Försvarsmakten kommer aldrig få full bemanning av kontinuerligt anställda. Detta då de inte får rekrytera någon GSS/K (kontinuerligt anställd gruppchef, soldat eller sjöman) om det inte finns en vakans.
GSS/K från Ingenjörsregementet Ing 2 bygger självgående med stor rutin en pontonbro under övningen Bison Counter. |
Försvarsmakten får idag inte rekrytera GSS/K om det inte finns någon ledig tjänst att besätta. Kort sagt en vakans.
Först när man väl har en vakans föst man rekrytera till denna, och sedan kan det ta allt från tre till 12+ månader innan man har utbildat den nya personalen. Detta gör att Försvarsmakten hela tiden har vakanser bland GSS/K.
Tanken var att en GSS/K ska jobba kvar åtta år. Det innebär i så fall att man får 12.5% vakanser, eller att var åttonde tjänst. Istället så slutar nu personal kanske efter 4 – 5 år, vilket ger 20-25% vakansgrad oavsett hur bra rekryteringen går.
Till vissa tjänster med högre volymer, som t ex skyttesoldat, kan förstås Försvarsmakten rekrytera i förväg, baserat på ett beräknat behov på grund av personal som säger upp sig.
Det stora problemet är att Försvarsmakten idag är så liten att många tjänster i praktiken är specialister och där enskilda avhopp inte kan förutses och rekryteras i förväg.
Ett aktuellt exempel har varit hur det saknats kulspruteskyttar till helikopterflottiljen. Här pratar vi om en tjänst som kan räknas till tiotalet personer och där ett enskilt avhopp alltså snabbt slår ut förmågan. En förmåga som sedan kan ta tolv månader att få tillbaka. Under tiden kanske man dessutom får ytterligare någon vakans.
På samma sätt finns det andra specialister, som kan vara ännu färre, t ex inom telekrigbataljonen.
Fördelen med GSS/K-systemet är dock att man till viss del kan rekrytera internt. En stridsvagnsskytt kan rekryteras till att bli förare, medan man rekryterar en ny skytt externt. Därmed får man personal med flera kompetenser, vilket kan vara ovärderligt i skarpt läge, eller för den delen under utbildning av ny personal. Skytten kan fråga föraren om det är något som är oklart.
Men i slutändan kommer nuvarande system aldrig leda till att samtliga GSS/K-tjänster på en bataljon eller ett kompani kan vara besatta med kontinuerligt tjänstgörande personal. Däremot kan man fortfarande ha krigsplacerade via det nya pliktsystemet, GSS/P, där personen som sade upp sig förblir krigsplacerad i sin tidigare tjänst. Men det är fortfarande inte ett fullt bemannat stående förband.
2 kommentarer
Är det DB200 på bilden?
Ja vad skall man säga inkompetensen och dumheten firar dagligen nya triumfer i det här landet. Enda vi är riktigt bra på är att ha semester och vabba, där är vi världsledande, frågan är bara vilket välstånd lättja kan bygga?