Svensk och amerikansk KPI(CPI)-inflation samvarierar mycket starkt. Det talar för att svensk inflation kommer gå samma väg som amerikansk även framöver, dvs fortsätta att snabbt stiga. Tillsammans med Trumps antagligen KPI-inflationsskapande åtgärder blir det allt sannolikare att nollränteperioden därmed är över.
Amerikansk och svensk CPI- och KPI-inflation under perioden 2006 – 2016. |
Samvariationen (“korrelationen”) mellan svensk och amerikansk konsumentprisindex är mycket starkt.
Under perioden 2006 – 2016 var den matematiska korrelationen hela 0.78, vilket är extremt starkt. Tittar vi bara på de senaste två åren, dvs 2015 och 2016, så är korrelationen extrem, på 0.90. Det går inte rakt av att säga vilken indikator som är ledande. Periodvis har svensk inflation legat någon månad före i utvecklingen, som 2011-2012, och periodsvis någon månad efter, likt 2007 – 2010, eller för den delen 2015 – 2016. Om vi fortsätter ligga någon månad efter kommer vi få se över 2.0% i KPI-inflation i vår.
Scenariot att Sverige kommer fortsätta få snabbt stigande KPI-inflation ser allt mer sannolik ut, speciellt om Trumps politik bidrar till att dra upp den amerikanska inflationen genom de fördyrningar som ‘murica First! innebär.
Marknaderna kommer kräva kompensation för högre inflation, i form av högre räntor.
26 kommentarer
Äntligen slut på skenande hus- och bostadsrättspriser? Inte en dag försent i så fall!
7,62X51 är framtiden. Vi kommer. Era dagar är räknade. Sverige är förlorar redan. / Ryskt troll
Sorry. Min autobot började prata utan min vetskap.
Ryssar skjuter väl 7,62*39?
Lägg in USD/SEK för en check!
USD som lägst 5,84 2008 och högst 9,45 nyligen
Är sambandet kanske USD relaterat?
Nja dollarn rör sig i cykler. Börjar bli dags för fallande trend snart.
Bah, skriv om kulor och krig istället. Alldeles för många Trump/USD-relaterade inlägg.
Äntligen inflation! Längtar efter att dels betala mer i ränta, dels att få ännu mer pengar från staten i räntebidrag.
Det fick man på 80 talet.
Nu är det avdrag på skatten du kan få-i analogi med den intäkt staten har på ränteintäkter.
Eller varför inte ränta på bankkontot? Kan ju vara kul att kunna visa barnen att det faktiskt finns en ide med sparande, utan att inleda med "när pappa var liten fick man något som kallades ränta på pengarna".
Tack. Eftersom jag är trygghetsnarkoman har jag pengarna på ett bankkonto till urtaskig ränta.
Tyvärr kommer inte Riksbanken att höja räntan fastän inflationen stiger. De inser att de inte kan det för då imploderar bostadsbubblan. Så tyvärr kommer du inte få någon realavkastning på dina pengar vilka kommer att blekna bort av inflationen. Det hela är genomruttet!
Tillämpar man t.ex. Real Bills Doctrine så är systemet rätt självbalanserande fast man reglerar med penningmängden istället för räntan. Det finns fler sätt att se på saken.
Tack Cornu för ett bra inlägg.
Fredde:
Jo RB kommer att höja räntan om inflationen stiger, annars kommer vi att importera inflation som gör att vi måste höja räntan ännu mer än om vi hade höjt den i första läget.
Bolåneräntorna kan/kommer att stiga oavsett vad RB gör.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Fredde:
Fas 1 = förnekelsefasen.
Räntan kan inte stiga för fort för då kan man riskera en balance sheet recession. D.v.s. om hushåll och företag börjar betala av skulder istället för att spendera så kommer ekonomin stanna upp. Kreditgivare kommer då vilja att låntagare betalar av sina skulder för att få ner deras risk vilket bromsar ekonomin ännu mer osv typ USA 2007-2009. Det är därför vi ser fortsatt låga räntor men man skramlar med bössorna och säger att inflationen är på väg upp. För folk i allmänhet tenderar att spendera mer om man tror inflationen är på väg upp.
Varningssignalerna i detta scenario är hög skuldsättning hos hushållen i kombination med att hushållen spenderar mindre och slutar låna.
Somebody…
Tack för ditt inlägg! Du har rätt OM detta var ett isolerat svenskt problem. Men jag är rädd för att alla centralbanker sitter i samma sits. FED kan inte heller höja räntan för då går USAs stadsbalans inte ihop. Alla centralbanker sitter med liknande problem i knät. Av den anledningen kan de allihopa (centralbanker) tillsammans hålla räntan nere när inflationen globalt går upp. Detta i syfte att reducera respektive skuldproblem inflationsvägen. Valutorna kommer relativt varandra inte att påverkas. Har du (eller någon annan?) en ljusare bild av den framtida utvecklingen blir jag gärna övertalad.
Sverige, Tyskland, USA mfl har idag alla negativa realräntor, man kan ta ett bolån med lägre ränta än inflationen, och det pågår ett valutakrig/race to the bottom, så ditt resonemang är naturligt.
Visst kan realräntan vara -1% även vid en inflation om 4%, men räntorna har då ändå stigit rejält. Problemet med inflation är att den är svår att stoppa med annat än positiva realräntor, förr eller senare, och att olika länders erfarenhet av inflation (t ex Tyskland) avgör när det blir.
Bra tänkt. Vi får ställa vårt hopp till Tyskland. Vi har ju redan sett att det i första hand är Tyskland som har haft invändningar till ECBs politik.
Svaret på allt är som vanligt. Sluta_tryck_nya_pengar. Du kan inte öka välståndet genom att tillföra papperslappar eller digitala ettor och nollor på ett konto.
Man måste titta på orsakssambanden, inte korrelationen.
Om oljepriset stiger eller det internationella ränteläget förändras så påverkas båda ekonomierna. Om Trump däremot ändrar KPI-definition eller inför tullar mot Kina, Indien och Mexico, så behöver det inte avspegla sig så mycket i svensk ekonomi.
Usdebtclock är kul,höjda räntor blir kalasbra.
Såg på lyxfällan att någon där inte ens kunde täcka upp sina räntekostnader med sina intäkter.
Monte del och El Douche, det är stabilt det med,lika stabilt som mycket annat.
Hög inflation = En svart svan
Nuvarande inflation beror inte på Trump. Det är obegripligt att världens ekonomer har blundat för högstadiekunskapen att tryckta pengar skapar inflation. QE = modern terminologi för idioti.
Framförallt missar de att inflation inte är detsamma som KPI.
ECB har utrett frågan:
http://www.affarsvarlden.se/bors-ekonominyheter/ecb-faktorerna-bakom-laga-inflationen-6820457