Avskaffandet av det privata individuella pensionssparandet, IPS, leder till sämre pensioner för 70-talister och yngre. Detta då sparande i alternativet investeringssparkonto, ISK, helt enkelt gör att staten får mer i skatt när ränta på ränta-effekten av att spara med redan skattade pengar slår till.
30 års sparande i IPS vs ISK vid 12000:- bruttolön, 8% årlig avkastning, 1% schablonskatt och 0.5% skatt på IPS. 30% i skatt på pensionen. |
Avdragsgillt privat pensionssparande var det fjärde benet i det svenska pensionssystemet, men avskaffades härom året. De övriga tre benen – statlig pension, premiepension och tjänstepension – finns fortfarande kvar även om premiepensionen nu ska förändras strukturellt, vilket brukar betyda att pensionerna försämras och att yngre generationer får betala.
Tanken bakom avskaffandet av privat pensionssparande var att istället spara redan skattade pengar i investeringssparkonto, men detta är en dålig affär för skattebetalarna och en usel affär för den som har lön över 38 000:- SEK och alltså betalar marginalskatt.
För en 70-talist född exempelvis 1975 och från 35 års ålder sparar 12000:- SEK av bruttolönen om året och betalar marginalskatt blir den privata pensionen nästan halverat. Effekten blir mindre om man bara betalar 30% i skatt på lönen.
Man får förmoda att ingen är så dum att de tar ut ett privat pensionsparande på över marginalskattens brytpunkt. Personer som över huvud taget kommer få så hög pension att de behöver betala marginalskatt är nog oerhört få framöver, undantaget de som får sk statsrådspension för att de suttit i regeringen.
Man kan laborera lite med siffrorna, och ju bättre avkastning man får på sitt pensionssparande, desto värre slår förstås avskaffandet av IPS. Detta då ränta-på-ränta-effekten är benhård när man ska spara med redan skattade pengar.
Högräntemiljö. 2% i schablonskatt, men 12% i årlig avkastning. |
Inte ens vid låga räntor och schablonbeskattning, men med god avkastning vinner man på ISK, speciellt inte om man betalar marginalskatt.
10% avkastning, 0.5% schablonskatt, 0.25% på IPS. |
Lägger man dessutom på ytterligare tio år, pga av att 70-talisterna först tillåts gå i pension vid 75 års ålder, så blir effekten ännu större.
Kort sagt har äldre generationer blåst oss yngre generationer – de fick sitt avdragsgilla privata pensionssparande, men de yngre får skattas sönder istället för att få en bra pension.
Det finns en lösning. Och det är att växla lön mot tjänstepension. Tjänstepensionen har också bara ca 25% (orkar inte kolla exakt siffra) i arbetsgivaravgifter (särskild löneskatt på tjänstepensionen) mot ca 32% (orkar inte kolla här heller) för lön. Så om du idag får 1000:- SEK i månadslön bör du kunna förhandla fram ca 1056:- SEK i månatlig tjänstepension istället. Om du nu inte är belagd med något kollektivavtal som förbjuder sådant.
31 kommentarer
Finns det någon gräns för hur mycket man som egenföretagare kan placera som tjänstepension relativt den lön man tar ut?
Ja, men den är rätt hög. Typ 50% av lönen eller ngt i den stilen. 400000 i lön, 200000 i pensionssparande.
OBS! Mycket grov skattning. Googla.
Eventuellt finns också ngt maxtak om typ 10-15 basbelopp.
35% av lönen. Men har du inte fått avsatt alls eller bara lite till tjänstepension på tidigare anställningar så kan du "köpa i kapp" banken gör då en uträkning på vilket utrymme det finns.
Som egen företagare har du också alternativet att låta pengarna var kvar i bolaget och förvalta dem där. Om du har ett bolag som löper risk att hamna på obestånd så kan du skydda pensionspengarna genom att upprätta ett avtal om direktpension mellan dig och bolaget. Fördelen med detta upplägg är att du i framtiden kan planera dina inkomster och välja att ta ut pensionen som lön eller som utdelning beroende på vad som är mest fördelaktigt vid tidpunkten. Om du betalar ut den som lön så är ju även den pensionsgrundande. Du betalar bolagsskatt på pengarna du sätter av och kan sedan förvalta resten och undgår då även effekterna som herr bloggaren beskriver ovan med att spara skattade pengar.
https://vismaspcs.se/ditt-foretagande/driva-eget-foretag/direktpension/vanliga-fragor-om-direktpension-sa-har-fungerar-det
Du förutsätter i och med dina slutsatser att systemet kommer vara som idag fram till din pension. Själv är jag helt övertygad om att det är bättre att själv styra över pengarna, och att kunna ta ut dom när man vill och ändra investeringar. Glöm inte att IPS var låst och tillät bara finansiella investeringar…
Påverkas jämförelsen något om man sparar MER än dessa 12.000 om året?
Säg att man sparade 24.000 kr i IPS med det gamla systemet – 12.000 var avdragsgillt men 12.000 hade varit "skattade pengar" och ingen möjlighet till att placera dem i en ISK (fanns inte då). Spara med "skattade pengar" samt betala skatt när man tar ut pengarna.
Man kunde förr alltid sätta pengarna i en kapitalförsäkring. I princip samma beskattning som ISK.
I det solidariska "lyckoriket" skall INTE någon få lov att ha det bättre än någon annan utan ALLA skall ha det lika dåligt..
Förutom en liten klass av särskilt bemärkta och kvalificerade medborgare… 😉
Typ såna som jag då som inser att skatten är 0.375% på ISK?
