Från och med igår får man inte längre någon ränta på skattekontot. För en del småföretagare kan det rent av vara en rent vinst, då det kostar att bokföra ränta i bokföringen.
Skattekontot har länge varit en anomali, där man kunnat få för vår tid hög ränta, som dessutom var skattefri för privatpersoner. För företag är den som intäkt förstås inte skattefri, utan går in i allmänna högen av inkomster.
Men som alla transaktioner i ett företag måste den bokföras.
Jag fick t ex 11:25 SEK i ränta på ett av mina företagskonton. Min utmärkta bokföringsfirma tar 500:- SEK ex moms i timmen för bokföring eller 8:33 SEK per minut.
Om man är optimistisk tar det två minuter att bokföra en sådan här transaktion i företagets bokföring, vilket i så fall alltså kostar 16:66 SEK (ja, jag valde två minuter som exempel för att kunna få siffran 666). Det inkluderar inte inloggning på Internetbanken och skattekontot för att skriva ut den senaste månadens alla transaktioner – dessa inloggningar gör bokföringsfirman ändå.
Naturligtvis kan det ta mer eller mindre tid, men poängen är att för de här räntenivåerna så äts i princip hela räntan upp av bokföringskostnaden. I kontrast har jag ingen ränta på företagets transaktionskonto, och slipper därmed bokföring av dito.
För skattekontot är det värre. Där betalades räntan ut en gång i månaden, vilket gav lägre belopp och desto fler transaktioner att bokföra. Om man då inte har ett stort överskott på skattekontot så går man återigen back på karusellerna.
Så som småföretagare är det väl bara att tacka riksdagen och regeringen för att ha slopat räntan på skattekontot.
För större företag är det antagligen en förlust. Dels för att man oftare har belopp som faktiskt ger en ränta att tala om, och dels för att man rimligtvis har integrerade ekonomisystem som bokför sådana här transaktioner automatiskt, killgissar jag.
Oavsett kan det vara bra att påminna allmänheten om transaktionskostnaderna för företag. Allt ska bokföras, och varje räkning har dessa kostnader. De är naturligtvis inbakade i priset till dig som kund, även om en del företag fakturerar en faktureringskostnad. Lite svårare att skicka en räkning till banken eller Skatteverket för kostnaden att bokföra deras räntor.
Nåja, världens minsta fiol spelar för de som alls fått ränta att bokföra.
Det väsentliga beskedet är att det från och med årsskiftet nu inte längre är ränta på ditt skattekonto. Det var egentligen det jag ville ha sagt, resten är bara utfyllnad.
18 kommentarer
Ja, byråkrati kostar. Finns många exempel. Av samma anledning struntade jag i år att bokföra en dyr mobiltelefon som nästan uteslutande används i verksamheten i densamma. Firman den är inköpt från visade sig nämligen ligga i Estland trots att den har svensk webshop. Skriver jag in den i verksamheten får jag tydligen ändrat momsbetalningsdatum och måste dessutom ta reda på momsregler inom EU, hur allt ska bokföras korrekt, osv. Inte värt.
Fördel att ha bokföringsfirma, fast det är ju inte gratis…
Har du köpt den med firmans VAT nummer, dvs utan moms så är det nog bäst du bokför den rätt och skriver rätt siffor i rätt ruta i momsdeklarationen, annars så kan du få besök av skattmasen för momsrevison…
Självklart inte köpt momsfritt, inte så smart att skattefuska ens ringa belopp och samtidigt skapa en digital databaspost på detsamma…
Fel. Räntan är (var) skattefri även för företag.
Helt korrekt och kostnadsränta är inte heller avdragsgill. Detta korrigeras i deklarationen. Därav av separata konton i bokföringen.
Fick över 5800 i ränta på skattekontot men fick över 1500 i kostnadsränta från för lite betalt 2015.
Dock lönsammare att låna till företaget. Statslåneränta + 3% för att vara säker. Blev 19000 – 30% skatt eller kvitta mot husskuld. Inte mycket men bättre att låna ut pengarna till sig själv istället för banken.
Det finns flera företagsbanker som har ränta på transaktionskontot.
Finns ingen anledning (ursäkt) att göda bonusstinna direktörer i storbankerna.
Du vet att alla småföretagare inte badar i pengar? Blir inte nödvändigtvis många kronor med ränta på transaktionskontot.
Sant. Men det är mer principen.
Likväl som att vara nitisk att de 11:25 bokförs korrekt så kan man lägga en halvtimme på att byta bank. Man behåller t.om. bankgironummret och man kan ofta ha kvar den gamla fulbanken utan kostnad om man känner sig osäker.
Skattekontot är ändå fördelaktigare än bankkontot där de hela tiden har ett hot om att belasta dig med negativ ränta.
Säker placering!
Säkert? Har du hört Magdalena Andersson tala?
Dom som tar hand om min bokföring tar 660kr per/t exkl. moms. För mig innebär det att jag låter bli att ta med kvitton och utgifter med lägre belopp eftersom kostnaden att bokföra dom överstiger värdet att ha dom med i bokföringen. Konsekvensen blir att man självkompenserar. Ni som vet, vet vad jag talar om.
Om du byter till Lars bokföringsfirma kan du spara 160 kr + moms i timmen.
Du lider nog snarare av ett avrundningsfel och får 667.
Kanske funkar på bloggläsare men satan lär man inte lura fram så enkelt.
Fast det kanske bara var en snitsig pik åt dagens nationalekonomer som medelst diverse ackumilativa avrundningsfel och sporadiska bivillkor håller på att locka fram domedagen.
Jag tänker fortfarande inte gå igenom din bisarra process för att rätta stavfel.