Lysa är annonsör på bloggen, men detta inlägg skriver jag på eget initiativ och är inte reklam, utan mina egna reflektioner som kund.
Min riskprofil hos Lysa är 23% mot aktier och 77% mot räntemarknaden. Än så länge har den resulterande personliga fonden fungerat precis som önskat, och varit mycket stabil.
Visserligen är detta anekdotiskt och bara någon vecka jag har haft Lysa, men innehavet har pendlat mellan +0.11% och +0.31% över anskaffningsvärdet under tio dagar, undantaget förstås vid själva köpet, där innehavet förstås låg på 0%.
Eftersom mitt främsta mål är internationell diversifiering och värdebevarande i 1 – 3 år innan det är dags att ta positioner med högre risk igen, så är jag än så länge mycket nöjd. Obligationsportföljen och aktieportföljen hos Lysa agerar än så länge tillsammans en bra hedge.
Nu har förstås inte börsen varit speciellt dramatisk än så länge, och detta är bara en kort anekdot.
Andra som investerar via Lysa kan förstås ha andra mål med ett Lysa-innehav och en helt annan riskprofil än mina 23% aktier och 77% ränta.
Överlag känns marknaderna förvånansvärt lugna just nu. Normalt brukar det vara ett gott tecken, lugn leder till stabila uppgångar. Men vi får väl se…
22 kommentarer
God morgon!
Ja, det är väldigt väldigt lugnt på alla marknader just nu. Man kan välja att tolka det på flera sätt såklart, till exempel lugnet före stormen. I frånvaro av stora nyheter är det dock upp som gäller verkar det som…
Lysa tycker fortfarande jag ska ha 100% aktier och 0% fonder. Vet inte om börsen har så mycket mer att ge nu, men det minns jag att jag tänkte i början 2015 också.
Varför ska de lägga pengar på stockpicking och höga transaktionsavgifter för aktiehandel? Vitsen är att minimera kostnaderna och över tiden är det EXTREMT svårt att slå index. Vitsen med Lysa är att få en personlig riskprofiljusterad portfölj, inte att maximera vinsten. Jmf tidigare inlägg med alla som är så stressade över att de måste investera och göra vinster hela tiden (och i slutändan bränner bort sina pengar).
Jag håller med. Vem som helst kan med hjälp av denna typ av tjänster enkelt bygga en schysst portfölj som man inte behöver tänka mera på.
Den som är av någon anledning är avundsjuk, stressad eller villrådig, rekommenderas att köra Lysa rakt av, men sen också följa sina egna principer… Säkert var det många som "cashade ut" och gav upp 2008, till exempel. Sådana beslut slipper man ta om man investerar automatiskt.
Sedan är det nu för tiden väldigt billigt att köpa aktier och fonder på det traditionella sättet, typ 1-99 kr per aktieaffär.
Apropå index så är bara 87 av de ursprungliga 500 bolagen kvar i SP500, vilket är en förklaring till att index är svåra att slå.
Visst är det få bolag kvar, men det handlar ju bland annat om uppköp, utköp, sammanslagningar, med mera och inte bara konkurser.
Behöver ej vara konkurser, det räcker att man underpresterar. Jättar som Facebook, Apple, Amazon, Alphabet etc fanns ju knappt för 10-15 år sedan, nu utgör dessa stora delar av de flesta indexen.
Ja, och IBM har krympt ihop till en liten skugga av sitt forna jag när det gäller indexvikt (tror jag). Sälj jättarna, köp gasellerna?
Men ja, index är svårt att slå, särskilt om man försöker sig på market timing.
Ni som är insatta: Vad är skillnaden mellan Lysa och Sigmastocks? Skickar Lysa omfördelningsförslag någon gång då och då eller hanterar dom dina pengar själva? Kan man ha en Lysa portfölj via Avanza?
Du har inte Lysa genom Avanza – Lysa är som en mer diversifierad Avanza Zero men insättningen får du göra direkt från din bank.
1) Vad händer om Lysa konkar och man har mer än 250kSEK? Det går förlorat?
2) Gör lysa förändringar i portföljen utan att fråga en om det är okej?
Det är en ISK. Du direktäger personligen fonderna, så de kan ej försvinna i konkurs.
Fast det är väl Lysa som bokför vem som äger vilka fonder?