Eller ska vi fortsätta leva i nån sorts låtsasvärld och hitta på en massa siffror om skatter som inte ens existerar?
Nu följer du inte klagosången på bloggen Stefan! Här måste alla jobba till 75 för att få anständig pension, och att spara privat är ett koncept som inte existerar. Och skulle man spara privat så är det ändå meningslöst eftersom staten kommer konfiskera allt på något oklart sätt.
Klart att Stefan inte oroar sig, han har ju andra inkomstkällor:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=99&artikel=6709176
Ha ha ha… 😉
Antagligen första och enda gången jag druckit "skogsstjärna" var på en "vildmarkscamping" med bastu, badtunna och helstekt (tjuvjagad) älg just i norra Gästriklands skogar..
Andra gången var på Kos där det på så gott som ALLA ställen på både stora och lilla "bargatan" fanns vita plastdunkar med klisterlappar med "rysk" tekct (text)…
https://www.youtube.com/watch?v=uUV0JYVohwQ
Inte visste jag att du och BD hade ett samriskföretag.
Helt riktig analys.
För vanliga löntagare var dock IPS ganska fattigt, då det var en gräns på först ~20k, sen ~12k/år. Betydligt mindre än tjänstepension för de flesta som har en liknande skattesituation.
En detalj: marginalskatten för pensionärer är ofta 35%, inte 30%. Se lite info här.
Den som idag betalar 60% marginalskatt har sannolikt en pensionsinkomst där marginalskatten blir 35%.
Man tar ut sin privata pension så man inte betalar marginalskatt alls, utan bara kommunalskatt.
Hur går det till?
Alla betalar "marginalskatt", som du vet, även om man bara drabbas av kommunal beskattning. För pensionärer är den oftast 35% enl min länk, och definitivt om man under sitt arbetsliv tjänar så pass att man betalar 60%.
24,26%. Särskild löneskatt. 31,42% i arbetsgivaravgifter.
Lite mer räknande: Tjänar man så man har 60% i marginalskatt, så avsätts mer än 5000 kr/mån (60k/år) i tjänstepension enligt de flesta avtal. Att man "blivit av" med 12k i skatteförmånligt pensionssparande är då ett minus, men inte så mycket som man kan tro av din artikel.
Som du nämner, löneväxling är det som gäller om man har möjlighet. Sen har ju införandet av ISK istället för "vanlig" depå varit en mycket stor boost under de goda tiderna på börsen så länge som ISK funnits för det skattade, privata sparandet.
Eller så betalar man av sina lån.
Jo självklart. Dock är ett skattefritt sparande ofta bättre än att betala av lån rent avkastningsmässigt (bland annat på grund av ränteavdraget). Man kan på 30 år få bättre avkastning än vad låneräntan är.
Självklart är det så rent räknemässigt. Men att bedöma frmtida avkastning från historisk de senaste 30-40 åren är nog svårt
Sedan 2008 är ju all tillväxt skapad av joakim von anka pengar
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Nej, löneväxling är INTE bra idé för de flesta. I stort sett alla löneväxlingsupplägg har en avgift på 0,65% (som du bara får se när du tecknar den), vilket snabbt äter upp den skattemässiga fördelen (förutom övrigt dåligt utbud, samt att du låser tillgångar till pensionålder). Pinsamt få upplyses om detta, och eftersom du är låst att ligga inne med pengarna för att undvika marginalskatt så blir det MÅNGA år med 0.65% i avgift…
Sen tror jag många pensionärer kommer åka på max marginalskatt. Det är bara att gå in på http://www.minpension.se och kontrollera. Sen är trenden historiskt att skatten blir högre med tiden, så skulle inte gambla med det.
Som jag visar ovan så är det bättre att stoppa in 150% (100 istället för 40) mer pengar från början och betala procent på det varje år, än att först skatta på dem.
Ja, löneväxling är bra men avgiften får man självklart se upp med. Men även vid ett par procents lägre avkastning ser det ut att bli en hyfsat god affär. Givetvis får man ligga på 57% eller 60% marginalskatt innan det ska vara lönt.
Vad är bäst för en egenföretagare? Förutom lön och aktieutdelning. 1. Överskottet sätts in på KF-konto och placerar i aktier/fonder för att ta ut någon gång i framtiden som pensionär. 2. Sätta in överskottet i en tjänstepension.
Jag skulle faktiskt säga "tjänstepension" då det är avdragsgillt för egenföretagare. Se första kommentaren.
Enda fördelen med KF/ISK är att det inte är bundet, avkastningen blir bättre i tjänstepensionslösningen.
Jag följer denna rangordning för uttag av pengar i AB:
1. Lön upp till 440k
2. Utdelning till max utdelningsbelopp
3. Tjänstepension
4. Periodisera vinst för ev sämre år då man kan ta ut lön/utdelning med lägre skatt.
5. Lön över 444k (gud förbjude).
Kan dock vara värt att fundera på att vända (2) och (3) om högre beskattning på utdelning genomförs. För min del kommer jag bara kunna fylla på utdelningsutrymmet med schablonbelopp varför det kan vara bättre att ta ut tjänstepension och pss i största möjliga mån undvika statlig skatt.
Utöver 440k i lön och max schablonutdelning så låt överskottet vara kvar i bolaget i en KF. Trolig skillnad i skattesats mot tjänstepension blir ca 60%-25%=35% med antagandet att du ligger över 80-percentilen i livsinkomst.