Med dagens barometerindikator från Konjunkturinstitutet (“konjunkturbarometern”) visar det sig att svensk ekonomi är tillbaka i överhettat läge. Detta är som bekant en solklar säljsignal för börsen, då lågkonjunktur följer överhettning.
Konjunkturbarometern i grönt, OMXS30 i rött. |
Strikt talat ska ekonomin vara överhettad i två månader på raken för att säljssignalen ska inträffa historiskt, men det är egentligen inte så noga och just antalet månader handlar bara om curve-fitting.
Poängen är att efter högkonjunktur kommer lågkonjunktur och med det sämre lönsamhet för börsbolagen och tillhörande lägre värderingar.
Konjunkturbarometern har nu gjort en dubbeltopp till överhettat och kan förstås även ligga kvar här ett tag. Men jag finns som sagt inte det värt at ligga kvar på börsen, men började redan ur förra hösten på dåvarande MA50/MA200-dödskorset och avvecklade sedan det mesta på överhettningen av konjunkturen. Det som legat kvar har rusat på börsen och gått +48% i år och bekräftar valet av vilka aktier man skulle behålla.
Sedan får folk ha vilken strategi de vill.
Utmärkande denna gång är att tillverkningsindustrin är extremt överhettad på 121.6, medan övriga sektorer inte är överhettade, inte ens bygg- och anläggning, vilket drar upp totala nivån. Hushåll och detaljhandel är knappt positiva och ligger bara något över 100 på 103.2 och 101.8. Hela uppgången känns som en hägring driven av en enda sektor.
Tillverkningsindustrins överhettning beror rimligtvis på en svag svensk krona, som gynnar svensk export, men det har än så länge inte uppfyllt hästskitteoremet och spridit sig till resten av ekonomin som var betydligt hetare för ett år sedan.
37 kommentarer
Absolut rimligt att börsen inte har mycket kvar att ge. Intressant att konjunkturen ändå upplevs så pass stark i industrin.
Värt att fundera på är om "Konjunkturbarometer vs OMXS30" är en särskilt bra TA-signal. Varken 2010 eller 2015 var ju signalen korrekt… Tvärtom skulle man ju _köpt_ aktier i februari och den som behållt aktier sedan 2010 har fått en betydligt bättre avkastning.
Om man slår sig för bröstet av att man slår OMXS30 kan man ju påminna sig själv om att det gör nästan alla sverigefonder också. Det är förstås mer rimligt att jämföra med tex SIXPRX.
Skulle vilja påstå att alla dessa strategier är mer eller mindre värdelösa i praktiken. Teoretiskt intressant kan det dock vara.
Håller helt med. Det är därför jag tycker det är intressant med en så lång tidsserie med en sorts förprogrammerad TA-signal ("Om konjunkturbarometern > 110 i tre månader, SÄLJ. Om konjunkturbarometern < 90 i tre månader, KÖP"). Det som en gång funkade (2001, 2007) visar sig inte fungera efter detta.
Så är det generellt med det mesta inom siarbranschen. Här på bloggen har man bland annat diskuterat det skrattretande dataminade fenomenet "Hindenburg omen", som plötsligt blev ointressant när det slutade fungera, och så förstås Martin Armstrongs "tusen-dagar-gånger-pi-cykel", som skulle ha indikerat en vändning nedåt i en ospecad ekonomisk trend (så att man kan hitta på resultatet i efterhand) i oktober 2015. Diverse domedagsprofeter förutspådde också krascher "hösten 2016", vilket då såklart lyst med sin frånvaro.
Men visst, vi har en och en halv vecka kvar av året…
Det är verkligen fascinerande hur stark börsen är trots att många skribenter på DI SVD fortsätter skriva ner Trump och utsikterna.
Visar väl egentligen bara en sak, att DI och SVD är helt off för tillfället och inte greppar matchen.
Joakim Persson: Tror du missuppfattat Armstrong hehe.. Han är grym.
Japp, Armstrong måste studeras noga eftersom det är mångfaceterat. Många dömer honom efter vad media säger att han har sagt.
Oavsett så var det hans som förutspådde Brexit, Trump, Dows rusning och guldets tillbakafall.
Honom skojar man inte bort i kommentarsfältet 🙂
Vad "förutsägelser" kommer ju fram (eller preciseras) först EFTEr något har hänt. Sådana "förutsägelser" kan jag också leverera, är jag också grym?
