—
Men du vet ju faktiskt inte deras riktiga ålder? Eller? Guilt before trial.
—
Även såsom halt skåning så kan jag minnas att redan på första häften av 70-talet så var "Rosengård" närmast något av ett skräms- och skällsord
—
Minns du tiden innan dess, då det var mer populärt än Ribersborg? Med det sagt så försvarar ja verkligen inte miljonprogram, men dåtiden kan säkert vara mer komplicerat än du låter pålysa (man visste helt inte enkelt bättre, synd du inte var där och upplyste).. Hursomhelst ger jag dig all Cred för att bidragit som medborgare, och det är mycket mer än vad jag själv gjort. Så thumps UP till dig! Kram
Det var liksom "värst" vad du Niklas Anonym har fört "statistik" över mig… 😉
Nä jag har bara bra minne. Ber om ursäkt för det. Kram Bengt, hoppas du finner ljuset 😉 Enlightenment liksom 🙂
tja Niklas utan efternamn du är inte anonym vi vet ju alla hur lätt det är att hitta rätt Niklas i malmö.
Din fantastiska efarenhet kan avgöra vilken ålder de har vilket är helt otroligt.
Du har en helt otrolig uppfattning om dig själv och vad du gör
den anonyma Stefan
Vem sa att jag bor i Malmö och kan avgöra ålder på individer? För admin är jag heller inte särskilt anonym (ip). Övriga angrepp bemöter jag inte, väntar på pizzan..
hej Niklas
Det var inget angrepp ifrån mig jag bara konstaterade att din uppfattning om hur bra du är stark.
Jag kan inte via en blogg avgöra om du har skäl för din uppfattning om dig själv.
Självklart vet jag att det finns sätt att finna ut vem någon är särskilt om man är admin på bloggen.
Jag bara konstaterar att du är lika anonym som jag.
Jag håller med dig, Stefan.
Styrelsen har nog gått under jorden p.g.a rädsla för klientelet som bor där och hur dom brukar lösa konflikter.
Du får berätta för oss hur de brukar lösa konflikter ?? Nyfiken !
Är det den svenska bostadsbubblan som börjar krackelera så smått nu?
Ju större förening desto större risk att styrelsen blir korrupt.
Jag bodde en tid i brf med 634 lägenheter. Styrelsen lejde kompisars firmor för diverse arbeten, renoverade sin lägenheter (på prov), åkte på studieresor (fyllefester) utomlands, allt på föreningens bekostnad, och slutade att skriva protokoll. Det slutade med att styrelsen åtalades, och att en interrimsstyrelse från HSB gick in. Föreningen finns forfarande kvar. Om åtalen ledde till fällande dom vet jag inte.
Moderna porttelefoner verkar vara gjorda av guld och diamanter… Min BRF har en stark minoritet som skriker om att de måste ha porttelefon (mestadels pensionärerna misstänker jag) men det hade kostat ett antal miljoner att bygga plus en avgiftshöjning på 50kr/år. För något jag tycker borde vara ett par sladdar. Mycket märkligt att det ska vara abonnemang på det.
Porttelefoner är fruktansvärt omoderna, det skall dras kablar till varje lägenhet. Allting annat idag går på WLAN eller befintlig ethernet tråd. En raspberry Pi kostar några hundra och har oändligt mycket mer kraft än vad som behövs, varför byggs de inte på något sådant? Eller ännu billigare som en app i lägenhetsinnehavarens smartphone så behöver man inte installera något alls i lägenheterna…
Mnils: Mycket bra poäng! Hur kan porttelefoner kosta tio miljoner / 13 000 per lägenhet?
Vad är det för fel på att ringa folk direkt med sin mobiltelefon och be dem låsa upp porten? Fan, här finns egentligen fröet till en mycket bra affärsidé.
@Joakim Persson
Ja, det kanske är det någon redan har upptäkt? En affärside där man kan fakturera 13tkr/lgh…
Via mobiltelefon kräver en mängd tjänster väl för att fungera plus att alla har en app. Där har ni nackdelen med att aveckla fasta telefoner tex. Annars hade man kunnat (om det fanns) ett redan existerande system med kablar och knappar etc.
Teheimar: Det krävs ganska precis en tjänst för att fungera. Alla som blir medlemmar i bostadsrättsföreningen får installera antingen "porttelefon-appen" eller "öppna-porten-appen". När Nisse Nilsson ringer och vill bli insläppt så trycker man på "öppna-porten-appen" så är allt klart.
Jag har inte haft någon fast telefon sedan 2005 ungefär. Det finns inget problem. Det finns säkert några som vill sälja föråldrade lösningar till hyresvärdar och bostadsrättsföreningar, men jag lovar, bara det folket som skriver kommentarer här på bloggen kan garanterat sy ihop en fungerande lösning som kostar en bråkdel av tio miljoner.
