Så hur slutade ditt börsår? För egen del gick aktieportföljen plus cirka 45% under året, men som tidigare angivet är det inte så svårt när mycket flyttats till likvider i andra portföljer och utländska innehav stärkts på svagare krona.
Börsåret 2016. Dagschart OMXS30 |
Stockholmsbörsen öppnar på måttligt plus idag, med +0.63% för OMXS30.
Till skillnad mot 2016 börjar vi alltså på plus, även om kortsiktig trend alltjämt är nedåt.
Förra börsåret gick bra för egen del med ca +45% för börsportföljen. Då har dock mycket likvider flyttats till andra portföljer och det avspeglar på inget sätt den totala utvecklingen.
Starkt bidragande orsak var förstås en försvagad svensk krona, vilket gör att större delen av portföljen , som ligger i utländska innehav, även fick en skjuts av den anledningen.
Hur blev ditt börsår? Hur många hundra procent steg din börsportfölj?
44 kommentarer
Ca 140% sist jag kollade.
Bästa bolag: Resolute Energy
Mycket bra vinster i PM under våren som sedan delvis försvann under hösten.
Tom jätten Barrick gick som en dopad silverjunior under våren och mer än dubblade kursen.
Ett stort tack till Ingves också som gjorde investeringar i USD lite extra lönsamma.
För den som vill ha guldbolag i portföljen (och som lyssnar till anonyma idioter på nätet) kan jag reka B2Gold under 2017. Bra bolag med stark tillväxt under året, klar uppköpskandidat av en major i branschen som en "gratisoption".
Även Golar-bolagen ser mycket intressanta ut, både GMLP och moderbolaget, som komplement till guldet. GMLP ägs även av Cornu. Fools seldom differ.
Jag kanske har sålt Golar?
Så kan det naturligtvis vara, det vet jag inget om, så "ägs/ägts" hade varit en mer korrekt formulering.
Hursomhelst var det en utmärkt placering under 2016, och jag behåller mina under 2017.
Cornu
GLNG upp 5% i skrivande stund.
Mest legat likvid men ca 20% gick in i en gamble på Deutsche bank, +50% sedan september ungefär
7,28%
Portfölj bestående av
70% företagsobligationer
20% aktier
10% fonder för tillfället
Så kan väl bara konstaterat att skulle ägt mer aktier förra året.
21,1%
Portföljen ca 80% aktier och 20% räntor. Helnöjd!
Off-topic men måste belysa att Cornus tidigare inlägg om Assange som putinist byggde på "fake news" se denna länk : https://theintercept.com/2016/12/29/the-guardians-summary-of-julian-assanges-interview-went-viral-and-was-completely-false/
Yours truly hann före och Mr C har redan kommenterat:
http://cornucopia.cornubot.se/2016/12/assange-ryssland-har-ett-oppet-och.html
+15%, fullinvesterad hela året i stort sett. Mest tråkiga svenska större bolag. Bästa året någonsin i absoluta tal och det kan inte fortsätta så här bra länge till känns det som.
Ha! +16!
På vad?
Före/efter skatt?
ISK netto efter skatt. Nästan alla mina tillgångar ligger antingen på ISK:t eller i tjänstepensionen (sparkonto och lönekonto är försumbart i sammanhanget).
Tjänstepensionerna är jobbigare att räkna ut avkastningen på jämfört med hur nätmäklarna gör på ISK:t, fler klick eftersom jag har flera inaktiva försäkringar osv som inte nysparas. I PPM har jag AP7 SåFa som gått väldigt bra 2016.
Men du har rätt, såklart man ska sammanställa summan av finansiella depåer om man ska få en rättvisande bild.
Bra jobbat! Blir lätt att likvidera när nedgången kommer, mycket enklare mentalt än när innehaven ligger på vanlig aktiedepå och hänsyn ska tas till skatten.