Nej du måste komma med dem i förväg 🙂
Precis som Armstrong menar du? Hittils har jag bara sett efterkonstruktioner. Noteras bör att om man väljer ut förutsägelser i efterhand och gör sig skyldig till cherrypicking så är det även att betraktas som att förutsägelsen gjorts i efterhand.
Samma sak gäller om man gör en förutsägelse och sen preciserar den i efterhand.
Ja, jag har följt honom ganska länge.
Trubbigt verktyg. Följer man grafen så finns det bara någon månad med köpläge sedan 2009. Uppenbarligen har det ju varit en bra idé att handla aktier även sedan dess. Ett börsfall är ju så klart alltid möjligt! Dock har ju börsen i princip stått still sedan 2014, så med de senaste årens facit så är inte uppgången så dramatisk.
Hur mycket avkastning har bloggaren gått miste om sedan aktiepositionerna avvecklades? Hur mycket återstår? Hur mycket avkastning går bloggaren miste om innan han går in på börsen igen efter att denna bottnat och sedan stigit. Lägg till utdelningarna. Det krävs en stor jävla sättning för att sådan tajming skall kunna löna sig.
Herr kommentatorn har väl hört talas om riskjusterad avkastning?
Om man kan ligga ur marknaden 50% av tiden och ha pengarna i "säkra tillgångar" men ändå få samma avkastning, rent av få 10% lägre avkastning, så är det värt det.
Det som gör mig fundersam är att du ju med dina fantastiska tajming-skills bör vara världens rikaste man i så fall. Jag känner nämligen inte till en enda studie i ämnet som visar att det i praktiken går att öka sin avkastning genom marknadstajming.
Det finns ju en anledning till varför Peter Lynch citat är så vida spritt:
"Far more money has been lost by investors preparing for corrections or trying to anticipate corrections than has been lost in corrections themselves."
Klart det går att öka sin avkastning med hjälp av timing.
Hur tror du folk livnär sig på detta? Genom att följa index?
@Stefan, absolut, de med lite tur får bättre avkastning med tajming, de med otur får sämre avkastning med tajming.
Så du menar att Peter Lynch haft tur genom åren?
@stefan. Peter Lynch rekommenderar som sagt ingen att försöka tajma marknaden.
Han har lyckats utmärkt i sin timing. Är ju inte direkt så att han förespråkar indexfonder. Men jag fattar vad du är ute efter.
Gustav
Är det inte så traders försörjer sig? Och som bekant räcker det kanske att rätt i 60-70% i sina trades om man tillämpar rimlig riskhantering.
60-70% rätt i sina affärer låter lite klent för att det ska kännas stabilt. Detta är mer mallen. Sinnessjukt starkt:
http://prchaser.blogspot.se/2016/12/ett-galet-2016.html
60% är lite lågt, men att konsekvent ligga över 75% är det nog inte många som klarar.
Men jag ville mer illustrera en poäng att man kan tjäna mycket pengar utan att hela tiden tajma marknaden till perfektion, något som antyddes av Gustav.
Daytraders som grupp betraktat går inte bättre än index. Finns många studier på detta.
Att du orkar Gustav.
Hur man ska kunna försörja sig som trader och följa index övergår mitt förstånd.
Däremot är det många som försöker och slås ut och övergår till annat arbete.
Stefan, det är du som hävdar att trader är ett yrke att satsa på, inte jag.
Har aldrig rekommenderat någon att bli trader.
Personligen tycker jag det är ett trevligt jobb men det är jag det och inte relevant för andra.
JP Morgan och Citibank är ju ot men jag kan inte riktigt släppa tanken när man nu ändå snackar ekonomi o så..
Douche o Monte såklart,men där är ju digniteten lite annan.
Deutsche upp 75% sedan 29 september, som vanligt excellent timing från de som skrek som värst just då.
Exakt,men framåt kanske det blir annorlunda?
Vet inte riktigt vad man ska tro fom "nu".
I bästa fall är det värsta gjort ur aktieägarsynpunkt.
Dock behövs det en rejäl rensning i deras böcker som innehåller mycket tveksamheter, vilket alla vet om.
OT
Peak låga boräntor är över.
https://www.avanza.se/placera/telegram/2016/12/20/bolan-aven-lansforsakringar-hojer.html
… Men gick inte SBAB precis ut och började räntefria?
*räntekriga
Jo de kör kampanj på tvååringen.
Min åsikt är att räntorna har bottnat för den här gången.
Vi får se om ett år.
Peak Dow Jones verkar vara aktuellt snart !