Lysa står i alla fall med som ett institut som täcks av "investerarskyddet". Det enda risken skulle vara om Lysa via bedrägligt förfarande skulle blanda ihop sina tillgångar med kundernas.
Den risken är extremt liten, i stort sett försumbar. Man kan läsa mer på Lysas hemsida eller på riksgäldens hemsida, om man fortfarande är orolig och vill veta mer.
Är det verkligen värt ombalansera aktieindex vs ränteindex så ofta att man behöver en tjänst? Kör man Boglehead strategin ålder i procent ränteindex resten global aktieindex, och ombalanserar en gång om året eller när man gör insättningar så kostar det 0.1-0.2% per år och minimal arbetsinsats.
@Cornu
Har du möjlighet att posta vilka fonder som ingår i din portfölj i lysa (om det inte är för känsligt/personligt)? Vore kul att se hur mycket det skiljer sig från min egen portfölj. Det låter som att vi kör på nästan samma strategi…
Gå in på Lysa och ange 23-77 så får du se. Samma fonder, bara fördelningen som varierar. Se tidigare reklaminlägh om fondvalet f minimal förvaltningskostnad
Grymt! Testade nu och såg att många fonder liknande de jag har och att många till och med var samma. Det som skiljde sig var väl mängden fonder (förslaget man får kanske skiljer sig något efter att man väl blivit kund). Största skillnaden är annars att jag har lite fler fonder, men jag gillar att man själv gör pysslandet och letar fonder som är mycket billiga och diversifierade.
Men Lysa känns faktiskt tryggt så som det beskrivs. Sen är det kul att man själv är på rätt spår om man jämför med lysas strategi.
Har bara en sista fråga då jag inte riktigt hittade något om det. Hur ofta ombalanseras portföljen? För de skriver att den ombalanseras kontinuerligt. Men är det dagligen, veckovis, månadsvis eller halvårsvis? Det kanske du ser när du nu är kund.
Tack för infon cornu! Du får hålla oss uppdaterade hur din portfölj går. Ska bli kul att jämföra med åren.
Inhiberat!
Såg nu att du skrev hur ofta det ombalanseras i en tidigare kommentar.
Ca en gång i veckan, men det är inte exakt – beror på hur mkt som ska ombalanseras.
Är det verkligen värt ombalansera aktieindex vs ränteindex så ofta att man behöver en tjänst? Kör man Boglehead strategin ålder i procent ränteindex resten global aktieindex, och ombalanserar en gång om året eller när man gör insättningar så kostar det 0.1-0.2% per år och minimal arbetsinsats.
Mina simuleringar av ombalansering 50-50 börs-guld visade att daglig balansering gav avsevärt bättre resultat. Dock utan transaktionskostnader vilket är mkt svårt f privatperson. Vecka bra kompromiss f institution. År och kvartal sämst.
Sett till långsiktigt sparande så har jag inte sett några omfattande undersökningar som pekar på att frekvent ombalansering är bättre. I detta fallet är kvoten räntefonder/aktiefonder oavsett godtycklig – din ålder i räntefonder är bara en approximation, spelar mindre roll om det diffar 10% på det, och då kan du justera på årsbasis/vid insättning.
Poängen med långsiktigt sparande är: enda som är säkert är förlusten från avgifterna, och där drar Lysa en overhead på både förvaltning och transaktion som jag kan se. Verkade dessutom ha fler avgifter: diskretionär, förvaltning, underliggande fonder, transaktion, upplupna avgifter vid förtids tömning?
ISK avgift + 0,2% för världsaktier / 0.05% för räntefonder och ombalansering per år/vid insättning är svårslaget och bevisen för extravärdet i deras tjänst med snabbare ombalansering är inte tydlig.
Noterade att transaktionskostnader inte redovisas i villkoren (det visas bara i slutet på året i årsredovisingen), finns således inget tak på den kostnaden?
Då kommer förstås följdfrågan: när ombalanseras portföljen? Enligt villkoren vid 3% avvikelse från målkurs – frågan är då om det är absolut eller relativ? Dvs väljer du 50% – 50% som målfördelning, kommer den ombalansera vid 53% eller vid 51.5%?
Jämför man med Betterment som är en amerikansk variant som använder automationen för att även maximera skatteeffekter (som ger mer än aggressiv ombalansering), så finns inga sådana möjligheter i Sverige, vilket förstås slår på marginalen mot slutkund.