Hmm, fakturerade överpriser, sysslar föreningen med pengatvätt….
Styrelsen är väl helt enkelt korrupt och tar mutor av leverantörerna, hur svårt kan det va?
Det behövs varken fast telefon eller appar för en modern porttelefon. Mobiltelefon rings upp och man öppnar via 'nummerknapp'.
Nackdelen väl att bara en i hushållet blir uppringd.
Vi har RCO i föreningen, varje porttelefon kostar ca 5000:-
Till det har man en telefonidel som porttelefonerna kontaktar för att ringa upp ett helt vanligt nummer.
Säg att man behöver dra fram kablage m.m samt installera elslutbleck. Ca 20.000:- per dörr högt räknat.
Blir många dörrar för 10 miljoner 🙂
Om det är dåligt skött/dåligt upphandlat/whatever – hur har det gått till?
Jag satt för några år sedan i styrelsen för en BRF (Riksbyggen – ca 130 lägenheter) och där genomfördes en ENORM renovering enligt mig. Nya fönster och dörrar (alla lägenheter hade egen ytterdörr).
10 miljoner hamnade kostnaden på och vid denna upphandling/planering/projekt så fick vi hjälp av flera "experter" från Riksbyggen och det mesta var "gratis" (ingick ju i avgiften man betalar till Riksbyggen).
Vi fick hjälp i varje steg. Före, under och efter projektet.
Dessutom har iaf Riksbyggen som krav att det ska finnas minst en person från Riksbyggen i styrelsen – lite som ett proffs som ser till att det inte urartar helt i styrelsearbetet.
Funkar det inte likadant i HSB?
https://www.hsb.se/om-boende/bokunskap/for-brf-styrelser/hsb-ledamoten-vassar-styrelsen/
Dock har jag hört att denna externa ledamot ibland verkar vara en riktig nickedocka.
I vår förening var det tyvärr så att styrelsen var RBs representants nickedocka. Stambyte, ny säkerhetsdörr samt helkaklade badrum för 250000 kr/lägenhet. Ingen underhållsfond fanns så helt plötsligt steg avgiften med 49% och skulden var 6000/m² detta för 9 år sedan. Sen tog vi över och räntan föll som tur var. 3700/m² och en rejäl underhållsfond har vi nu. RBs representant gör som vi säger.
Det är säkert ingen fara. Det är ju tom budgivning http://www.mohv.se/kopa/till-salu/bostadsratt/malmo/sjoblads-vag-9/obj12441_1581315340/?from=Hemnet .
Yes! Det e nu kraschen börjar 😂
Har styrelsen tagit några "flygande mattor" och försvunnit ?
INTE speciellt konstigt att sådana här konkurser uppkommer i Rosengård…
Nu är ju detta i Rosengård. Gissar att denna Brf tillkommit i ett försök att piffa upp ghettot och få folk att "ta ansvar för sitt område", men att man inte fått in tillräckligt kompetenta medlemmar. Inte så förvånad över att styrelsen svindlat till sig pengar och dragit.
Nä de har funnits sedan husen byggdes. Rosengård är en rätt stor stadsdel, det finns en del del med hyreshus (där problemen finns) en med bostadsrätter och en villastad. Delarna skils åt med rätt stora och breda gator som man bara kan passera på några få ställen. Som ofta i Malmö så kan det vara rena misären på ena sidan gatan och relativt välmående medelklass på andra sidan.
Just detta med byte av stammar för VA och El är ju något som kommer att drabba ALLA fastigheter byggda under miljonprogrammet de närmaste åren…
De kommunala bostadsbolagen kan INTE höja hyrorna för då kommer dessa som en bumerang tillbaka på socialbidragsbudgeten – och Malmö har ju landets största budget i detta redan –
De kommunala bostadsbolagen kan då välja att försöka sälja fastigheterna men det kommer INTE att gå eller vara PK i fr.f.a (S)-styrda kommuner som exv. Malmö
Det går heller inte att sälja fastigheterna till de boende då m¨ånga inte är kreditväridga att få lån av bankerna.
Återstår då…?
Ja, vissa kommuner har ju ändå sålt sina slitna miljonprogramsområden till minst sagt "mindre seriösa aktörer" i branschen som exv. "Allokton" … ( läs allokton baklänges ..)
Detta bolags "affärside" var att köpa "betongfastigheter" belåna dem högt – för att kunna få kapital till att öht köpa dem – och sedan sälja av dem i en stigande fastighetsmarknad. Skulle fastighetsmarknaden däremot gå nedåt så faller hela denna affärside ihop som ett korthus..
Kort sagt ren spekulation där löpande underhåll etc. totalt negligerades…
https://sv.wikipedia.org/wiki/Provinsfastigheter
Helt klart ett extremfall detta. Att banken inte vill låna ut pengar till ett bolag som inte kan presentera någon årsredovisning är egentligen helt naturligt.
