Som ett resultat av det för stora byggandet inför 90-talskrisen genomgick Sverige en rivningsvåg, där framför allt allmännyttans kommunala lägenheter revs. Totalt har det sedan 1989 rivits 43 326 lägenheter i flerbostadshus i landet. Ofta på grund av att de inte kunde hyras ut.
Det kan svänga fort i Sverige och förmågan att förutspå framtida utveckling är alltid erkänt usel. Och det lär hända igen.
Runt 1990, inför och under 90-talskrisen, så byggdes det alldeles för mycket i Sverige, något vi riskerar att göra igen enligt experter i branschen. Det gjorde att vi fick en rivningsvåg, som kulminerade mitt under IT-bubblans ekonomiska eufori.
Man ska komma ihåg att så sent som 2002 floppade t ex Turning Torso, där man fick göra hyresrätter av byggnaden eftersom det inte gick att sälja lägenheterna som bostadsrätter. Kan förstås också bero på att hela Bo 01 hade resulterat i ett enormt överskott av lägenheter i Malmö.
Av de 43 326 lägenheter som revs, har 1 900 rivits i Stor-Stockholm, varav 964 de senaste tio åren (ej räknat med 2016). Sedan 2002 har det inte rivits en enda lägenhet i Malmö.
12 kommentarer
För att vara cynisk så framstår de flesta kommuner som rev sina outhyrda bestånd för 10-15 år sedan som vinnare visavi de kommuner som inte gjorde det.
Både kommuner och byggbolag har ett gemensamt intresse av att bygga dyra bostäder. För kommunerna handlar det om att attrahera nettoskattebetalare, för bolagen handlar det om att maximera vinsten per lägenhet.
Har ingen större betydelse, de som misssköter sin kommun får nya pengar via utjämningsbidragen. Så funkar socialismen…
Japp, det revs även i vår lilla kommun, blev sedan gräsmatta tills för fem år sedan då det började byggas villor på området.
Finns det statistik för hur mycket som rivts för att ersättas eller rivts för att överges?
Enligt grafen så lutar det starkt åt det senare, och det som byggs byggs i första hand i storstadsområdena och lär knappast rivas. Koppling mellan dessa företeelser är nog mycket mycket svag.
1990 talets kris kännetecknades av en total fellokalisering av byggandet på grund av politikers klåfingrighet.
Stöd till byggandet som lockade småkommuner till vanskliga projekt.
De byggde dyrt där det fanns överflöd av betydligt billigare villor.
Sen fick de betalt för att riva vill jag minnas!
Hittade denna som visar på turbulensen kring 1990 då realräntan gjorde boendet dyrt:
http://www.boverket.se/globalassets/publikationer/dokument/2014/bostadsmarknaderna-i-norden-1980-2012.pdf
Tack Oppti!
Som jag har letat efter data att slå i skallen på alla som argumenterar för att räntan är rekordlåg och onormal och vänta bara tills den stiger till "normala" nivåer.
Nu kan man se från sidan 25 och framåt att realränta efter skatt inte alls är särskilt låg eller onormal idag ur ett historiskt perspektiv. Det som är läskigt dock är att räntan mest svänger med politiska beslut och inte med ekonomi som grund men det kommer inte direkt som en överraskning.
Peak rivning år 2000 hade Sverige en invandring av 58659.
År 2015 var invandringen 134240.
Det förklarar till viss del rivningsutvecklingen.
Har också rivits för att ge plats åt nybyggda bostäder, syns inte i din statistik va?
Byggde så sent som 2013 190 nya hyresrätter på en plats som tidigare var 130 hyresrätter i mycket dåligt skick (miljonprogram i Sthlm).
Det är ju bra att man fick in 50% fler lgh!