Jepp, jag tog smällen 2012 och sålde rubbet på vanlig depå och skattade bort en del. Sedan dess har totalavkastningen på svenska börsen varit ~100%, och så lägg till insättningar på det. Så de första fem åren med ISK har varit brutalt bra, men frågan är såklart när nästa nedgång kommer.
De olika ITP-försäkringarna har gått från +4% (traditionell) till +18% ungefär, och AP7 SåFa har på samma sätt gått +17%.
Ett alternativ om du vill minska risken och har hög avkastning på enskilda innehav är att sälja av det delvis på isk och återvända till aktiefondkonto. Får man lite krockkudde om man är skeptisk till marknaden men positiv till själva bolaget i fråga.
Jag tror inte riktigt på min egen timing utan låter det stå och puttra på ISK:t.
Risken med marknadstiming med mitt långsamma perspektiv är att man är ute ur marknaden vid precis fel tillfälle.
Då är det bättre tycker jag att tex ställa ut köpoptioner på aktiedepån (något man tyvärr inte kan göra på ISK:t). Många av innehaven har jag på grund av förväntad framtida totalavkastning ink utdelning, och då gör det inte så mycket om de svänger upp och ner 20%. 50% svider lite mer dock…
På tal om AP7 SåFa och fonder fortsätter Pakistan att utvecklas mycket väl. Vietnam har dock laggat sedan Trump valdes (vilket inte var helt oväntat pga handelshinderoro). Länderna fortfarande mina top picks utomlands. Amerikanska småbolag nummer 3 till motsatsen har bevisats.
Tröttsamt hur folk kör cherry picking.
Många nu som slår sig för bröstet och väljer valfritt konto för visa på sin förträfflighet. Om man nu ska yttra sig tycker jag man ska räkna in allt. Dvs avkastning på lönekonto, sparkonto, aktiefondkonto, ISK, kapitalförsäkring, IPS, ppm osv. Sen kan man snacka. Nu är det mest som att lyssna på vilken travdåre som helst som minsann fick in Brunte i senaste liret.
Nu var ju frågan formulerad om hur börsåret gick, inte hur totalen gick?
Framförallt så bör ju risken man tog för att uppnå viss avkastning räknas in, som du säkert vet.
Naturligtvis. Men då ska man väl även räkna in bostaden mm. Ska man titta på nettotillgångar eller brutto?
Nu är det oftast bara ett klick bort för att plocka körsbäret ur kakan.
För övrigt kommer inte en enda i detta kommentarsfält att gått back, naturligtvis.
Jag gick back ca 25% från augusti till 26 december då jag återtog ca 10%, men helåret var mitt bästa år någonsin. Jag har gjort stora förluster andra år, men nu gällde frågan börsåret 2016.
Mest relevant borde vara att räkna på investerbart kapital. En fondförvaltares resultat beräknas knappast utifrån värdeutvecklingen på hens lägenhet eller lönekonto.
Hade ett strålande år, men mest pga turen att vara likvid i januari-februari. Knappast möjligt att upprepa den bravaden tyvärr.
Fokus måste ligga totalavkastning efter skatt (allt som är placeringsbart).
Lite lurigt så klart iom att ingen idag vet hur ppm osv kommer att beskattas i framtiden.
Störst fokus på kapitalförsäkring och ISK som ger rena pengar efter schablonskatt (i år på 0.375%).
Bitcoin +130%
Lite småtrist år, men 2017 blir nog bättre
Året började dåligt och jag låg hela -11,9% i portföljen i februari. Telia drog ner mig i skiten och jag beslutade mig för att sälja allt och aldrig röra Telia igen. Höll mig likvid i några månader för innan jag vågade swinga aktier.
Storytel, Ssab, bankaktier och framför allt Bitcoin XBT räddade situationen. Portföljen stoppade tillslut på + 14,1% och det är jag helnöjd med!
Privat börsportfölj + 61%. Olja gick bra. Företagets börportfölj +25%.