Många frågor dyker upp, men den som jag tycker är viktigast är: Vad gör HSB? HSB sitter med på alla möten, har projektledningskompetens i sin organisation och skall enligt avtal vara en professionell ledamot i varje BRF-styrelse. HSB får inte fortsätta ducka när sånt här händer, de skall sätta i bromsen tidigt och om inte styrelsen lyssnar eller agerar korrekt då borde HSB släppa föreningen INNAN det går år pipan så här. Då hade de sluppit ta skiten. Nu blir det tyvärr så att HSB ses som den mest inkompetenta, att en BRF-styrelses lekmän kan göra fel eller t o m begå ekonomiska brott det är mer "förståeligt".
JA vi skall ställa krav på att få kompetenta styrelser till våra BRF: er.
Men det kravet ter sig nästan utopiskt i skuggan av förvaltarorganisationernas totala avsaknad av kompetens eller intresse i hur det går för "sina" föreningar.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Det är väl HSB som sköter bokföringen i HSB föreningarna, hur kan de inte fått fram en ÅR till årsmötet? Och hur kommer man på iden att hålla årsmöte utan en årsredovisning?
Läste lappen från styrelsen om ekonomin och problemet verkar vara att revisorn inte vill skriva på ÅR då denne inte fått svar på sina frågor. Varför löser man inte detta?
Revisorn kan ju alltid lämna en oren revisionsrapport och påtala bristerna och avstyrka ansvarsfrihet för styrelsen.
Värt att notera är att föreningen var HSB certifierad i ÅR 2015, vilket inte verkar vara någon vidare garanti…
Uppenbarligen har en del av denna BRF:s styrelse inte haft helt rent mjöl i påsen …
"…Den krisdrabbade HSB-föreningen Ida har lånat 152 miljoner för att betala stora renoveringar. Men mycket av pengarna har gått till bolag med kopplingar till ekonomisk brottslighet, visar Sydsvenskans granskning…."
https://www.sydsvenskan.se/2017-09-12/bostadsrattsforeningen-har-kontrakt-pa-over-80-miljoner-med-bolag-som-kopplas-till-ekobrott
Mera Malmö och moderna hippa stadsdelar för den moderna ekologiskt foträta och sopsorterande IT-människan som cyklar och använder hipsterkeps
I en av stadens mest spektakulära byggnader – "Turning Torso" – fanns det en ekologisk (foträt?) matvarubutik vilket ju låg i linje med stadsdelens "ekologiskt moderna IT-perspektiv" med hipsterkeps. Det moderna nya Malmö…
Denna butik har nu dock "konkat" och kommer att ersättas av konsumismens och den dåliga smaken hos WT:s stamställe – Lidl.. Fyllt av billig industrimat och palmoljeprodukter…
"…I somras gick Green Matmarknad i konkurs i Turning Torso-gallerian i Malmö. Nu är det klart vem som tar över i lokalen. Hösten 2018 öppnar matbutikskedjan Lidl på 2 253 kvadratmeter…"
https://www.sydsvenskan.se/2017-09-11/lidl-flyttar-in-i-vastra-hamnen-tar-over-efter-green-matmarknad
Intressant att ordföranden i styrelsen har ett bolag med samma boxadress som åtminstone 2 av bolagen som har fått uppdrag för 80 miljoner kronor.
De bolagen är kopplade till ekonomisk brottslighet….
Håller med dig! Jag är boende i området och mår skit efter allt detta! Har ni tips på hur jag kan anmäla ordföranden, hans bror och hans svåger? Alla tre sitter i styrelsen och det är dem som ligger bakom detta. Företagen som dem har anlitat äger dem själv. Vem ska jag vända mig till? Dem har tagit betalt för arbeten som inte utförts utöver. Fasaderna är fräscha och fina, dem behöver inte alls målas, ändå har dem tagit betalt 80 milj, helt galet! Jag är såklart väldigt upprörd.. behöver alla tips jag kan få. Era kommentarer är vänligt kloka!
Håller med dig! Det är ordföranden, hans bror och svåger som har fifflat med pengarna. Jag är boende i området och är såklart galet upprörd över detta. Jag har läst ALLA kommentarer här och ni har väldigt kloka tankar. Jag vill anmäla dem alla tre, hur går jag tillväga? Dem har tagit betalt för arbeten som inte utförts. Bara fasadarbetet har kostat 80 milj och det är 1/8 höghus som har målats. Fasaderna är redan fina och fräscha dem behöver inte alls målas. Tacksam för ödmjuka svar.
https://www.sydsvenskan.se/2017-11-05/sa-blastes-bostadsrattsforeningen-pa-tvahundra-miljoner-medan-ordforanden-byggde-fabrik-och-lyxvilla-i-kosovo