Förutom det har nog bilen tappat 30-40000 kr i värdeminskning men villan har väl dragit upp med nära 300 000 då jag tror priserna steg med ca 10% där jag bor.
Ett bra år, men i år kanske allt backar i stället?
12,87% bättre än jag trodde, kollade ju någon gång under året och låg då plus runt 5. Och PPM och en del andra pensions pengar är inte med bara det som finns på samma tjänst som helt rörliga pengar (avanza i mitt fall)
Upskattningsvis +8-9% om jag väger samman alla portföljer. Då har ändå swingtradeportföljen gått +30%. Resultatet bekräftar vad jag redan vet; en väl diversifierad fondportfölj med låga avgifter levererar i längden så gott som alltid bättre än alla andra investeringsstrategier. Fast det är ju inte lika roligt.
Blev bestulen på Arcam, som var min stora aktieinvestering. Har inte orkat räkna ut "vinsten" på de olika kontona men skatten på kapital är högst 30% men med obetydligt i inköp går det att nyttja detta och med försäljning av ett mindre antal förlustaktier blir skatten på kapitalet nog ca 20%. Än är mycket av pengarna väntande på konto utan ränta. Ja hade förluster från sekelskiftet som givetvis nu är slut.
Vänliga hälsningar
Nanotec
33,3% på hela portföljen där ca 10-20% är försiktigt placerat och resten i aktier.
Utdelningen är ca 1% och reavinsterna ca 10%
Otroligt nöjd med min förvaltare!
Mitt börsår slutade med en uppgång på 27,36%, blev väldigt bra utveckling sen Donald Trump vann valet. http://imgur.com/a/RMeyL
Mycket likvider, men Bitcoin upp över 130%
+13.5 som jag är ganska nöjd med. Mest flax och en del returslängar på översålda aktier, typ Ericsson, Studsvik, Eltel.
Vilken aktieportfölj? Känns som folk plockar fram mindre trisslott-portföljer med vilda chanstagningar. Det är väl totala utvecklingen av summan av alla tillgångar som räknas, dvs alla värdepapper, pension, företag och fastigheter (eng Wealth)?
Gissar de flesta har minst ett 8 siffrigt värde i totala tillgångar, och det är väl risk/utväxling på det under lång tid som spelar roll? Själv utvecklade sig mina tillgångar under 2016: MCSI world index +15% (jmf med PPM AP7Såfa +16.5, så mycket för hävstång), HOXFLATSTO +4.5 (bobubblan var dålig i Sthlm i år).
Snittavkastningen landade på drygt 8% för alla tillgångar, men då skäms inte totalvärdet för sig, och med den takten dubblas totalvärdet på 9 år.
Åtta siffror på tillgångarna. Räknar du ören då, eller hur tänker du dig detta.
Åtta siffror blir minst 10 miljoner kronor. Då blir jag genast intresserad av din definition på "de flesta". Och handlar det om netto justerat för belåning, eller brutto?
Tänkte tillgångar brutto och inte ören. Tänker mig marknadsrisken som man är exponerad på, men glömde tjänstepensionen som för många borde vara ett par miljoner. Allmänpensionen bör väl inte vara med då bara PPM är exponerad på marknaden.
Bostad, fritidshus blir väl lätt 5-10Mkr i dagens marknad, i alla fall i större städer, och sen hoppades jag väl att börsintresserade skulle ha över någon miljon, så då blir det väl över 10Mkr ganska lätt?
Min poäng är: äger du en dyr bostad och har pension och sparande på börsen så tar du en rejäl marknadsrisk, med möjlighet till värdeökning. Helheten i din risk och värdeutveckling är mer intressant än enskilda akrobatiska affärer.
Håller med om din poäng.
Resten saknar dock verklighetsförankring och har ett alltför snävt eget perspektiv.
25-30%, bra men sikar högre 2017
Har en del bitcoin. 2016 var ett bra år.